Narty - skionline.pl
Jump to content

Narciarstwo alpejskie traci na znaczeniu

Honza

Recommended Posts

„Jedno pokolenie później: narciarstwo alpejskie traci na znaczeniu w zimowych feriach” – tak brzmi tytuł porównania poszczególnych sportów zimowych przeprowadzonego przez Market Institute w latach 1996–2026.

Spadek znaczenia narciarstwa alpejskiego jest szczególnie widoczny . W 1995 roku ten sport był zdecydowanie najważniejszą zimową aktywnością i ukształtował wizerunek klasycznego urlopu zimowego. Jednak do 2026 roku jego udział spadnie aż o 10 punktów procentowych.

Oznacza to, że narciarstwo nie tylko traci na popularności, ale także traci na znaczeniu jako główny cel zimowych wakacji. Według instytutu badawczego, spadek ten wskazuje na zmiany strukturalne, takie jak zmiana nawyków związanych z wypoczynkiem, wyższe koszty, a nawet niepewność klimatyczna.

https://www.simagazin.com/si-magazin/themen/management-tourismus/studie-alpiner-skilauf-verliert-an-bedeutung/?fbclid=IwY2xjawQsq0RleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBwRWMySklSM1VDd3o3NjB2c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHkXannNNBhprCkQIQgJPFUBjEollfv_z_2fRYllB4FEDkKyyoUjTENIlBkxi_aem_JmC_yyvAm87LOhzR-VN2pQ

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, friski napisał:

Ciekawe jak to wygląda w Polsce... 

W PL, ze względu na rosnące koszty białego szaleństwa, zauważalnie niższa frekwencja na stokach.

Pierwszy przykład z brzegu, rodzinny wyjazd na CG na Sylwestra i Nowy Rok, 3 noclegi na miejscu. Jeszcze kilka lat temu nie było żadnego wolnego noclegu, wszystko sprzedane na pniu pół roku wcześniej.

W naszym przypadku na 2 tygodnie przed wyjazdem można było wybierać i przebierać w ofertach. Do tego, na stokach, zauważalnie mniej ludzi.

1 minutę temu, grimson napisał:

W PL, ze względu na rosnące koszty białego szaleństwa, zauważalnie niższa frekwencja na stokach.

Pierwszy przykład z brzegu, rodzinny wyjazd na CG na Sylwestra i Nowy Rok, 3 noclegi na miejscu. Jeszcze kilka lat temu nie było żadnego wolnego noclegu, wszystko sprzedane na pniu pół roku wcześniej.

W naszym przypadku na 2 tygodnie przed wyjazdem można było wybierać i przebierać w ofertach. Do tego, na stokach, zauważalnie mniej ludzi.

Ceny Polska vs zagranicą. Jestem jedynym narciarzem w rodzinie i wśród znajomych, który spędza ferie w Polsce. Wszyscy, a jest tego parę rodzin, jeżdżą za granicę.

Natomiast ogólnie młode pokolenie nie czuje zainteresowania sportem. Chodzenie na siłkę, bieganie i rower i owszem. Sporty wyczynowe przestają być popularne. 

Ja myślę, że w Europie społeczeństwa się starzeją. Nowe pokolenia w dużym stopniu pochodzą z krajów bez tradycji narciarskich.  Narciarstwo to chyba jedna z ostatnich domen, gdzie ludzie prawie w 100% pochodzą od europejskich autochtonów.

Tak naprawdę przy aktualnych cenach skipassow w Polsce to tylko alpejskie wyjazdy są sensowne. 

Chyba że ktoś ma niedaleko do jakiś sensownych stacji gdzie jeszcze całkowicie nie przegięli z cenami. Ja w tym sezonie w Polsce jeździłem bardzo lokalnie bo do dwóch stacji - Cieniawy i Rytra gdzie 4h kosztowały odpowiednio 60 i 80 zł. Olałem beż żalu Jaworzynę w Krynicy bo w sezonie 160 zł za 4h to kpina. 

Wolę pojechać wiosną na taki wyjazd na jakim jestem obecnie a nie bujać się po drogich polskich stacjach i czekać czy naśnieżą ciekawe trasy, czy nie będzie tłoku itp... 

• Like 3
  • Thanks 1

U nas będzie tylko gorzej. Zacytuję wpis Janusza Piechocińskiego z Twittera: 

"Ponad 90 proc. dzieci nie ma podstawowych umiejętności ruchowych - przekazał wiceszef MSiT Piotr Borys. 89 proc. uczniów nie potrafi poprawnie skakać na skakance, a 86 proc. dzieci z klas I-III nie potrafi rzucić i chwycić piłki odbitej od ściany."

Trudno, żeby te dzieci potem śmigały na nartach. 

• Like 1
  • Sad 1

27 minut temu, leitner napisał:

U nas będzie tylko gorzej. Zacytuję wpis Janusza Piechocińskiego z Twittera: 

"Ponad 90 proc. dzieci nie ma podstawowych umiejętności ruchowych - przekazał wiceszef MSiT Piotr Borys. 89 proc. uczniów nie potrafi poprawnie skakać na skakance, a 86 proc. dzieci z klas I-III nie potrafi rzucić i chwycić piłki odbitej od ściany."

Trudno, żeby te dzieci potem śmigały na nartach. 

za to w obsłudze smarfonów mamy master level.

• Like 1

1 godzinę temu, pawelb91 napisał:

Tak naprawdę przy aktualnych cenach skipassow w Polsce to tylko alpejskie wyjazdy są sensowne. 

Chyba że ktoś ma niedaleko do jakiś sensownych stacji gdzie jeszcze całkowicie nie przegięli z cenami. Ja w tym sezonie w Polsce jeździłem bardzo lokalnie bo do dwóch stacji - Cieniawy i Rytra gdzie 4h kosztowały odpowiednio 60 i 80 zł. Olałem beż żalu Jaworzynę w Krynicy bo w sezonie 160 zł za 4h to kpina. 

Wolę pojechać wiosną na taki wyjazd na jakim jestem obecnie a nie bujać się po drogich polskich stacjach i czekać czy naśnieżą ciekawe trasy, czy nie będzie tłoku itp... 

A tym bardziej mieszkając (jak np. ja) w okolicach Jeleniej Góry, skąd w Alpy jest prawie taka sama odległość jak w Tatry, bo polskie Karkonosze to kpina pod względem narciarskim (przy takiej zimie nie uruchomili trasy z Kopy nawet na 1 dzień, chwaląc się jeszcze nowym naśnieżaniem). 

Gdybym jeszcze mieszkał w Krakowie, lub na Górnym Śląsku, to pewnie robiłbym sobie taki 3-dniowy, marcowy wypad np. do Zakopanego, jeżdżąc jednego dnia w Strbskim Plesie, drugiego na Rohaczach, a trzeciego na Kasprowym (a dodatkowo uzupełniając taki wyjazd o liczne podhalańskie termy) - to jeszcze miałoby sens.

Natomiast w moim wypadku oczywiście 1-dniowe wyjazdy do Rokytnic, czy Pecu jak najbardziej (choć w tym roku byłem też w Jesenikach), ale na taki główny wyjazd w sezonie chyba wrócę od przyszłego sezonu do tradycji wypadów w Alpy. I to te prawdziwe (np. Landeck jako baza wypadowa, z dostępem do niemal wszystkich najpiękniejszych, małych i dużych ośrodków Tyrolu, w promieniu ok. 50km).

• Like 1
  • Thanks 1