Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z poferyjnego luzu w pracy, wpadam w Beskidy poniedziałek od jazdy wieczornej (pewnie Skolnity) do środy (reszta czasu pewnie w Szczyrku). Oby było po czym jeździć 😁. Chyba SMR jednak będzie najlepszą opcją, po sezonie może być przyjemny luz. Gdyby ktoś wpadał, dajcie znać!

SON (03.03.2026) zjechałem z COS ok 12-ej i jeździłem do końca dnia. Golgota i "jedynka" bardzo fajne do końca. Reszta jak przystało na temperatury zmielona ale na nartach 92 pod butem zabawa w tym przemiale jest przednia.

Na 3, 7 i 10 gdzieniegdzie wychodzi trawka.

IMG_20260303_120823.jpg

IMG_20260303_121236.jpg

IMG_20260303_125255.jpg

IMG_20260303_125323.jpg

IMG_20260303_125509.jpg

IMG_20260303_125623.jpg

IMG_20260303_125659.jpg

IMG_20260303_130458.jpg

IMG_20260303_130608.jpg

IMG_20260303_130735.jpg

IMG_20260303_130753.jpg

IMG_20260303_132450.jpg

IMG_20260303_141347.jpg

IMG_20260303_134643.jpg

IMG_20260303_140627.jpg

IMG_20260303_143425.jpg

IMG_20260303_144319.jpg

IMG_20260303_144540.jpg

• Like 16
  • Thanks 1

Hej, rozważam wypad do Szczyrku poniedziałek-wtorek 09-10.03.

I tu mam pytania do Szczyrkowskich znawców.

Jak wygląda obecnie dolny FIS w trzech miejscach: kanion, mostek, trawers ? Czy jest jeszcze otwarty, wychodzą minerały ? Jak wygląda sytuacja przy Mecie ?

Druga sprawa to wiatr. Bergfex prognozuje coś takiego na poniedziałek. Czy jest ryzyko, że górne krzesło na Skrzyczne nie ruszy bądź gondola na Halę Skrzyczeńską ? Do Szczyrku mam kawałek, nie chcę się rozczarować...

image.png.a9a61473d9b5906d2e176ce2aaf73602.png

1 godzinę temu, maxi69king napisał:

Jak wygląda obecnie dolny FIS w trzech miejscach: kanion, mostek, trawers ? Czy jest jeszcze otwarty, wychodzą minerały ? Jak wygląda sytuacja przy Mecie ?

Druga sprawa to wiatr. Bergfex prognozuje coś takiego na poniedziałek. Czy jest ryzyko, że górne krzesło na Skrzyczne nie ruszy bądź gondola na Halę Skrzyczeńską ? Do Szczyrku mam kawałek, nie chcę się rozczarować...

Jeżdżę dzisiaj na Beskid Sport Areną i wychodzą kamienie więc na FISie od kanionu w dół napewno bym się spodziewała że będą(o ile chodzi bo nie wiem). 
za to na górze myślę że będą fajne warunki 

• Like 2
  • Thanks 1

Teraz, maxi69king napisał:

Jeździłem jeszcze wczoraj do samego dołu kanion, mostek i trawers były bezproblemowe. Minerałów nie jest więcej niż w innych częściach COS/SON czyli zawsze się może jakiś gruz przypałętać jak to w Szczyrku.

Moim zdaniem bardziej problematyczny jest wtorek niż poniedziałek jeżeli chodzi o wiatr.

• Like 3
  • Thanks 3

SON+COS | Poniedziałek 09.03.26

Dotarłem do Szczyrku ostatecznie w poniedziałek w ramach wyjazdu narciarsko-służbowego :) . Nie było mnie tu ze 3 lata, skutecznie zniechęcały mnie tłumy ale jak widać zarówno w grudniu jak i w marcu da się tu fajnie pojeździć. Z tą różnicą, że w marcu możemy liczyć na więcej słońca i zdecydowanie więcej otwartych tras. Oczywiście nie wszystkich bo to TMR ale to co było otwarte robi wrażenie. SON+COS przy braku kolejek jest bezkonkurencyjny w Polsce. Trasy jak na nasze warunki są długie, przewyższenia duże no i jest wybór, nie trzeba katować 1-2 tras w kółko. Do myślenia daje jedynie marginalna ilość ludzi, było naprawdę pusto. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że narciarstwo w Polsce w marcu NIE ISTNIEJE ! Oczywiście stwarza to świetne warunki do jazdy dla ludzi jak my tu na forum ale na boga. Jeśli w Szczyrku jest tak pusto, to jak mniejsze stacje mają kręcić dalej nawet jeśli mają śnieg. Następnego dnia jechałem na powrocie przez Salmopol i Wisłę. Pustki, pustki, pustki....

Dalszy opis warunków pod zdjęciami:

IMG_7467.thumb.jpeg.01c925ef5ff46b534588fc14e6a1e0e4.jpeg

P4 na Pośrednim, walki o miejsca nie było ;)

IMG_7470.thumb.jpeg.7840cf28ba9b48588047a4f0c91f46f6.jpeg

Trasy zmrożone, w nocy był mały mróz. Oczywiście rano do 11.00 twardo, równo, szybko. Tutaj 8-ka

IMG_7471.thumb.jpeg.6669ff0ff2bfccc69057fb6533e5dc26.jpeg

Rewelacyjna 10-ka, świetna na rozgrzewkę. O 16 na powrocie też była w nienajgorszym stanie.

IMG_7469.thumb.jpeg.7a70b9d357e7d6dcd8a62a9b11c47be6.jpeg

Kultowa Golgota - 11, tutaj równa i bez prześwitów. Pod koniec dnia to się zmieni...

Ok. 10.00 zaliczyłem też trasy na Solisku 4 i 7 bez zastrzeżeń z tym, że na 7 wychodziło trochę gruzu. Dobrze, że wziąłem szutrówki. Dzień później, we wtorek 7-ke już zamknęli.

IMG_7472.thumb.jpeg.9fa1636bffa84ee06fe9f560ad9c6ed0.jpeg

Transfer na Zbójnicką. 2 i 3b z rana jeszcze jak cię moge, na długi skręt spoko ale po południu potwornie wolne, zero przyjemności. Na tym tle super wypadły 1 i 3 do gondoli. 1-ka trzymała do końca dnia, zdecydowanie najlepsza trasa w tych warunkach.

IMG_7476.thumb.jpeg.2146b8f711637fd1de65b97a0abc0f9c.jpeg

Na FIS dotarłem przed 11, był miękki od góry do dołu z wyjątkami w kanionie ale równy. Typowe wiosenne nartowanie, w Dolinach był potwornie miękki ale z racji szerokości dużo miejsca na dobrą jazdę.

IMG_7477.thumb.jpeg.4dad46e487205bcbce95faa999aebc49.jpeg

Uwielbiam ten fragment od Grzebienia, chyba lepszej trasy nie ma w Polsce.

IMG_7473.thumb.jpeg.721418f3047f3057986e45bd0375f09f.jpeg

Dół przy Mecie, mogło być gorzej ale konieczna przeprawa przez błoto. Trochę dyskomfort jest.

IMG_7474.thumb.jpeg.8cca2413029b45b4cfe35ee7be1a14c0.jpeg

Trawers w naprawdę niezłym stanie. Nie degraduje się szybko bo wszyscy jadą na strzała, bez skrobania itp.. Jak im będzie zależało utrzymać zjazd na dół i zrezygnują z szerokości to może jeszcze pociągnąć

IMG_7478.thumb.jpeg.3cdbe91f017fd3d28bfc28f5da3a304d.jpeg

Leniwe, słoneczne Doliny i oczywiście wizyta w Hiltonie. Szaszłyk - porcja na bogato

IMG_7480.thumb.jpeg.2fd8a0f1bab7ad3288d20000b9833f19.jpeg

Golgota po południu - względnie równo ale z prześwitami i wylodzeniami. Trzeba uważać. Nie zmienia to faktu, że po południu razem z czerwoną 1-ką oferowała najlepsze warunki.

Wyjazd udany, poniedziałek okazał się dobrym wyborem, dzień później już brak mrozu i wiatr - gondola zamknięta. Z Wrocławia trochę daleko - 3h i 270 km, na jeden dzień trochę wyprawa ale w połączeniu z innymi obowiązkami - już akceptowalnie. Było na tyle dobrze, że Szczyrk może się stać moją coroczną marcową tradycją.  

• Like 17
  • Thanks 4

Sprawdziłeś ślizgi na koniec dnia? Ja na Golgocie w niedzielę wyrwałem dziurę długą na 3 cm przez całą grubość ślizgu, aż do rdzenia narty , do tego kilka głębszych rys. Narty na złom, na szczęście nie były to nowe narty, bo wtedy bym się chyba zapłakał.

• Sad 5

Narty całe ale jeździłem uważnie. Tak wiem, łatwo się mówi. W każdym razie na marcowy Szczyrk tylko szutrówki. W tym momencie najwięcej gruzu na 4, 7, 11 oraz na COS 3c(łącznik do COS-u - tutaj potężne przetopy), Jaworzyna też nieciekawie - pełno przetarć oraz FIS poniżej Dolin trzeba uważać. Tak samo powrót COS-SON przez Skrzyczne 3a (tutaj już konieczny ok. 300-400m spacer w dwóch etapach).

• Like 2
  • Thanks 2

13 godzin temu, maxi69king napisał:

Do myślenia daje jedynie marginalna ilość ludzi, było naprawdę pusto. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że narciarstwo w Polsce w marcu NIE ISTNIEJE ! Oczywiście stwarza to świetne warunki do jazdy dla ludzi jak my tu na forum ale na boga. Jeśli w Szczyrku jest tak pusto, to jak mniejsze stacje mają kręcić dalej nawet jeśli mają śnieg. Następnego dnia jechałem na powrocie przez Salmopol i Wisłę. Pustki, pustki, pustki....

Tutaj wszystko zależy od pogody. W Polsce klimat jest taki, że w każdym miesiącu pogoda może być diametralnie inna. W marcu jest możliwy taki wariant jak w tym roku, czyli 15-20C i wtedy ludzie rzeczywiście przestają myśleć o nartach. Trudno się zresztą dziwić, bo z każdej relacji obecnie wynika to samo - fajnie przez 2-3 godziny rano, a potem z małymi wyjątkami bajoro. W Szczyrku do tego dochodzi jeszcze marna grubość pokrywy na trasach, która szczególnie daje się we znaki przy takiej pogodzie.

Jednak jestem pewny, że gdyby było z 10C chłodniej, co jest normą na początku i w połowie marca, frekwencja byłaby zupełnie inna, szczególnie w weekendy. Pamiętam jak 3 lata temu w połowie marca na tygodniu uciekałem z Białki na Grapę z powodu tłumów. Podobnie 3 lata temu w Tyliczu i na Słotwinach tłum był dla mnie nieakceptowalny, a była I połowa marca (tu akurat weekend). W tym roku mamy po prostu eksplozję wiosny i tylko pasjonaci mają ochotę płacić dużą kasę (zniżki są symboliczne), za jazdę na nartach wodnych😀

• Like 6

4 godziny temu, jack78 napisał:

Ja na Golgocie w niedzielę wyrwałem dziurę długą na 3 cm

Miałem podobnie w zeszłym roku na FIS. Kamienie są pochowane 1-2 cm pod  śniegiem. Nie widać tego jak jedziesz.

Nie bez powodu w wypożyczalniach w Szczyrku odmawiają w marcu wydania lepszego sprzętu. Odbiłem się tak kilka razy jak chciałem potestować coś nowego przed zakupem.

• Like 2
  • Thanks 2
  • Sad 2

5 minut temu, jack78 napisał:

Ja wczoraj zamówiłem nowe narty, ale do Szczyrku ich na pewno nie zabiorę, tam pójdą "szutrówki", które chciałem sprzedać po zakupie nowych. Teraz już tylko za darmo mogę oddać. 

Nie demonizujmy Szczyrku, co prawda jeździłam w styczniu (przed sporym opadem śniegu) i też wzięłam tzw. szutrówki, ale tam nic mi się wielkiego nie stało, za to ślizg w SL-kach poważnie uszkodziłam w Rifflsee przy PItztalu, a w Solden na czerwonej 1-ce również musiałam omijać kamyki (w zeszłym roku w lutym). Tak że niby topowe miejsca na narty, a  wpadki się zdarzają...

• Like 4

9 godzin temu, jack78 napisał:

Ja na Golgocie w niedzielę wyrwałem dziurę długą na 3 cm przez całą grubość ślizgu, aż do rdzenia narty , do tego kilka głębszych rys. Narty na złom, na szczęście nie były to nowe narty, bo wtedy bym się chyba zapłakał.

Nie da się tego załatać kofiksem albo jakiejś wklejki zrobić? Nart na gruz nigdy za wiele.

W dniu 11.03.2026 o 11:56, tresor napisał:

Jednak jestem pewny, że gdyby było z 10C chłodniej, co jest normą na początku i w połowie marca, frekwencja byłaby zupełnie inna, szczególnie w weekendy.

Dokładnie tak to działa. Jak w Katowicach jest śnieg, ludzie jadą na narty. I warunki w Wiśle niewiele mają do tego. Do tego dochodzi niepewność marca: dwa lata temu stacje padły w lutym, w marcu jazdy nie było. Zresztą na mnie na parkingu ludzie patrzą jak na dziwadło, gdy teraz w sobotę i niedzielę pakuję narty:
- Na wodne jedziesz???

• Like 1

W dniu 11.03.2026 o 13:08, lkos napisał:

Miałem podobnie w zeszłym roku na FIS. Kamienie są pochowane 1-2 cm pod  śniegiem. Nie widać tego jak jedziesz.

Nie bez powodu w wypożyczalniach w Szczyrku odmawiają w marcu wydania lepszego sprzętu. Odbiłem się tak kilka razy jak chciałem potestować coś nowego przed zakupem.

Jakby stacja płaciła odszkodowania, to nie otwierałaby tras na kamieniach. Jeżdżę cały sezon w różnych stacjach (w Szczyrku nie byłem, miałem być w Wigilię, ale nie chodzili) i nie mam jednej widocznej rysy na ślizgach.

1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Jakby stacja płaciła odszkodowania, to nie otwierałaby tras na kamieniach. Jeżdżę cały sezon w różnych stacjach (w Szczyrku nie byłem, miałem być w Wigilię, ale nie chodzili) i nie mam jednej widocznej rysy na ślizgach.

Proste.... jedynie kiedyś raz w Korbielowie zdarzyło mi się że dojazd do bramek był po śniegu ze żwirem (obsługa nie reagowała)... w tym roku na COS (przy Fis)odjazd od krzesła wygląda (wyglądał - jakby ktoś taczkę żwiru wywalił)... nie spotkałem się nigdzie z taką zlewką.... 

Edytowane przez Lexi
  • Thanks 1