Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dolina Zillertal 3-9.12.23

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.12.2023 o 11:56, marionen napisał:

Cześć.

Dzięki,  ja kojarzyłem Swarovskiego z nieco dalej leżącymi (ale jednak blisko) Absam i Wattens gdzie jest muzeum i Park Swarovskiego, oczywiście też warto się tam wybrać. Generalnie człowiek uczy się całe życie. To będę miał przy okazji w Schwaz nie tylko kopalnie srebra do zaliczenia.

Bardzo dobrze kojarzysz, bo z Wattens są najbardziej związani - rodzina pochodzi z Czech, ale w Wattens zaczęli się "bawić" w te kryształki; z kolei do ich obróbki potrzebowali tych różnych rzeczy ciernych i one są produkowane w Schwaz w Tyrolicie.

• Like 1

Godzinę temu, Lexi napisał:

Dzięki Paweł za to że wreszcie nie musiałem prowadzić i wreszcie nie musiałem gotować - twój homar w sosie koniakowym był wyśmienity....

ps. dzieki że nie zajechałeś dziadka..

Cała przyjemność … 

A z tym zajechałeś,to pojechałeś 🤣 mógłbym odbić w drugą 😉

…W krainie deszczowców,prostuje kolana 🤦‍♂️ spacerując zIMG_0415.thumb.jpeg.aaab32f68aceca76da78727b56d92751.jpeg

a.! +11 😤

Caly i zdrowy,cieplo pozdrawiam  

• Like 2

Jeszcze tytułem podsumowania...było o pogodzie i warunkach, była beczka wazeliny o wyśmienitym towarzystwie..itd

O kwaterze - Franciszek Józef prezentuje sie wspaniale, wyposażony jest w sporą "narciarnie", saune, i superkomfortowe apartamenty zaopatrzone we wszystko czego można zapragnąć. Nasz "kwadrat" stanowiły dwie sypialnie z łaziennkami i toaletami, korytarz i kuchnia z jadalnnią (sama miała ze 20 metrów kwadratowych) oraz balkon.. lokalizacja kapitalna - spokój, cisza i wszędzie blisko.

IMG_2856.thumb.jpg.e7b1674db57ec6680a0512c35284d91d.jpg

Sprzęt.. jezdziłem 1 dzionnek na SL bo zdecydowałem że ta narta najbardziej wyrozumiale potraktuje zmęczonego człowieka, na TUX zabrałem PX66 czyli taką "ugłaskaną" gigantke która po połudnniu wymieniłem na Salomona 80mm pod kierpcem.... i to była moja narta wyjazdu już do końca - na każdy warun ..potrzeba do niej "siła razy gwałt" ale w odpowiedzi dostajesz moc przy której moje inne zabawki pozostają zabawkami..

W efekcie od razu zaopatrzyłem sie w podobne "na zapas"... aczkolwiek nieco krótsze. ;)

FC_20231210_0501.thumb.jpg.2609d98610d71a00cbd9d0ff3e6437f0.jpg

• Like 4

• 1 year later...

Styczniowa wiosna w dolinie Zillertal 😎 Tym razem solo .Wyjazd totalnie nieplanowany w tym kierunku i przede wszystkim w tym sezonie . Planowałem Szwajcarską wisienkę Jungfrau tydzień wcześniej ale problemy zdrowotne trochę pokrzyżowały plany. Następnie zastanawiałem się nad czymś nowym i tu w głowie narodził się pomysł może  ON Silvretta Montafon później chodził mi po głowie mniejszy ON w DE coś chyba koło 40km tras w Garmisch Partenkirchen-bazę noclegowa mają naprawdę na wysokim poziomie i w bardzo przystępnych cenach jak za taki standard w tym okresie,skipasy też tanie ale coś mnie tknęło zerknąłem na Zillertal i tu trafiłem ofertę noclegową,że grzech było nie rezerwować.
 Tak więc znalazłem się ponownie w dolinie Zillertal.Tym razem drogą na skróty choć czasowo wychodzi podobie  …, @marionen  zdecydowanie przyjemniejsza trasa niż zamuła autostradowa bez dwóch zdań 👌IMG_4255.thumb.jpeg.ec44898c9708138da864a100cd9adcac.jpeg

IMG_4260.thumb.jpeg.a53efe7330d2d690ee2090b50e1bb521.jpeg

IMG_4270.thumb.jpeg.e05fb3983073441b0e310613de559518.jpeg

W Hochzillerral melduje się po 12 i od 13 do końca uczciwie rozruszałem kości .
W dolinie ciepło +7 ale u góry -1/0 bardzo twardo z lekkimi odstępami po których się fantastycznie jeździło . Dzionek choć zacząłem o 3 w nocy następnie 9 h jazdy i 3.5h ⛷️ palce lizać takie lubię a nieplanowane kierunki chyba są najlepsze .

IMG_4277.thumb.jpeg.a0bee331a56db6d03a23c41a67eff660.jpeg

IMG_4279.thumb.jpeg.deccd87c07ae14a391030573056011d2.jpeg

IMG_4280.thumb.jpeg.a45cc251bff1e30ddf37231f92680643.jpeg

IMG_4281.thumb.jpeg.61440e25546311d874c61c1470ac15c8.jpeg

IMG_4283.thumb.jpeg.0d9e0b740accf26b360e17c4614d3a5d.jpeg
IMG_4284.thumb.jpeg.d74ca4a0903f7d2cd4c2e13a64dd85f2.jpeg

IMG_4286.thumb.jpeg.a3de9564b1994d3431b35a6bb825fcfd.jpeg

IMG_4288.thumb.jpeg.622536aa3beee31709350e4e0168bad3.jpeg

IMG_4289.thumb.jpeg.2631c108857a0818bc9fac1ad1934da1.jpeg

IMG_4290.thumb.jpeg.64633fe98ce6168e40f046edf3382e30.jpeg

IMG_4291.thumb.jpeg.3b3f718cd5facc46b216f32d895a04c6.jpeg

IMG_4292.thumb.jpeg.67ada4e1c8b8a499f3d237c9f99ed63a.jpeg

IMG_4293.thumb.jpeg.e89ba54b73bd809f3c0fc19ed7fc7b4e.jpeg

IMG_4296.thumb.jpeg.bf1e0808c95572c7d44c359d5034e868.jpeg

IMG_4298.thumb.jpeg.077f2ba289a27148bf46bfcb1afffa84.jpeg

IMG_4299.thumb.jpeg.e9d3b9d33fd6d5134bc9b722b992e1da.jpeg
tu padł mi telefon i więcej fotek nie ma🫣 

..wrócę tu w środę lub w czwartek bo ON jest mega fajny a w stronę hochfügen jest po czym jechać 👌

pozdrawiam

@Lexi twardo mega twardo świeży by się przydał oj bardzo nawet 😉

IMG_4294.jpeg

IMG_4295.jpeg

• Like 5
  • Thanks 2

Cóż to był za dzień WOW WOW WOW 🤩 ⛷️

W tej krótkiej mojej historii narciarskiej jeszcze nie zdarzyło się żebym wymiękł przed 14 oj nie 🫣 ..

Dzis wyspany,wypoczęty po treściwym śniadaniu zameldowałem się parę minut po 8 przed gondolą na Arenie. Parking pusty więc zaparkowałem pod drzwiami i uderzyłem do góry . To co ośrodek trasowo oferuje przerosło moje wektory . Trasy przygotowane wzorowo, turystów umiarkowanie więc można było oddać się temu szaleństwu na dwóch deskach. Bez mapy bez planu więc wybaczcie ale totalnie nie pamiętam które trasy polecić które mniej ogólnie niebieskie można pominąć szczególnie popołudniem w najeździe po śniadaniowym turystów bo jest na nich zatrzęsienie  . Po 11 mógłbym już wracać do bazy gdyż byłem tak zmordowany a nogi bolały okropnie ale nie po to tu przyjechałem więc turystycznie po całym ośrodku jeszcze do 14. Poźniej zasłużony obiad i pół godziny na leżaku w pełnym słońcu żeby złapać oddech i ostatnia godzina jeszcze na ostro ile tylko sił miałem . Pamiętam na powrocie 19a 19 i jakieś boczne plus 10 do parkingu która na dole już puściła i w miękkim mokrym a pod beton ale jeszcze w głowie  mam 42 bo zrobiłem do niej dwa podejścia . Pierwsze na raty w połowie odpoczynek bo nogi mocno paliły a drugi już na jeden strzał . Mega trasa krótka ale treściwa do tego boczna czerwień 👌
Dla tych co tu nie byli polecam szczególnie Arenę 💪 jest gdzie się wyszaleć !! Tyle km zjazdowych  jeszcze chyba nigdy nie zrobiłem 🙃 

Teraz zasłużony odpoczynek plus spacer wieczorny i trzeba pomyśleć gdzie jutro 😉

Pozdrawiam mega zmordowany ale mega szczęśliwy bo dla takich chwil chce się żyć ! 

A jak ktoś się zastaniawia czy szkolenie narciarskie ma sens to powiem zdecydowanie tak !!  Nie ma na co czekać czy odkładać na następny sezon ! Zdecydowanie róbmy to już-teraz bo technicznie jak idziemy do przodu to korzystamy zdecydowanie inaczej od walki na trasach czy szurania górą-dół  😉

Troszkę w między czasie fotek strzeliłem więc dzielę się z Wami 😅🥳 

IMG_4317.jpeg

IMG_4318.jpeg

IMG_4320.jpeg

IMG_4324.jpeg

IMG_4325.jpeg

IMG_4329.jpeg

IMG_4330.jpeg

IMG_4331.jpeg

IMG_4332.jpeg

IMG_4333.jpeg

IMG_4335.jpeg

IMG_4336.jpeg

IMG_4337.jpeg

IMG_4338.jpeg

IMG_4339.jpeg

IMG_4340.jpeg

IMG_4341.jpeg

IMG_4342.jpeg

IMG_4343.jpeg

IMG_4344.jpeg

IMG_4347.jpeg

IMG_4349.jpeg

IMG_4350.jpeg

IMG_4352.jpeg

IMG_4353.jpeg

IMG_4354.jpeg

IMG_4357.jpeg

IMG_4359.jpeg

IMG_4361.jpeg

IMG_4362.jpeg

IMG_4363.jpeg

IMG_4364.jpeg

IMG_4365.jpeg

IMG_4366.jpeg

IMG_4367.jpeg

IMG_4369.jpeg

IMG_4378.jpeg

IMG_4379.jpeg

IMG_4380.jpeg

IMG_4381.jpeg

IMG_4383.jpeg

IMG_4384.jpeg

IMG_4385.jpeg

IMG_4386.jpeg

IMG_4387.jpeg

IMG_4389.jpeg

IMG_4390.jpeg

IMG_4392.jpeg

• Like 6
  • Thanks 2

Godzinę temu, Victor napisał:

Dla tych co tu nie byli polecam szczególnie Arenę 💪 jest gdzie się wyszaleć !! Tyle km zjazdowych  jeszcze chyba nigdy nie zrobiłem 🙃 

Cze

Mnie akurat ten układ ośrodka się nie podoba - jest bardzo długi, zdecydowania wolę coś a'la Penken. Dojechałes do końca? Czy nie wiesz ;). Ja byłem na wiosnę, dojechaliśmy do końca, wypiliśmy po piwie i trzeba było wracać., żeby zdążyć do gondolki. Na parking już się zjechać nie dało. Najgorsze na powrocie to to, że nad fajnymi trasami się jechało krzesłem, a tymi zrytymi zjeżdżać trzeba było na nartach - a długiii ten ośrodek jest. I jeszcze z tego co pamiętam - to myślenice do której gondolki wsiąść, bo z tego co pamiętam to były dwie jadące na 2 różne parkingi - a jechały jakoś się krzyżując. Nogi to mi do dupy wchodziły, już bym z jednego na drugi parking nie przeszedł.

pozdro

• Like 3

34 minuty temu, marekbtl napisał:

Cze

Mnie akurat ten układ ośrodka się nie podoba - jest bardzo długi, zdecydowania wolę coś a'la Penken. Dojechałes do końca? Czy nie wiesz ;). Ja byłem na wiosnę, dojechaliśmy do końca, wypiliśmy po piwie i trzeba było wracać., żeby zdążyć do gondolki. Na parking już się zjechać nie dało. Najgorsze na powrocie to to, że nad fajnymi trasami się jechało krzesłem, a tymi zrytymi zjeżdżać trzeba było na nartach - a długiii ten ośrodek jest. I jeszcze z tego co pamiętam - to myślenice do której gondolki wsiąść, bo z tego co pamiętam to były dwie jadące na 2 różne parkingi - a jechały jakoś się krzyżując. Nogi to mi do dupy wchodziły, już bym z jednego na drugi parking nie przeszedł.

pozdro

Dojechałem do szczytu Plattenkogel czy jakoś tak na drugą stronę już nie zjeżdżałem bo nie było sensu. Szybkie dwa zjazdy z tych tras co na zdjęciu poniżej i  zawijka na Arenę  😉IMG_4362.thumb.jpeg.51cfdc515a6d561223e1d497fa0a0ad8.jpeg

…ciężko się z tobą nie zgodzić choć te trzy części są totalnie różne a ten koniec idealny do nauki tak jak arena center i coś tam koning…  . Do tego wracając wjeżdżasz gondolą i musisz ponownie zjechać żeby złapać kanapę 🤷‍♂️.Osobiście nie wyobrażam sobie tu ferii rodzinnie na bank nie ten kierunek bo młyn straszny pewnie jest w tych częściach ośrodka . Dziś było bez dzieci sami dorośli plus młodzież więc jak dodać jeszcze dzieciaki to pewnie jest w tych częściach masakra a szczególnie w taką pogodę gdzie pod nartą ogólnie  beton plus słońce i kasza moment jest w odsypach. Masa dziś ludzi miała problem zresztą ja sam również bo niby ktoś jedzie w prawo ty chcesz śmignąć po jego lewej a on nagle dziwny ruch i już jest na twoim torze jazdy. Trzeba było dziś bardzo uważać w tych częściach . Na Arenie jakoś tak inaczej szczególnie do 11 było zajebiście . 

• Like 6
  • Thanks 1

Lubię Arenę bardzo, może dlatego że lubię wycieczki na nartach 😁 trasy na Koenigsleitenspitze wspominam szczególnie dobrze. Jeśli się sprężyć to dojazd tam wcale nie jest taki długi i można pojeździć po drugiej stronie całkiem nieźle. Plattenkogel raczej do nauki - dobry dla rodzin.

• Like 4

Hehe i jak mogą być różne odczucia tego samego ośrodka dla różnych osób.

Arenę traktuję trochę jak dwa ośrodki. Pierwszy czyli trasy ze szczytów Plattenkogel z Konigsleitenspitzen - zazwyczaj podjeżdżaliśmy samochodem na Gerlospass i tam spędzaliśmy cały dzień, bez przebijania się i ewentualnej nerwówki czy sie zdąży na ostatni wyciąg. I druga część czyli Zell am Ziller i trasy ze szczytów Ubergangsjoch i Karspitz - zwłaszcza trasa nr 18 do stacji pośredniej. Natomiast nie przepadam za trasami na Isskogel, zazwyczaj miałem tam najwięcej ludzi i trasy też jakoś takie mniej ciekawe.

• Like 6

12 godzin temu, Cappo napisał:

Patrząc na ilość śniegu na dole, to w marcu to już tylko chyba Hintertux tam zostanie. 

Obecnie na Hintertuxie jest około 145 cm śniegu, w ubiegłym roku o tej porze było około 300 cm. Najgorsze, że nie widać większych opadów. W poprzednich sezonach w lutym nie było dużo opadów. Większe opady były z końcem marca, w kwietniu, maju a nawet czerwcu. Co w tym roku się wydarzy, kto to wie...

• Like 2
  • Sad 1

12 godzin temu, Victor napisał:

Dojechałem do szczytu Plattenkogel czy jakoś tak na drugą stronę już nie zjeżdżałem bo nie było sensu.

A to chyba do końca pojechałeś ;), bo ze zdjęć kojarzę, ze startowałeś tam gdzie jemy,  ja pamiętam tam takie dziwne krzesło z taką stacja pośrednia na której się nie wysiadało. Chyba to tam było.

pozdro

• Like 1

1 godzinę temu, marekbtl napisał:

A to chyba do końca pojechałeś ;), bo ze zdjęć kojarzę, ze startowałeś tam gdzie jemy,  ja pamiętam tam takie dziwne krzesło z taką stacja pośrednia na której się nie wysiadało. Chyba to tam było.

pozdro

Kurka to łamane krzesło wydaje mi się, że było znacznie wcześniej, gdzieś w okolicy Ubergangsjoch. Pamiętam, że stanowiło połączenie Zell am Ziller z dalszymi częściami Areny. Ale jak patrze na mapkę to coś mi się nie klei, bo teraz widzę tam gondolkę Wilde Krimml, której w ogóle nie kojarzę. Fakt w Zillertalu ostatni raz byłem 6 lat temu to może i zmodernizowali.

Godzinę temu, cyniczny napisał:

Kurka to łamane krzesło wydaje mi się, że było znacznie wcześniej, gdzieś w okolicy Ubergangsjoch. Pamiętam, że stanowiło połączenie Zell am Ziller z dalszymi częściami Areny. Ale jak patrze na mapkę to coś mi się nie klei, bo teraz widzę tam gondolkę Wilde Krimml, której w ogóle nie kojarzę. Fakt w Zillertalu ostatni raz byłem 6 lat temu to może i zmodernizowali.

Cze

Dlatego napisałem, że wydaje mi się, my startowaliśmy z Zell i przejechaliśmy całość - a to krzesło chyba było na powrocie - ale mogłem pomylić ośrodki.

pozdro

• Like 1

1 godzinę temu, cyniczny napisał:

Trasy koło Wilde Krimml z nową gondolką są spektakularne. Otoczenie przypomina widoki wysokogórskie, a trasa 21 jest bardzo zróżnicowana.

• Like 4

44 minuty temu, marekbtl napisał:

Cze

Dlatego napisałem, że wydaje mi się, my startowaliśmy z Zell i przejechaliśmy całość - a to krzesło chyba było na powrocie - ale mogłem pomylić ośrodki.

pozdro

W czasach kiedy ja tam jechałam to był ten sam wyciąg  w 2 strony. Muszę koniecznie odwiedzić Zillertal w najbliższym czasie :)

• Like 1