Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, pawelb91 napisał:

Byłem dzisiaj w Piwnicznej-Zdrój i zobaczyłem jak wyglądają okolice dolnej niedoszłej stacji narciarskiej na górze Kicarz...
(...)

Naprawdę wielka szkoda. Doskonałe położenie, w samym centrum Piwnicznej. Myślałem że jakkolwiek narciarstwo w Piwnicznej się odrodzi. Ile razy przejeżdżałem tam w pracy zawsze z nadzieją spoglądałem na Kicarz. Może wybiorę się tam kiedyś jeśli będzie chociaż przez chwilę śnieg, żeby zjechać obok tego. 

A póki co, to będzie bardziej raj dla fanów urbexu. 

• Like 1

15 godzin temu, pawelb91 napisał:

Byłem dzisiaj w Piwnicznej-Zdrój i zobaczyłem jak wyglądają okolice dolnej niedoszłej stacji narciarskiej na górze Kicarz...
Przez te 7 lat od moich wpisów w tym wątku zmieniło sie tylko to że trasy juz zarosły krzakami, drzewami a wyciąg który zaczęto montować a następnie porzucono już jest poniszczony, zardzewiały, nadaje się na złom. Budowa opuszczona.

Dwie Doliny to weto RDOŚ.

A czemu Kicarz nie ruszył? Coś wiadomo?

35 minut temu, MarioJ napisał:

Dwie Doliny to weto RDOŚ.

A czemu Kicarz nie ruszył? Coś wiadomo?

Tam to wiele zagadek, chyba 3 krotna zmiana właścicieli na przestrzeni lat, niezgodny z zatwierdzonym planem montaż wyciągu kupionego z Włoch, stacje napędową mieli montować na szczycie zamiast na dole. Dużo zagadek których nie znał nawet były już burmistrz. Co dalej nie wiadomo... 

• Thanks 1

W dniu 19.07.2025 o 13:03, pawelb91 napisał:

Koniec marzeń o kompleksie narciarskim w Szczawniku. RDOŚ mówi ,,nie”
https://www.dts24.pl/koniec-marzen-o-kompleksie-narciarskim-w-szczawniku-rdos-mowi-nie/

Czyli reaktywacja istniejącego kiedyś (2008-2017) ośrodka teraz niemożliwa. Zaorać i zapomnieć.

Mamy (przypadkowo?) wysyp takich informacji i decyzji. 

Coś jest obecnie nie tak z państwem polskim. Przecież 8 lat temu tam był ON. Żyła z tego gmina i okolica. Na inwestycji zależy gminie i okolicy. Nie mówimy nawet o nowych terenach.

• Like 2

22 minuty temu, pawelb91 napisał:

Tam to wiele zagadek, chyba 3 krotna zmiana właścicieli na przestrzeni lat, niezgodny z zatwierdzonym planem montaż wyciągu kupionego z Włoch, stacje napędową mieli montować na szczycie zamiast na dole. Dużo zagadek których nie znał nawet były już burmistrz. Co dalej nie wiadomo... 

Kicarz to chyba inwestor, jakby to ująć, z jakichś powodów w połowie inwestycji stracił zapał do inwestycji. Czyli prawdopodobnie po prostu zabrakło mu pieniędzy!

16 godzin temu, pawelb91 napisał:

trasy juz zarosły krzakami, drzewami a wyciąg który zaczęto montować a następnie porzucono już jest poniszczony, zardzewiały, nadaje się na złom. Budowa opuszczona.

Przykład Szczawnika (wyciąg po kilku latach nieeksploatowania poszedł na złom) pokazuje, że wystarczy odpuścić 2-3 lata i nie ma co zbierać. Po niemal dekadzie - całkowicie nie ma co zbierać. A wyciąg na Kicarzu - z tego co pamiętam - był prawie gotowy!

• Like 1

10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W Świeradowie ma powstać gondola na przewyższeniu niecałe 100 m i długości chyba ok. 600m!

Tyle, że do tej gondoli nie trzeba będzie "odpinać nart", bo ona ma być głównie transportowa - na wyżej położone krzesełka.

4 godziny temu, pawelb91 napisał:

niezgodny z zatwierdzonym planem montaż wyciągu kupionego z Włoch, stacje napędową mieli montować na szczycie zamiast na dole. 

To w zasadzie się nie dziwię, że inwestycja padła. Znowu ktoś liczył, że jakoś przejdzie. Pretensje trzeba mieć do inwestora.

20 minut temu, WojtekM napisał:

To w zasadzie się nie dziwię, że inwestycja padła. Znowu ktoś liczył, że jakoś przejdzie. Pretensje trzeba mieć do inwestora.

Całość się ciągnie od około 20 lat, jakoś w 2006 roku zaczęło się mówić o konkretnych planach stacji na górze Kicarz. Pierwotny projekt był inny od tego który zaczęto realizować, już wtedy były jakieś zmiany właścicielskie. Nie obyło się też bez przepychanek sądowych i odwoływania na temat pozwolenia na inwestycję. W międzyczasie wycinka zarosła, później wykarczowali na nowo i w 2018 zaczęto montować ten używany wyciąg z Włoch.

Wszystko zagmatwane i nic nie wiadomo czy coś z tego kiedyś będzie.
Ja to miejsce już przekreśliłem, żeby nie robić sobie pustych nadziei. 

Godzinę temu, koliber napisał:

To chyba jakiś rzadko spotykany model, sądząc po wyglądzie krzesełek. Kiedyś widziałem zdjęcie z Madonny di Campiglio z takim wyciągiem. Bardzo szkoda, że tak to się skończyło.

Tak, dokładnie. 
Futurystyczny model jakby wyciągnięty rodem z popularnej kiedyś bajki Jetsonowie.
Tutaj pisałem trochę więcej o tym wyciągu:

• Like 2

15 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Punkt widzenia zależy od patrzącego. Tobie i mnie nie chce się odpinać nart, a np. moja żona uwielbia Kronplatz, bo tam same gondole!

Też spotkałem się z opiniami ludzi, którzy wolą gondole. Zwłaszcza są to rodziny, które np. mówią, że mogą sobie w wagoniku spokojnie skonsumować prowiant.

Dla mnie to podwójna wada - nie dość, że trzeba zdejmować narty, często przechodzić przez różne stacje, to jeszcze połowę czasu na nartach spędza się w zamknięciu, zamiast na powietrzu. I zamiast podziwiania widoków, trzeba się gapić na twarze pasażerów (jak w pociągu). Ciasnota, duchota itd.

• Like 3