Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Czarna Góra - czy warto?

San28

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał:

W zasadzie można powiedzieć że to takie darmowe testy nart🙂 właściciele i tak w barze to po co mają narty  się marnować i stygnąć, niech jeżdżą😉

Kuzwa tyle u mnie desek stoi niże powinienem je wystawiać w CzG;-) ostatnio chciałem jechać ale wybrałem SzP z sentymentu został jeszcze Karpacz do odhaczenia i Zieleniec może Harrachov na koniec sezonu... no i mój Pec znaczy Bouda obydwie pod Snezkou... takie plany... kupiłem wkładki sidas wypadałoby przetestować z butami...

• 2 weeks later...

Cześć :)

jaka jest gradacja trudności czerwonych tras w CG? Które czerwone będą najłagodniejsze?

Moje umiejętności oceniam na niebieskie i niezbyt agresywnie nachylone trasy czerwone. Nie byłem jeszcze w CG i nie chciałbym trafić na czerwoną, która nachyleniem może odpowiadać trasie czarnej.

Pozdro,

9 minut temu, MarcinWro napisał:

Cześć :)

jaka jest gradacja trudności czerwonych tras w CG? Które czerwone będą najłagodniejsze?

Moje umiejętności oceniam na niebieskie i niezbyt agresywnie nachylone trasy czerwone. Nie byłem jeszcze w CG i nie chciałbym trafić na czerwoną, która nachyleniem może odpowiadać trasie czarnej.

Pozdro,

Najłatwiejsze czerwone trasy są przy wyciągu żmija, również najdłużej są w dobrym stanie. Jedyny minus to wolny wyciąg przy tych trasach. Czerwona trasa przy wyciągu luxtorpeda jest nieco trudniejsza i dużo szybciej się degraduje przez wysoką frekwencje.

Sobota 15.02 CG

Zgodnie z przewidywaniami trafiłem na CG w ferie dolnośląskie. Padło na sobotę, najlepsza pogoda (czwartek, piątek było mgliście-wykorzystane na biegówkach w Górach Bialskich). Rano rzut oka na kamery i szybka decyzja - jazda ! Mimo, że do Siennej miałem blisko - 15 min, jechałem z duszą na ramieniu z myślą, że może być najazd narodu ale na szczęście było umiarkowanie tłoczno. Na betonowy podkład spadło 3-5cm leciutkiego, suchego śniegu także nie przeszkadzał on w jeździe, wręcz poprawił on warunki bo po południu zaczęły wychodzić lodowe płaty. Jazda na Luxie do 11.00 do momentu gdy kolejka wydłużyła się do ok. 5 min. Przeskok na Żmije i tam jazda do końca na bieżąco do wyciągu. Do 13 trasy trzymały super mimo sporej ilości ludzi. C i D jeszcze lepiej bo ludzi mniej. Pogoda dynamiczna, od lampy do krótkotrwałych intensywnych opadów śniegu ale co najważniejsze bez mgły. Śniegu na trasach dużo, mogą pociągnąć do końca marca jak pogoda dopisze. Udany narciarsko dzień !

IMG_5970.thumb.jpg.d769af05ef81acc1fe240c69d1e82799.jpg

IMG_5975.thumb.jpg.63ada409f5068da9a575515021964e65.jpg

IMG_5976.thumb.jpg.8e8a62e994cdcb3c3c0427b827224396.jpg

IMG_5977.thumb.jpg.b6e730aca535788e1eede8ad033e17a1.jpg

IMG_5980.thumb.jpg.03c79b50a262eff9e1f928027e584baf.jpg

IMG_5981.thumb.jpg.d37b28475687bd4b3927a651c6c86570.jpg

Kolejka do Luxa ok. 12.30

• Like 7

W dniu 18.02.2025 o 09:19, Michas222k napisał:

Najłatwiejsze czerwone trasy są przy wyciągu żmija, również najdłużej są w dobrym stanie. Jedyny minus to wolny wyciąg przy tych trasach. Czerwona trasa przy wyciągu luxtorpeda jest nieco trudniejsza i dużo szybciej się degraduje przez wysoką frekwencje.

Dzięki! Czerwona trasa B - bliżej jej do niebieskiej czy czarnej A :)?

Ktoś się orientuje czy w tygodniu obecnie dalej tłum? Na kamerach wygląda, że ludzi sporo

18 minut temu, MarcinWro napisał:

Dzięki! Czerwona trasa B - bliżej jej do niebieskiej czy czarnej A :)?

Ktoś się orientuje czy w tygodniu obecnie dalej tłum? Na kamerach wygląda, że ludzi sporo

na B jest jeden ostrzejszy odcinek na 3/4 długości całej trasy, reszta spoko. 

Dzisiaj w CG frekwencja niska, 8:45 miejsce na małym parkingu przy Luxtorpedzie.

Praktycznie cały dzień bez kolejek.

Warunki z rana niezłe, ale już po 10-tej B zaczęła puszczać, pierwsze poważniejsze muldy u góry pojawiły się już o 11-tej.

Na A trzymało trochę dłużej.

Dół B już od 10-tej cukier, im dłużej tym głębszy. Na A końcówka też ze sporą warstwą cukru.

Koło 12-tej przerzuciłem się na Żmiję.

Na C lodowo, D przez chwilę była wyłączona, coś tam ratrakowali, ale i tak na nielegalu ludzie jeździli. Stan na D trochę lepszy - mało lodu, cukier w normie jak na taką pogodę.

Tradycyjnie Luxtorpeda na ręcznym hamulcu - rano 13km/h po południu 12 km/h

Żmija 6 km/h - bez komentarza.

Sezon dla mnie się pomału kończy.

CG pewnie jeszcze trochę pociągnie, ale po roztopach jeśli przymrozi to tam lodowisko będzie.

W takich warunkach pogodowych karnet max 4h i do domu bo szkoda ryzykować kontuzję.

• Like 6

10 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał:

O ile się im będzie to opłacało, przy Luxie i Żmii teraz kompletne pustki, pojedyncze osoby przy Efce:

Screenshot_2025-03-10-10-08-57-609_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-03-10-10-14-56-996_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-03-10-10-21-43-070_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-03-10-10-22-14-883_com.android.chrome.jpg

CG zaraz wyłączy nocne jazdy, do tego temperatura i opad deszczu spowodują wyłączenie C [najmniej śniegu obecnie w tym ON], oraz A [stromy stok na początku, podłoże z kamienia]. Więc prognozuję, że zostaną otwarci i będą kręcić przy słabej frekwencji. Lub też zamkną się w tygodniu i odpalą stoki na weekend, tak wcześniej robili.

• Haha 1

W dniu 10.03.2025 o 10:44, grimson napisał:

CG zaraz wyłączy nocne jazdy, do tego temperatura i opad deszczu spowodują wyłączenie C [najmniej śniegu obecnie w tym ON], oraz A [stromy stok na początku, podłoże z kamienia]. Więc prognozuję, że zostaną otwarci i będą kręcić przy słabej frekwencji. Lub też zamkną się w tygodniu i odpalą stoki na weekend, tak wcześniej robili.

Na razie trafiłeś z nocnymi , w tygodniu wyłączone 😉 w Zieleńcu nocne w tygodniu tylko na Nartoramie (tam ciut wyższa frekwencja nic w CG). Grapa w tygodniu też stoi, pozostałe 6 kanap kręci non stop na razie.

• Like 1

28 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Czarna Góra, jak Czarnów, planują wstępnie działać do końca marca (a sezon rozpoczęli 7 grudnia, szybciej niż np Białka). Nie wiem czy im się to będzie opłacać bo tam dalej pustki przy Luxie i Żmii, nawet na Efce kilku narciarzy tylko.

moje źródło informacji mówi, że CG planuje kręcić do końca marca.

norweska szklana kula łaskawa, pomijając ulewę z piątku na sobotę [na szczycie CG będzie padał śnieg]:

image.thumb.png.4fd828efd3c18ac032976c76878c4a9c.png

• Thanks 1