Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, pejot napisał:

Jak byłem w pierwszym tygodniu marca to sprawdziłem wjazd na Zbójnicką trwał 9 minut a wjazd z dołu COS na samą górę żółtymi kanapami łącznie z dostaniem się do drugiej kanapy 20 minut.

SMR/COS ma całą masę wad:

- W SMR naśnieżanie na pół gwizdka,

- Trasa nr 1 na samym końcu za nią już tylko Golgota. Przejazd przez drogę na "jedynce" obraz nędzy można by chociaż podsypać trochę śniegu co jakieś 2 godziny. Dziwne że mając tam oświetlenie nie śnieżą tego razem 3, oferta wieczornej jazdy tylko na 3 jest dosyć słaba.

Swoją drogą zawsze mówią że Golgota w ostatniej kolejności bo mało ludzi nią jeździ - nie odnoszę takiego wrażenia jak jestem na miejscu.

- Bieńkula tylko jak jest naturalny opad (czyli prawie nigdy),

- Łączniki między SMR - COS a zwłaszcza COS-SMR traktowane po macoszemu a przecież chyba i jednym i drugim powinno zależeć żeby ludzie zaglądali i tu i tu,

- COS to też temat rzeka ale to co mnie najbardziej wk.....to to że całymi latami nie byli w stanie przygotować zjazdu na sam dół (ciekawe czy w tym roku jakiś OPR nie poszedł z Centrali).

Pewnie jeszcze by się trochę zastrzeżeń ale jeżeli liczba tras w SMR/COS jest taka jak była na początku marca to moim skromnym zdaniem nokautują wszystkie inne ośrodki narciarskie w Polsce. W 5 dni najechałem ponad 250 km zjazdów.

Od jakiegoś czasu mam wrażenie że dziki tłum już się przez Szczyrk przewalił nie licząc śląskich ferii (ale tylko jak jest ładna pogoda) i okresu świąteczno-noworocznego. Jestem co roku w styczniu, lutym i marcu i od jakiegoś czasu nie stoję w kolejkach jak kilka lat temu.

Potwierdzam wszystko, co napisałeś. Łącznie z ostatnim: Szczyrk powinien dziś (przy nie wszystkich trasach otwartych) pękać z nadmiaru ludzi (tyle się wybudowało miejsc noclegowych), a ludzi tam tyle, co - nie wiem - w Istebnej. Tak zwani zwiedzacze już byli. Ci co na ferie, to są. A reszta... ma trochę dość stania w korkach i kolejkach, których prawdopodobnie... nie ma. 

Decyduje też cena. Szczyrk sprzedaje w zasadzie TYLKO karnety całodniowe. Przy marcowej jeździe to bez sensu. 99% ludzi jedzie rano i kupuje zazwyczaj bilety 4, 3 albo 2-godzinne. Ja byłem w sobotę na Soszowie 4 godziny i w niedzielę na Skolnitym(ch?) 3 godziny i miałem dość. 15-20 zjazdów mi wystarcza.

Decyduje więc też cennik i zeroelastyczna w nim postawa. Do tego - o ile się nie mylę - 30 zł za parking??? 

• Like 1

Szczyrkowski ma też taki problem skalowania w dół. Oni są zaprojektowani na duże masy ludzi: wielkie knajpy, duże budynki, duże koleje. Jak ludzi jest mniej, to nie zarobią na obsługę albo zarobią za mało i im sie nie chce uruchamiać. Brak tutaj postawy lokalnej, że jakikolwiek ruch w interesie jest dobry dla lokalnej społeczności (noclegi, restauracje).

Brak tych karnetów 3-4 godzinnych to też świadczy o ich postawie i wpisuje się w brak troski o lokalną społeczność.

• Like 2
  • Thanks 2

12 godzin temu, Ratrak napisał:

Co do parkingu, nigdy nie zapłaciłem w Szczyrku za parkowanie 😁

Hehe i słusznie co nie zmienia faktu że jak chcesz zaparkować na parkingach SMR to 30 musisz z kieszeni wyciągnąć. Miały być kanapy z Czyrnej i na Wierchu (to mówił prezes TMR przed sezonem 2022/2023) na sezon 2023/2024, @JC vlog 194 ten temat rozwijał poszerzona Golgota, naśnieżanie na 9-tkach coś tam jeszcze było o Bieńkuli. Kanap nie ma ale za to są płatne parkingi od 2024/2025 czyli inwestycje są.

Nie przypominam sobie żeby potem zostało wyjaśnione dlaczego zapowiedzi o kanapach nie zostały zrealizowane oprócz info że teraz zainwestują w ofertę letnią.

• Like 2
  • Thanks 2

W dniu 13.03.2026 o 20:28, DMM napisał:

eee tam, biorę klej epoksydowy dwuskładnikowy z opiłkami aluminium (koszt kleju ok. 30 zł za 50g) i zalewam, wytrzymuje ok. 4 lata przy zachowaniu reżimu technologicznego, odtłuszczanie i takie tam, żadna wklejka nie trzymała dłużej, ostrzenie i smarowanie we własnym zakresie bo serwisy się nie podejmują, wypróbowane na starych nartach do szutru

Tylko po co to? Jeżdżę cały sezon Wisła/Ustroń/Istebna/Brenna, byłem też Małopolska, Dolny Śląsk, Włochy, nie byłem tylko w Szczyrku i narty mam całe. Zero ubytków!

8 godzin temu, pejot napisał:

Hehe i słusznie co nie zmienia faktu że jak chcesz zaparkować na parkingach SMR to 30 musisz z kieszeni wyciągnąć. Miały być kanapy z Czyrnej i na Wierchu (to mówił prezes TMR przed sezonem 2022/2023) na sezon 2023/2024, @JC vlog 194 ten temat rozwijał poszerzona Golgota, naśnieżanie na 9-tkach coś tam jeszcze było o Bieńkuli. Kanap nie ma ale za to są płatne parkingi od 2024/2025 czyli inwestycje są.

Nie przypominam sobie żeby potem zostało wyjaśnione dlaczego zapowiedzi o kanapach nie zostały zrealizowane oprócz info że teraz zainwestują w ofertę letnią.

Oni (właściciele) wręcz napisali, że nie są zadowoleni ze Szczyrku (nie wiem, za mała EBITDA czy coś?) i nie zainwestują w najbliższym czasie. Jakiś wywiad taki był. To co jest, nie jest wykorzystane, a potencjał to już w ogóle...

3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Oni (właściciele) wręcz napisali, że nie są zadowoleni ze Szczyrku (nie wiem, za mała EBITDA czy coś?) i nie zainwestują w najbliższym czasie. Jakiś wywiad taki był. To co jest, nie jest wykorzystane, a potencjał to już w ogóle...

Dokładnie tak powiedzieli... Ale też powiedzieli, że bez dodatkowego zbiornika inwestycje nie mają sensu. A na zbiornik nie dostali zgody. Podobno jak oni napełniają ten jeden to na dole w Szczyrku woda ledwie co kąpie z kranów...Tak wogole to czy te 2 dodatkowe kanapy są potrzebne  ? Wtedy by się dopiero zjechało ludzi....

1 godzinę temu, Jusik2002 napisał:

Dokładnie tak powiedzieli... Ale też powiedzieli, że bez dodatkowego zbiornika inwestycje nie mają sensu. A na zbiornik nie dostali zgody. Podobno jak oni napełniają ten jeden to na dole w Szczyrku woda ledwie co kąpie z kranów...Tak wogole to czy te 2 dodatkowe kanapy są potrzebne  ? Wtedy by się dopiero zjechało ludzi....

1) Nie dostali - to prawda!
2) Są potrzebne dla narciarzy: bez nich nie działa Bieńkula, ani nie da się przedłużyć sezonu na Julianach(Pośredni), czy dla stacji? Stacja i tak zamyka się 15 marca! Mam, niestety, odpowiedź.

Czyli nam to się nie podoba, ale można zrozumieć. 

58 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

1) Nie dostali - to prawda!
2) Są potrzebne dla narciarzy: bez nich nie działa Bieńkula, ani nie da się przedłużyć sezonu na Julianach(Pośredni), czy dla stacji? Stacja i tak zamyka się 15 marca! Mam, niestety, odpowiedź.

Czyli nam to się nie podoba, ale można zrozumieć. 

Bieńkula jest martwa, jak jest czynna to jest tam z 10 osób... Stawiać nową kolej aby przedłużyć sezon na Julianach  ? Nie problem utrzymać zjazd dolna trasa 10... Inwestycje bez sensu. To nie zarobi a dobije ilością ludzi ten osrodek...

• Like 1

4 godziny temu, Jusik2002 napisał:

Bieńkula jest martwa, jak jest czynna to jest tam z 10 osób... Stawiać nową kolej aby przedłużyć sezon na Julianach  ? Nie problem utrzymać zjazd dolna trasa 10... Inwestycje bez sensu. To nie zarobi a dobije ilością ludzi ten osrodek...

Nie dobije się, bo wtedy uruchomi się trasy 9 i 9a. Niewykorzystywanie tak szerokiej przestrzeni do jazdy to po prostu rezygnacja z dodatkowego zysku. A kanapa z Czyrnej obsługiwałaby nie tylko Bieńkulę, ale też trasy nr 1 i 3 (wielu narciarzy zrezygnowałoby wówczas z gondoli, by nie musieć zdejmować nart - gondola służyłaby tylko do pierwszego wjazdu z parkingu).

No i miała tez powstać dodatkowa trasa od zakrętu na Ondraszku do Czyrnej, która omijałaby Bieńkulę, co też dodatkowo odciążyłoby trasę z Małego Skrzycznego, bo narciarze nie musieliby wracać z COS przez Zbójnicką Kopę.

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, koliber napisał:

Nie dobije się, bo wtedy uruchomi się trasy 9 i 9a. Niewykorzystywanie tak szerokiej przestrzeni do jazdy to po prostu rezygnacja z dodatkowego zysku. A kanapa z Czyrnej obsługiwałaby nie tylko Bieńkulę, ale też trasy nr 1 i 3 (wielu narciarzy zrezygnowałoby wówczas z gondoli, by nie musieć zdejmować nart - gondola służyłaby tylko do pierwszego wjazdu z parkingu).

No i miała tez powstać dodatkowa trasa od zakrętu na Ondraszku do Czyrnej, która omijałaby Bieńkulę, co też dodatkowo odciążyłoby trasę z Małego Skrzycznego, bo narciarze nie musieliby wracać z COS przez Zbójnicką Kopę.

Szkoda że z tych planów nici.

Pewnie nawet taka dobra zimą jak w tym roku nie wpłynie na ich reaktywację...

• Like 1

❄️ SKI SEZONÓWKI 2026/27 🎿

Szusuj przez całą zimę w 9 ośrodkach narciarskich, na ponad 200 km tras i korzystaj z wyjątkowych benefitów!

Nowość dla rodzin: dzieci jeżdżą jeszcze taniej!

➡️ Wybierz swoją sezonówkę:

⛷️ SKI – narty zimą, kolejki linowe latem,

🎿 SKI FLEXI – zimą szusujesz, latem odpoczywasz, a niewykorzystane saldo wraca do Ciebie.

💎 Zimowe korzyści:

• Darmowa jazda wieczorna w Jasnej, Szpindlerowym Młynie, Ještěd i Szczyrk Mountain Resort

• Bezpłatne lub obniżone parkingi

• 15% cashback goX w sklepach Motion i punktach gastronomicznych 

️Kup do 31 maja i odbierz dodatkowy cashback goX!

Nie zwlekaj – im wcześniej kupisz, tym niższa cena!

👉 Wybierz karnet @gopass.travel i przygotuj się na niezapomnianą zimę! 

#ski #sezonówka #narty #zima #snowboard

FB_IMG_1774442742019.jpg

16 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał:

❄️ SKI SEZONÓWKI 2026/27 🎿

Szusuj przez całą zimę w 9 ośrodkach narciarskich, na ponad 200 km tras i korzystaj z wyjątkowych benefitów!

Nowość dla rodzin: dzieci jeżdżą jeszcze taniej!

➡️ Wybierz swoją sezonówkę:

⛷️ SKI – narty zimą, kolejki linowe latem,

🎿 SKI FLEXI – zimą szusujesz, latem odpoczywasz, a niewykorzystane saldo wraca do Ciebie.

💎 Zimowe korzyści:

• Darmowa jazda wieczorna w Jasnej, Szpindlerowym Młynie, Ještěd i Szczyrk Mountain Resort

• Bezpłatne lub obniżone parkingi

• 15% cashback goX w sklepach Motion i punktach gastronomicznych 

️Kup do 31 maja i odbierz dodatkowy cashback goX!

Nie zwlekaj – im wcześniej kupisz, tym niższa cena!

👉 Wybierz karnet @gopass.travel i przygotuj się na niezapomnianą zimę! 

#ski #sezonówka #narty #zima #snowboard

FB_IMG_1774442742019.jpg

https://www.magicpass.ch/en/

• Like 1
  • Thanks 3