waldek71 Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 9 godzin temu, artix napisał: Dziś po ankiecie, szukałem jakiegoś lokum w Stubaital i Leogagng zaraz po wigili, na Booking. Nie ma nic wolnego 😳 Korona nikomu nie straszna? 🤔 Proponuję kontakt bezpośredni z właścicielami. Czasem idzie to jak po grudzie, bo lubią nie odpowiadać nawet na zamieszczone na ich własnych stronach formularze, ale w porównaniu do Bookinga i innych operatorów często dają lepsze ceny, a bardzo często bonusy typu 4 w cenie 3 etc., skipassy i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 Korzystam z Booking od wielu lat i przeważnie sytuacja na ich stronie dobrze pokrywa się z obłożeniem w Hotelach. Spodziewałem się wręcz odwrotnego efektu spowodowanego przez virus. Czyżby ludzie byli aż tak spragnieni powrotu na stoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 8 minut temu, artix napisał: Czyżby ludzie byli aż tak spragnieni powrotu na stoki? Dziwi Cię TO? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 Więcej ofert będzie koło października. Teraz właściciele trzymają jeszcze miejsca dla stałych gości. Osobiście zamierzam rezerwować w styczniu krótkoterminowo, kilka- kilkanaście dni przed wyjazdem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 No ja myslalem zaraz przed nowym rokiem , ale albo juz nic nie ma, albo nic jeszce nie wystawili, co by mnie bardzo zdziwilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 3 godziny temu, MAIKEL 1977 napisał: Dziwi Cię TO? Przyznam szczerze ze tak. Myslalem ze obawy beda znacznie wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 (edytowane) 31 minut temu, artix napisał: Przyznam szczerze ze tak. Myslalem ze obawy beda znacznie wieksze. Nie patrz na sezon narciarski tylko przez pryzmat Polski, to że tam ludzie zostali zaszczuci i przestali myśleć to nie znaczy że tak jest wszędzie. Moi znajomi w Niemczech którzy jeżdżą co roku na narty już dawno mają zarezerwowane miejsca, jedyne czego się boją to żeby nagle nie wprowadzili jakiś zakazów i z urlopu nic nie będzie. Tak samo było w tamtym sezonie, jeździli do Austrii do samego końca, ostatnie wyjazdy były już takie pół legalne, na ryzyko. Tak że nie jestem zdziwiony brakiem miejsc. Edytowane 9 Wrzesień 2020 przez waldek~ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, waldek~ napisał: Nie patrz na sezon narciarski tylko przez pryzmat Polski, to że tam ludzie zostali zaszczuci i przestali myśleć to nie znaczy że tak jest wszędzie. Moi znajomi w Niemczech którzy jeżdżą co roku na narty już dawno mają zarezerwowane miejsca, jedyne czego się boją to żeby nagle nie wprowadzili jakiś zakazów i z urlopu nic nie będzie. Tak samo było w tamtym sezonie, jeździli do Austrii do samego końca, ostatnie wyjazdy były już takie pół legalne, na ryzyko. Tak że nie jestem zdziwiony brakiem miejsc. Zyje w Szwecji juz jakis czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 13 minut temu, artix napisał: Zyje w Szwecji juz jakis czas Właśnie wiem, dlatego nie rozumie Twojego zdziwienia. Szwecja przecież nie wprowadziła żadnych ograniczeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 No zgadza sie Waldku, masz racje. Moze troche zboczylem na zly tor z tym tokiem mysleniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 Nie zauważyłam specjalnej różnicy w podejściu do koronawirusa między Austrią a Polską. Podobne ograniczenia i podobna dyscyplina. Sądzę jednak, że w tym sezonie w Alpach zabraknie Brytyjczyków, bo mają kwarantannę po powrocie z prawie całej Europy Zachodniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 (edytowane) 17 minut temu, tanova napisał: Nie zauważyłam specjalnej różnicy w podejściu do koronawirusa między Austrią a Polską. Podobne ograniczenia i podobna dyscyplina. W pełni się zgadzam. Nastroje są takie same jak w Polsce. Spora większość osób nosi maseczki w sklepach, część osób zakłada je do kolejki przed gondolą, a tak poza tym to nic specjalnego się nie dzieje, ludzie zachowują się zwyczajnie. Edytowane 9 Wrzesień 2020 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 9 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2020 Ja rezerwuję wszystko w życiu na dzień przed wyjazdem lub wylotem.Wyjątek to zawody,gdzie jest termin przyjmowania zgłoszeń.Nigdy mi nie zbankrutował przewoźnik ani niczego nie odwołano.Inna rzecz,że w święta i Sylwestra zawsze siedzę w domu. Właśnie wróciłem z deskowania na Rodos,drugiego już w tym roku,bilet lotniczy kupiony w przeddzień na prognozę wiatrową.Az dziw,jak solidnie hotel pilnował restrykcji sanitarnych,jeśli Grecy to potrafili,to i Austriacy pewnie potrafią.O dziwo z dyscypliną w hotelu było lepiej niż w samolocie,na pozór powinno być odwrotnie.Więc dla tych,którzy w Alpy własnym autem,a nie zbiorówki autobusem,potem mały pensjonat a nie moloch,perspektywy nie są złe,choć lepiej unikać miejscówek z koniecznością jazdy wielkimi wagonami.Bar apres ski w Ischgl nie jest obowiązkowy.Może przed sezonem jakiś przewodnik z uwzględnieniem tej kwestii wielkowagonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 17 godzin temu, tanova napisał: podejściu do koronawirusa między Austrią a Polską. byłem w Polsce nad morzem i żadnej dyscypliny nie było, w żabce przy plaży nikt masek nie nosił ani odstępów nie zachowywał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Jeeb napisał: byłem w Polsce nad morzem i żadnej dyscypliny nie było, w żabce przy plaży nikt masek nie nosił ani odstępów nie zachowywał Nad morzem jest patologia w tym względzie, na Twoim miejscu unikałabym takich miejsc ... W Austrii w autobusie wszyscy byli w maseczkach, w pociągu i sklepach - prawie wszyscy, ale zdarzało się, że klienci albo obsługa mieli zsunięte z nosa albo pod brodą. Wszędzie płyn do dezynfekcji rąk. To tak podobnie jak u nas. W pensjonatach trochę więcej formularzy z pouczeniami do wypełnienia i maseczki przy bufecie śniadaniowym (w jednym większym obiekcie), niektórzy nosili też na korytarzach, w przestrzeniach wspólnych. Na wyciągach różnie - przy gondoli na Gerlitzen były wytyczne, jak się rozmieszczać (po przekątnej i w maseczkach, chyba, że się razem mieszka), ale nikt tego specjalnie nie egzekwował. Odstępy w oczekiwaniu na gondolkę ludzie zachowywali sami z siebie. Na dwóch innych wyciągach nie zwróciłam uwagi - wskazówki nie były jakieś bardzo ostentacyjne. Ludzie przyzwyczaili się już chyba do środków ostrożności, zachowują zdrowy rozsądek i nie ma co robić z tego wielkiego halo. Edytowane 10 Wrzesień 2020 przez tanova 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 (edytowane) [dublet do usunięcia] Edytowane 10 Wrzesień 2020 przez tanova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezext Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 Ja cały czas planuje pojechać do Val Di Sole (jak co roku od 6 lat :P) zobaczymy czy będą jakieś obostrzenia. Nawet zacząłem się tam rozglądać za kupnem apartamentu, jeździmy tam i tak co roku a tak nie dość że zawsze będzie gdzie pojechać to dodatkowo będzie można jeszcze wynająć jak będzie stało puste więc jak się uda to może ktoś będzie chętny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 18 minut temu, tanova napisał: Nad morzem jest patologia w tym względzie, na Twoim miejscu unikałabym takich miejsc ... W Austrii w autobusie wszyscy byli w maseczkach, w pociągu i sklepach - prawie wszyscy, ale zdarzało się, że klienci albo obsługa mieli zsunięte z nosa albo pod brodą. Wszędzie płyn do dezynfekcji rąk. To tak podobnie jak u nas. W pensjonatach trochę więcej formularzy z pouczeniami do wypełnienia i maseczki przy bufecie śniadaniowym (w jednym większym obiekcie), niektórzy nosili też na korytarzach, w przestrzeniach wspólnych. Na wyciągach różnie - przy gondoli na Gerlitzen były wytyczne, jak się rozmieszczać (po przekątnej i w maseczkach, chyba, że się razem mieszka), ale nikt tego specjalnie nie egzekwował. Odstępy w oczekiwaniu na gondolkę ludzie zachowywali sami z siebie. Na dwóch innych wyciągach nie zwróciłam uwagi - wskazówki nie były jakieś bardzo ostentacyjne. Ludzie przyzwyczaili się już chyba do środków ostrożności, zachowują zdrowy rozsądek i nie ma co robić z tego wielkiego halo. Cześć Pisałem kiedyś, że "boję się zagranicy" - pamiętasz? Każdy kolejny post czy opis albo zdjęcie czy relacja wzmaga ten strach ze względów o których na przykład piszesz powyżej. Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 1 minutę temu, Mitek napisał: Pisałem kiedyś, że "boję się zagranicy" - pamiętasz? Każdy kolejny post czy opis albo zdjęcie czy relacja wzmaga ten strach ze względów o których na przykład piszesz powyżej. Nie do końca rozumiem, co konkretnie budzi Twoje obawy, możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, tanova napisał: Nie do końca rozumiem, co konkretnie budzi Twoje obawy, możesz rozwinąć? Wyjaśnił mi na PW. Wiem, że prywatnych wiadomości cytować nie można, więc powiem w dużym skrócie, że dla Mitka w krajach alpejskich przyroda jest za bardzo poukładana przez człowieka. Ale wolałbym by Mitek sam rozszerzył bo to ciekawy temat. Osobiście uważam, że we Włoszech i w Austrii jest jeszcze względnie OK. Prawdziwego jobla na punkcie ustawiania do porządku i grodzenia każdego kawałka ziemi mają Szwajcarzy moim zdaniem. Edytowane 10 Wrzesień 2020 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 Godzinę temu, Mitek napisał: Pisałem kiedyś, że "boję się zagranicy" traktuj Unię Europejską jak jeden kraj i będziesz jedynie musiał unikać Szwajcarii 1 godzinę temu, dezext napisał: Val Di Sole (jak co roku od 6 la i jeszcze Tobie się nie znudziło ? 1 godzinę temu, tanova napisał: Nad morzem jest patologia w tym względzie, na Twoim miejscu unikałabym takich miejsc ... Wiesz mój zięciu - Francuz zresztą był pierwszego dnia przerażony, drugiego dnia zapytał ile tu jest zakażeń dziennie. Odpaliliśmy neta - woj. Pomorskie - pisze 3, on na to 3 tysiące ??? nie mówię 3 sztuki - no dobra a ilu mieszkańców ? no coś koło 2,5 miliona a ilu turystów ??? no nie wiem ale na samej plaży w Łebie było chyba ze 100 tysięcy 3 dnia zięciu przestał nosić maskę - do dziś jest zdrowy Tak myślę że CORONA to stan umysłu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 7 minut temu, Ziemowit napisał: .... dla Mitka w krajach alpejskich przyroda jest za bardzo poukładana przez człowieka. Ale wolałbym by Mitek sam rozszerzył bo to ciekawy temat. Cześć Dość celne sformułowanie aczkolwiek nie oddające pełni uczuć/odczuć. Chodzi o poukładanie przez człowieka i "pod człowieka" - to drugie jest nawet bardziej decydujące. Podróżując obecnie nawet w miejscach, które wydają się absolutnie dzikie i niedostępne można natknąć się na jakąś infrastrukturę aktywną czy też już resztkową. Wiesz to jest tak, że jak planujemy wyjazd to np: jeżeli w danym rejonie jest dużo zagospodarowanych pól biwakowych to już trzeba dobierać taki termin, żeby były np. nieczynne. Ważny jest dla mnie minimalizm, umiejętność improwizacji, "oszczędne" zagospodarowanie a najlepiej jego brak itd. Np. Swego czasu Rybelek znalazł dom na stacjonarny wyjazd rowerowy gdzieś na ścianie wschodniej. Dom był tani i miał dach. Pozdrowienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 14 godzin temu, lski@interia.pl napisał: Ja rezerwuję wszystko w życiu na dzień przed wyjazdem lub wylotem.Wyjątek to zawody,gdzie jest termin przyjmowania zgłoszeń.Nigdy mi nie zbankrutował przewoźnik ani niczego nie odwołano.Inna rzecz,że w święta i Sylwestra zawsze siedzę w domu. Ja loty zawsze z wyprzedzeniem 1,5 - 3 miesięcznym bo w tanich liniach wtedy jest najtaniej. Im bliżej wylotu tym drożej. Czarterami nie latałem a wiem że tam trafiają się tanie loty na ostatnią chwilę, ale w ciepłe kierunki się nie wybieram a czartery to przeważnie właśnie tam. Ten rok wyjazdowo gdziekolwiek odpuściłem. Zimy odpuścić bym nie chciał, pierwszy wyjazd na narty planowany na grudzień, oby się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 (edytowane) 37 minut temu, Jeeb napisał: Wiesz mój zięciu - Francuz zresztą był pierwszego dnia przerażony, drugiego dnia zapytał ile tu jest zakażeń dziennie. Odpaliliśmy neta - woj. Pomorskie - pisze 3, on na to 3 tysiące ??? nie mówię 3 sztuki - no dobra a ilu mieszkańców ? no coś koło 2,5 miliona a ilu turystów ??? no nie wiem ale na samej plaży w Łebie było chyba ze 100 tysięcy 3 dnia zięciu przestał nosić maskę - do dziś jest zdrowy Tak myślę że CORONA to stan umysłu. Nie bardzo wierzę w miarodajność naszych statystyk zakażeń, natomiast w interesie nas wszystkich jest, żeby niepotrzebnie nie narażać siebie i innych. W końcu chcemy, żeby w zimie była w miarę normalna sytuacja, żebyśmy mogli bez przeszkód wyjechać na narty, prawda? @Mitek ok, rozumiem i przyjmuję do wiadomości, choć nie sama nie jestem aż tak ortodoksyjna. Również pozdrawiam! Edytowane 10 Wrzesień 2020 przez tanova 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek~ Napisano 10 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 Nie wiem dlaczego zakładacie ze w danym kraju wszędzie jest tak samo. Na przykład w Niemczech jak byłem nad jeziorami w okolicach Lipska to było pełno ludzi, ścisk, lokale pełne i nikt nie miał maseczki, w zoo było podobnie. Natomiast w Bawarii zdarza się że w środku lasu pacjenci mają maske. Przypuszczam że przepisy w Austrii są zbliżone do tych w Bawarii i wygląda to tak że każdy musi mieć opracowaną koncepcje ochrony i higieny czyli odstępy itd. Ci którzy potrafią czytać to to zrobili i u nich jest spokój, a Ci co nie nie potrafią to ganiają klientów po sklepie za brak maseczki. Kolega jest prawie co weekend w Austrii i powiedział że jest tam to co u nas, w jednym regionie nikt nie ma maseczki a gdzie indziej na stacji pani nie chciała przyjąć pieniędzy za paliwo jak czegoś nie założy. W Berlinie w lokalach większość obsługi nie miała maseczek, nawet nie zrobiły na nich wrażenia trzy policjantki które weszły do lokalu więc chyba tak tam jest. Dla jednych noszenie maseczek to dyscyplina a dla mnie tresura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi