laryzbyszko Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 2 minuty temu, Nartka napisał: Witajcie, ja też mam wyjazd zarezerwowany do Włoch w przyszłym tygodniu i jestem w kropce. Jestem cały czas w kontakcie z hotelem, który twierdzi, że u nich bezpiecznie i rezerwacji ze zwrotem kasy odwołać nie zamierza. Mówią, że u nich wszystko ok i sezon trwa... bo co innego mógłby mówić. Zastanawiam się czy ktoś był tam ostatnio i wie jak jest faktycznie? Czy panika na stokach czy ludzie jeżdżą i wracają i nie chorują. Jak miałaby wyglądać "panika na stokach"? Nawet jeżeli "jeżdżą i wracają i nie chorują", to nie masz 100% szansy, że Ty nie zachorujesz. Pytanie co zrobisz w przypadku, gdy wirus pojawi się w Polsce. Zamkniesz w domu? Przestaniesz chodzić do pracy? Nikt decyzji za Ciebie nie podejmie. Musisz sama oszacować potencjalne ryzyko. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 6 minut temu, Nartka napisał: Witajcie, ja też mam wyjazd zarezerwowany do Włoch w przyszłym tygodniu i jestem w kropce. Jestem cały czas w kontakcie z hotelem, który twierdzi, że u nich bezpiecznie i rezerwacji ze zwrotem kasy odwołać nie zamierza. Mówią, że u nich wszystko ok i sezon trwa... bo co innego mógłby mówić. Zastanawiam się czy ktoś był tam ostatnio i wie jak jest faktycznie? Czy panika na stokach czy ludzie jeżdżą i wracają i nie chorują. Od razu mówię że nie byłem ale: - jeśli ktoś panikuje, to nie ma go na stokach, więc na stokach na bank nikt nie panikuje. - w przedszkolu i w szkole gdzie mam dzieci są rodziny, które wróciły z Włoch i nie wyglądają na chore. Z drugiej strony może to być przejściowa sytuacja, która może za tydzień się zmienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nartka Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 Śledzę temat od 2 tygodni non stop. Tu na forum Was czytam i w wielu innych miejscach. Zdania są podzielone. Wg mnie ten wirus jest jak "nasza" grypa po prostu. Możesz się zarazić albo nie. Możesz przywieźć z wyjazdu albo nie. Możesz zachorować i się wyleczyć albo nie. Znam osoby, które były we Włoszech w okresie, kiedy wirus tam wykryto, wróciły i odpukać nic im nie jest. Ciekawa jestem czy ktoś z tu obecnych jest 100% zdecydowany, że jedzie i czy zamierza funkcjonować tak normalnie czy jakoś się zabezpieczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 10 minut temu, Nartka napisał: Ciekawa jestem czy ktoś z tu obecnych jest 100% zdecydowany, że jedzie i czy zamierza funkcjonować tak normalnie czy jakoś się zabezpieczyć? jadę i jak na każdy wyjazd zabezpieczam się zabierając prezerwatywy, 19 lutego byłem na północy Włoch i dzisiaj jeszcze nie mam objawów 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 1 minutę temu, Jeeb napisał: jadę i jak na każdy wyjazd zabezpieczam się zabierając prezerwatywy, 19 lutego byłem na północy Włoch i dzisiaj jeszcze nie mam objawów Prezerwatywy zazwyczaj są potrzebne bardziej na południu, co zabezpieczałeś nimi na północy? (wybaczcie za offtop) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 11 minut temu, Kubis napisał: Prezerwatywy zazwyczaj są potrzebne bardziej na południu, co zabezpieczałeś nimi na północy? (wybaczcie za offtop) 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) Swój wyjazd rozważyłbym pod kątem 3 tematów: 1. Czy w pracy zawodowej na co dzień masz bardzo częsty kontakt z innymi ludźmi jak np. ma lekarz, przedszkolanka, opiekun, ratownik, fryzjer, nauczyciel, czy nawet sprzedawca na kasie w biedronce gdzie przewija się setki osób dziennie. 2. Czy możesz sobie pozwolić na poddanie się nieplanowanej 2 tygodniowej kwarantannie gdyby taka wydarzyła się w twoim hotelu, miejscowości czy regionie właśnie tam gdzie jedziesz na urlop narciarski. 3. Czy masz pod swoją opieką osoby z rodziny, które są schorowane i w starszym wieku, szczególnie zmagające się z chorobą płuc, bo takie osoby najpoważniej chorują na tego konkretnego wirusa. Edytowane 2 Marzec 2020 przez Ziemowit 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nartka Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 8 minut temu, Ziemowit napisał: 2. Czy możesz sobie pozwolić na poddanie się nieplanowanej 2 tygodniowej kwarantannie gdyby się taka wydarzyła się w twoim hotelu, miejscowości czy regionie tam gdzie jedziesz na urlop narciarski. I czy Cię na nią stać, bo pytanie kto płaci za dodatkowe 14 dni pobytu i wyżywienia gościa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) 5 minut temu, Nartka napisał: I czy Cię na nią stać, bo pytanie kto płaci za dodatkowe 14 dni pobytu i wyżywienia gościa? Nah... zacytowano mnie zanim zdążyłem popoprawiać błędy. Ciekawy jestem właśnie kto będzie płacił za pobyt w hotelu jeśli będzie przymusowa kwarantanna. Trochę nie wyobrażam sobie płacić za kwaterę w hotelu (co innego jedzenie) przez kilka tygodni kiedy przymusowo jestem w nim uziemiony. Co myślicie? Edytowane 2 Marzec 2020 przez Ziemowit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nartka Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 Oby nikomu się nie przydało: https://turystyka.rp.pl/zanim-wyjedziesz/23615-kwarantanna-kto-placi-za-pobyt-w-hotelu?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 Podejmując decyzję o wyjeździe do Włoch (moją opinię znacie) proponuje wziąć pod uwagę: 10:29: 6 new cases in Belgium. All had recently returned from Italy. 10:22: First 2 cases in Portugal. One traveled from Italy, the other from Spain 08:57: 2 new cases in India, including the first case in New Delhi. Patient in New Delhi traveled from Italy while the other traveled from Dubai. 21:38: 3 new cases in Israel. Two of the patients recently returned from Italy. 20:25: 1 new case in Mexico. First in Chiapas. Patient recently returned from Italy itd. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arti51 Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Kubis napisał: 3. Mijasz się z prawdą, chorych jest więcej niż wyleczonych i na chwilę obecną szybciej przybywa chorych niż wyleczonych. Według strony https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 zainfekowanych ludzi jest niespełna 90000. 3000 zmarło, a wyleczonych jest 45000. Czyli więcej jest wyleczonych niż pozostało chorych. I więcej ludzi wraca dziennie do zdrowia niż "łapie" wirusa. Edytowane 2 Marzec 2020 przez Arti51 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 28 minut temu, Arti51 napisał: Według strony https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 zainfekowanych ludzi jest niespełna 90000. 3000 zmarło, a wyleczonych jest 45000. Czyli więcej jest wyleczonych niż pozostało chorych. I więcej ludzi wraca dziennie do zdrowia niż "łapie" wirusa. I jaki wniosek? Bo to trochę suche statystyki, bez związku. Bo ja widzę jeden, SMR kocha koronowirusa:) Nikt ich nie hejtuje😎 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 2 godziny temu, Arti51 napisał: zainfekowanych ludzi jest niespełna 90000. 3000 zmarło, a wyleczonych jest 45000. Czyli więcej jest wyleczonych niż pozostało chorych. I więcej ludzi wraca dziennie do zdrowia niż "łapie" wirusa. Jeśli policzysz bez Chin, to jest zdecydowanie gorzej. Metody zastosowane w Chinach, chyba nie przejdą w starych, zachodnich demokracjach 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) Mapka Niemiec: Edytowane 2 Marzec 2020 przez Ziemowit 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 (edytowane) 32 minuty temu, Ziemowit napisał: Mapka Niemiec: Ej, ale to wymaga osobnego wątku "Koronawirus a wyjazd do Niemiec". Z całym szacunkiem, chyba nie chcesz żebym pisał tu o np. Ukrainie albo Białorusi. Widziałeś że na forum powstał już wątek o Francji. To są tak ważnie, straszne sprawy, że wymagają tysiąca osobnych wątków. 😀 Edytowane 2 Marzec 2020 przez Gerald 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 31 minut temu, Ziemowit napisał: Niemiec: jedziesz tam na narty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 W dniu 29.02.2020 o 12:34, pawelb91 napisał: na kwiecień. od 10 kwietnia jestem w Les 2 Alpes wpadnij, tam tylko dzisiaj spadły 84 cm świeżego https://www.bergfex.at/les2alpes/webcams/c4267/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 4 minuty temu, Jeeb napisał: jedziesz tam na narty ? Nie ale będę przyjeżdżał. Powoli sytuacja z wirusem na zachodzie i południu Europy zaczyna robić się taka, że gdyby posłuchać zdania/opinii niejednej osoby na tym forum to najlepiej nie wyściubiać nosa za granicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 1 minutę temu, Ziemowit napisał: będę przyjeżdżał. to nie oddychaj 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 4 minuty temu, Jeeb napisał: to nie oddychaj Nie no, daj mu chociaż oddychać beztlenowo. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzaBski Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 Gosc z Niemiec byl na nartach w Livigno i teraz jest chory - https://www.marbacher-zeitung.de/inhalt.corona-virus-im-umkreis-heilbronn-meldet-weiteren-fall.cae8b0bb-1659-41f8-9013-f72408f8757c.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzaBski Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 Koles z Niemiec byl w Livigno na nartach i mial tam sie zarazic - link do strony z opisem sytuacji - https://www.marbacher-zeitung.de/inhalt.corona-virus-im-umkreis-heilbronn-meldet-weiteren-fall.cae8b0bb-1659-41f8-9013-f72408f8757c.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 Godzinę temu, Jeeb napisał: jedziesz tam na narty ? Ja właśnie wróciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arti51 Napisano 2 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2020 4 godziny temu, przemo_narciarz napisał: I jaki wniosek? Bo to trochę suche statystyki, bez związku. Bo ja widzę jeden, SMR kocha koronowirusa:) Nikt ich nie hejtuje😎 Żaden wniosek. To odpowiedź na stwierdzenie Kubisa : "Mijasz się z prawdą, chorych jest więcej niż wyleczonych i na chwilę obecną szybciej przybywa chorych niż wyleczonych.". Trudne do ogarnięcia suche dane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi