Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, jacekma napisał:

No ale to jak już ustaliliśmy dzięki agitacji @Narciarz ze Śląska;)

No ale Ty zaproponowałeś "mniej inwazyjne" pomysły, skoro rzekomo pomysły @Narciarz ze Śląska były zbyt radykalne, a finalnie okazuje się, że zaproponowałeś to samo, czyli m.in. wymianą krzesła.

11 minut temu, koliber napisał:

No ale Ty zaproponowałeś "mniej inwazyjne" pomysły, skoro rzekomo pomysły @Narciarz ze Śląska były zbyt radykalne, a finalnie okazuje się, że zaproponowałeś to samo, czyli m.in. wymianą krzesła.

Chyba nie czytałeś uważnie. 

Proponowałem mniej inwazyjne od: niwelacji tras, wycinki lasu, wyłączenka Goryczkowej i gasiennicowej z obszaru TPN.

22 godziny temu, jacekma napisał:

Wydaje mi się, że dzięki osobom z takimi pomysłami jak Ty (niwelacja tras, wycinanie lasu, wyłączanie Kasprowego z obszaru parku itp. ), żadne, nawet najdrobniejsze zmiany na Kasprowym się nie dzieją (drobne dośnieżenie, remont krzesła na Goryczkową i mogłoby być super)

Wiadomo: daj palec to urwie całą rękę. 

Można więc przypisać Ci pokaźne zasługi w obszarze ochrony tatrzańskiej przyrody. 

Brawo Ty! 

Panie Kolego:
- Czy ja coś pisałem o wycinaniu lasu? Albo nie wiem - budowie aquaparku na Kasprowym? Halo, ziemia, jestem normalny! Też lubię góry, przyrodę! 

Za to takie czynności jak niwelacja tras (chodzi o wyrównanie przez dostawienie kamieni i ziemi na ograniczonym terenie - po prostu niwelacja odstających na metr kamieni) czy drobne dośnieżenie (dojazd do dolnej stacji na Goryczkowej) to nie kosmos, Słowacy to zrobili na (oprócz jednej) praktycznie wszystkich trasach po 2. stronie Tatr.

• Like 2

15 godzin temu, koliber napisał:

Panowie, ten radykalny pomysł zastopowany przez sąd, to właśnie tylko wymiana 60-letniego krzesła, które jedzie 20 minut w mrozie w na wietrze!

• Like 1

41 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Panie Kolego:
- Czy ja coś pisałem o wycinaniu lasu? Albo nie wiem - budowie aquaparku na Kasprowym? Halo, ziemia, jestem normalny! Też lubię góry, przyrodę! 

Za to takie czynności jak niwelacja tras (chodzi o wyrównanie przez dostawienie kamieni i ziemi na ograniczonym terenie - po prostu niwelacja odstających na metr kamieni) czy drobne dośnieżenie (dojazd do dolnej stacji na Goryczkowej) to nie kosmos, Słowacy to zrobili na (oprócz jednej) praktycznie wszystkich trasach po 2. stronie Tatr.

Moim zdaniem już sama niwelacja rozwiązałaby problem ze śniegiem - nie trzeba by było jakiegokolwiek naśnieżania.

Aczkolwiek rzucony wcześniej pomysł talerzyka z Doliny pod Zakosy (sam kocioł) też bym poparł.

Niestety, mało który inwestor się w tych czasach "porywa" na takie wyciągi - każdy konieczne chce mieć kanapę 2400 os/h, licząc na większy "przemiał" ludzi.

I PKL myśli widać podobnie - zamiast móc wozić narciarzy talerzykiem, który byłby czynny przez kilka miesięcy, woli utrzymywać 60-letni złom, który nie działa ani przez jeden dzień, albo latami walczyć o inwestycję, która jak widać nie ma szans powodzenia.  

• Like 1
  • Thanks 2