Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, MarioJ napisał:

Trzeba zacząć budować płoty z każdej strony. Dziwię się że Nawrocki jeszcze na to nie wpadł.

A przy wybrzeżu można by postawić zaporę z wiatraków.

Wiesz co pisał Tuwim o płotach? Konkretnie o jednym? Pisał 90 lat temu i nadal aktualne!

7 godzin temu, WojtekM napisał:

kwas cię przeżera od środka 

Pisałem ci kiedyś- mów za siebie! Nie doszło? Powtarzam, nie przypisuj mi cech, instynktów, działań, które sa mi obce.  To samo dotyczy się jacekma i kalkulatora. Trochę powagi i szacunku należałoby zachować w dyskusji publicznej.  A swoją droga, ta pani Kopacz to płeć zmieniła? Jakich niby form grzecznościowych należałoby używać wymieniając jej nazwisko?

1 godzinę temu, WojtekM napisał:

Gratuluję toku rozumowania! Jest dziura i woda, dwa czynniki. Wymieniać ile czynników ma wpływ na klimat na Ziemi? Ja pier..., jakie życie dla niektórych może być proste! Któryś tu, zarzucił mnie, że myślenie nie jest moją domeną (czy coś podobnie). No jakżesz  ku... możemy się porozumieć! 

4 godziny temu, WojtekM napisał:

Kwasem ociekasz jak Alien z Obcego 🙂. No, ale to problem bardziej twój niż mój 🤷.

Ja nie jestem od  czyichś problemów. Prymitywna odpowiedź, mimo zwróconych uwag, bezczelność i użycie "pisma obrazkowego",  jest dla mnie wystarczająca abym odsunął się jak najdalej od  chamskiego prostaka. Goń się sam, albo z równymi sobie. 

Godzinę temu, Bumer napisał:

Ja nie jestem od  czyichś problemów. Prymitywna odpowiedź, mimo zwróconych uwag, bezczelność i użycie "pisma obrazkowego",  jest dla mnie wystarczająca abym odsunął się jak najdalej od  chamskiego prostaka. Goń się sam, albo z równymi sobie. 

Ależ ociekasz jadem :D. Ale Jezus i tak cię kocha :D

• Haha 1

Serio, nie ma sensu dalej zaśmiecać tego wątku o inwestycjach narciarskich.

Globalny spisek, ocieplenia klimatu przez wpływ człowieka nie ma, można się rozejść. Taka samą dyskusję można prowadzić z płaskoziemcami. Bumer wie lepiej, jego fakty nie przekonają, naukowcy w spisku uczestniczą, więc badaniami takiej osoby też nie przekonacie. Na akademii chłopskiego rozumu Bumer nauczył się już jak wszystko działa. 

• Like 2

21 minut temu, Przemekc1 napisał:

Globalny spisek, ocieplenia klimatu przez wpływ człowieka nie ma, można się rozejść. Taka samą dyskusję można prowadzić z płaskoziemcami. Bumer wie lepiej, jego fakty nie przekonają, naukowcy w spisku uczestniczą, więc badaniami takiej osoby też nie przekonacie. Na akademii chłopskiego rozumu Bumer nauczył się już jak wszystko działa. 

A Ty konkretnie co zrobiłeś aby zmniejszyć swój wpływ na ocieplenie klimatu ? Jakim pojazdem poruszasz się z A do B? Jak ogrzewasz Twoje miejsce zamieszkania? Jakiej energii używasz do  gotowania (gaz, prąd, węgiel) ?

20 minut temu, Jeeb napisał:

A Ty konkretnie co zrobiłeś aby zmniejszyć swój wpływ na ocieplenie klimatu ? Jakim pojazdem poruszasz się z A do B? Jak ogrzewasz Twoje miejsce zamieszkania? Jakiej energii używasz do  gotowania (gaz, prąd, węgiel) ?

Nie czuję się w żadnej odpowiedzialności żeby spowiadać się losowej osobie w internecie. W moim poprzednim poście w ogóle nie odnosiłem się do indywidualnej odpowiedzialności, a jedynie do negowania wpływu człowieka na zmiany klimatyczne.

• Haha 1

19 minut temu, Przemekc1 napisał:

Nie czuję się w żadnej odpowiedzialności żeby spowiadać się losowej osobie w internecie. W moim poprzednim poście w ogóle nie odnosiłem się do indywidualnej odpowiedzialności, a jedynie do negowania wpływu człowieka na zmiany klimatyczne.

Jednym słowem hipokryzja do sześcianu 

12 minut temu, Jeeb napisał:

Jednym słowem hipokryzja do sześcianu 

Nie wiem co jest hipokryzją, nie znasz mnie, nie masz pojęcia co i jak robię w swoim życiu, a nazywasz mnie hipokrytą. Jak rozumiem wywnioskowałeś to z mojego posta gdzie wyśmiewam denialistów klimatycznych, albo z tego gdzie mówię, że nie mam zamiaru się spowiadać ze swojego życia losowej osobie w internecie. Twoja sprawa co sobie myślisz. 

Edytowane przez Przemekc1
  • Like 1

1 godzinę temu, Przemekc1 napisał:

Widzisz, Bumer nie wszystko wie. Zdaję sobie sprawę ze swej niewiedzy i często dzielę się z innymi swoimi watpliwościami. Ale, żebyśmy sami wiedzieli z kim dyskutujemy,  cała moja praca zwiazana była z ochroną środowiska. Skończyłem kiedyś studia w tym zakresie. Pozwala mi to na uznanie siebie, że jakie takie pojęcie o tym mam. Co się tyczy prac badawczych i naukowych, te, które w złym świetle przedstawiają pogląd o zgubnych skutkach działalnosci człowieka  tzw ocieplenie klimatu, nie mogą zaistnieć w głównym nurcie mediów, ani wśród instytucji naukowych. Żaden instytut, zaden naukowiec, nie pozwoli sobie na wykluczenie siebie z obiegu publikujac niezgodne z głównym nurtem utrwalanej "prawdy" ustalonej, powtarzam "ustalonej" ( to tak jakby "objawionej"), przez rządzących tym światem, nauką, mediami, przekazem. Jeszcze 15, 20 lqt temu, była jaka taka atmosfera w kręgach naukowych  odnosnie zmian klimatycznych, gdzie spierały się na idee i wnioski, gdzie można było prowadzić badania i publikować uzyskiwane wyniki . Dziś tego nie ma!!! Nauka i kierunki w których ona podąża, to temat na inne dyskusje. Dobrze to charakteryzuje choćby prof Nalaskowski, warto zapoznać sie z jego choćby jedną publikacja. 

Piszemy tu w temacie "inwestycje", więc nie miejsce to na tak szeroko rozwijany temat klimatu. Ale, ktoś tam pisał o równowadze, ktoś o zmianach w klimacie. Powiedzcie mi, kiedy była ta równowaga? Kiedy to niby klimat się nie zmieniał? Znacie takie czasy, bo ja nie znam! 

• Like 3
  • Thanks 1

Godzinę temu, Bumer napisał:

Widzisz, Bumer nie wszystko wie. Zdaję sobie sprawę ze swej niewiedzy i często dzielę się z innymi swoimi watpliwościami. Ale, żebyśmy sami wiedzieli z kim dyskutujemy,  cała moja praca zwiazana była z ochroną środowiska. Skończyłem kiedyś studia w tym zakresie. Pozwala mi to na uznanie siebie, że jakie takie pojęcie o tym mam. Co się tyczy prac badawczych i naukowych, te, które w złym świetle przedstawiają pogląd o zgubnych skutkach działalnosci człowieka  tzw ocieplenie klimatu, nie mogą zaistnieć w głównym nurcie mediów, ani wśród instytucji naukowych. Żaden instytut, zaden naukowiec, nie pozwoli sobie na wykluczenie siebie z obiegu publikujac niezgodne z głównym nurtem utrwalanej "prawdy" ustalonej, powtarzam "ustalonej" ( to tak jakby "objawionej"), przez rządzących tym światem, nauką, mediami, przekazem. Jeszcze 15, 20 lqt temu, była jaka taka atmosfera w kręgach naukowych  odnosnie zmian klimatycznych, gdzie spierały się na idee i wnioski, gdzie można było prowadzić badania i publikować uzyskiwane wyniki . Dziś tego nie ma!!! Nauka i kierunki w których ona podąża, to temat na inne dyskusje. Dobrze to charakteryzuje choćby prof Nalaskowski, warto zapoznać sie z jego choćby jedną publikacja. 

Piszemy tu w temacie "inwestycje", więc nie miejsce to na tak szeroko rozwijany temat klimatu. Ale, ktoś tam pisał o równowadze, ktoś o zmianach w klimacie. Powiedzcie mi, kiedy była ta równowaga? Kiedy to niby klimat się nie zmieniał? Znacie takie czasy, bo ja nie znam! 

to teraz już wiem dlaczego mam podobne zdanie do Twojego- też przez 45 lat zajmowałem się zawodowo ochroną środowiska 

To dopiero 1 etap, według projektu, o ile oczywiście znajdzie się inwestor i dojdzie do jego realizacji,   ma to wyglądać tak:

Projektantem jest biuro Antemio z Krakowa, które planuje kolej gondolową o długości 750 m, dwa wyciągi kanapowe czteroosobowe, magazyny wody na 8 tys. m³, 2,5 km nartostrad, system naśnieżania na 30 armatek i oświetlenie tras. Sam projekt kosztuje ok.150 tys. zł. Zapłaciło za niego miasto. Kompleks narciarski ma powstać na Świeradowcu, w miejscu, gdzie już kiedyś był.

https://wroclaw.tvp.pl/87383602/swieradowiec-na-nowo-swieradow-zdroj-planuje-modernizacje-osrodka-narciarskiego

Edytowane przez ZdolnyŚlązak
  • Like 1

5 godzin temu, MarioJ napisał:

Inwestycja jest pewnie ustawiona i wszystko jest dogadane. Przetarg jest pro forma.

Wydaje mi się, że tak musi być: teren publiczny = przetarg. A że inwestor jest jeden? Nie ma nikogo innego, kto by chciał tam wyciągi budować. Nie nazwałbym tego ustawieniem, to konieczność proceduralna. Pewien absurd, ale tak jest.