Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.11.2020 o 12:14, Doppelmayr napisał:

Widokowa poniżej Jaworzyny to stary Ondraszek - nieczynny i zarośnięty z powodu problemów z działkami. 

Jeśli mnie pamięć nie myli, to zjeżdżałem mniej więcej przebiegiem tej trasy "na dziko" jakieś 5-6 lat temu po jakichś większych opadach. W górnej części wyglądało to tak jak na zdjęciu. Niżej niestety z przejezdnością było gorzej - pozagradzane płotami i sporej wielkości krzaki. Możliwe że dziś po tej trasie nie ma już śladu. 
WP_20150105_032.thumb.jpg.9547cf3c9ff39a95fbebf7e58599a423.jpg 

Edytowane przez kokoSKI
  • Like 1

• 2 weeks later...
8 godzin temu, Matifcb napisał:

ja myslalem o wyprawie na 2 dni jezdzenia ale otwarcie Szczyrku moze byc kaplica z iloscia ludzi i kolejkami kilometrowe. Jednak 6h autem jechac i placic za stanie w kolejce do 3 tras na krzyz... ciekawe, sledze codziennie bo to juz 8 dni do otwarcia.

Jak już jechać to celuj bardziej w poniedziałek-wtorek-środa.W weekend jeśli otworzą będzie się działo 🚘🚘🚘😱🔥

zdaje esobie sprawe ale niestety przed swietami nie ma szans, musze weekend i bede czekac az do srody/czwartku z podjeciem decyzji. Myslisz ze bedzie rzeczywiscie tka ostro nawalone ludzi? nie bylem w szczyrku. Co prawda nie zalezy mi teraz na wielkim zdjezdzaniu bo jade narzeczona uczyc ( 1 raz na nartach) potrzebuje niebieskuch tras i spokojne zjezdzanie pare razy dluzej niz normalni narciarze.. kazdy bedzie czekal co zjazd a mi potrzebna tylko gondola albo wyciag po prawej stronie od gondoli bo tam trasa nr 7 dluga do nauki jest

11 minut temu, Matifcb napisał:

zdaje esobie sprawe ale niestety przed swietami nie ma szans, musze weekend i bede czekac az do srody/czwartku z podjeciem decyzji. Myslisz ze bedzie rzeczywiscie tka ostro nawalone ludzi? nie bylem w szczyrku. Co prawda nie zalezy mi teraz na wielkim zdjezdzaniu bo jade narzeczona uczyc ( 1 raz na nartach) potrzebuje niebieskuch tras i spokojne zjezdzanie pare razy dluzej niz normalni narciarze.. kazdy bedzie czekal co zjazd a mi potrzebna tylko gondola albo wyciag po prawej stronie od gondoli bo tam trasa nr 7 dluga do nauki jest

Trasa nr 7 jeszcze nie była do wczoraj śnieżona. Ludzi na dostępnych stokach w weekend jest bardzo dużo. Nie ma siłowni ani basenów to wszyscy na stoku. Nawet skiturowców w sobotę był cały parking. Spójrz na kamerze jak dzisiaj będzie i jutro po otwarciu BSA. Poza tym warunki na gorsze narty.

Byłem wczoraj i dzisiaj. Warunki w porównaniu do BSA i Szczyrkowskiego to ideał. Wczoraj , trasa FIS potem Kaskada do krzesełka twarda , wyratrakowana . Do 11.00 ideał a potem lekkie odsypy ( jak było po 11 nie wiem bo zjechałem) . Ludzi tyle że co drugie krzesło chodziło wolne a jak już ktoś jechał to w 2 osoby ( słownie dwie) . Tylko krzesło na Skrzyczne , orczyki nie miały możliwości działać bo niżej totalny brak śniegu - tylko 1 trasa przygotowana

Dzisiaj ciut gorzej bo zdecydowanie więcej ludzi, ale na krzesło czekało się max 10 minut . Ja wjechałem 1 krzesełkiem i pierwsze 1,5 godziny to była jazda góra - dół bez kolejek . Potem niestety dużo ludzi i te 10 minutowe kolejki i zaczęły się spore odsypy i wyślizgania  (lód) . Ludziska padali na tym jak muchy. Było i dla mnie już niezbyt komfortowo i niebezpiecznie więc około 11.00 zjechałem kolejką na dół .

generalnie jak na te warunki pogodowe REWELACJA

Edytowane przez Stary bywalec
  • Like 4

Zostań w domu!

niedziela, 20 grudnia 2020

Zostań w domu! Nie wychodź, to niebezpieczne! COS dla wymagających

P1020175.JPG

— Zostań w domu — mawia nam telewizja - i ta rządowa i ta nierządowa.

— W etapie odpowiedzialności nigdzie nie wyjeżdżajmy — namawia nas sam premier.

— W górach jest niebezpiecznie — chce nam powiedzieć minister zdrowia. I dodaje — Narty to siedlisko wirusa.

W ślad za tym na kilka raptem otwartych stoków mamy codzienny najazd MO oraz sanepidu.

No cóż. Ja postanowiłem dla Was Czytelników zaryzykować zdrowie i życie i sprawdzić na własne oczy te niebezpieczeństwa. Było strasznie, ale na szczęście już wróciłem przed ... komputer. Ufff, żyję.

A było niełatwo. Pomysł z COS-em od 8:00 był ryzykowny: niedziela i mało otwartych stoków równa się tłok — myślałem. Rankiem na dole powitała mnie mgła:

P1020121.JPG

Ale po kilkuset metrach wjazdu mgła tworzyła już podłogę:

P1020126.JPG

A na wysokości 950 mnpm narciarzy przywitał ... dywanik. COS-owi udało się przygotować co prawda tylko jedną trasę, ale za to ... czarno-czerwoną - konkretnie FIS u góry i Kaskadę w drugiej części trasy. Razem to ok. 1,5 km wymagającego i ciekawego zjazdu, z różnicą poziomów ok. 300 m. Na razie to ... chyba najlepsza otwarta trasa w Polsce:

P1020134.JPG

P1020137.JPG

P1020138.JPG

P1020141.JPG

Więcej zdjęć z pięknej niedzieli: http://ekonomiaplussport.blogspot.com/2020/12/zostan-w-domu-nie-wychodz-to.html

• Like 13
  • Thanks 1

• 2 weeks later...

W ubiegly weekend:

"Ratownik dyżurny Grupy Beskidzkiej GOPR Włodzimierz Lach poinformował, że tego dnia interweniowano kilkanaście razy. - Biały Krzyż, Juliany, Wisła. Było dużo wypadków. Najpoważniejszych obrażeń doznała 30-latka, która złamała oba podudzia na wysokości stawu skokowego i dłoń. Jechała na sankach z boku trasy na Julianach - powiedział Lach."

• Sad 1

17 godzin temu, PavloS_ napisał:

W sumie zjechać na sankach...🤪. Ale co tam będzie sie działo... W Bielsku na Dębowcu w niedziele juz niezła jazda na sankach itp po zlodzonej ziemi po próbach  snieżenia ale pare razy o krakse tam bylo blisko z tego co widziałem.  

Raz próbowałem zjechać na sankach z trasy narciarskiej: to niemal samobójstwo. Najłagodniejsza trasa jest za trudna. Dlatego trasy saneczkowe są zwykle wytaczane osobno (Dolni Morava, Semmering), są dłuższe niż trasa narciarska do tego samego wyciągu i mają mniejszy kąt nachylenia.

• Like 1

• 1 month later...

Czy ktoś był w ostatnim czasie na Skrzycznem? Czy FIS(jako trasa jakby nie było treningowa, czyli chyba otwarta w ostatnim czsie) jest utrzymany do dolin na błysk, czy na słowo honoru a może w ogóle? Czy ktoś cokolwiek przez ten czas robił z Ondraszkiem? A może mnie ktoś kosmicznie zaskoczy i napisze, że przejezdne jest na sam dół. Albo ktoś mnie powali zupełnie na ziemię pisząc, że widział ratraki na Kaskadzie. Poproszę o jakiekolwiek info o tej wg mnie lepszej części Szczyrku.

• Like 1

Rozmawiałem z administratorem COSu i jest duża szansa na otwarcie FISoweskiej + ondraszka do samego dołu. Rzekomo naśnieżają + naturalny opad ma tym pomóc.

PS: na kamerce "COS dolna stacja" widać, że rozkładają siatki ochraniające. Może coś z tego będzie.

Edytowane przez korylcio
  • Like 2

Godzinę temu, korylcio napisał:

Rozmawiałem z administratorem COSu i jest duża szansa na otwarcie FISoweskiej + ondraszka do samego dołu. Rzekomo naśnieżają + naturalny opad ma tym pomóc.

Naśnieżają przynajmniej we wtorek tak było armatki pracowały na Fisie i Ondraszku od Jaworzyny do dolnej stacji  o można było zjechać do samego dołu bez kontaktu z kruszywem.

Trasa Fis warunki bardzo dobre , natomiast na Kaskadzie na tej ściance wystawała trawa i kamienie.

• Like 3
  • Thanks 1