Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Hextor napisał:

Na Długiej Polanie? Tam gdzie była katwica czy w innym miejscu? Jeżeli w tym samym to przecież tam jest z 90m przewyższenia. Bez sensu totalnie. Lepiej było by postawić w Koninkach albo Lubomierzu. Tam jest ponad 200m różnicy. 

Klepki też mają 90 metrów i prosperują każdy sezon.

W dniu 31.10.2025 o 12:35, Góral spod Skrzycznego napisał:

COS Skrzyczne

Nie widzę jakiś spektakularnych inwestycji narciarskich, natomiast z niespotykaną dotąd starannością przygotowują trasy narciarskie do nadchodzącego sezonu 25/26. 
Wydaje się nawet, że będzie próba uruchomienia nieczynnej od lat czerwonej Kaskady w górnej części:

Byłem w Szczyrku 2 tygodnie temu, Bieńkula też pięknie wykoszona, wydaje się jakby wszystko było gotowe do uruchomienia, a nie nieczynne od lat. Ale jestem pewien, że z trudniejszych tras można liczyć w Szczyrku najwyżej na Golgotę i FIS do Dolin, chyba że będzie zima stulecia :)

Edytowane przez kokoSKI

20 godzin temu, Hextor napisał:

Na Długiej Polanie? Tam gdzie była katwica czy w innym miejscu? Jeżeli w tym samym to przecież tam jest z 90m przewyższenia. Bez sensu totalnie. Lepiej było by postawić w Koninkach albo Lubomierzu. Tam jest ponad 200m różnicy. 

Chyba w tym samym. Szukałem jakiś czas temu wieści o Białce (o planowanym połączenie z Litwinką) i nie znalazłem, za to trafiłem właśnie na tą informację. Chyba w tym samym śladzie - tak jest najprościej, bo jest to traktowane jako "modernizacja", a nie nowa inwestycja. Zresztą tam i tak nie ma opcji wydłużenia kanapy, z tego co widzę na mapie.

A stok wygląda fajnie - oświetlony, dwie trasy... a kanapy miewają i 50m przewyższenia (np. Jaworzyna K. - trasa 7).

Edytowane przez koliber
  • Thanks 1

Godzinę temu, koliber napisał:

Chyba w tym samym. Szukałem jakiś czas temu wieści o Białce (o planowanym połączenie z Litwinką) i nie znalazłem, za to trafiłem właśnie na tą informację. Chyba w tym samym śladzie - tak jest najprościej, bo jest to traktowane jako "modernizacja", a nie nowa inwestycja. Zresztą tam i tak nie ma opcji wydłużenia kanapy, z tego co widzę na mapie.

A stok wygląda fajnie - oświetlony, dwie trasy... a kanapy miewają i 50m przewyższenia (np. Jaworzyna K. - trasa 7).

Białka - Litwinką: na prospekcie ok, w praktyce prawo nieruchomości jest takie, że jak coś leci nad działką/domem, to należy do właściciela nieruchomości. Musieliby kilkadziesiąt domów wywłaszczyć lub załatwić kilkadziesiąt wpisów o służebności. Moim zdaniem niewykonalne.

Nie wiem czy mi się coś nie pomyliło z tą pozytywną decyzją, bo teraz widzę, że wyznaczono jedynie nowy termin rozpatrzenia sprawy, ale ani w podanym terminie, ani sporo później, nie widzę kontynuacji - czyli podobnie jak z tą Litwinką, gdzie też wyznaczono termin zajęcia stanowiska już chyba z rok temu i również tego stanowiska wciąż nie ma.

W każdym razie jest mowa o krześle niewyprzęganym na Długiej Polanie (co nie powinno dziwić):

Zawiadomienie Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Krakowie z 1 lipca 2025 r., znak: OO.4220.166.2025.MKa - Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie - Portal Gov.pl

Edytowane przez koliber

19 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Białka - Litwinką: na prospekcie ok, w praktyce prawo nieruchomości jest takie, że jak coś leci nad działką/domem, to należy do właściciela nieruchomości. Musieliby kilkadziesiąt domów wywłaszczyć lub załatwić kilkadziesiąt wpisów o służebności. Moim zdaniem niewykonalne.

Z tzw. pierwszej ręki słyszałem, że temat bardzo trudny i chwilę potrwa, ale nie jest niewykonalny...  natomiast nie ma to się dziać w wariancie, w jaki widzieliśmy to w publikacjach gazetowych parę lat temu - ten wariant okazał się nierealny.  

Co do Białki, to w sumie chyba, to nie było tutaj linkowane: 

https://wiadomosci.onet.pl/krakow/tak-powstalo-imperium-braci-dziubasikow-na-podhalu-ich-nowy-pomysl-moze-byc/c9k41py

Edytowane przez Cosworth240
  • Thanks 1

Czarnów, bardzo fajny mały ośrodek na Dolnym Śląsku, trasa nr 3 Rodzinna od najbliższego sezonu z naśnieżaniem i oświetleniem do jazdy nocnej:

‼️ TRASA RODZINNA OŚWIETLONA💡🌠‼️

Mamy dla Was SUPER miłą informację. Od najbliższego sezonu Wasza ulubiona Trasa RODZINNA⛷️🏂🏽👨‍👩‍👧‍👦 będzie już oświetlona i jazda na niej będzie możliwa do godz. 21.00‼️ Podobnie jak Trasy: ALPEJSKA i WIDOKOWA posiada nowoczesne LED'owe oprawy, które zapewniają doskonałą jakość światła i duże natężenie😎

‼️Dodatkowo Trasa RODZINNA została zaopatrzona w instalację naśnieżania❄️❄️❄️ która umożliwi Wam szusowanie na naszej najdłuższej nartostradzie przez cały sezon👍

‼️ Przypominamy również o możliwości zakupu karnetów z rabatem 25% dostępnych tutaj⬇️
https://czarnowski.e-skipass.pl/
ℹ️Akcja trwa do niedzieli 23 listopada‼️

Do zobaczenia wkrótce w Superstacja CZARNÓW-SKI Stacja Narciarska👋

FB_IMG_1763143401263.jpg

FB_IMG_1763143404600.jpg

FB_IMG_1763143407954.jpg

content-trasy-i-wyciagi.webp

• Like 3

W dniu 10.11.2025 o 11:47, Narciarz ze Śląska napisał:

Inwestycja/deinwestycja:

- W Szczyrkowskim (SMR) powstaje zjeżdżalnia grawitacyjna z budynkiem całkowicie blokującym/zamykającym wjazd na Bieńkulę.

- Czyli nie ma już Bieńkuli!

Z tego, co mi wiadomo, wjazd na Bieńkulę będzie możliwy, a zjeżdżalnia będzie bliżej starego orczyka. Jestem tylko ciekaw, czy zjazd na Bieńkulę będzie możliwy od gondoli czy wyłącznie od góry. 

32 minuty temu, leitner napisał:

Z tego, co mi wiadomo, wjazd na Bieńkulę będzie możliwy, a zjeżdżalnia będzie bliżej starego orczyka. Jestem tylko ciekaw, czy zjazd na Bieńkulę będzie możliwy od gondoli czy wyłącznie od góry. 

Nie mam zielonego pojęcia, z jednym zastrzeżeniem: SMR potwierdził, że Bieńkula ma być czynna.

• Like 1

• 3 weeks later...

Inwestor w Świeradowie najwyraźniej podjął wyzwanie, jakie rzuciła Krynica i postanowił wystartować w konkursie na najkrótszą kolej krzesełkową w Polsce, która parametrami "przebije" zarówno tą na szczycie Jaworzyny, jak i krótszą "Słotwinkę" - będzie mieć bowiem około 350m długości, a gondola 750m (chyba też pierwsze miejsce w kraju, nie licząc transportowych, jak ta we Wrocławiu nad Odrą).

Na Facebook'u jest dostępna szczegółowa mapka:

Facebook

• 4 weeks later...