Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, hgx126 napisał:

Dębowiec, Góra Żar, działają jeszcze chyba tylko dlatego, że to państwowe/miejskie. Poza tym górne partie Pilska i Magura Małastowska.

Żar nie działa bo nie ma wody w zbiorniku, obecnie jest remont. Ale ruszy napewno. Magura ma nowego właściciela, więc raczej nie kupił aby zamknąć. Pilsko przy Zasadzie już praktycznie umarło. Pytanie po co je brał...

Edytowane przez Jusik2002
  • Like 1

@hgx126 Pilsko już trochę okrojone - gotujemy żabę...

Dwa lata temu..

20190224_113559-1.thumb.jpg.b81ac1cf1e5449b0e5f935a9924024a2.jpg

W zeszłym roku..

mapkapilsko_2024.thumb.jpg.b85a80d27e3502d1b56de8b361aa4a78.jpg

..Chociaż tam schronisko będzie walczyć o wyciągi na górze bo dla nich to być albo nie być w zimie.

Edytowane przez Lexi
  • Thanks 1
  • Sad 3

Godzinę temu, Lexi napisał:

@hgx126 Pilsko już trochę okrojone - gotujemy żabę...

Dwa lata temu..

20190224_113559-1.thumb.jpg.b81ac1cf1e5449b0e5f935a9924024a2.jpg

W zeszłym roku..

mapkapilsko_2024.thumb.jpg.b85a80d27e3502d1b56de8b361aa4a78.jpg

..Chociaż tam schronisko będzie walczyć o wyciągi na górze bo dla nich to być albo nie być w zimie.

Ale to bardziej urealnienie faktycznego stanu niż redukcja tras - one już dawno temu wypadły z funkcjonowania. Kto pamięta kiedy ostatnio była otwarta "trasa" (droga) nr 5 na Polanę Strugi? Ja tam parę lat temu zjeżdżałam oczywiście po zamkniętej - mimo dobrych warunków śniegowych w tamtym sezonie zjazd był z tych hardkorowych tzn. trasa słusznie była zamknięta.
Paradoksalnie schronisko MZ ma się całkiem nieźle - ilekroć tam jestem to frekwencja spora (turystyczna - piesza i skiturowa).

• Like 3

Teraz, Lexi napisał:

Z tym zgoda ale sama góra -  trasa 8 i 6 jeszcze rok temu była (jeździliśmy).

EBCF4FFA-5EA3-474C-A772-40F8A664DC03_1_105_c.thumb.jpg.43546ef746fc16712a9a7cf55e2a6229.jpg

To Wam się ufarciło, ja nie zdążyłam dostąpić tego zaszczytu ;) - chyba sezon czy dwa tylko działały po przejęciu ośrodka przez Zasadę, może ktoś skojarzy jak to było?
Ech, ciężko z zimą u nas ostatnimi czasy.

4 minuty temu, zając napisał:

To Wam się ufarciło, ...

Całkiem przypadkowo - w Zwardoniu. kicha była i pojechaliśmy całym "stadem" na Pilsko - deszcz padał a my bawiliśmy się jak dzieci - jeden z najlepszych dni w sezonie :) (było na wiadomym portalu o zlocie twardzieli i twardzielek).

• Like 3

26 minut temu, JC napisał:

Proponuję zmienić wpis, albo dostaniesz bana!

.. ciekaw byłem czy ktoś zareaguje zanim ja mu napiszę parę cierpkich słów (i dostanę bana za brak ogłady).

• Haha 1

W dniu 7.05.2025 o 10:55, zając napisał:

To Wam się ufarciło, ja nie zdążyłam dostąpić tego zaszczytu ;) - chyba sezon czy dwa tylko działały po przejęciu ośrodka przez Zasadę, może ktoś skojarzy jak to było?
Ech, ciężko z zimą u nas ostatnimi czasy.

8 od dawna nie dziala na pelnej dlugosci jedynie gora (do poczatku scianki) byla czasem ratrakowana  no i jak widac czasem treningi a obie trasy nie dzialaja od tego sezonu poniewaz wlasciciel gruntu nie dogadal sie z wlascicielami Rozbójnika. Smutne, jest wydzierzawiony swietny nowy ratrtrak, nawet jak nie bylo sniegu na dole  mozna bylo zamowic sobie wyjazd na gore takim "osobowym" rartakiem, poza tym treningi itd. 

• Like 2
  • Thanks 1

18 godzin temu, JC napisał:

Proponuję zmienić wpis, albo dostaniesz bana!

Analizuję wpis i nie znajduję w nim niczego nieprawdziwego (narodowość wspomnianych osób jest znana), ani obraźliwego. Ale skoro proszą, zmieniłbym, tylko że... nie mogę, nie ma tam możliwości edytowania. 

Jeśli JC tak uważa, daję prawo do usunięcia wpisu, skoro jednak komuś się nie podoba. Jeśli kilka osób tak twierdzi, nie polemizuję, pewnie mają rację. Nie mam żadnego interesu, ani nawet chęci kłócić się tutaj o historię.

• Haha 1

9 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Analizuję wpis i nie znajduję w nim niczego nieprawdziwego (narodowość wspomnianych osób jest znana), ani obraźliwego. Ale skoro proszą, zmieniłbym, tylko że... nie mogę, nie ma tam możliwości edytowania. 

Jeśli JC tak uważa, daję prawo do usunięcia wpisu, skoro jednak komuś się nie podoba. Jeśli kilka osób tak twierdzi, nie polemizuję, pewnie mają rację. Nie mam żadnego interesu, ani nawet chęci kłócić się tutaj o historię.

Za tunel w Kasprowym conajmniej 3 miesiące bez zawieszenia 

• Haha 4

W dniu 28.04.2025 o 06:41, christof napisał:

Nie wszystko jest prawdą w tym artykule. Nie ma żadnego inwestora, który by chciał wybudować kolejkę na Skrzyczne, a już w szczególności nie pan Wawrzaszek, który raczej tylko chce sprzedać ziemię z dużym zyskiem, którą tu kiedyś kupił jako grunty rolne. Inwestorzy są nieznani. Wygląda na to, że dość pewna jest fabryka dronów, centrum handlowe i być może jakiś obiekt hotelowy.
Podejrzewam, że inwestorzy to zagraniczny fundusz, któremu pan Wawrzaszek sprzedał swoją firmę.

Kolejka na Skrzyczne (trzecia, bo dwie są w Szczyrku - na Małe i "duże" Skrzyczne!) to ściema, mydlenie oczu radnym i mieszkańcom. Nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego, bo ze względu na długość, koszt byłby ogromny, a budowa tras narciarskich do teoretycznej dolnej stacji kolejki nie jest możliwa.

Edytowane przez Harnas22
  • Like 2
  • Thanks 1

Ciekawe podsumowanie w temacie Goryczkowej

cyt :

w Tatrach narciarstwo zjazdowe na zorganizowanych terenach chyba się powoli kończy. Jeśli tak dalej pójdzie z tym śniegiem, miłośnicy białego szaleństwa mogą pożegnać się z trasą w Dolinie Goryczkowej. Spółka Polskie Koleje Linowe teoretycznie planuje modernizację tej przestarzałej konstrukcji. Ale jaki będzie sens wydawać pewnie ze 20 mln zł na remont czegoś, co nie wiadomo, czy kiedykolwiek odrobi choć część zainwestowanej kasy? Jeśli nie będzie zgody na sztuczne śnieżenie w Tatrach, a nie zanosi się na to, by taka zgoda była – modernizacja Goryczkowej staje się przedsięwzięciem bez jakiejkolwiek logiki, zwłaszcza ekonomicznej.

https://gazetakrakowska.pl/narty-na-zakrecie-czy-remont-wyciagu-w-dolinie-goryczkowej-ma-w-ogole-sens/ar/c1p2-27259907

Klimat się zmienia, koszty funkcjonowania wzrastają, przez co wzrasta również próg wejścia do inwestycji i samego narciarstwa. Bez porządnego systemu naśnieżania funkcjonowanie ośrodka narciarskiego w Polsce jest praktycznie niemożliwe. Można rzucać różne zaklęcia ale to jest coraz cięższy biznes.

Następuje również konsolidacja ośrodków narciarskich i rozbudowa u największych, przez co małym ciężko jest przyciągnąć narciarzy feryjnych. 

To nie dzieje się tylko u nas, ale nawet dość korzystnie położone, mniejsze ośrodki alpejskie są zamykane przez niespinający się rachunek ekonomiczny wynikający ze zmian klimatycznych.

Mam niestety obawy co do przyszłości narciarstwa i kierunku w jakim to idzie. Chociaż mnie na ten sport stać to wydaje mi się, że dalszy wzrost elitarności prowadzi nas w przepaść. Mam nadzieję, że za 10 lat będzie można pojeździć w Polsce w więcej niż kilku miejscach i nie wydając na karnet dzienny 10% średniej wypłaty.

• Like 3

43 minuty temu, wojtekly napisał:

Klimat się zmienia, koszty funkcjonowania wzrastają, przez co wzrasta również próg wejścia do inwestycji i samego narciarstwa. Bez porządnego systemu naśnieżania funkcjonowanie ośrodka narciarskiego w Polsce jest praktycznie niemożliwe. Można rzucać różne zaklęcia ale to jest coraz cięższy biznes.

Następuje również konsolidacja ośrodków narciarskich i rozbudowa u największych, przez co małym ciężko jest przyciągnąć narciarzy feryjnych. 

To nie dzieje się tylko u nas, ale nawet dość korzystnie położone, mniejsze ośrodki alpejskie są zamykane przez niespinający się rachunek ekonomiczny wynikający ze zmian klimatycznych.

Mam niestety obawy co do przyszłości narciarstwa i kierunku w jakim to idzie. Chociaż mnie na ten sport stać to wydaje mi się, że dalszy wzrost elitarności prowadzi nas w przepaść. Mam nadzieję, że za 10 lat będzie można pojeździć w Polsce w więcej niż kilku miejscach i nie wydając na karnet dzienny 10% średniej wypłaty.

czy jest aż tak źle? DeepSeek na pytanie o podanie średnich wartości temperatury dla Szklarskiej Poręby z ostatnich 20 lat wypluwa takie coś:

Zima (rok) Średnia temp. (°C) Komentarz
2003/2004 ~ -0,5°C Łagodna zima, mało śniegu
2004/2005 ~ -1,2°C Średnio zimna, umiarkowane opady
2005/2006 ~ +0,3°C Ciepła, dominowały odwilże
2006/2007 ~ +1,0°C Bardzo łagodna, rekordowo mało śniegu
2007/2008 ~ -2,0°C Chłodna, dobre warunki narciarskie
2008/2009 ~ -1,5°C Śnieżna, zwłaszcza w styczniu
2009/2010 ~ -4,0°C Najzimniejsza zima w XXI w., dużo śniegu
2010/2011 ~ -2,5°C Mroźny styczeń, ale krótkie ochłodzenie
2011/2012 ~ -0,8°C Nietypowo ciepły luty
2012/2013 ~ -1,0°C Długa zima, śnieg do marca
2013/2014 ~ +0,5°C Ciepła, częste odwilże
2014/2015 ~ -0,2°C Brak ekstremów, mało śniegu
2015/2016 ~ +1,2°C Jedna z najcieplejszych zim, prawie bez śniegu
2016/2017 ~ -1,8°C Chłodny styczeń, dobre warunki narciarskie
2017/2018 ~ -0,5°C Zmienna, śnieg tylko lokalnie
2018/2019 ~ +0,7°C Ciepła, zwłaszcza grudzień i luty
2019/2020 ~ +1,5°C Najcieplejsza zima w tym okresie
2020/2021 ~ -1,0°C Średnia, śnieg tylko w wyższych partiach
2021/2022 ~ -0,3°C Krótkie mrozy, ale generalnie łagodna
2022/2023 ~ +0,9°C Ciepła, zwłaszcza luty (+3°C powyżej normy)
2023/2024 ~ +1,0°C Bardzo łagodna, śnieg tylko w górach

Poniżej pytanie ws ilości dni otwartych tras, dla ostatnich 20 lat:

Sezon Dni z jazdą na nartach Komentarz
2003/2004 ~60 dni Średnia zima, sezon przerywany odwilżami
2004/2005 ~75 dni Dobre warunki w styczniu i lutym
2005/2006 ~40 dni Ciepła zima, krótki sezon
2006/2007 ~30 dni Rekordowo krótki sezon, brak śniegu
2007/2008 ~90 dni Długa zima, dobre warunki
2008/2009 ~85 dni Stabilna pokrywa śnieżna
2009/2010 ~110 dni Najdłuższy sezon, mroźna i śnieżna zima
2010/2011 ~80 dni Śnieg do marca
2011/2012 ~50 dni Ciepły luty skrócił sezon
2012/2013 ~70 dni Śnieg utrzymywał się do połowy marca
2013/2014 ~45 dni Częste odwilże
2014/2015 ~55 dni Krótkie okresy jazdy
2015/2016 ~25 dni Jedna z najkrótszych zim, brak śniegu
2016/2017 ~75 dni Dobry styczeń i luty
2017/2018 ~60 dni Śnieg tylko w wyższych partiach
2018/2019 ~50 dni Ciepły luty
2019/2020 ~40 dni Bardzo łagodna zima
2020/2021 ~65 dni Umiarkowane warunki
2021/2022 ~55 dni Krótkie mrozy, późny start sezonu
2022/2023 ~35 dni Ciepły luty (+3°C powyżej normy)
2023/2024 ~45 dni Niska pokrywa śnieżna, sztuczne dośnieżanie

• Like 6
  • Thanks 2

6 godzin temu, wojtekly napisał:

Też myślałem podobnie,

miałem te same wnioski,

póki w ostatnim sezonie nie odkryłem 50 malutkich ośrodków narciarskich, które działają, a to pewnie nie wszystkie:

50 małych czynnych ośrodków narciarskich w Polsce | Twój instruktor

Więc nie do końca tak jest. Działa gdzieś jeden czynnik (problemy własnościowe, ekologia), a gdzie indziej - nie.

• Like 1

"Mieszkańcy gminy Muszyna jadą protestować do Krakowa. Są oburzeni działaniem Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska i pod jej siedzibą chcą wyrazić swoje niezadowolenie. Według mieszkańców instytucja działa na ich niekorzyść i blokuje inwestycje turystyczne, które wpłynęłyby na rozwój gminy. Tym razem poszło o stację narciarską w Szczawniku."

https://nowysacz.naszemiasto.pl/maja-dosc-czekania-mieszkancy-gminy-muszyna-jada-protestowac-pod-siedziba-rdos-w-krakowie-poszlo-o-wyciag-w-szczawniku/ar/c7p2-27582599

• Like 6
  • Sad 1

• 2 weeks later...