Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Przemekc1 napisał:

Oczywiście, jak zwykle zima zaskoczyła Szczyrk, wszędzie indziej lepszy klimat. Totalne zlewanie klientów, otworzyć tylko minimalnie ile się da i zbierać za to jedne z najdroższych karnetów w kraju, bo kompletnie zawalono naśnieżanie. TMR w momencie kupowania ośrodka przecież nie wiedział gdzie on leży, myśleli biedacy, że to ośrodek alpejski i lance to dobry pomysł.

No nie do końca tak wszędzie indziej jest lepszy klimat. W pobliskiej Wiśle czy Ustroniu wcale nie jest lepiej. A Biały Krzyż to jedna krótka trasa. 

Ale fakt zawalili z tymi lancami i małym zbiornikiem na wodę

Czytam wątek i widzę, że doświadczeni narciarze są zdziwieni popularnością Szczyrku.

Jako kompletny amator narciarski (jeżdżę dopiero 3 sezon) dodam coś od siebie… Jestem z aglomeracji górnośląskiej i jeżdżę na narty zazwyczaj od rana na minimum 4h. Zwiedziłem prawie wszystkie stoki w Wiśle, Szczyrk oraz Czarny Groń niedaleko Andrychowa.

W naszym regionie nie ma konkurencji dla Szczyrku. Trasy na stokach w Wiśle są zazwyczaj dwa razy krótsze oraz nie mają nawet żadnych zakrętów, więc z punktu widzenia amatora wystarczy, że w Szczyrku otwierają trasy nr 2 i 3 i wybór jest prosty. A jak jest otwarte połączenie z TMR do COS poprzez trasę Ondraszek to już w ogóle nawet nie wypada porównywać Szczyrku do Wisły bo to zupełnie inna liga.

I teraz co do cen. Czy naprawdę cena 180 zł za cały dzień i 3+ tras w Szczyrku wypada źle na tle 120 zł za 4h w Wiśle Nowej Osadzie, w której jest tylko jedna trasa otwarta? Mógłbym tutaj podać też inne wiślańskie ośrodki, ale wydaje mi się, że właśnie w nich jest drogo na tle tego co oferują. Pozdrawiam :) 

• Like 6

6 minut temu, kabsztad napisał:

Czytam wątek i widzę, że doświadczeni narciarze są zdziwieni popularnością Szczyrku.

Jako kompletny amator narciarski (jeżdżę dopiero 3 sezon) dodam coś od siebie… Jestem z aglomeracji górnośląskiej i jeżdżę na narty zazwyczaj od rana na minimum 4h. Zwiedziłem prawie wszystkie stoki w Wiśle, Szczyrk oraz Czarny Groń niedaleko Andrychowa.

W naszym regionie nie ma konkurencji dla Szczyrku. Trasy na stokach w Wiśle są zazwyczaj dwa razy krótsze oraz nie mają nawet żadnych zakrętów, więc z punktu widzenia amatora wystarczy, że w Szczyrku otwierają trasy nr 2 i 3 i wybór jest prosty. A jak jest otwarte połączenie z TMR do COS poprzez trasę Ondraszek to już w ogóle nawet nie wypada porównywać Szczyrku do Wisły bo to zupełnie inna liga.

I teraz co do cen. Czy naprawdę cena 180 zł za cały dzień i 3+ tras w Szczyrku wypada źle na tle 120 zł za 4h w Wiśle Nowej Osadzie, w której jest tylko jedna trasa otwarta? Mógłbym tutaj podać też inne wiślańskie ośrodki, ale wydaje mi się, że właśnie w nich jest drogo na tle tego co oferują. Pozdrawiam :) 

A ja wolę jeździć na okrętkę w małym ośrodku,niż stać godzinę w kolejce do kanapy w ,,ogromnym,, Szczyrku  😜  A potem jeszcze dwie żeby z tego Scyrku wyjechać...

• Like 5

3 minuty temu, pasazer85 napisał:

A ja wolę jeździć na okrętkę w małym ośrodku,niż stać godzinę w kolejce do kanapy w ,,ogromnym,, Szczyrku  😜  A potem jeszcze dwie żeby z tego Scyrku wyjechać...

Nie przesadzałbym. Teraz jest oczywiście problem, bo jest okres urlopowy, ale w styczniu czy lutym wystarczy przyjechać w dowolna sobotę na 8:30 i mamy 2-3h jeżdżenia bez wielkich kolejek. Później rzeczywiście robi się gorzej, ale warunki na trasie też się pogarszają więc tak czy siak zawijam się około 13/14 do domu i korków zazwyczaj nie ma. Ważne żeby nie jechać w godzinach szczytu.

Btw z Wisły też nie jest łatwo wyjechać :) 

• Like 1

34 minuty temu, kabsztad napisał:

Nie przesadzałbym. Teraz jest oczywiście problem, bo jest okres urlopowy, ale w styczniu czy lutym wystarczy przyjechać w dowolna sobotę na 8:30 i mamy 2-3h jeżdżenia bez wielkich kolejek. Później rzeczywiście robi się gorzej, ale warunki na trasie też się pogarszają więc tak czy siak zawijam się około 13/14 do domu i korków zazwyczaj nie ma. Ważne żeby nie jechać w godzinach szczytu.

Btw z Wisły też nie jest łatwo wyjechać :) 

Piszesz bzdury. 13-14 to właśnie szczyt wyjazdów ze szczyrku, styczen i luty to okres ferii wiec znowu szczyt. Pomyliłem się dzisiaj wyjeżdżało się trzy godziny : https://www.facebook.com/share/v/ZZTqgEzhfMf7bUmJ/

Jestem miejscowy, mam możliwość przyjechac przed sezonem czy po sezonie, ale po co? Nawet jak jest śnieg to im się nie chce tras  przygotować... A jak im się chce trasy szykować to się godzinę do kanapy stoi...

Edytowane przez pasazer85
  • Like 2

7 minut temu, pasazer85 napisał:

Piszesz bzdury. 13-14 to właśnie szczyt wyjazdów ze szczyrku, styczen i luty to okres ferii wiec znowu szczyt. Pomyliłem się dzisiaj wyjeżdżało się trzy godziny : https://www.facebook.com/share/v/ZZTqgEzhfMf7bUmJ/

Jestem miejscowy, mam możliwość przyjechac przed sezonem czy po sezonie, ale po co? Nawet jak jest śnieg to im się nie chce tras  przygotować... A jak im się chce trasy szykować to się godzinę do kanapy stoi...

Nie neguje tego co dzisiaj się tam działo. Piszę na bazie własnych doświadczeń sezon i dwa sezony temu w okresie styczeń-luty. Być może wyjeżdżałem bliżej 13 niż 14, ale naprawdę nie stałem w korku dłuższym niż 5-10 minut.

Na forum ogłaszam się rzadziej, a to raczej z tego powodu, iż przeważnie śmigam za granicą i są to wypady kilkudniowe, kosztem dni spędzonych na polskich stokach. Nie mniej jednak cały czas w Polsce jeżdżę i staram się na bieżąco śledzić co w trawie piszczy. A co do Szczyrku.... 

Generalnie bawi mnie ta cała pseudo wojenka na temat SMR :) Z resztą co roku to samo jest... Ale przynajmniej mam ubaw z tego. Na szczęście narciarze i "narciarze" mają wybór pod względem ośrodków w okolicy. Jedni wybiorą Szczyrk bo chcą zasmakować dłuższych tras i w miarę ciekawymi widoków jak na okolicę przystało, a inni wybiorą malutkie ośrodki z 1/2/3 trasami z jazdą na okrętkę o ile wstrzelą się w termin. Ja należę do tych drugich, a chcąc pośmigać z pięknymi widokami i na długich trasach to uderzam za granicę. Kto co lubi, nadal jednak nie widzę sensu dlaczego zwolennicy i przeciwnicy próbują się wzajemnie przekonywać. 

@Jusik2002 akurat mi się udawało przez ostatnie sezony większości czasu jeździć na okrętkę - Soszów, Nowa Osada czasem Cieńków i Skolnity wpadły. Były to okresy co najmniej tydzień, dwa po otwarciu lub/i poza feriami dla śląska w dni robocze oraz w godzinach dla śpiochów :) 2-3h w zupełności wystarczy katowania. 

Pozdrawiam ciepło :) 

• Like 3

2 godziny temu, pasazer85 napisał:

O kurcze, jaka patologia. U nas podobnie w Jakuszycach, ale słyszałem tylko o 1h w korku

• Thanks 1

6 godzin temu, kabsztad napisał:

1) W naszym regionie nie ma konkurencji dla Szczyrku. Trasy na stokach w Wiśle są zazwyczaj dwa razy krótsze oraz nie mają nawet żadnych zakrętów, więc z punktu widzenia amatora wystarczy, że w Szczyrku otwierają trasy nr 2 i 3 i wybór jest prosty. A jak jest otwarte połączenie z TMR do COS poprzez trasę Ondraszek to już w ogóle nawet nie wypada porównywać Szczyrku do Wisły bo to zupełnie inna liga.

2) I teraz co do cen. Czy naprawdę cena 180 zł za cały dzień i 3+ tras w Szczyrku wypada źle na tle 120 zł za 4h w Wiśle Nowej Osadzie, w której jest tylko jedna trasa otwarta? 

Ad 1. Te trasy są fajne i długie TEORETYCZNIE. Byłyby, gdyby do 1 wyciągu otwierali przynajmniej 2 trasy. Nie robią tego, w związku z czym tłok na trasie NIE POZWALA jeździć, pozwala jakoś zjechać, ale nie pozwala jeździć. Jeśli ktoś się lubi zsuwać między ludźmi, jego sprawa, dla mnie jazda w tłumie - żadna przyjemność, a i ryzyko większe.
Ad2. Tak - WYPADA ŹLE. Bo:
A/ W zeszłym roku raz za karnet dzienny przez mniej więcej 8 godzin zjechałem (zsunąłem się) 9 razy! To tragiczny wynik jak na ten czas. Dziś na Soszowie zjechałem 25 razy przez (odliczając przerwę) 3,5 godziny. Nienawidzę tłumu na trasie i nienawidzę kolejek. Wolę jeździć na Siglanach na okrągło niż stać na Zbójnickiej. 
B/ Tam niemal NIGDY ani gondola ani te nowoczesne krzesła nie jadą z prędkością NOMINALNĄ. Od kilku lat, moim zdaniem, jeżdżą mniej więcej 3 m/s. To irytujące, bo ceny nie obniżają.
C/ Płacisz tyle za NIEBIESKIE trasy. Marzeniem ściętej głowy jest otwarcie tras trudnych na Szczyrkowskim.

• Like 6

W dniu 28.12.2024 o 14:05, Hextor napisał:

No nie do końca tak wszędzie indziej jest lepszy klimat. W pobliskiej Wiśle czy Ustroniu wcale nie jest lepiej. A Biały Krzyż to jedna krótka trasa. 

Ale fakt zawalili z tymi lancami i małym zbiornikiem na wodę

Jak TMR przejmował GAT to był czas, gdzie na kilku armatkach dosniezalo się punktowo niektóre trasy. Cholera wi jaki procent widzial tam jakiś hydrant... A mimo tego pracował praktycznie cały ośrodek. Na dzień dzisiejszy nie jest potrzebny system dosniezania, który bardzo nowoczesny stworzył TMR A system naśnieżania. Pamiętam jak do przetargu podchodził Super Snow ( czyli Białka) i byli odrzuceni, ponieważ ich armaty były zbyt słabe na warunki inwestora. Przetarg wtedy wygrał TechnoAlpin, czyli Top of the Top światowego naśnieżania. Głównie na ich rozwiązaniach działa system. Niestety TMR nie dostał zgody na budowe 3 zbiorników co jasno komunikowali, przez co system nie działa na 100% możliwości. Inna sprawa, czy w Szczyrku padał wogole w tym roku śnieg  ? Popatrzcie racjonalnie, w Wiśle ciężko naśnieżyć było Nowa Osade, czyli 1 km z małym nachyleniem. Dopiero co też ruszył Cienkow z jedną trasa. Czantoria to cholera wie czy ruszy... Może po nowym roku się coś zmieni, bo podobno ma być zima przez miesiąc. Pożyjemy zobaczymy. Bardzo bym chciał aby TMR+COS działał w całości ale to jest praktycznie niemożliwe. COS nawet nie podchodzi do śnieżenia dolnych tras a to różnica jakoś 150mnpm w odniesieniu do TMR. Na wielu stokach zaczyna sie pojawiać coraz więcej niebieskich armat, które mogą pracować na granicy +/- ale.... To będzie wymuszać jeszcze większy wzrost cen. Sorry ale taki mamy klimat....

• Like 1

8 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Jak TMR przejmował GAT to był czas, gdzie na kilku armatkach dosniezalo się punktowo niektóre trasy. Cholera wi jaki procent widzial tam jakiś hydrant... A mimo tego pracował praktycznie cały ośrodek. Na dzień dzisiejszy nie jest potrzebny system dosniezania, który bardzo nowoczesny stworzył TMR A system naśnieżania. Pamiętam jak do przetargu podchodził Super Snow ( czyli Białka) i byli odrzuceni, ponieważ ich armaty były zbyt słabe na warunki inwestora. Przetarg wtedy wygrał TechnoAlpin, czyli Top of the Top światowego naśnieżania. Głównie na ich rozwiązaniach działa system. Niestety TMR nie dostał zgody na budowe 3 zbiorników co jasno komunikowali, przez co system nie działa na 100% możliwości.

I ten słabszy system Super Snow aktualnie w Białce lepiej działa niż topowy system TechnoAlpin.

Aktualnie w Białce jest więcej kilometrów otwartych tras niż w Szczyrkowskim. I pewnie oba ośrodki obecnie głównie na sztucznym śniegu.

Widać jak jesteś subiektywny wobec Szczyrkowskiego, że piszesz "Top of the Top to najlepszy system", a wogóle nie zająkniesz się o tym idiotycznym wyborze co do lanc.

• Like 1

16 godzin temu, pasazer85 napisał:

A w marcu zamkną połowę wyciągów, żeby nie było za dobrze!

4 godziny temu, MarioJ napisał:

I ten słabszy system Super Snow aktualnie w Białce lepiej działa niż topowy system TechnoAlpin.

Aktualnie w Białce jest więcej kilometrów otwartych tras niż w Szczyrkowskim. I pewnie oba ośrodki obecnie głównie na sztucznym śniegu.

Widać jak jesteś subiektywny wobec Szczyrkowskiego, że piszesz "Top of the Top to najlepszy system", a wogóle nie zająkniesz się o tym idiotycznym wyborze co do lanc.

TMR wielokrotnie tłumaczył dlaczego są lance zamiast armat...Juz nie wspomne, ze Bialka produkujecte armaty, wiec co chwile po kosztach je wymienia....O ilosci wody i ograniczeniu dla TMR juz tez nie ma co wspominac.Nie będę się kopał z koniem bo nie warto. Co do ilości tras mamy obecnie praktycznie ten sam poziom. Już nie wspomnę, że na jednym zboczu Białka ma po 3-4 trasy... Bez odbioru już w temacie.

Edytowane przez Jusik2002
Uzupelnienie

5 minut temu, Hextor napisał:

No to czemu lance? Powiesz nam? 

Tańsze w zakupie i eksploatacji. Tylko powstaje drugie pytanie, nawet bardziej ważne. Czy inwestując powiedzmy 200 mln zł w ośrodek, z perspektywą zwrotu przez naście lat, dodając do tego świadomość jak zmienny jest klimat na tak niskich wysokościach to czy warto było zaoszczędzić te kasę i srać w gacie, że inwestycja się nie zwróci?

Ja bym wolał zaoszczędzić na ratrakach, na budynkach, nawet na kolejach, ale produkcja śniegu to powinien być pierwszy priorytet. Tylko co ja się znam... ;)

• Like 1