Lexi Napisano 9 Luty Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 5 godzin temu, hgx126 napisał: Wczorajsze zdjęcia z hali Cudzichowej i Stefanki. To najpewniej koniec sezonu w Beskidach. Śnieg kończy się na 1100 metrów n.p.m. . Dało się jeszcze zjechać trochę niżej drogą do Sopotnii, ale śnieg znika w oczach. Ewidentnie coś się zmienia.. nie pamiętam żeby tak było że Babia bez chmur przez kilka dni z rzędu.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 9 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty Jeszcze kilka fotek z tego słonecznego dnia - jednak twardo. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 10 godzin temu, sstar napisał: Jeszcze kilka fotek z tego słonecznego dnia - jednak twardo. podchodziłeś czarną trasą na Kopę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty Godzinę temu, grimson napisał: podchodziłeś czarną trasą na Kopę? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 1 minutę temu, sstar napisał: Tak. przepraszam za off ale właśnie tak pomyślałam o @MarioJ i @marionen i ich skiturowych opowieściach z Saas tak pijąc kawkę w ciepełku obrotowej knajpy pod Allalinem 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 11 minut temu, Jeeb napisał: przepraszam za off ale właśnie tak pomyślałam o @MarioJ i @marionen i ich skiturowych opowieściach z Saas tak pijąc kawkę w ciepełku obrotowej knajpy pod Allalinem Jeszcze Wujot. Może JurByd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 38 minut temu, sstar napisał: Tak. To słabo prezentuje się ta trasa, wystają krzaczory. Bez naturalnego białego oraz sztucznego z armatek nie rusza. Stok był przynajmniej ratrakowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 1 godzinę temu, sstar napisał: Jeszcze Wujot. Może JurByd? Ten 1 to chyba zakończył karierę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 1 godzinę temu, sstar napisał: Jeszcze Wujot. Może JurByd? JurByd freerider nie skiturowiec. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty Nie wiem jak długo ten lodowiec jeszcze będzie istnieć 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2 godziny temu, Jeeb napisał: przepraszam za off ale właśnie tak pomyślałam o @MarioJ i @marionen i ich skiturowych opowieściach z Saas tak pijąc kawkę w ciepełku obrotowej knajpy pod Allalinem To dwa naj z Saas Fee zaliczyłeś - wjazd kretem i obrotową knajpę. To jeszcze koniecznie wizyta w 3 naj - lodowej jaskini... Życzę wypasionego nartowania póki lodowiec i śnieg jeszcze jest. Jak tam się skończy to zostaną już tylko hale... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 3 godziny temu, Jeeb napisał: przepraszam za off ale właśnie tak pomyślałam o @MarioJ i @marionen i ich skiturowych opowieściach z Saas tak pijąc kawkę w ciepełku obrotowej knajpy pod Allalinem W temacie skiturowym. Allalinhorn Widok z lodowca na Saas Fee Kierunek sąsiednia dolina i Matterhorn 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 25 minut temu, marionen napisał: W temacie skiturowym. Allalinhorn Widok z lodowca na Saas Fee Kierunek sąsiednia dolina i Matterhorn Kret ma nowe wagony i chyba trochę szybciej jedzie a w grocie lodowej byłem raz w 1992 roku 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty (edytowane) 2 godziny temu, marionen napisał: JurByd freerider nie skiturowiec. W Saas fee głównie z relacji Wujota właśnie freeride czyż nie tak? O skiturach w tamtym rejonie nie słyszałem ale może mi umknęło. Ps edit np alalinhorn;-) topo nie znam nie byłem. Edytowane 10 Luty przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 3 godziny temu, grimson napisał: To słabo prezentuje się ta trasa, wystają krzaczory. Bez naturalnego białego oraz sztucznego z armatek nie rusza. Stok był przynajmniej ratrakowany? Nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 10 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 25 minut temu, sstar napisał: W Saas fee głównie z relacji Wujota właśnie freeride czyż nie tak? O skiturach w tamtym rejonie nie słyszałem ale może mi umknęło. Ps edit np alalinhorn;-) topo nie znam nie byłem. Dopytałem 8 skitury vs 17 freeride tak to się kształtowało u Wujota, ja jakoś free zapamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 1 godzinę temu, sstar napisał: W Saas fee głównie z relacji Wujota właśnie freeride czyż nie tak? O skiturach w tamtym rejonie nie słyszałem ale może mi umknęło. Ps edit np alalinhorn;-) topo nie znam nie byłem. Relacji skiturowych mało chyba było. Pierwszy raz byliśmy w połowie listopada. Zaczęliśmy od skiturów , bo był problem z wjazdem na górę z nartami. Skład był @Wujot, @MarioJ, @Jachup, @kskuski, Robert B. i jeszcze jeden kolega. Za Morenią śnieg gdzieś wywiało, skitury zamieniły się stonetury. Do Britannia Hutte dotarła tylko część ekipy, mieliśmy awarię sprzętu... Pod Matternhornem 😉 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty W połowie grudnia byłem sam (w temacie skitur). Żal mi było marnować czasu bo ze śniegiem było dużo lepiej i już fajne freeride można było jeździć. Jako, że mieszkaliśmy w Saas-Grund a lokalny ośrodek mieli otworzyć dopiero na święta, po kolacji wpadłem na durny pomysł, że sobie wejdę na Hohsaas w nocy i narciarskiego dnia nie stracę. Jak wymyśliłem tak zrobiłem. Było zimno, wietrznie, ciemno (bez księżyca). Większość tras rozjeżdżona przez gąsienice, lepsze było podejście jak zjazd. Skiturów już do końca tego wyjazdu nie ruszałem. Za to free było cool. Saas Grund stacje pośrednie pomagały w drodze tyczki kierunkowe, odblaskowe na szczęście 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 12 godzin temu, Jeeb napisał: przepraszam za off ale właśnie tak pomyślałam o @MarioJ i @marionen i ich skiturowych opowieściach z Saas tak pijąc kawkę w ciepełku obrotowej knajpy pod Allalinem Ja najlepiej wspominam frirajdy po lodowcu spod tego spodka, które prowadził nam @Wujot Nastepnie świetne wyjście skiutorowe na szczyt Fluchthorn za Birtanica i zjazd do samego dołu lekko ponad 2 tys vertical. To było razem z Kamilem i @marionen 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty (edytowane) Saas Fee to genialny ośrodek. @sstar zaczepił mnie o statystykę. Na moich 25 dni było 5 super wejść skiturowych (Adler Pass, przełęcz pod Weissmies, Allalinhorn, Alphubel, Fluchthorn - wszystkie z podwózką) oraz wejścia z dołu gdy ośrodek był nieczynny (pewnie z 6-7 x) najambitniejsze były na 3500 (na górę ON i Britanica). Reszta to freeride - najfajniejsze z góry spod restauracji, ale ogólnie warun był po prostu genialny i szkoda było czasu na skitury. Creme de la creme tych wyjazdów to były zjazdy do Saas Almagel - 4-5x coś kosmicznego. Edytowane 10 Luty przez Wujot 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 12 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty A ja biere się za przycinanie folii… ps powspominać mogę przy kawie… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 12 Luty Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty (edytowane) 23 minuty temu, sstar napisał: A ja biere się za przycinanie folii Nie uzywam tego. Przydaje sie to do czegos poza trzepotaniem na wietrze? Babia Góra i Tatry dzis ze Skrzycznego Edytowane 12 Luty przez christof 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 12 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 5 minut temu, christof napisał: Nie uzywam tego. Przydaje sie to do czegos poza trzepotaniem na wietrze? Babia Góra i Tatry dzis ze Skrzycznego Mnie przyklejanie uspakaja. Zawsze tak robiłem. Ale ostatnio zwinąłem zwyczajnie i jakoś ani włosiem klej nie oblazł ani w drugą stronę znaczy klej się nie przykleił do spodu foki. Sklejanie fok to zły pomysł. Aha jak miałem zwinąć fokę bez folii to położyłem ją na śniegu aby jednak między włosie a klej trochę śniegu wpadło na wszelki wypadek. Ty rozumiem po prostu rolujesz fokę i tyle? Pytanie czy jednak przy naklejaniu folii klej dłużej będzie sprawny. Ja mam stare foki które już starte i z igliwiem a klej trzyma nadal. Wiem też, że można uzupełniać klej ale tego nie robiłem. Ja kupując ostatnio te same Nangi co mam, ale z atk crest zamiast dynafit tlt jakieś speed… dostałem foki z ramkami bez folii przysposobione do nart dynafita ale jako że rozmiar ten sam używam dwóch par swoich klasycznych fok a te chce ładnie zabezpieczyć folią na lepsze czasy bo stan nówka nie śmigana. PS Co to za wiązania dynafita? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 12 Luty Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 27 minut temu, sstar napisał: 41 minut temu, christof napisał: Nie uzywam tego. Przydaje sie to do czegos poza trzepotaniem na wietrze? Babia Góra i Tatry dzis ze Skrzycznego Expand Mnie przyklejanie uspakaja. Folie to zakładam na zakończenie sezonu, foki sklejam od zawsze. Nie ma to wpływu na żywotność kleju. Ostatnio wyjąłem sklejone foki z jakiegoś starego zestawu nieużywanego od 15lat, bez problemu się rozkleiły i przykleiły na narty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 12 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 3 minuty temu, surfing napisał: Folie to zakładam na zakończenie sezonu, foki sklejam od zawsze. Nie ma to wpływu na żywotność kleju. Ostatnio wyjąłem sklejone foki z jakiegoś starego zestawu nieużywanego od 15lat, bez problemu się rozkleiły i przykleiły na narty. Znaczy jedna z drugą sklejasz? Czy zwijasz pojedynczo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi