Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne wieści z tego regionu:  

Muszyna: co dalej z koleją gondolową w Szczawniku? PKL się nie poddaje   Zaczął się nowy rok i jest szansa na „nowe rozdanie” w sprawie budowy kolei gondolowej w Szczawniku w gminie Muszyna. Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska ma na nowo przeanalizować dokumenty w tej sprawie.

https://sadeczanin.info/wiadomosci/muszyna-co-dalej-z-koleja-gondolowa-w-szczawniku-pkl-sie-nie-poddaje

• Like 1
  • Thanks 2

W dniu 12.01.2026 o 21:09, Jusik2002 napisał:

Lepiej gdyby połączyć Slotwiny z Jaworzyna....

Lepiej dla narciarzy, natomiast korzyści dla gminy, miasta większe będą z tego. 

A co do połączenia ze Słotwinami, to po pierwsze muszą chcieć tego dwa podmioty. A przecież Grupa Pingwina sama sobie rzepkę skrobie i nijak ostatnio nie wchodzi we wspólne projekty/programy. Mają podejście w stylu „góral podhalański wczesne lata 90”. I co najgorsze chyba na tym źle nie wychodzą… niestety 

2 godziny temu, koliber napisał:

Ta gondola do centrum to z kolei prawie połączenie z Henrykiem - będzie tam ok. 400m do przejścia.

Tu każdy myśli (Krynica) sam za siebie. Jak państwowy PKL pociągnie gondolę, to na pewno nie do Henryka, ani żadnych Słotwin, czy Słotwin Arena. 

Krynica to nawet OSOBNE karnety na każdy stok!

• Sad 1

3 godziny temu, Krakus81 napisał:

Lepiej dla narciarzy, natomiast korzyści dla gminy, miasta większe będą z tego. 

A co do połączenia ze Słotwinami, to po pierwsze muszą chcieć tego dwa podmioty. A przecież Grupa Pingwina sama sobie rzepkę skrobie i nijak ostatnio nie wchodzi we wspólne projekty/programy. Mają podejście w stylu „góral podhalański wczesne lata 90”. I co najgorsze chyba na tym źle nie wychodzą… niestety 

Obawiam się, że nie wychodzą źle. W Wiśle to JEDYNY stok poza Wispassem, licząc Wisłę, Ustroń i Istebną jeden z dwóch (jeszcze Czantoria). Natomiast wydaje mi się, że frekwencyjnie na Skolnitach nie ma szału, ale zarabiają też na wieży (ok. 150 zł wjazd + wieża + zjazd). 

Klienci zgłaszali w dzień zwalnianie wyciągu, ja jeździłem wieczorem - znakomicie, mało narciarzy i dwie piękne trasy.

16 minut temu, pawelb91 napisał:

Henryk Ski jest odklejony z cenami i brakiem aktualnych rzetelnych informacji. Niech się bawią tam goście Bellamonte 😄

Co nie zmienia w niczym tego, że KAŻDY ośrodek to osobne księstwo. Nie ma elastyczności, jak na Wispassie albo Gopassie. Jest do kitu na ośrodku A, zostajesz na A, mimo że B obok.

• Like 1

21 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Obawiam się, że nie wychodzą źle. W Wiśle to JEDYNY stok poza Wispassem, licząc Wisłę, Ustroń i Istebną jeden z dwóch (jeszcze Czantoria). Natomiast wydaje mi się, że frekwencyjnie na Skolnitach nie ma szału, ale zarabiają też na wieży (ok. 150 zł wjazd + wieża + zjazd). 

Klienci zgłaszali w dzień zwalnianie wyciągu, ja jeździłem wieczorem - znakomicie, mało narciarzy i dwie piękne trasy.

Jestem pewny, że nie wychodzą źle. Mówię o grupie Pingwina, która wszędzie jest taka jak opisałem. Jednak Krynica po zastanowieniu wygląda jeszcze gorzej, jeśli Henryk Ski osobno, Tabaszewski osobno (choć ostatni, który działa w Krynicy na karnecie Krynica.ski). To jest jak obraz stacji narciarskich w Polsce w 1992-1995 roku. Obraz mentalnego kapitalizmu postkomunistycznego. 

Oczywiście nie odbieram im, że w exelach te decyzje się zgadzają. I więksi gracze coś tam więcej zarobią, a jak nawet więcej nie zarobią, to przynajmniej podbiorą Klienta konkurencji i „somsiad” MNIEJ ZAROBI. 

Jeszcze odnośnie Skolnity. Przestrzegam narciarzy, by tam nie jechać w godzinach pracy wieży widokowej. A już absolutnie nie w okresie ferii czy weekendów. Jest to zwyczajny SCAM na narciarzach. Ze względu na techniczne uwarunkowania 4-osobowego niewyprzęganego wyciągu, przy otwartej wieży widokowej i mnóstwie turystów pieszych, kolej krzesełkowa jeździ BARDZO WOLNO, by ludzie mogli wejść i zejść z kolejki. Jest to zrozumiałe, bo inaczej trup wśród pieszych ścieliłby się gęsto. Jednak poszkodowani w tym wszystkim są narciarze, którzy kupili NIETANI karnet. Ja płaciłem 140 zł za 4 h. - stoją w kolejkach do krzesła (co jest w sumie normalne), ale później jadą wieki do góry, co już normalne nie jest. Posłuchajcie tych rad, bo inaczej będziecie klnąc na miejscu.

Tak jak pisze nasz bloger narciarski, na marginesie dzięki za aktywność @Narciarz ze Śląska 👏👏👏👏, warto tam pojechać kiedy wieża już nie pracuje, wtedy pewnie można się wyjeździć w normalnych warunkach.  Ale uwaga sprawdźcie, bo Skolnity organizuje co jakiś czas zwiedzanie nocne. 

Moja noga w ciągu dnia nie postanie w Skolnity do czasu, gdy nie zostanie tam zmieniona kolej na jakieś wyprzęgane krzesło lub jakiś mix krzesło z gondolą (dla pieszych).

przykra opinia o Skolnity, ale prawdziwa. Sam dałem się tak zrobić, zapłaciłem za to swoją kasą i nerwami. 

Jeszcze uwaga o połączeniu potoku narciarze i turyści na wieżę widokową. W Słotwinach mi to absolutnie nigdy nie przeszkadzało, bo tam jest 6 osobowa wyprzęgana kolej i da się połączyć te dwa potoki bez zbytniej utraty przepustowości dla narciarzy. Może w Słotwinach jest też mniej turystów pieszych, wieża nie jest w centrum Krynicy, jak w Wiśle, a konkurencja wieżowa w okolicach Krynica spora.

Edytowane przez Krakus81
  • Like 4
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Krakus81 napisał:

Jestem pewny, że nie wychodzą źle. Mówię o grupie Pingwina, która wszędzie jest taka jak opisałem. Jednak Krynica po zastanowieniu wygląda jeszcze gorzej, jeśli Henryk Ski osobno, Tabaszewski osobno (choć ostatni, który działa w Krynicy na karnecie Krynica.ski). To jest jak obraz stacji narciarskich w Polsce w 1992-1995 roku. Obraz mentalnego kapitalizmu postkomunistycznego. 

Oczywiście nie odbieram im, że w exelach te decyzje się zgadzają. I więksi gracze coś tam więcej zarobią, a jak nawet więcej nie zarobią, to przynajmniej podbiorą Klienta konkurencji i „somsiad” MNIEJ ZAROBI. 

Jeszcze odnośnie Skolnity. Przestrzegam narciarzy, by tam nie jechać w godzinach pracy wieży widokowej. A już absolutnie nie w okresie ferii czy weekendów. Jest to zwyczajny SCAM na narciarzach. Ze względu na techniczne uwarunkowania 4-osobowego niewyprzęganego wyciągu, przy otwartej wieży widokowej i mnóstwie turystów pieszych, kolej krzesełkowa jeździ BARDZO WOLNO, by ludzie mogli wejść i zejść z kolejki. Jest to zrozumiałe, bo inaczej trup wśród pieszych ścieliłby się gęsto. Jednak poszkodowani w tym wszystkim są narciarze, którzy kupili NIETANI karnet. Ja płaciłem 140 zł za 4 h. - stoją w kolejkach do krzesła (co jest w sumie normalne), ale później jadą wieki do góry, co już normalne nie jest. Posłuchajcie tych rad, bo inaczej będziecie klnąc na miejscu.

Tak jak pisze nasz bloger narciarski, na marginesie dzięki za aktywność @Narciarz ze Śląska 👏👏👏👏, warto tam pojechać kiedy wieża już nie pracuje, wtedy pewnie można się wyjeździć w normalnych warunkach.  Ale uwaga sprawdźcie, bo Skolnity organizuje co jakiś czas zwiedzanie nocne. 

Moja noga w ciągu dnia nie postanie w Skolnity do czasu, gdy nie zostanie tam zmieniona kolej na jakieś wyprzęgane krzesło lub jakiś mix krzesło z gondolą (dla pieszych).

przykra opinia o Skolnity, ale prawdziwa. Sam dałem się tak zrobić, zapłaciłem za to swoją kasą i nerwami. 

Jeszcze uwaga o połączeniu potoku narciarze i turyści na wieżę widokową. W Słotwinach mi to absolutnie nigdy nie przeszkadzało, bo tam jest 6 osobowa wyprzęgana kolej i da się połączyć te dwa potoki bez zbytniej utraty przepustowości dla narciarzy. Może w Słotwinach jest też mniej turystów pieszych, wieża nie jest w centrum Krynicy, jak w Wiśle, a konkurencja wieżowa w okolicach Krynica spora.

Ja nadal uważam, że ruch pieszy i ruch narciarski powinien być ODDZIELONY. Jak? Nie mam pojęcia. Wcześniej oddzielali to godzinami: dało się zjechać i wjechać co pół godziny, czy jakoś tak. Przypuszczam, że po prostu teraz turystów jest multum. 

Ale jeśli (podkreślam: jeśli, bo sam jeździłem normalnie, ale wieczorem) z powodu turystów narciarz jedzie 20 min. do góry, to branie za to 140 zł za 4 godziny jest na tyle absurdalne, że po jakimś czasie większość wybierze alternatywne stoki. Po prostu...

• Like 2

1 godzinę temu, Krakus81 napisał:

Może w Słotwinach jest też mniej turystów pieszych, wieża nie jest w centrum Krynicy, jak w Wiśle, a konkurencja wieżowa w okolicach Krynica spora.

Dlatego w Krynicy wieża 69 zł, a w Wiśle (centrum) 99 zł! Mimo, że niespecjalnie imponująca, dla mnie np. w Małem Cichem ciekawsza.

40 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Dlatego w Krynicy wieża 69 zł, a w Wiśle (centrum) 99 zł! Mimo, że niespecjalnie imponująca, dla mnie np. w Małem Cichem ciekawsza.

Małe Ciche najlepsze, ale to nie centrum miasta, brak dojazdu czymś większym (autokarem) i ostateczną sprawą operator narciarski NIE WPUSZCZA PIESZYCH w trakcie sezonu zimowego, bo to dwie różne firmy. 

32 minuty temu, Krakus81 napisał:

Małe Ciche najlepsze, ale to nie centrum miasta, brak dojazdu czymś większym (autokarem) i ostateczną sprawą operator narciarski NIE WPUSZCZA PIESZYCH w trakcie sezonu zimowego, bo to dwie różne firmy. 

Tak potwierdzam, MC jest świetne. Dla dojeżdżających tam jest parking u góry do tej wieży, narciarz może zmienić buty u góry. Poza sezonem zimowym operator SPRZEDAJE bilety na wieżę pod wyciągiem.

100_0644.JPG

100_0650.JPG

100_0587.JPG

• Thanks 1

1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Tak potwierdzam, MC jest świetne. Dla dojeżdżających tam jest parking u góry do tej wieży, narciarz może zmienić buty u góry. Poza sezonem zimowym operator SPRZEDAJE bilety na wieżę pod wyciągiem.

100_0644.JPG

100_0650.JPG

100_0587.JPG

W sezonie zimowym nie ma opcji wyjazdu kolejką dla turystów, dla pojazdów cięższych, powyżej 3,5 tony zakaz wjazdu pod wieżę, a autokarem w zimie istna masakra. Najbliższy parking po uzyskaniu pozwoleń dla cięższych środków transportu to ok. 1 km od wieży. 

Jakiś czas temu pisałem, że Krynica "przeinwestowała", budując kanapę "Harnaś" o przepustowości 2800 os/h na jedną trasę i że szczególnie niebezpieczne będzie w okolicach stacji przesiadkowej, gdzie jest fragment wspólny dla obu kanap (łącznie 5200 os/h) i chcący się przesiąść, muszą przecinać trasę w poprzek.

No i mam efekt - nowa kanapa, mimo ferii, pięknej pogody i kolejki oczekujących, jeździ znaczne spowolniona - kanapy docierają na górną stację co 13s, co daje niecałe 1700 os/h (zamiast teoretycznych 2800 os/h). Czyli ta sama sytuacja co w Szczyrku, na Czarnej Górze i wielu innych.

Oczywiście decyzję popieram, bo ważniejszy jest komfort zjeżdżania - podaję jako ciekawostkę.

• Like 1
  • Thanks 2

6 godzin temu, koliber napisał:

Jakiś czas temu pisałem, że Krynica "przeinwestowała", budując kanapę "Harnaś" o przepustowości 2800 os/h na jedną trasę i że szczególnie niebezpieczne będzie w okolicach stacji przesiadkowej, gdzie jest fragment wspólny dla obu kanap (łącznie 5200 os/h) i chcący się przesiąść, muszą przecinać trasę w poprzek.

No i mam efekt - nowa kanapa, mimo ferii, pięknej pogody i kolejki oczekujących, jeździ znaczne spowolniona - kanapy docierają na górną stację co 13s, co daje niecałe 1700 os/h (zamiast teoretycznych 2800 os/h). Czyli ta sama sytuacja co w Szczyrku, na Czarnej Górze i wielu innych.

Oczywiście decyzję popieram, bo ważniejszy jest komfort zjeżdżania - podaję jako ciekawostkę.

Byłem w drugi dzień po otwarciu. Kanapa chodziła szybko, tylko na 4 dzień dziłalności się zepsuła. Kanapa bardzo się sprawdza, dzięki niej na 2-ce nie ma masakrycznych kolejek, a stok jest tak szeroki że daje się tam jeździć. BTW w Krynicy śnieżą 5-kę i pewnie wkrótce odpalą. Czyli 100% tras będzie działać. Porównajcie to z innymi ośrodkami w Polsce. Jaworzyna ośrodek nr 1 w Polsce. Moim skromnym zdaniem. 

• Like 2

"Będzie przełom w sprawie budowy wyciągu w Szczawniku koło Muszyny? Plany PKL zostały okrojone, ale to daje szansę na akceptację RDOŚ"

https://nowysacz.naszemiasto.pl/bedzie-przelom-w-sprawie-budowy-wyciagu-w-szczawniku-kolo-muszyny-plany-pkl-zostaly-okrojone-ale-to-daje-szanse-na-akceptacje-rdos/ar/c7p2-28660213

• Like 4

Zastanawiałem się, czy umieścić to tutaj, czy w stacjach widmach, ale chyba decyzja jest dobra.

Wyciąg Karlików koło Sanoka na Podkarpaciu: kiedyś dwie trasy ok. 1200 m każda, prawie 200m przewyższenia, solidna, fajna, regularna górka. No, ale padła. Po latach ktoś to kupił i o tym jest ten archiwalny materiał.

Cytat

Zbudowany w czasach PRL przez Stomil i Autosan wyciąg w Karlikowie w 1997 roku został oddany przez gminę Bukowsko klubowi Stal Sanok w użytkowanie wieczyste na okres 99 lat. W 2013 roku z powodu kłopotów finansowych sprzedał użytkowanie wieczyste spółce zajmującej się działalnością sportowo-rekreacyjną, ale ta nie płaciła klubowi za użytkowanie wieczyste, jak również gminie podatku od nieruchomości. Przez dekadę transferowała w formie sprzedaży prawo wieczystego użytkowania na inne spółki, powołując je do życia. W tej sytuacji egzekucje okazywały się nieskuteczne. Na dodatek gmina nie miała możliwości rozwiązania użytkowania wieczystego, gdyż w decyzji nie wskazano celu i sposobu użytkowania nieruchomości.

Najgorsze stało się w 2016 r., gdy wyciąg przestał całkowicie funkcjonować. Od tego czasu zaczęła się jego degradacja. Gmina podjęła kroki prawne, by odzyskać wierzytelności, jak również uchronić wyciąg od całkowitej zagłady.

- Po wielu latach sporów prawnych i narastania zadłużenia wobec gminy Bukowsko udało się doprowadzić do licytacji komorniczej. W roku ubiegłym został sprzedany stok - informuje Marek Bańkowski, wójt gminy Bukowsko.

Nieruchomość o pow. 17 3807 m kw., oszacowano na 1.040.000,00 zł. Składa się na nią część zjazdowa stoku narciarskiego i obiekt górnej stacji o powierzchni zabudowy 12,30 m kw., wyciąg narciarski, instalacja sztucznego naśnieżania oraz oświetlenie stoku. Wygrał oferent z Rzeszowa, który dał cenę 1 mln 120 tys. zł.

Na ostatni piątek została zaplanowana licytacja komornicza drugiej części nieruchomości. Chodzi o działkę, na której stoi budynek byłej restauracji, maszynownia i jest położony parking. Nieruchomość liczy około 7 ha powierzchni. Zainteresowane strony liczą na to, że do niej dojdzie.

Całość artykułu plus zdjęcia i film: https://nowiny24.pl/umarly-wyciag-w-karlikowie-zostanie-wskrzeszony-o-efekcie-przekonamy-sie-dopiero-za-kilka-lat-wideo/ar/c7-17914985

Informacja jest stara, ale trafiłem przypadkowo na aktualną informację z Gminy Bukowsko:

https://bukowsko.pl/art/4600/konsultacje-spoleczne-dotyczace-miejscowego-planu-zagospodarowania-przestrzennego-dla-obszaru-obejmujacego-wyciag-narciarski-w-miejscowosci-karlikw

Cytat

w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru obejmującego wyciąg narciarski w miejscowości Karlików, zmienioną Uchwałą nr XXII/211/2025 Rady Gminy Bukowsko z dnia 29 września 2025 r., zawiadamiam o rozpoczęciu konsultacji społecznych dotyczących projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wraz z prognozą oddziaływania na środowisko.

image.thumb.png.200cdc175e91b2256a3bdeef47cbac79.png

Jeszcze tylko mapa ilustracyjna z przebiegiem dawnego orczyka. Na tej górce da się zrobić dużo więcej, a przykład Tylicza czy Wańkowej pokazuje, że można nawet poniżej 1000 m n.p.m. prowadzić dobrze funkcjonujący biznes narciarski.

• Like 4

• 1 month later...

W sumie to powtórzenie tego, co już wiemy:

"Białka Tatrzańska – transportowa rewolucja.

We wrześniu 2025 r. starosta wydał pozwolenie na budowę kolejki gondolowej w Białce Tatrzańskiej. Ambitna inwestycja obejmuje trasę o długości nieco ponad 1,5 km z centrum Białki Tatrzańskiej na szczyt Litwinki. Autorem projektu architektoniczno-budowlanego jest mgr inż. arch. Tomasz Markowski.

Jak czytamy w pozwoleniu na budowę, liny kolejki zawieszone będą na 6 podporach o wysokości od 13,5 do 69 m. Cztery z nich znajdą się na zboczu Czarnej Góry - Litwinki. Jak widać na wizualizacji, podpora obok kościoła w Białce będzie zarazem wieżą widokową. Trasę obsługiwać ma ok. 36 kabin, każda zdolna pomieścić do 10 osób. Inwestycja ma się zakończyć w 2027 r.".

„Podniebne metro” w Zakopanem, Białce Tatrzańskiej i... Warszawie? Marzenia i polityka - Architektura-Murator

Tymczasem jednak, RDOŚ w Krakowie po raz któryś przełożyła termin rozpatrzenia tego wniosku na bliżej nieznany.

No i krążą 3 sprzeczne wersje: jedna zakładała duży wagon (jak na Kasprowy), druga - kolej szynowo-terenową, a teraz trzecia, mówiąca o 36 gondolkach 10-osobowych.

• Like 5

To bedzie fajne w Istebnej 🤩

Budujemy coś, czego nie ma jeszcze świat 🔥💦
PIERWSZY NA ŚWIECIE BASEN WISZĄCY NAD TRASĄ NARCIARSKĄ- INFINITY SKY 36° ❤️
Nadszedł ten moment, aby podzielić się z Wami, czymś nad czym pracowaliśmy od roku, marzyliśmy o tym od lat, a kilka dni temu rozpoczęliśmy etap realizacji ❤️

image.jpeg.2ae8b25ca6f1d0658cd54e0c312b1a66.jpeg

• Like 4