Jeeb Napisano 16 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 17 minut temu, pinky_ok napisał: O ile generalnie nowe wyciągi są ok, to ta idea na narty w środku gondoli jest jednak krokiem w tył. Ale niestety mam wrażenie, że większość nowych inwestycji jest tak robiona. wydaje mi się że w ten sposób przy wsiadaniu i wysiadaniu robi się mniejsze zamieszanie, nowoczesne gondole mają w podłodze otwory na wsadzenie nart 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 16 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 39 minut temu, pinky_ok napisał: O ile generalnie nowe wyciągi są ok, to ta idea na narty w środku gondoli jest jednak krokiem w tył. Ale niestety mam wrażenie, że większość nowych inwestycji jest tak robiona. To chodzi o prostą rzecz: szybkość wchodzenia. Od lat narzekam na zwalnianie gondoli na Halę Skrzyczeńską, jednakże pracownicy mi kiedyś tłumaczyli, że... jak puszczają normalnie, to ludzie nie potrafią wejść. Zasadniczo dzieci mamy dziś ubezwłasnowolnione i "niepełnosprawne", więc tata próbuje włożyć do sakwy narty Zosi, potem Krzysia, potem swoje, w dodatku się nie mieszczą (wąskie sakwy), a gondola już dawno odjechała. Jechałem w tym sezonie takimi gondolami typ "w środku" w Obertauern i w Folgarii. Faktycznie załadunek szedł bez problemu, wyładunek też, warto jednakże apelować, aby ludzie te narty lekko otrzepali przed wejściem. W środku są takie dziury na te gondole i bariery. Na Kronplatzu już lata temu zrobili takie gondolo-wagoniki: bardzo duże. Do wagonika na Kasprowy też się wchodzi z całym sprzętem. Nie rozstrzygam, ale tendencja dziś jest jasna: idzie to w tym właśnie kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Czerwiec Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Do wagonika na Kasprowy też się wchodzi z całym sprzętem. przedwojenne wagony na Kasprowy miały z przodu koszyk do przewożenia nart. Obecnie we wszystkich kabinach poruszających się wahadłowo sprzęt bierze się do środka Najnowsza gondola na Mały Matterhorn jest w ruchu ciągłym ale na stacji zatrzymuje się całkowicie na 2 minuty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano Środa o 17:24 Zgłoszenie Share Napisano Środa o 17:24 W dniu 16.06.2026 o 18:55, Narciarz ze Śląska napisał: To chodzi o prostą rzecz: szybkość wchodzenia. Od lat narzekam na zwalnianie gondoli na Halę Skrzyczeńską, jednakże pracownicy mi kiedyś tłumaczyli, że... jak puszczają normalnie, to ludzie nie potrafią wejść. Zasadniczo dzieci mamy dziś ubezwłasnowolnione i "niepełnosprawne", więc tata próbuje włożyć do sakwy narty Zosi, potem Krzysia, potem swoje, w dodatku się nie mieszczą (wąskie sakwy), a gondola już dawno odjechała. Jechałem w tym sezonie takimi gondolami typ "w środku" w Obertauern i w Folgarii. Faktycznie załadunek szedł bez problemu, wyładunek też, warto jednakże apelować, aby ludzie te narty lekko otrzepali przed wejściem. W środku są takie dziury na te gondole i bariery. Na Kronplatzu już lata temu zrobili takie gondolo-wagoniki: bardzo duże. Do wagonika na Kasprowy też się wchodzi z całym sprzętem. Nie rozstrzygam, ale tendencja dziś jest jasna: idzie to w tym właśnie kierunku. To, że ludzie nie potrafią wsiadać i wysiadać, to jedna, ale... Jest drugie dno, o którym się u nas nie mówi. A mianowicie, ze względu na koszty, brak miejsca, perony np. kolei na Halę są najkrótsze z możliwych, a co za tym idzie osoby wsiadające i wysiadające maja mało czasu. Bardzo ciekawym rozwiązaniem, jest peron gondoli w Soelden, gdzie do wsiadania mamy kilka wagoników na raz, jadących prostopadle do kierunku kolejki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Środa o 22:06 Zgłoszenie Share Napisano Środa o 22:06 W dniu 16.06.2026 o 16:53, Narciarz ze Śląska napisał: w miejscu starego krzesła powstanie nowoczesny talerzyk, a w miejscu starego talerzyka – tunel, taki a'la Klepki. To się nazywa marketing: nowoczesny talerzyk ! 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Czwartek o 05:41 Zgłoszenie Share Napisano Czwartek o 05:41 7 godzin temu, MarioJ napisał: To się nazywa marketing: nowoczesny talerzyk ! 🙂 Wydaje mi się, że na takiej górce talerzyk jest OK. Szczęśliwicka kolej linowa miała dokładnie 228 m długości (i 44 m różnicy poziomów, całkiem nieźle jak na tę długość). To absurd. Powstanie talerzyk pewnie coś a la Bytom, albo Telegraf (tam też rozebrano krzesło, nawet nowocześniejsze). Nadto do nauki (a to stok do nauki) talerzyk ma większą wartość szkoleniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Sobota o 06:16 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota o 06:16 W Australii już jeżdżą: https://www.perisher.com.au 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Sobota o 08:50 Zgłoszenie Share Napisano Sobota o 08:50 2 godziny temu, grimson napisał: W Australii już jeżdżą: https://www.perisher.com.au nie wiedziałem że Polska zaanektowała Australię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Sobota o 10:29 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota o 10:29 1 godzinę temu, Jeeb napisał: nie wiedziałem że Polska zaanektowała Australię Dzisiaj Australia, jutro cały świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi