Feliks Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 Cześć. Mam pytanie staje przed wyborem kupna nowych gogli. Mój budżet to 450zł. Chciałbym mieć jedne gogle, które w jakiś sposób spełnią się w każdych warunkach. Zastanawiałem się nad goglami z technologią Photochromic lub po prostu nad kupnem jakiś gogli z 2 wymiennymi szybkami. Co byście polecili w tej cenie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 6 minut temu, Feliks napisał: Zastanawiałem się nad goglami z technologią Photochromic Słabo sprawdza się na nartach bo za wolno działa. Lepiej dwa komplety szyb np. S1 i S3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feliks Napisano 7 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 37 minut temu, pawelb91 napisał: Słabo sprawdza się na nartach bo za wolno działa. Lepiej dwa komplety szyb np. S1 i S3. A masz jakiś sprawdzony model godny polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 42 minuty temu, Feliks napisał: Cześć. Mam pytanie staje przed wyborem kupna nowych gogli. Mój budżet to 450zł. Chciałbym mieć jedne gogle, które w jakiś sposób spełnią się w każdych warunkach. Zastanawiałem się nad goglami z technologią Photochromic lub po prostu nad kupnem jakiś gogli z 2 wymiennymi szybkami. Co byście polecili w tej cenie? Z góry dzięki za odpowiedzi. 35 minut temu, pawelb91 napisał: Słabo sprawdza się na nartach bo za wolno działa. Lepiej dwa komplety szyb np. S1 i S3. Ja mam od kilku lat Salomon Xview z fotochromem S1-S3 i sprawdza się rewelacyjnie. Jedyne warunki dla których ich nie używam to mgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 (edytowane) Najlepszą optykę mają najwyższe modele firmy Smith i Oakley. Jednak nie za takie pieniądze, do 450 możesz kupić coś z Uvexa. Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się 2 pary. Najważniejsze to dbać o te co się ma. Przechowywać w worku, nie rysować i nie kombinować przy szybach od środka (mają powłokę zapobiegającą parowaniu, którą łatwo można zniszczyć) Edytowane 7 Luty 2023 przez marionen 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feliks Napisano 7 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 2 minuty temu, marionen napisał: Najlepszą optykę mają najwyższe modele firmy Smith i Oakley. Jednak nie za takie pieniądze, do 450 możesz kupić coś z Uvexa. Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się 2 pary. Najważniejsze to dbać o te co się ma. Przechowywać w worku, nie rysować i nie kombinować przy szybach od środka (mają powłokę zapobiegającą parowaniu, którą łatwo można zniszczyć) A dokładniej jakiś model byłby Pan polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 17 minut temu, Feliks napisał: A dokładniej jakiś model byłby Pan polecić? Najlepiej dopasować gogle do własnej głowy i kasku, dla niektórych ważny jest też kształt i kolor. Z goglami trochę jest jak z butami, trzeba mierzyć. Każde markowe będą dobre. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feliks Napisano 7 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 1 godzinę temu, moruniek napisał: Ja mam od kilku lat Salomon Xview z fotochromem S1-S3 i sprawdza się rewelacyjnie. Jedyne warunki dla których ich nie używam to mgła. A jak to wygląda w mgle bo na Polskich stokach to pogoda jest bardzo zmienna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 Gogle, koniecznie łatwopalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 7 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2023 4 godziny temu, Feliks napisał: Co byście polecili w tej cenie Siroko. Szybka dostawa z Hiszpanii https://www.siroko.com/pl/c/okulary-narciarskie-snowboardowe-gx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 8 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 9 godzin temu, marionen napisał: Najlepszą optykę mają najwyższe modele firmy Smith i Oakley. Do tej stawki można jeszcze dopisać firmy które robią okulary na bazie szkieł Zeiss - POC i Giro - uwaga na te ostatnie gdyż sprzedawane są niekiedy z jakimiś szkłami NN i wtedy kuszą ceną. Uwaga również na okulary POC ORB - czasem można sie skusić na cene poniżej 500zł ale trzeba dokładnie czytać bo może sie okazać że to tylko zapasowa soczewka a nam sie wydawało że całe okulary - w wypadku ORB soczewkę wymienia sie wraz z paskiem 9 godzin temu, marionen napisał: Najlepiej dopasować gogle do własnej głowy i kasku, dla niektórych ważny jest też kształt i kolor. Zabierz kask jaki masz i idź do sklepu gdzie jest nawiększy wybór w Twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feliks Napisano 8 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 54 minuty temu, Lexi napisał: Do tej stawki można jeszcze dopisać firmy które robią okulary na bazie szkieł Zeiss - POC i Giro - uwaga na te ostatnie gdyż sprzedawane są niekiedy z jakimiś szkłami NN i wtedy kuszą ceną. Uwaga również na okulary POC ORB - czasem można sie skusić na cene poniżej 500zł ale trzeba dokładnie czytać bo może sie okazać że to tylko zapasowa soczewka a nam sie wydawało że całe okulary - w wypadku ORB soczewkę wymienia sie wraz z paskiem Zabierz kask jaki masz i idź do sklepu gdzie jest nawiększy wybór w Twojej okolicy. A co sadzisz o goglach Redbull? Przereklamowane czy jednak godne uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 8 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 2 godziny temu, Feliks napisał: A co sadzisz o goglach Redbull? Przereklamowane czy jednak godne uwagi? Nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 8 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 15 godzin temu, Feliks napisał: Cześć. Mam pytanie staje przed wyborem kupna nowych gogli. Mój budżet to 450zł. Chciałbym mieć jedne gogle, które w jakiś sposób spełnią się w każdych warunkach. Zastanawiałem się nad goglami z technologią Photochromic lub po prostu nad kupnem jakiś gogli z 2 wymiennymi szybkami. Co byście polecili w tej cenie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Dla mnie osobiście zmienianie szybek czy gogli w zależności od pogody jest uciążliwe, szukałam więc czegoś w miarę uniwersalnego. Bardziej zależało mi na dobrej widoczności we mgle i przy opadach śniegu, więc wybrałam gogle Oakley z różową szybą Prizm. W złej pogodzie sprawdzają się bardzo dobrze i dają kontrast, przy ostrym słońcu różowa szybka tłumi światło na tyle, że nie oślepia. Dla mojego komfortu jest to w zupełności wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygal Napisano 8 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 22 godziny temu, pawelb91 napisał: Słabo sprawdza się na nartach bo za wolno działa. Lepiej dwa komplety szyb np. S1 i S3. Ja posiadam Gogle Smith z S1/S2, S2/S3 i jak dla mnie działa bardzo dobrze. Ogólnie jestem z optyki Smitha bardzo zadowolony. Mam jeszcze z szybą S3 i też super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feliks Napisano 8 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 12 minut temu, Zygal napisał: Ja posiadam Gogle Smith z S1/S2, S2/S3 i jak dla mnie działa bardzo dobrze. Ogólnie jestem z optyki Smitha bardzo zadowolony. Mam jeszcze z szybą S3 i też super A mógłbyś podać model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 W dniu 7.02.2023 o 20:19, Feliks napisał: Cześć. Mam pytanie staje przed wyborem kupna nowych gogli. Mój budżet to 450zł. Chciałbym mieć jedne gogle, które w jakiś sposób spełnią się w każdych warunkach. Zastanawiałem się nad goglami z technologią Photochromic lub po prostu nad kupnem jakiś gogli z 2 wymiennymi szybkami. Co byście polecili w tej cenie? Z góry dzięki za odpowiedzi. Polecam Dragon z szybą silver ion, spokojnie się zmieścisz w budżecie. Mam stary model Dx, już drugą parę i są świetne w prawie każdych warunkach. Wcześniej miałem oakley z lustrzaną szybą, lans był, ale do jazdy beznadziejne. W oakley ramka była kiepsko zrobiona a szyba na pierwszy rzut oka super, ale jak była mokra to zniekształacała widok. Na jazdy nocne i mgłe najlepiej drugie gogle z przezroczysta szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygal Napisano 8 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2023 Godzinę temu, Feliks napisał: A mógłbyś podać model? Smith I/O MAG ( szyba S1/S2 Rose Flash oraz Yellow S1 ) I trzy pary Smith Squad ( S1/S2 Rose Flash i S2/S3 Red oraz S3 Green ) Wszystkie szyby technologia chromapop Używam ja i syn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 9 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2023 Ja mam Smith Squad Black z szybą Photochromic Rose Flash S2/S1, teraz przed wyjazdem do Val di Sole kupiłem drugie z szybą Photochromic Red Mirror S2-S3, ale mimo wszystko więcej czasu jeździłem w tych pierwszych. W Red Mirror jednak trochę mi było ciemno jak trasa nagle biegła przez las i nie było słońca, a kilka sekund trwało zanim się rozjaśniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feliks Napisano 9 Luty 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2023 49 minut temu, Cappo napisał: Ja mam Smith Squad Black z szybą Photochromic Rose Flash S2/S1, teraz przed wyjazdem do Val di Sole kupiłem drugie z szybą Photochromic Red Mirror S2-S3, ale mimo wszystko więcej czasu jeździłem w tych pierwszych. W Red Mirror jednak trochę mi było ciemno jak trasa nagle biegła przez las i nie było słońca, a kilka sekund trwało zanim się rozjaśniły. Tez kupilem Smith Squad Photochromic rose flash. A mam pytanie dobrze widać w nich podczas mgły lub opadów śniegu i czy ogólnie dobrze sprawdzają na Polskich stokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 9 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2023 7 minut temu, Feliks napisał: Tez kupilem Smith Squad Photochromic rose flash. A mam pytanie dobrze widać w nich podczas mgły lub opadów śniegu i czy ogólnie dobrze sprawdzają na Polskich stokach? No przecież skoro kupiłeś to wkrótce sam sie dowiesz.... no i informacja dodatkowa - gogle nie mają funkcji " geofencing".. ( no chyba że chlopaki z ZEAL już coś pokombinowali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 9 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2023 3 godziny temu, Feliks napisał: Tez kupilem Smith Squad Photochromic rose flash. A mam pytanie dobrze widać w nich podczas mgły lub opadów śniegu i czy ogólnie dobrze sprawdzają na Polskich stokach? Nie miałem okazji jeździć we mgle, w śniegu/deszczu radziły sobie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 11 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2023 W dniu 7.02.2023 o 22:17, marionen napisał: Najlepszą optykę mają najwyższe modele firmy Smith i Oakley. Jednak nie za takie pieniądze, do 450 możesz kupić coś z Uvexa. Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się 2 pary. Najważniejsze to dbać o te co się ma. Przechowywać w worku, nie rysować i nie kombinować przy szybach od środka (mają powłokę zapobiegającą parowaniu, którą łatwo można zniszczyć) Wszystkie gogle Oakley mają ten sam rodzaj szyby z technologią PRIZM, a niektóre mają warstwę lustrzaną, ale to daje tylko efekt wizualny. Najtańsze są szyby cylindryczne bez warstwy lustrzanej. Najdroższe są sferyczne + lustro. Sferyczny kształt ma chyba tylko zwiększać obszar widzenia, ale ja z cylindrycznych jestem zadowolony, poza tym trudniej je zarysować bo nie odstają od ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 11 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2023 W dniu 9.02.2023 o 15:05, Feliks napisał: Tez kupilem Smith Squad Photochromic rose flash. A mam pytanie dobrze widać w nich podczas mgły lub opadów śniegu i czy ogólnie dobrze sprawdzają na Polskich stokach? Mi się ta szyba dobrze sprawdza przy słabej widoczności- przepuszcza do 50proc światła, niewiele mniej co szybki dedykowane do jazdy jedynie w sztormowych warunkach. Co ważne jest dobra także na słoneczna pogodę wiec nie ma potrzeby jej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 11 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2023 Godzinę temu, Harnas22 napisał: Wszystkie gogle Oakley mają ten sam rodzaj szyby z technologią PRIZM, a niektóre mają warstwę lustrzaną, ale to daje tylko efekt wizualny. Najtańsze są szyby cylindryczne bez warstwy lustrzanej. Najdroższe są sferyczne + lustro. Sferyczny kształt ma chyba tylko zwiększać obszar widzenia, ale ja z cylindrycznych jestem zadowolony, poza tym trudniej je zarysować bo nie odstają od ramki. https://eyerim.pl/blog/oakley-prizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi