barattolina Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 36 minut temu, Jeeb napisał: możesz mniej więcej określić co dla Ciebie oznacza większa prędkość ? Witaj w klubie Cześć, ok. 60- 70km/h. Szybciej nie jeżdżę, nie jestem jeszcze na tyle dobra żeby śmigać po 100, bezpiecznie dla siebie i innych. Niemniej jednak już tak od 20 czuć różnice. Myśle ze to głównie o jej ciężar tu chodzi, chociaż mogę się mylić. To była najcięższa narta ze wszystkich które rozważałam, a już na pewno najcięższa ze wszystkich Cloudów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 13 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jeżeli masz C12 z 18/19 to dość dobry sprzęt. Zaleta jest przede wszystkim to, że narta ma pełny camber. Ja bym polecał najdłuższą dla Ciebie, bo to nie jest narta o charakterze SL. Pozdrowienia Hej, dziękuje za Twoją opinię. Tak, na podstawie tego co tutaj piszecie myśle, ze dzisiaj wzięłam 168cm i byłoby lepiej. Najgorsze jest to, że jak nabiorę złych nawyków to już pozamiatane, a jestem w zasadzie na początku drogi, bo jeżdżę na nartach trzeci sezon. Będę chyba musiała rozważyć sprzedaż obecnej i zakup dłuższej narty pod koniec przyszłego sezonu. Tak to jest jak się człowiek bierze za coś na czym się nie zna, a wydaje mu się ze jak trochę poczyta w internatach to wystarczy. Jak to mówią brak wiedzy nie boli tylko sporo kosztuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 1 godzinę temu, barattolina napisał: dzisiaj wzięłam 168cm to gdzie dzisiaj śmigasz jeśli to nie tajemnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 22 minuty temu, Jeeb napisał: to gdzie dzisiaj śmigasz jeśli to nie tajemnica ? Nigdzie 🤭 Zrobiłam literówkę : miało być wzięłaBYM. Kurka, nowa jestem i taki babol 😂👀 Co za wstyd !!! Wybaczcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 2 godziny temu, barattolina napisał: Cześć, ok. 60- 70km/h. Szybciej nie jeżdżę, nie jestem jeszcze na tyle dobra żeby śmigać po 100, bezpiecznie dla siebie i innych. Niemniej jednak już tak od 20 czuć różnice. Myśle ze to głównie o jej ciężar tu chodzi, chociaż mogę się mylić. To była najcięższa narta ze wszystkich które rozważałam, a już na pewno najcięższa ze wszystkich Cloudów. Cześć Wybacz ale nie masz pojęcia z jaką prędkością jeździsz. 70km/h to bardzo szybko, bardzo. I nie pisz mi, że Ci to pokazała jakaś aplikacja czy coś tam bo dokładnie znam odczucia prędkościowe. 100km/h - zdarzyło się przekroczyć może parę razy w sytuacjach specjalnych - narta DH, zamknięta trasa - i mogę Ci powiedzieć, ze jest to raczej sztuka latania a nie jazdy. Odpuść te prędkościowe odnośniki bo to z daleka pachnie leszczem, którym z pewnością być nie chcesz. Poza tym w Twoim wypadku to bardzo niebezpieczne - oszczędzaj kości. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 54 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Wybacz ale nie masz pojęcia z jaką prędkością jeździsz. 70km/h to bardzo szybko, bardzo. I nie pisz mi, że Ci to pokazała jakaś aplikacja czy coś tam bo dokładnie znam odczucia prędkościowe. 100km/h - zdarzyło się przekroczyć może parę razy w sytuacjach specjalnych - narta DH, zamknięta trasa - i mogę Ci powiedzieć, ze jest to raczej sztuka latania a nie jazdy. Odpuść te prędkościowe odnośniki bo to z daleka pachnie leszczem, którym z pewnością być nie chcesz. Poza tym w Twoim wypadku to bardzo niebezpieczne - oszczędzaj kości. Pozdrowienia O rety ?! Naprawdę ?? Taaak. Aplikacja mi pokazała, jako najszybszą jazdę. To jest bardzo szybko, za szybko dla mnie. Ze wszystkim się Z Tobą zgadzam to jest niebezpieczne i szczerze powiedziawszy to juz jest prędkość przy której „ obraz mi skacze” wiec to są momenty których unikam. Ciężko mi było jednak jednoznacznie odpowiedzieć konkretnie na pytanie co mam na myśli pisząc o szybkości, wiec podałam jedyna znaną mi daną. Precyzując wiec moja odpowiedz : C12 jadą jak czołgi nawet przy prędkości która aplikacja określa na 70km/h. Przy niższej tez jest dobrze. Jedynie przy rozpędzie i stojąc prawie w miejscu trudno się nią manewruje, zasada jest taka że im szybciej tym łatwiej się ją prowadzi. Mam nadzieje że moje posty pomogą chociaż trochę autorce w wyborze nart jej marzeń. Dziękuje też za miłe przyjęcie. Kto wie, może kiedyś spotkamy się na stoku 😍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 Przy ocenie prędkości należy sobie uzmysłowić czas jednej sekundy, np"124", "124", Można robić to ze stoperem, by ustalić szybkość powtarzania liczby. Teraz dystans przejechany na nartach w sekundzie(po łuku): 36 km/g - 10 m, 54 km/g -15 m, 72 km/g - 20 m, 108 km/g- 30 m Już szybkości rzędu 50 km/g dla amatora są dużymi prędkościami. Wystarczy to porównać ze zjazdem na rowerze z góry. Większych prędkości się nieraz nie uzyska na wielu łagodniejszych stokach. Potrzebne do tego są odpowiednie narty, smary, umiejętności... W slalomach w PŚ średnie prędkości mogą się wahać w zakresie 50-60 km/g. Porównajmy obraz takiego narciarza z ekranu z własnym filmem z szybką jazdą. Tak się nam wydawało, gdy jechaliśmy po stoku. Robiłem sobie takie przymiarki, by stwierdzić, że jechałem przeraźliwie wolno. Jeszcze można sobie ocenić swoją szybkość jadąc samochodem. Jak ucieka do tyłu przestrzeń obok drogi. I jak uciekała na nartach. Daje to pewne wyobrażenie. Sto na godzinę, to niewyobrażalna szybkość na nartach dla amatora. Powiem, że jeśli ktoś często kręci(śmig) i jedzie 10 m/s to bardzo dobry narciarz. Zagronie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 2 godziny temu, Zagronie napisał: Już szybkości rzędu 50 km/g dla amatora są dużymi prędkościami. u mnie spoko 85kmh to jeszcze jadę pługiem pomiar certyfikowanym szwajcarskim urządzeniem więc o przekłamaniu niema mowy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 @Jeeb ewidentnie widać postęp w plużeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 Tylko dlaczego nie startujesz w PŚ. Talent się marnuje. Wystarczyłoby w jakimś GS, gdzie średnio 70 km/g. Przecież to dla ciebie pikuś. I gdzie Ty jeździsz? Ze zdjęcia widać, że w głębokim śniegu. Tym bardziej podziwiam. Mój wnuk, któremu wmusiłem nieco techniki od jego czterech lat, zaczynając naukę od czerwonej trasy(dlatego, że to modne). Po dziesięciu latach, w czasie których wzdragał się przed ćwiczeniami, twierdząc, że umie jeździć. Otóż w zeszłym roku osiągnął wg. swego smartfona na szerokich nartach ponad 70 km/g Jurgowie. Pojechałby szybciej, tylko stok mu nie pozwalał. A tu przykład jego jazdy z tego sezonu. Ja doskonale wiem, ile mu brakuje. Pierwsze to śmig. Gubi się w krótkich skrętach. I mu nie leżą. O dalszych sprawach nie wspominam. Szybkość ma różne oblicza. Jechać szybko na pałę, to prawie każdy potrafi. Zagronie K15.MP4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 (edytowane) Cześć Piękne okoliczności przyrody tylko narciarz ledwo stoi na nartach. Od początku widać, że był po prostu źle uczony, niestety. Jak chcecie wychować porządnych narciarzy a nie umiecie uczyć to oddajcie ich w ręce specjalistów po prostu. Pozdrowienia PS Bardzo przepraszam za pisanie nie na temat ale nie ja zacząłem. Edytowane 7 Marzec 2020 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 (edytowane) 6 godzin temu, barattolina napisał: O rety ?! Naprawdę ?? Taaak. Aplikacja mi pokazała, jako najszybszą jazdę. To jest bardzo szybko, za szybko dla mnie. Ze wszystkim się Z Tobą zgadzam to jest niebezpieczne i szczerze powiedziawszy to juz jest prędkość przy której „ obraz mi skacze” wiec to są momenty których unikam. Ciężko mi było jednak jednoznacznie odpowiedzieć konkretnie na pytanie co mam na myśli pisząc o szybkości, wiec podałam jedyna znaną mi daną. Precyzując wiec moja odpowiedz : C12 jadą jak czołgi nawet przy prędkości która aplikacja określa na 70km/h. Przy niższej tez jest dobrze. Jedynie przy rozpędzie i stojąc prawie w miejscu trudno się nią manewruje, zasada jest taka że im szybciej tym łatwiej się ją prowadzi. Mam nadzieje że moje posty pomogą chociaż trochę autorce w wyborze nart jej marzeń. Dziękuje też za miłe przyjęcie. Kto wie, może kiedyś spotkamy się na stoku 😍 Cześć Swego czasu brałem udział w testach narciarskich urządzeń pomiarowych opierających się na systemach satelitarnych. Jeździł znakomity narciarz, wieloletni zawodnik, zjazdowiec, zawsze ten sam, ten sam stok, te same warunki. Rozstrzał w pomiarach od 88 km/h do (uwaga) 168km/h - tu płakaliśmy ze śmiechu chyba z dziesięć minut. Realna prędkość kolega oceniał na około 90 - 95 km/h. Pozdrowienia Edytowane 7 Marzec 2020 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 11 minut temu, Mitek napisał: Cześć Piękne okoliczności przyrody tylko narciarz ledwo stoi na nartach. Od początku widać, że był po prostu źle uczony, niestety. Jak chcecie wychować porządnych narciarzy a nie umiecie uczyć to oddajcie ich w ręce specjalistów po prostu. Pozdrowienia PS Bardzo przepraszam za pisanie nie na temat ale nie ja zacząłem. Ja tam się nie znam, ale ledwo to on chyba nie stoi ... Rozwiń @Mitekco konkretnie masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 Cześć Jazda w odchyleniu, nogi ściśnięte, brak kontroli wewnętrzna/zewnętrzna, kłopoty z synchronizacją. Sąd kolega wziął te narty??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 3 hours ago, Jeeb said: niema cale szczescie, ze zartujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czesio Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 Halo czy prócz Mitka i Zagronie jest tu ktoś dorosły? Wy na prawdę wierzycie w prędkości widoczne na smartfoniku? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotek Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 22 minuty temu, czesio napisał: Wy na prawdę wierzycie w prędkości widoczne na smartfoniku? Ja wierzę, ale tylko sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 Ja osobiście wierzę w te prędkości. Ponieważ czesto jeżdżę na Mosorny i zatrzymuję się przed przełamaniem, jadąc z góry. Ma sie świetny wgląd , jak kto z góry jedzie. I co widzi za przełamaniem, gdy stok opada. Dalej jest wypłaszczenie. Do tego wypłaszczenia jest ok. nieco ponad 700 m trasy i różnica poziomów 200 m. Można tu ustawić slalom FIS. Wierzę, ponieważ widzę jak ktoś jedzie z góry. I że nic nie widzi za tym przełamaniem, ale absolutnie nie zwalnia, a potem jeszcze przyspiesza. Zupełnie nie wierzę w jego umiejętności. Akurat na Mosornym miałem okazję obserwować parę razy AZS Cup, organizowany przez A. Bachledę. I widziałem, jak ci chłopcy i dziewczyny jeżdżą. Przed takim ,moje mizerne zakręty na tym stoku, niczym mi nie grożą. On sobie ze mną poradzi. Przewidzi mój skręt, odjedzie w bok, gdy trzeba. I śmignie w dół jak błyskawica. Natomiast nie znoszę, gdy ktoś śmignie dwa metry ode mnie. I widzę potem jak dalej jedzie. Zupełnie mnie nie interesuje, co tak sobie ktoś odczytał na swoim ekraniku. Nie mam osobiście smartfona. I nie rejestruję swoich wyczynów. Za to widzę dokładnie, jak ludzie jeżdżą. Co ciekawsze, jak się widzi kogoś, lepiej jedżącego(np. instruktor z napisem na plecach) to okazuje się, że facet jakoś nie śmiga w dół, jak szalony. A jak już jedzie szybciej to ma pusty stok przed sobą. Z krzesła na Mosornym ma się świetne obserwacje zachowania ludzi na stoku. Ja też lubie szybciej pojechać. To ogromna frajda. Nie mam nart do szybkiej jazdy. Jakiś Code parę cm powyżej wzrostu, to za mało. Zresztą by jeździć szybko trzeba mieć warunki do takiej jazdy i jeździć często, by wyrobić sobie właściwe reakcje. Trzeba się przyzwyczaić do szybkości(jak w samochodzie). Zagronie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruchauho Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 4 godziny temu, Jeeb napisał: u mnie spoko 85kmh to jeszcze jadę pługiem @Jeeb Jesteś mistrz Twoje posty mnie solidnie bawią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 7 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2020 A propo prędkości. Ja amator 2 desek w zeszłym roku odpaliłem sobie yanosika z ciekawości jak na stoku zadziała. I mało kuźwa korytarza na podejście nie zacząłem rezerwować bo miałem 196 na godzinę 🤣 Mało tego, chwilę później osiągnąłem ponad 220 🤣 Niestety nie zrobiłem zrzutu z ekranu bo "trochę telepało" i nie trafiałem w klawisze, ale ubaw miałem przedni 🙃 Podczas kolejnej próby było już po prostu wolno 🤥 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 Typowy zjazd 'na pałę' nie mający nic wspólnego z techniką narciarską - płużną ani żadną inną. No cóż, taki urok forum - można udzielać rad samemu niczego nie reprezentując... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 20 godzin temu, Jeeb napisał: u mnie spoko 85kmh to jeszcze jadę pługiem pomiar certyfikowanym szwajcarskim urządzeniem więc o przekłamaniu niema mowy Podkręconym o 15-20 km/h żebyś mógł wstawiać takie posty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lula Napisano 8 Marzec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 Jakie narty wybrać Volkl Falir 75 153 cm, Volkl Flair 76 Elite 154 cm czy Volkl Racetiger sc 155 cm? Czy ktoś pomoże? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 47 minut temu, Lula napisał: Volkl Racetiger sc 155 cm jak już to te w wersji Carbon ale normalne też świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 Godzinę temu, Lula napisał: Jakie narty wybrać Volkl Falir 75 153 cm, Volkl Flair 76 Elite 154 cm czy Volkl Racetiger sc 155 cm? Czy ktoś pomoże? Cześć Jeżeli Flair to wyższy. SC będzie porównywalne z najwyższymi Flairami SC. To dobry pomysł dla osoby, która ambitnie chce robić postępy. Opisane Flairy - zachowawczy wybór dla pani po 40, która już nie zrobi postępów. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi