lika Napisano 7 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2022 19 godzin temu, moruniek napisał: Były też kaczki. Ładne widoczki. Więcej widoczków. Ptaki trzymane na uwięzi. Ładnie zagospodarowany teren w Muszynie. Rodzinna jazda. Magiczne Ogrody. Te są fajnie zrobione. Jest tam widokowo. Zadbano o detale. Widokowo. Niektórzy mają fantazję. Chwila relaksu z żoną. c.d.n. Kapitalnie w tej Muszynie ze zdjęć wnioskuję. Znajomy opowiadał a ja niedowierzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2022 3 godziny temu, lika napisał: Kapitalnie w tej Muszynie ze zdjęć wnioskuję. Znajomy opowiadał a ja niedowierzałem. Bardzo fajne miejsce, dużo atrakcji dla dzieci. Polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2022 Dziś typowy dzień w górach, będzie nieco przydługo, relację z Dwóch Dolin wstawię dopiero jutro, bo padamy z nóg. Dziś były dużo chodzenia, jazda na koniach, kolejny dzień wykorzystany do cna. Zacznę nietypowo, bo od końca relacji wyjścia w góry. Parking (na powrocie), na tym ledwie kilkanaście aut, dodam że parking darmowy. Parę osób podjeżdża. Szczawnik płynie. Są takie miejsca odpoczynku. Robi się widokowo. Schronisko Bacówka, dobre jedzenie. Obok ktoś zbudował obozowisko. Widokowo cd. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2022 Idziemy dalej. Jest widokowo. Zaczynamy społeczną inspekcję ośrodka Dwie Doliny (jutro wstawię więcej zdjęć). Tak by było wiadomo gdzie jesteśmy. Owce na wypasie. Bacówka. Nadal widokowo. Kapliczka. I sama kapliczka. Jaworzynka zdobyta. Widok na druga stronę Dwóch Dolin. Jutro wstawię relację z Wierchomli i tego co zostało z wyciągów po stronie Szczawnika. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 8 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2022 Dziś dzień odpoczynku (co dla poniektórych członków rodziny, córka spędzała pracowite popołudnie na koniach, a my z aparatem). Padło na Lipany na Słowacji. To miejsce chodziło za mną już jakiś czas. Kilka zdjęć i słowo komentarza. Cały kompleks to 3 baseny, a w zasadzie 2 i brodzik dla dzieci. Tu najcieplejsza woda, tylko czemu oni ją filtrują ? Zjeżdżalnie, bardzo fajne, szkoda że często wyłączane i niedziałające wszystkie od rana (te fajniejsze od 12:30). Temperaturę wody lekko nadciągają. Tu basen techniczny przed wejściem, tu mamy prawdziwą wodę termalną. Kompleks się rozbudowuje, będzie to całoroczny obiekt. Boisko do siatkówki. Imitacja karczmy z bala (to baner udający bale). Ten zadaszony basen robi robotę w słoneczne dni. Mnóstwo leżaków i miejsc parkingowych. Porządku pilnują ratowniczki. Czy warto było odwiedzić to miejsce? Zdecydowanie tak, radość dzieci bezcenna. Dlaczego po naszej stronie w okolicach Krynicy nie ma takich miejsc ? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 8 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2022 33 minuty temu, moruniek napisał: Dziś dzień odpoczynku (co dla poniektórych członków rodziny, córka spędzała pracowite popołudnie na koniach, a my z aparatem). Padło na Lipany na Słowacji. To miejsce chodziło za mną już jakiś czas. Kilka zdjęć i słowo komentarza. Cały kompleks to 3 baseny, a w zasadzie 2 i brodzik dla dzieci. Tu najcieplejsza woda, tylko czemu oni ją filtrują ? Zjeżdżalnie, bardzo fajne, szkoda że często wyłączane i niedziałające wszystkie od rana (te fajniejsze od 12:30). Temperaturę wody lekko nadciągają. Tu basen techniczny przed wejściem, tu mamy prawdziwą wodę termalną. Kompleks się rozbudowuje, będzie to całoroczny obiekt. Boisko do siatkówki. Imitacja karczmy z bala (to baner udający bale). Ten zadaszony basen robi robotę w słoneczne dni. Mnóstwo leżaków i miejsc parkingowych. Porządku pilnują ratowniczki. Czy warto było odwiedzić to miejsce? Zdecydowanie tak, radość dzieci bezcenna. Dlaczego po naszej stronie w okolicach Krynicy nie ma takich miejsc ? No wreszcie ktoś tam był...Ja jadąc na baseny we Vrbovie,wielokrotnie myślałem skręcić do Lipan,ale intuicja podpowiadała,że lepiej jechać dalej.Obiekt ma długą historię budowy,po latach problemów nowym inwestorem został polski przedsiębiorca od robót ziemnych z Krynicy i jak widać,udało mu się uruchomić.Mnie interesował basen termalny,wyglada,że tu jednak Vrbov ma przewagę, i masaże hydro... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 8 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2022 7 minut temu, lski@interia.pl napisał: No wreszcie ktoś tam był...Ja jadąc na baseny we Vrbovie,wielokrotnie myślałem skręcić do Lipan,ale intuicja podpowiadała,że lepiej jechać dalej.Obiekt ma długą historię budowy,po latach problemów nowym inwestorem został polski przedsiębiorca od robót ziemnych z Krynicy i jak widać,udało mu się uruchomić.Mnie interesował basen termalny,wyglada,że tu jednak Vrbov ma przewagę, i masaże hydro... Masaży to akurat jest tam (Lipany) do wyboru i koloru. Mnie zastanawia dlaczego oczyszczają tam wodę, z tego co najfajniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 9 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 11 godzin temu, moruniek napisał: Masaży to akurat jest tam (Lipany) do wyboru i koloru. Mnie zastanawia dlaczego oczyszczają tam wodę, z tego co najfajniejsze ? No właśnie,we Vrbovie masz w 2 basenach siedzących wodę siarkową nieoczyszczaną jak tu w basenie technicznym,tu prawdopodobnie inny schemat instalacji nieprzewidujący takiej masy minerałów .Cała armatura zarosłaby osadem błyskawicznie,co mi się zdarzyło w firmie,gdy przełączyłem dla oszczędności z wody miejskiej na studnię.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 9 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 I jeszcze kilka zdjęć z wczoraj. Dziewczyny na koniach zadawały szyku (lub jak mawia teraz młodzież robi wrażenie). Tu na moście. Te konie są bardzo dobrze ułożone, wiodą takie szczęśliwe życie, nie są przemęczone jazdą. Jeżeli ktoś jeździ konno, warto podjechać do Muszyny na jazdę terenową. I jeszcze jedno, jadą w góry. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 9 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 Dziś taka włóczęga po górach, tak na spokojnie, niespiesznie, powolutku. Padło na pogranicze Polsko-Słowackie. Kolejna cerkiew na naszej drodze. Piękna dzwonnica. Dzwony zdobione. Szlaki dobrze oznakowane. Są miejsca spoczynkowe. Jest tam widokowo. Widokowo cd. Tu widok na Jaworzynę. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 9 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 Idziemy szlakiem granicznym. Jaworzyna raz jeszcze. Miejscami bez widoków. To już Słowacja. Tu miała być wieża widokowa. A tyle z niej zostało. I są fundamenty. Rosnę interesujące drzewa. Latają ptaszyska. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 9 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2022 Królewska Studnia. Oznaczenie szlaków i atrakcji. Dobrze chroniony śmietnik. Taki oto rodzaj kapliczki. Fajne miejsce, nieczynne niestety. Jaworzyna widziana od strony Słowackiej. Jeszcze jedno widokowo. Boisko piłkarskie położone nieco wysoko, jak wypadnie piłka, można ją gonić, gonić i gonić. Chrońmy nietoperze. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2022 Dziś już wracałem z tej części podróży, jednak trochę inaczej niż zwykle, tak niespiesznie, odwiedzając miejsca na które zwykle brakowało czasu, a mijałem je wielokrotnie. Niespodzianka już na parkingu. Dalej było tylko lepiej. Zamek jest odbudowany, moim zdaniem z pomysłem. Obowiązkowa sala tortur. Fajne podziemia, wykute w skale. Podziemia cd. Pstryczek w nos. Sala zabaw dla dzieci, docenią to rodzice dzieci młodszych. Sama sala (jedna z dwóch). c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2022 Zamek jest dość kompaktowy, warto tam jednak wejść choćby dla widoków. Te zmieniają się wraz z wysokością, światłem. Moim zdaniem, jest tam pięknie. Trochę zbliżeń. Trochę zbroi rycerskich, fach płatnerski nie wyginie. Główna wieża zamku. Oczywiście są mury obronne. Jest też typowa toaleta. Wszystko ładnie zgrane, dobrze komponujące się w obrazek. Czy zgodne z prawdą historyczną, nie mnie już oceniać. Dużo zieleni. Obowiązkowe działa. Trasa dookoła zamku - bardzo fajna. I widok na zamek. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2022 I kolejne miejsce, dziś odwiedzone, to Brzesko. Zawsze mijane, a warto na chwilę się zatrzymać. Koziołki. I z drugiej strony. Fantastyczna pizza, jedna z lepszych jakie jadłem. Polecam. I samo miejsce. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 13 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2022 A po powrocie do domu pyszne jedzonko. Tu żona przygotowała spaghetti z cukinii (polecam). Ja byłem mniej oryginalny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 13 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2022 Ten Maluch ze zdjęcia to kundel. Koła ma takie jak szły na początku produkcji. Zderzaki z wersji po modernizacji i zmianie kół. Do tego jakieś kołpaki jakie nigdy nie były montowane w fabrycznych wersjach. Wlot powietrza od wersji z lat 80, do tego podobne lusterko i nakładki plastykowe na rynienki. Kierunkowskazy białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2022 Dziś koło komina. Jedno z takich miejsc, które są mniej oczywiste, znane miejscowym, fajne, a mało komercyjne. Zbiornik Wodny Wielka Stopa (nie dojedziesz na miejsce z Googlem). Oczywiście obowiązuje zakaz kąpieli, wchodzisz tylko na własne ryzyko. Obiekt jest po rewitalizacji. Tu część dla dzieci (dość płytko). Przyczajony tygrys gotowy do skoku (kąpieli). A tu już w wodzie. Fajne miejsce. Znowu w akcji. Jest tam druga większa część jeziora. Gdzie jest widokowo. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2022 Dziś kolejne moje magiczne miejsce, nie blisko mojego domu, jest tam psiejsko czarodziejsko. Tego jeziora trudno szukać na mapach Googla, dojazdu samochodem również. Dlatego mało ludzi, czysta woda, czasem przepływa niespiesznie jakiś zaskroniec. Kochajmy takie miejsca, bo za kilka lat pewnie znikną otoczone domami. Widokowo cd. Pływamy na SUP-ie. Czasem zabieramy kogoś na pokład. Uprzedzam pytania, wówczas dajemy im kamizelki. Skaczemy. Znikamy pod wodą. Wówczas pies rusza na ratunek. I jeszcze jeden widoczek. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Sierpień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2022 Dziś nasz pies miał towarzystwo. On mógłby nie wychodzić z wody, koleżanki nieco mniej chętne do kąpieli. Tu psiaki wybrały się na skocznie. Pani jednego z tych psów w wodzie, kobieta świetnie pływała, a była już dość znacząco zaawansowana wiekiem (wciąż młoda duchem), też chciałbym utrzymać taką formę. Podziwiam i pozdrawiam serdecznie. Zabaw ciąg dalszy. Kto dogoni psa ? No pobaw się ze mną. Jak się wykąpałam, to się będę bawiła w piachu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2022 Dziś moje małe Mazury. Blisko komina, czyste jeziora, las, słońce, mało ludzi. Czego chcieć więcej ? Dzieci i pies który kocha wodę, zachwyceni. Jest tam widokowo. To nie jest duży akwen wodny. Tu widok na wysoki brzeg. Leśna droga prowadzi do drugiego jeziora. Mijamy nawet własny "Krzywy Las". Jeziorko nr 2. Ptactwo wodne. Młody podczas treningu biegowego z mamą. A tu już skoki do wody. Oczywiście woda ciepła, więc jak nie popływać ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2022 Żeby nie było, że tylko zdjęcia robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosix Napisano 6 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2022 Świetnie. My w czasie pandemii też na przekór pojechaliśmy zwiedzać Europę. Uwierzcie że bez szczepionki nie było to łatwe ( noclegi ) dla nikt nigdy nie kontrolował na granicach,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 16 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2022 A dzisiaj tak dla odmiany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 16 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2022 Dziś Kraków, chciałoby się powiedzieć cudze chwalicie... Miasto żyje, tłumy turystów nawet przy nienajlepszej pogodzie. W mieście byłem kilka(dziesiąt) razy. Dzieci jednak pierwszy raz. "Coś" się remontuje. Zabytek na zabytku. Tu z innej perspektywy. I coś tam w środku. Tu z aparatu. I jeszcze jedno. Pomnik takiego jednego Pana. I "domy kupieckie". c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi