sstar Napisano 29 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 16 godzin temu, Jeeb napisał: mieliśmy z żonką taki fajny tydzień wiele lat temu to fota z cyklu "gdzie jet twoja dziewczyna ?" spaliśmy tutaj trzeba będzie kiedyś znowu tam pojechać A na co wspina się ta twoja dziewczyna? Fajnie przypomnieliście stare czasy... my klasycznie, start Madonna, a ten lodowczyk na początek był do przejścia bez raków, schodziliśmy do Molveno bez szlaku, nie obyło się bez małej dramy, szukałem drogi... a byliśmy też u markiza de Guerrieri de Gonzaga, Anselmo, a także u Cesconich... nawet coś napisałem żałosnego o winie, cyt.: Latem 2003r. wspinaliśmy się w masywie Brenta. Było słonecznie. Pogoda wprost wymarzona dla tu- rystów, dobra ale nie idealna dla dojrzewającej wino- rośli. Nie przypuszczaliśmy, że dwa lata później bę- dziemy wypatrywać charakterystycznej, smukłej syl- wetki Campanile Basso nie z grani lecz z winnicy. Niestety z winnicy Cesconich samego szczytu nie wi- dać. Widok przesłaniają okoliczne szczyty. Alessan- dro twierdzi, że zaraz za nimi jest i główna grań ma- sywu Brenta. Wie co mówi bo sam wczoraj odwiedził schronisko Pedrotti. To samo w którym schroniliśmy się dwa lata temu. Sama winnica i posiadłość znaj- duje się przy Strada del Vino w Pravis opodal miasteczka Trento. Gdy dotarliśmy do domu Cesconich ujrzeliśmy spoconych dwóch młodzieńców energicznie myjących stalowe kadzie. Już chcieliśmy spytać o gospodarzy gdy pojawił się trzeci i zaprosił nas do domu, tłumacząc, że jak widać bracia są zajęci. Pracy starcza dla każdego - w winogrodnikiem jest Alessandro, enologami są Roberto i Lorenzo. Z kolei nasz gospodarz, czyli Franco, podobno zajmuje się kontaktami z klientami w biurze, choć jego dłonie mówią co innego. Zresztą sam potwierdza, że praca w winnicy nie jest mu obca. Pobudka wcześnie rano o 6:30 choć podobno sąsiedzi wstają jeszcze wcześniej. Winnica wymaga jednak opieki i zaangażowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 29 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 7 godzin temu, sstar napisał: A na co wspina się ta twoja dziewczyna? to jest trawers południowej ściany Cima Brenta, kawałek dalej jest odbicie do żlebu wyprowadzającego na szczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Na osłodę wyjazdu i przywrócenie miłych wspomnień, oraz wzmocnienie organizmu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 3 Luty Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty Madonna obecnie. Nie będę się rozpisywał: otwarty Tulot i 103 na Pinzolo, a to oznacza, że sezon w pełni. Pogoda dopisuje. Trasy przygotowane wzorowo, ale tez mają łatwo, ponieważ na większości tras utrzymuje się skromny mróz. Ludzi sporo, ale są nadal trasy gdzie o 14:30 widać sztruks (ostatnie zdjęcie o tej godzinie zrobione). Oczekiwanie to raczej w knajpach po jedzenie niż do wyciągów. Jeśli ktoś potrzebowałby więcej informacji to do końca tygodnia planuję mnożyć tutaj kilometry. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 4 Luty Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty Aktualizacja z 4/02/2025 odnośnie frekwencji: rano wypad do Marillevy zjazd wszystkimi czarnymi trasami - uwielbiem je, ale powrót to był dramat, na dole jakie 15 minut czekania, kolejny wyciąg 10 i ostatni, aby wrócić do Madonny trochę mniej. Wniosek: do Marillevy tylko popołudniu i powrót wtedy, gdy ich mieszkańcy wracają z Madonny - wówczas mam nadzieję, jedzie się pod prąd i bez kolejek (sprawdzę za 2 dni). Nie polecam mieszkać w Marillevie czy Frgaridzie tam łącznik są potwornie oblegane. W Madonnie i Pinzolo nigdzie dzisiaj i wczoraj nie stałem (rozumiem, że może tam trochę taniej, ale po co się denerwować czy harmonogramy budować kiedy gdzie można się wybrać). 14 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Luty Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty Godzinę temu, wielofish napisał: Aktualizacja z 4/02/2025 odnośnie frekwencji: rano wypad do Marillevy zjazd wszystkimi czarnymi trasami - uwielbiem je, ale powrót to był dramat, na dole jakie 15 minut czekania, kolejny wyciąg 10 i ostatni, aby wrócić do Madonny trochę mniej. Wniosek: do Marillevy tylko popołudniu i powrót wtedy, gdy ich mieszkańcy wracają z Madonny - wówczas mam nadzieję, jedzie się pod prąd i bez kolejek (sprawdzę za 2 dni). Nie polecam mieszkać w Marillevie czy Frgaridzie tam łącznik są potwornie oblegane. W Madonnie i Pinzolo nigdzie dzisiaj i wczoraj nie stałem (rozumiem, że może tam trochę taniej, ale po co się denerwować czy harmonogramy budować kiedy gdzie można się wybrać). To Twoje nagranie z Little Grizzly? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 4 Luty Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 3 godziny temu, grimson napisał: To Twoje nagranie z Little Grizzly? nie znam autora, ale na pewno nie lubi skręcach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 11 godzin temu, grimson napisał: To Twoje nagranie z Little Grizzly? Cze 5:55 bardzo niebezpieczna sytuacja, trzeba mieć nie tylko odwagę ale i trochę wyobraźni. Dla mnie osobiście to są idioci do kwadratu. Taka jazda wśród innych użytkowników. pozdro 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 8 minut temu, marekbtl napisał: Cze 5:55 bardzo niebezpieczna sytuacja, trzeba mieć nie tylko odwagę ale i trochę wyobraźni. Dla mnie osobiście to są idioci do kwadratu. Taka jazda wśród innych użytkowników. pozdro zgadzam się. można cisnąć jak stok jest pusty, lawirowanie na dużej prędkości między innymi użytkownikami to szczyt debilizmu. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 36 minut temu, marekbtl napisał: Cze 5:55 bardzo niebezpieczna sytuacja, trzeba mieć nie tylko odwagę ale i trochę wyobraźni. Dla mnie osobiście to są idioci do kwadratu. Taka jazda wśród innych użytkowników. pozdro Cześć A wydawałoby się, że pusty stok... pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 28 minut temu, brachol napisał: Cześć A wydawałoby się, że pusty stok... pozdro Stok nie jest pusty. Co było widać, a gość powinien przewidzieć co zrobi narciarz poniżej jadący, po pewnie go widział. Jeśli tego nie jest w stanie zrobić, powinien zwolnić. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 47 minut temu, brachol napisał: Cześć A wydawałoby się, że pusty stok... pozdro tu nie jest pusty, takie zachowanie to kryminał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wp Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty "Bohater" filmu to wyjątkowy kretyn . Dziwię się , że tak mało osób reaguje na forum na takie zachowanie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty (edytowane) Policja we Włoszech nie przepuszcza takich sytuacji. 2 osoby, które znam bardziej przez znajomych, ale z którymi rozmawiałem zostali 2 dni temu zatrzymani. Obaj zostali pouczeni, w tym jeden dość spokojnie. W jego przypadku przy pierwszym zjeździe na początku dnia i bardzo małej frekwencji puścił się na czarnej, ale nie na długim fragmencie, później normalnie kręcił. Jak stwierdził "zrobić statystykę w aplikacji". Zagrozili mu tylko, że jeśli coś takiego jeszcze raz zobaczą straci karnet. Widzieli jednak, że to nie taki mądrala, który leci całą czarną trasę w ten sposób. Drugi (już relacja tej samej osoby, ale nie autora sytuacji) poleciał znacznie dłużej, ale nadal przy małej frekwencji. W jego przypadku od razu zabrali mu karnet i dopiero mozolne negocjacje (nie finansowe) spowodowały odstąpienie od kary. Nie spytałem jednak czy mogła grozić im jeszcze jakaś inna kara. Pochwalam bardzo taką aktywność policji, jednak ilość funkcjonariuszy na stoku jest absurdalnie niska lub się świetnie kamuflują. Przez ostatnie 4 dni spotkałem dwóch i obaj zwrócili moją uwagę, bo wchodzili na skróty do wagonika. Nie mają co prawda bardzo rzucających się w oczy mundurów, więc może mogłem nie zwrócić na nich uwagę. Jednemu, któremu dobrze się przyjrzałem miał gigantkę Dobermanna, więc zakładam, że wiedział jak się z tego korzysta. 4 dzień patelni. Dzisiaj się oziębiło i do końca nawet na nasłonecznionych stokach śnieg w odpowiedniej konsystencji, choć oczywiście już nie w takim porządku. Oddałem narty do serwisu, bo dzisiaj po wczorajszym cieplejszym dniu, bardzo twardo przyjemnie, ale na stromych ściankach już brakowało trzymania. Cena przyjemnie zaskakuje 20 EUR - taniej niż w W-wie. Mam nadzieję, że nie popsują kontów i będę się dalej cieszył jazdą. Edytowane 6 Luty przez wielofish 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 48 minut temu, wielofish napisał: Pochwalam bardzo taką aktywność policji, jednak ilość funkcjonariuszy na stoku jest absurdalnie niska lub się świetnie kamuflują. Przez ostatnie 4 dni spotkałem dwóch i obaj zwrócili moją uwagę, bo wchodzili na skróty do wagonika. Nie mają co prawda bardzo rzucających się w oczy mundurów, więc może mogłem nie zwrócić na nich uwagę ja z kolei codziennie widziałem Carabinieri na nartach. większość uprawiała knajping, część widziałem na stoku. na szczęście - robili bezproduktywne przeloty, bo byłem wyjątkowo spokojny 😁 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty Teraz, grimson napisał: ja z kolei codziennie widziałem Carabinieri na nartach. większość uprawiała knajping, część widziałem na stoku. na szczęście - robili bezproduktywne przeloty, bo byłem wyjątkowo spokojny 😁 czyli w Italii raczej słabe szanse na przełamanie setki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty (edytowane) 27 minut temu, Jeeb napisał: czyli w Italii raczej słabe szanse na przełamanie setki Nie. Byłem po raz pierwszy w Alpach po 16 letniej przerwie, do tego warun czyli miękko i płaskie światło nie pomagało. Za to mam Carabinieri na fotce, stało 4 chłopa: Edytowane 6 Luty przez grimson 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień Informacyjnie: obecnie działa w Madonnie 8 tras [2 niebieskie i 6 czerwonych] na 44 możliwe, cała reszta w VdS jest już zamknięta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 25 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień W dniu 6.02.2025 o 19:11, grimson napisał: Nie. Byłem po raz pierwszy w Alpach po 16 letniej przerwie, do tego warun czyli miękko i płaskie światło nie pomagało. Za to mam Carabinieri na fotce, stało 4 chłopa: Gdyby dziewczyny zdjęły te kaski, to i by zapozowali do wspólnej fotki 😉. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 15 godzin temu, moruniek napisał: Gdyby dziewczyny zdjęły te kaski, to i by zapozowali do wspólnej fotki 😉. Córka już jest w takim wieku, że zaczyna się oglądać za chłopakami. Ich częsty knajping w Val di Sole w części wymuszony przez córkę, żeby popatrzeć na Carabinieri. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 26 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2 godziny temu, grimson napisał: Córka już jest w takim wieku, że zaczyna się oglądać za chłopakami. Ich częsty knajping w Val di Sole w części wymuszony przez córkę, żeby popatrzeć na Carabinieri. No ja nie wiem….. czy to nie komitywa z mamą 😅 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 1 godzinę temu, marcinn napisał: No ja nie wiem….. czy to nie komitywa z mamą 😅 Czego oczy nie widziały tego duszy nie żal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2 godziny temu, grimson napisał: Czego oczy nie widziały tego duszy nie żal oj naprawdę nie wiesz jak to się robi ? wybierasz takiego co najbardziej podoba się mamie / córce i wykupujesz szkolenie indywidualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 23 minuty temu, Jeeb napisał: oj naprawdę nie wiesz jak to się robi ? wybierasz takiego co najbardziej podoba się mamie / córce i wykupujesz szkolenie indywidualne Więcej będą przewracać oczami niż się uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień W dniu 24.04.2025 o 22:01, grimson napisał: Informacyjnie: obecnie działa w Madonnie 8 tras [2 niebieskie i 6 czerwonych] na 44 możliwe, cała reszta w VdS jest już zamknięta. odkopujesz temat - jesteś tam teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi