MarioJ Napisano 30 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń Przecież ruszyło. Lola jeździ. Kamieńsk i Lola, ale dyskusje. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 8 godzin temu, MarioJ napisał: Przecież ruszyło. Lola jeździ. Kamieńsk i Lola, ale dyskusje. To wrzuć coś w z wielkiego świata, oświeć nas prostych szaraczków... choć może to być rzucanie pereł przed wieprze... a że potem okaże się, że to nie do końca są takie prawdziwe perły to inna sprawa. Czemu się dziwisz jak Marceli Szpak światu? Piszemy o tym gdzie jeździmy na nartach. Ja ostatnio prawie 10x byłem w Kamieńsku. Jak linkowałem jakieś inne miejsca zarzucano mi, że nie piszę o sobie, no więc mamy Kamieńsk. I co? Też źle? O Aspen mamy pisać? Będzie dobrze? Byłeś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 1 godzinę temu, sstar napisał: To wrzuć coś w z wielkiego świata, oświeć nas prostych szaraczków... choć może to być rzucanie pereł przed wieprze... a że potem okaże się, że to nie do końca są takie prawdziwe perły to inna sprawa. Czemu się dziwisz jak Marceli Szpak światu? Piszemy o tym gdzie jeździmy na nartach. Ja ostatnio prawie 10x byłem w Kamieńsku. Jak linkowałem jakieś inne miejsca zarzucano mi, że nie piszę o sobie, no więc mamy Kamieńsk. I co? Też źle? O Aspen mamy pisać? Będzie dobrze? Byłeś? Tu nie ma co polemizować z @MarioJ, który szuka zaczepki i dramy, jak nie w końcu tak dawno herszt Ski Forum, zbanowany tutaj na SO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń Ski Arena przygotowuje górny odcinek Loli: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 4 godziny temu, grimson napisał: herszt Ski Forum kto jest tym hersztem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 21 minut temu, WojtekM napisał: kto jest tym hersztem? Co było na SF tamże zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń (edytowane) 6 godzin temu, WojtekM napisał: kto jest tym hersztem? Może ten którego brakuje na SO, z Warszawy, może nie gryzł się w język ale często miał rację i na narciarstwie się zna. Sposób wypowiedzi @Mitek nie zawsze akceptowałem, jednak kto jest bez wad, np ja nie... może jednak @grimson myśli o kimś innym, nie znam SF. Edytowane 31 Styczeń przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 19 minut temu, marionen napisał: Może ten którego brakuje na SO, z Warszawy, może nie gryzł się w język ale często miał rację i na narciarstwie się zna. Sposób wypowiedzi @Mitek nie zawsze akceptowałem, jednak kto jest bez wad, np ja nie... może jednak @grimson myśli o kimś innym, nie znam SF. Myślałem o moim alter ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń (edytowane) W dniu 29.01.2026 o 15:19, grimson napisał: Chyba upada narciarstwo w Polsce albo ludzie (narciarze) są leniwi lub brakuje im czasu na doskonalenie umiejętności. Pisanie, że Lolobrygida i Śnieżynka to trudne trasy według mnie co najmniej dziwne. Na dużej ilości niebieskich tras w krajach alpejskich czy na Bałkanach jest sporo trudniejszych ścianek niż na Szrenicy. Prawda jest taka, że o trudności tras decydują aktualne warunki na stoku a dużo mniej kolor trasy. Zdarza się niekiedy, że jazda po czarnej trasie jest łatwiejsza do ogarnięcia dla przeciętnego narciarza jak po teoretycznie łatwiejszej czerwonej. Nie wiem kto o kolorach tras decyduje, kiedyś zobaczyłem, że w Sokolcu są dwie czarne trasy i czerwone, ja myślałem, że tam zawsze były niebieskie i zielone, teraz się okazuje są czerwone i czarne... Edytowane 31 Styczeń przez marionen 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 44 minuty temu, marionen napisał: Chyba upada narciarstwo w Polsce albo ludzie (narciarze) są leniwi lub brakuje im czasu na doskonalenie umiejętności. Pisanie, że Lolobrygida i Śnieżynka to trudne trasy według mnie co najmniej dziwne. Na dużej ilości niebieskich tras w krajach alpejskich czy na Bałkanach jest sporo trudniejszych ścianek niż na Szrenicy. Prawda jest taka, że o trudności tras decydują aktualne warunki na stoku a dużo mniej kolor trasy. Zdarza się niekiedy, że jazda po czarnej trasie jest łatwiejsza do ogarnięcia dla przeciętnego narciarza jak po teoretycznie łatwiejszej czerwonej. Nie wiem kto o kolorach tras decyduje, kiedyś zobaczyłem, że w Sokolcu są dwie czarne trasy i czerwone, ja myślałem, że tam zawsze były niebieskie i zielone, teraz się okazuje są czerwone i czarne... realnie na Lola vs Śnieżynka, to czerwona jest początek Loli, na wyjściu z II sekcji krzesła na Szrenicę lub początek Świątecznego Kamienia. Ta trudność to ok 500m Loli, potem robi się płasko, żeby przejść w trasę dojazdową. trudny to jest FIS z nachyleniem 50%. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 21-22 luty testy nart Atomic 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 12 godzin temu, grimson napisał: trudny to jest FIS z nachyleniem 50%. Zjechałem FIS. Porządna czerwona najwyżej. Harakiri to nie jest. Moim zdaniem FIS to jedyna fajna trasa na Szrenicy. Niestety prawie nigdy nie działa. Poza tym Vibe jest fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty W dniu 30.01.2026 o 11:37, Narciarz ze Śląska napisał: To nie są janusze biznesu, tylko w Polsce są takie wymogi, których nie ma Czechy/Słowacja/Austria! Austriacy profilaktycznie trasy narciarskie... wyłączyli z parku narodowego. Chłopie tylko, że jedna dolina alpejska to całe Tatry, a Sudetów to już całkowicie nie ma co porównywać i nieprawdą jest, że w Austrii nie ma wymogów ochrony środowiska większych niż w Polsce bo jak najbardziej są i to większe. Jedyna istotna różnica to tzw. prawo przejazdu przez prywatne tereny na nartach. Na Słowacji faktycznie jest mniejsza ochrona przyrody ale masz efekty w postaci zniszczenia części Tatr. A wracają do Szklarskiej to najlepiej gdyby tych januszy biznesu z Sudety Lift całkowicie wyrzucili ze Szklarskiej i pojawił się ktoś kto zrealizowałby ustalenia z KPN i samorządem sprzed 20 lat rozbudowując infrastrukturę na Górze Przedział i całkowicie odpuszczając górną część Szrenicy, która ma słabe warunki śniegowe i wietrzne, a przede wszystkim podlega ochronie. Przecież gdyby KPN nie zablokował 20 lat temu Sudety Lift to te matoły zniszczyłyby Łabski Szczyt, a jazda na nartach byłaby tam tak samo często jak na tzw. ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Ruszyły ferie w dolnośląskiem. Otwarta Lola, Śnieżynka i niezawodny Puchatek. I co? Tłumów ni ma do Karkonosza. Coś złego dzieje się z finansami Polaków, jak Wrocław miał wcześniej ferie, to kolejka do Karkonosza potrafiła byćdługa na 30m. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Godzinę temu, Honza napisał: Zjechałem FIS. Porządna czerwona najwyżej. Harakiri to nie jest. Moim zdaniem FIS to jedyna fajna trasa na Szrenicy. Niestety prawie nigdy nie działa. Poza tym Vibe jest fajny. FIS ma czarne pierwsze 300-400m, potem robi się już czerwono, żeby na koniec trasy przejść w kolor niebieski. FIS ostatnio czynny w 02.2019. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Godzinę temu, michaś napisał: Chłopie tylko, że jedna dolina alpejska to całe Tatry... No i ile jest km tras w jednej alpejskiej dolinie (np. Paznauntal, Oetztal, Zillertal), a ile w całych polskich Tatrach? To jest relacja rzędu 300-600km do 1,5km czynnej trasy na Gąsienicowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izydar Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Godzinę temu, grimson napisał: Ruszyły ferie w dolnośląskiem. Otwarta Lola, Śnieżynka i niezawodny Puchatek. I co? Tłumów ni ma do Karkonosza. Coś złego dzieje się z finansami Polaków, jak Wrocław miał wcześniej ferie, to kolejka do Karkonosza potrafiła byćdługa na 30m. Patrząc po parkingu w Spindlu czy Janskich z finansami Polaków nie jest źle. Wyjazd na ferie się planuje wcześniej - jak planować wakacje w Szklarskiej przy otwartej 1 trasie dla początkujących obsługiwanej przez archaiczne krzesło?(tak było jeszcze tydzień temu) Nawet narciarze feryjni bedą szukać czegoś pewniejszego. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 19 minut temu, koliber napisał: No i ile jest km tras w jednej alpejskiej dolinie (np. Paznauntal, Oetztal, Zillertal), a ile w całych polskich Tatrach? To jest relacja rzędu 300-600km do 1,5km czynnej trasy na Gąsienicowej. W całych Tatrach masz 1,5 km tras... haha gratuluję zorientowania w temacie... a jeżeli mówisz o polskiej części Tatr to wielkością nie jest nawet 1/4 takiej doliny jak Dolina Ziller. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Godzinę temu, izydar napisał: Patrząc po parkingu w Spindlu czy Janskich z finansami Polaków nie jest źle. Wyjazd na ferie się planuje wcześniej - jak planować wakacje w Szklarskiej przy otwartej 1 trasie dla początkujących obsługiwanej przez archaiczne krzesło?(tak było jeszcze tydzień temu) Nawet narciarze feryjni bedą szukać czegoś pewniejszego. w tym sezonie na razie zwiedzam polskie ON. nigdzie nie było dzikich tłumów -> Zielu, CG, Góra Kamieńsk. może za granicami Polacy są bardziej skłonni wydawać $$$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2 godziny temu, michaś napisał: W całych Tatrach masz 1,5 km i tak za dużo jak na Park Narodowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 17 godzin temu, Jeeb napisał: i tak za dużo jak na Park Narodowy Konserwatywnie licząc (sam sprawdziłem na mapach) to Goryczkowa i Gąsienicowa razem to 4,3 km tras plus zjazd nartostradą (nie gorszy niż dolna część Loli) 3,5 km razem 7,8 km. Niestety Goryczkowa ostatnio rzadko chodzi. TPN pracuje nad zamknięciem tej trasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty Godzinę temu, Honza napisał: TPN pracuje nad zamknięciem tej trasy. to muszę się pospieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 22 godziny temu, grimson napisał: Ruszyły ferie w dolnośląskiem. Otwarta Lola, Śnieżynka i niezawodny Puchatek. I co? Tłumów ni ma do Karkonosza. Coś złego dzieje się z finansami Polaków, jak Wrocław miał wcześniej ferie, to kolejka do Karkonosza potrafiła byćdługa na 30m. Pisałem: Spodziewam się niespodziewanego kryzysu na stokach | Twój instruktor Nadto ta kumulacja wolnych dni i mrozu... zabrała ludziom pieniądze. Pikniki czekajooo terooo na rowery: Mamy przełom roku i pomału kończą się... żniwa | Twój instruktor Wygląda na to, że sezon w Polsce trwa od 1 Dnia Świąt do Trzech Króli, potem jeździ garstka zapaleńców, bo reszta... ...już była na nartach i przyjedzie na 2-3 dni... za rok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 19 godzin temu, grimson napisał: w tym sezonie na razie zwiedzam polskie ON. nigdzie nie było dzikich tłumów -> Zielu, CG, Góra Kamieńsk. może za granicami Polacy są bardziej skłonni wydawać $$$. Nie ma tłumów Panie. Może dojść nawet do takiej aberracji, że w środku sezonu będzie się opłacało jechać do... Białki Tatrzańskiej i dobrze pojeździć, a nie stać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty Zrzut ekranu z kamery dla wszystkich tych co twierdzą że nie ma żadnych kolejek i ludzie nie pojechali na narty. Zastanawiam się tylko gdzie byliby ci ludzie dziś jakby jednak Lole i wyciag Karkonosz nie otworzyli? Pewnie większość osób rezerwacje noclegu zrobiła dużo wcześniej... 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi