Narty - skionline.pl
Jump to content

Słowacja - nowe inwestycje

leitner

Recommended Posts

W Śtrbskim Plesie chcą zbudować niewyprzęgane 4-osobowe krzesło z Śtrby o długości pomad 600m. Chcą też poprowadzić tam trasę, w miejscu starej, która od kilkudziesięciu lat nie była użytkowana. W planie z 2013r była tam 6-osobowa kanapa, ale z powodu pieniędzy musieli zmienić plany. Inwestycję ma współfinansować Śtrba.

http://lanovky.sk/?page=rep&id=961

0fa44257bb7a40dc20889018a439b6bb.jpg

• Like 6

• 2 months later...

W mailu od Gopass.sk podali spis inwestycji w Jasnej na przyszły sezon:

- gondola Krupova-Kosodrevina

- poszerzenie trawersu Priehyba-Jeleni Gruń

- poszerzenie trasy "turystycznej" (nr 5)

- nowy wariant 10b w Otupnem

- 3 nowe ratraki

- 30 nowych lanc

Na razie nic o naśnieżaniu "33-ki" na południu.

• Like 2

Może te nowe lance to na 33?

Trawers Priehyba-Jeleni Grun w tym sezonie oficjalnie nie został otwarty nawet na jeden dzień. Lepiej, żeby poszerzyli (w miarę możliwości) trasę 2a (Rovna Hola-Priehyba).

Najbardziej cieszy mnie poszerzenie 5 i wariant 10b. Wiem, że to niebieskie trasy, ale ja lubię każdy kolor :wink:

Kilka zapowiadanych nowych inwestycji:

● Nowa wyprzęgana kanapa z bublinami o dł ok.1000m w Valćianskiej Dolinie

http://lanovky.sk/?page=rep&id=968

● Nowa kolejka 4-CLF (niewyprzęgana) w Oravskiej Lesnie. Już w tym roku!

64e23dc1147e566f64f85d30720966b1.jpg

● Na koniec wywiad z właścicielem Velkej Racy

http://lanovky.sk/?page=rep&id=964

Ma powstać wyprzęgana kanapa na Dedovkę.

Oprócz tego warto przeczytać co nieco o problemach z naśnieżaniem (dotyczą one nie tylko Wielkiej Raczy).

• Like 1

W mailu od Gopass.sk podali spis inwestycji w Jasnej na przyszły sezon:

- gondola Krupova-Kosodrevina

- poszerzenie trawersu Priehyba-Jeleni Gruń

- poszerzenie trasy "turystycznej" (nr 5)

- nowy wariant 10b w Otupnem

- 3 nowe ratraki

- 30 nowych lanc

Ta gondola to bardzo dobry pomysl, nie trzeba bedzie na orczyk, potem kanapa, potem z buta 100m do gondoli

Mamy podsumowanie sezonu przez TMR

Tatra Mountain Resorts w czwartek opublikował ocenę sezonu zimowego 2015/2016.

Sprzedaż w okresie zimowym (od listopada do kwietnia) wzrosła o 5,5% do wykorzystania w ośrodkach górskich wzrosły o 7,1%.

Przychody ze sprzedaży karnetów na okres wzrósł o 1,6%, sprzedaż w parków rozrywki segmentu wzrosły o 6,1%, przychody w segmencie hoteli wzrosły o 6,4%, sprzedaż żywności i napojów wzrosła o 12,9%, a przychody ze sklepów towary i usługi związane ze sportem wzrosła o 19,6%.

Liczba odwiedzających ośrodkach górskich wzrosły o 7,1%, a obłożenie w hotelach segmentu wzrosły o 4,4%. Segment parków rozrywki, przeciwnie, ruch zmniejszył się o 5,1%.

"Pomimo faktu, że za kolejny mamy jeden z cieplejszych zim, oceniamy ten okres jako sukces. Cieszymy się, że nasi klienci nie powstrzymało pogodę i wypoczynek spędzony w otoczeniu Tatrzańskiego. W dużej mierze przyczyniły się do tego wspaniałe oferty dla klientów w programie GoPass, zwiększenie liczby klienci posiadający karnety sezonowe i naszej dbałości o jakość usług, a nie tylko na stoku, ale także w gastronomii i zakwaterowania, co potwierdza znaczny wzrost w tych segmentach ", powiedział CEO Bohus głowy. "Ponadto, wzrost był również wspierany imprez organizowanych w naszych ośrodkach, takich jak niezwykle udanym World Cup dla kobiet, które po 32 latach udało się zorganizowanie go," powiedział szef.

• 5 months later...

Śtrbske Pleso

Wczoraj na Snow Expo dowiedziałem się co nieco o Śtrbskim Plesie. W najbliższych latach TMR nie planuje rozbudowy tego ośrodka. Z projektu 6-os kanapy zastępującej długi talerzyk, zrezygnowali. Nie powstaną też żadne nowe trasy. Spółka twierdzi, że Śtrbske Pleso można albo zostawić w spokoju, albo kompleksowo rozbudować tak, aby było w nim kilkanaście km tras. Jako, że ośrodek nie należy w pełni do TMR-u, nie mogą sami zadecydować. 4-os krzesło (o którym pisałem na początku wątku) nie jest pomysłem TMR-u i oni się do tego nie przykładają.

Pytałem się też o współpracę ośrodków z Tatranską Elektrićką Żeleznicą. Nie ma w planach żadnych promocji, współpracy itd. Według właścicieli, nie ma to sensu.

Chopok

Póki co w planach jest jedynie gondola Biela Put - Priehyba. Na Biela Put zostanie zbudowane Centrum Jasna, czego początkiem jest budowany obecnie Hotel Poćta. Między innymi dlatego zrezygnowano z projektu Lućky - Priehyba. Na razie nie planują nowych tras. Co prawda istniał projekt nowego wariantu 10b (o czym pisał kilka postów wyżej @koliber), ale w tym roku nie powstanie. Projekt zakłada budowę domków wzdłuż trasy.

W najbliższych latach nie myślą o wymianie krzesła na Konsky Grun. Cały czas jest analizowany problem wywiewania śniegu z trasy 1c. Już w tym sezonie przybędzie tam kilka nowych lanc. Zostanie też poprawione naśnieżanie trasowersu (ani to trasa, ani trawers ;) ) 5a, czyli Lukova - Rovna Hola.

Info o Tatrzańskiej Łomnicy i Starym Smokovcu

• Like 3

22 godziny temu, leitner napisał:

Śtrbske Pleso

Pytałem się też o współpracę ośrodków z Tatranską Elektrićką Żeleznicą. Nie ma w planach żadnych promocji, współpracy itd. Według właścicieli, nie ma to sensu.

Szkoda że nie myślą o podjęciu współpracy. Fajnie byłoby stacjonować za mniejsze pieniądze w Popradzie i dojeżdżać na stoki jednej i drugiej stacji w cenie skipassu. 9_9

22 hours ago, leitner said:

Póki co w planach jest jedynie gondola Biela Put - Priehyba. Na Biela Put zostanie zbudowane Centrum Jasna, czego początkiem jest budowany obecnie Hotel Poćta. Między innymi dlatego zrezygnowano z projektu Lućky - Priehyba.

Trochę szkoda, bo na Luckach jest dużo większy parking i nie trzeba się wspinać na Biela Put. Przydałaby się gondola z Lucek, żeby móc szybko przeskoczyć na szczyt i południe.

3 godziny temu, Plywak napisał:

Trochę szkoda, bo na Luckach jest dużo większy parking i nie trzeba się wspinać na Biela Put. Przydałaby się gondola z Lucek, żeby móc szybko przeskoczyć na szczyt i południe.

Niestety gondola Lućky - Priehyba byłaby bardzo droga (długi odcinek, trudny teren). W dodatku trasa Priehyba - Lućky też nie należałaby do tanich. Potrzebny byłby jeden most i trawersowanie zboczem góry (tej koło parkingu na Lućkach). Bez trasy gondola nie miałaby sensu. Chcociaż to są jedynie moje spekulacje - dokładniej nie rozmawiałem o tym. Widziałem też, że mój rozmówca nie zna dokładnie starszych planów TMR-u.

• 6 months later...
5 minut temu, christofer30 napisał:

Piszesz oczywiście o Szczyrbskim Jeziorze. Też widziałem te info. Rattaj coś też tam po Słowacku komentuje na temat tej budowy

Tak, sorry. Zapomniałem dopisać najważniejszego. Oczywiście nie da się już edytować.

Dzięki!

• 1 month later...
  • 11 months later...
  • 1 month later...