Hextor Napisano 10 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2023 Kojarzycie czy jest jakaś inicjatywa, żeby zrobić w Polsce Via Ferrate? Z tego co kojarzę, byla jakaś mała i płatna w Szklarskiej Porębie, ale upadła. Za to u naszych sąsiadów jest tego sporo. Fajnie było by i u nas zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2023 2 godziny temu, Hextor napisał: Kojarzycie ...........w Polsce Via Ferrate? Jasne... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2023 4 godziny temu, Hextor napisał: Fajnie było by i u nas zrobić. a gdzie konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 10 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2023 Nie powiem Ci gdzie, trzeba by było zrobić analizę w terenie. Myślę że warte rozważenia były by: - Tatry, któryś z zamkniętych szlaków np. na Kominiarski Wierch. - Tatry, dodatkowe równolegle - trudniejsze przejscie dla któregoś z istniejących szlaków - Pieniny, tam jest dużo skał, na pewno dało by się dało wytyczyc. Podobno przed wojną było coś takiego nazwanego Skalna Prcia - Jura Krakowsko Częstochowska - dużo skał, przewyższenia co prawda małe, ale fajny trawers by się znalazł - Karkonosze, tam jest dużo łatwych szlaków, ale brakuje ambitniekszych, a skaly też są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 8 godzin temu, Hextor napisał: Nie powiem Ci gdzie, trzeba by było zrobić analizę w terenie. Myślę że warte rozważenia były by: - Tatry, któryś z zamkniętych szlaków np. na Kominiarski Wierch. - Tatry, dodatkowe równolegle - trudniejsze przejscie dla któregoś z istniejących szlaków - Pieniny, tam jest dużo skał, na pewno dało by się dało wytyczyc. Podobno przed wojną było coś takiego nazwanego Skalna Prcia - Jura Krakowsko Częstochowska - dużo skał, przewyższenia co prawda małe, ale fajny trawers by się znalazł - Karkonosze, tam jest dużo łatwych szlaków, ale brakuje ambitniekszych, a skaly też są Jak są skaly to zawsze można się powspinać jak ktoś lubi, po co żelastwo... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Sierpień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 Taka Via Ferrata to krok pośredni pomiędzy treckingiem a wspinaczka. Nie bez powodu są bardzo popularne w Alpach, Hiszpanii, Czechach czy Słowacji. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 ..łańcuchy ..potem drabiny ..następnie windy i asfalt - chętnie bym powycinał wszelkie żelastwo - albo wystarczy złomiarzy wpuścić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Hextor napisał: Taka Via Ferrata to krok pośredni pomiędzy treckingiem a wspinaczka. Nie bez powodu są bardzo popularne w Alpach, Hiszpanii, Czechach czy Słowacji. Znam, korzystałem w de i it. U nas są łańcuchy. Taka tradycja. Po co te stalowe liny jak i tak wszyscy ładują po nich w górę zamiast po skale elegancko. Wszystko postawione na głowie. Edytowane 11 Sierpień 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 2 godziny temu, Lexi napisał: ..łańcuchy ..potem drabiny ..następnie windy i asfalt - chętnie bym powycinał wszelkie żelastwo - albo wystarczy złomiarzy wpuścić @Hextor to już masz dwóch hejterów, broń się, idę po popcorn ... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 4 minuty temu, MarioJ napisał: @Hextor to już masz dwóch hejterów, broń się, idę po popcorn ... Daj spokój chłopaku, przecież sobie tu niespotykanie spokojnie rozmawiamy, a ja nawet przyznałem, że korzystałem z takowych dobrodziejstw... ps hejt tylko dla popcornowych obserwatorów zarezerwowany co nie mają nic do powiedzenia a jątrzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 Godzinę temu, MarioJ napisał: @Hextor to już masz dwóch hejterów, broń się, idę po popcorn ... Dla czego odmienne zdanie to zaraz hejt..dygresja to atak... co oni z Wami zrobili - opamiętajcie sie !!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 Jakaś sensowna via ferrata z kilkoma wariantami w ciekawym miejscu byłaby na pewno lepsza niż kolejna wieża widokowa w miejscu gdzie jej nie potrzeba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 Tuż za granicą w Bogatyni jest kilka (pasmo Zittauer Gebirge w Niemczech) - np. Alpine Grat. Faktycznie, w Polsce ich praktycznie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 @Hextor Piękną via ferratę można by zrobić na ścianach Mięguszowieckiego do góy, później coś po grani na zachód i jakiejś zejście w dół. Druga jaka mi się nasuwa to po grani Lodowego, od Lodowej Przełęczy przez szczyt Lodowy do Konia i tam pewnie koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 56 minut temu, koliber napisał: Tuż za granicą w Bogatyni jest kilka (pasmo Zittauer Gebirge w Niemczech) - np. Alpine Grat. Faktycznie, w Polsce ich praktycznie brak. Są w Oybin i Jonsdorf. Start. Fotka bez związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 51 minut temu, MarioJ napisał: @Hextor Piękną via ferratę można by zrobić na ścianach Mięguszowieckiego do góy, później coś po grani na zachód i jakiejś zejście w dół. Druga jaka mi się nasuwa to po grani Lodowego, od Lodowej Przełęczy przez szczyt Lodowy do Konia i tam pewnie koniec. Na Lodowy turystów prowadzają przewodnicy więc widzę konflikt interesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 1 godzinę temu, MarioJ napisał: po grani Lodowego fajnie było ale Lodowy już niestety nie jest najwyższym szczytem Polski 50 minut temu, sstar napisał: prowadzają przewodnicy prowadziłeś tam turystów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 Najlepsze ferraty byłyby w Tatrach, tam jest masa skały. W Sudetach skały na ferraty są małe, ale może coś w Rudawach można by zrobić. Tam ze względu na niski poziom ochrony, chyba największe szanse. W Karkonoszach ze względu na park, skała nie do ruszenia (np. Śnieżne Kotły). Widziałem że już nasi przewodnicy IVBV chodzą z klientami na ferraty na Słowacji. Starku, konflikty są wszędzie. Ty jesteś najlepszym przykładem konfliktu, ciągle go podgrzewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 @JeebLodowy oczywiście na Słowacji, ale łatwe dojście od naszej strony jest na przełęcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 (edytowane) 25 minut temu, Jeeb napisał: fajnie było ale Lodowy już niestety nie jest najwyższym szczytem Polski prowadziłeś tam turystów ? A czy ja wyglądam na przewodnika? I to w dodatku słowackiego! Edytowane 11 Sierpień 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 21 minut temu, MarioJ napisał: @JeebLodowy oczywiście na Słowacji, ale łatwe dojście od naszej strony jest na przełęcz. Łatwe ale długie i mozolne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 23 minuty temu, MarioJ napisał: Najlepsze ferraty byłyby w Tatrach, tam jest masa skały. W Sudetach skały na ferraty są małe, ale może coś w Rudawach można by zrobić. Tam ze względu na niski poziom ochrony, chyba największe szanse. W Karkonoszach ze względu na park, skała nie do ruszenia (np. Śnieżne Kotły). Widziałem że już nasi przewodnicy IVBV chodzą z klientami na ferraty na Słowacji. Starku, konflikty są wszędzie. Ty jesteś najlepszym przykładem konfliktu, ciągle go podgrzewasz. To jestem czy go podgrzewam, bo się pogubiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 25 minut temu, sstar napisał: To jestem czy go podgrzewam, bo się pogubiłem? Jesteś i podgrzewasz. Jak czajnik z grzałką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 (edytowane) 7 minut temu, Wujot napisał: Jesteś i podgrzewasz. Jak czajnik z grzałką. Mam piec kaflowy z grzałką, ale nie wiem czy to się liczy. No właśnie próbowałem sobie to zwizualizować i wychodziło mi... no nie wychodziło, choć może, zacytuję: Natomiast szeregowi wariaci udawali jak zwykle a to czajnik, a to zlewozmywak z dolnopłukiem, a to znów takie bajkowe lub mity- czne postacie jak Kostka Napierski, Kubuś Puchatek albo Renata Susałko. https://waligorski.art/proza.php?myk=b&nazwa=324 a i piosenkę dorzucę w gratisie... Edytowane 11 Sierpień 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 11 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2023 Jak już jesteśmy przy temacie to ongiś z Orlej Perci chcieli via ferratę wyrychtować, że zacytuję fragment: "Gdzieś między Zawratem a Krzyżnem spotkamy jeszcze jedną kastę osobników... brykaczy-napinaczy... napierających niczym czołgi Guderiana na Polskę, dla których cały ten piękny szlak jest tylko kolejnym poligonem, jeszcze jedną okazją do pokazania swoich przewag cielesnych, zadania szyku i podwyższenia samooceny. Poznacie ich po opuszczonej głowie, zawziętej minie i ekspresowym tempie... jakby jakiś pijany chirurg zaszył w ich trzewiach tempomat pobudzający do nieustannej galopady po grani. Owi ojcowie-założyciele jednostki specjalnej Grom to największe zakały na szlaku, tratują wszystko... spuszczają po łańcuchach... jakby obrywali porzeczki.... Do takiego spotkania w samo południe może dojść wszędzie... ot choćby w Żlebie Kulczyńskiego. Demonstracyjna pewność siebie nie zawsze idzie w parze z z rzeczywistym stanem ducha... w okolicach drabinku na Koziej Przełęczy... trzęsące się łydeczki... Jak to mówią patomorfolodzy - ciała nie oszukasz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi