WojtekM Napisano 21 Sierpień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 Godzinę temu, Krakus81 napisał: Mi bardziej leży Stubai, niż Kitzsteinhorn. Ale to pewnie kwestia gustu, a przede wszystkim jaka się gdzie losowo trafi pogoda. Też jak obieram sobie kierunki wyjazdowe, to też się ich trzymam. W tym roku chce odwiedzić ostatni z lodowców narciarskich w Austrii na którym nie jeździłem, czyli Kaunertall. O właśnie - jaka pogoda, tłok lub jego brak. Pojadę, zobaczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 12 godzin temu, WojtekM napisał: Ja nie pytałem, czy mam tam jechać. Pytałem, czy najlepszą bazą jest Neustift 🙂 W dniu 19.08.2024 o 21:13, WojtekM napisał: Ogólnie Stubai wart odwiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 21 Sierpień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 2 godziny temu, Wujot napisał: Pytam się o opinię na temat Stubai, nie o porady w zakresie do jakich alternatywnych ośrodków powinienem jechać. Po powrocie pewnie będę miał swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 Moim zdaniem Neustift albo Milders - miłe miasteczo tuż za, dalej już tylko niewielkie osady (byliśmy na kampingu w Volderau - taka właśnie mini-mieścinka), odległość do jazdy na lodowiec jakaś tam jest, ale akceptowalna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 W dniu 19.08.2024 o 21:13, WojtekM napisał: Ogólnie Stubai wart odwiedzenia? Jakiego typu są tam trasy? Szerokie, wąskie kichy, strome, łagodne, czy wszystkiego po trochę? Warto! Oczywiście największym terenem narciarskim jest lodowiec. W tym terminie wszystko będzie otwarte. Podpowiem, że skipass ważny jest nie tylko w dolinie Stubai, ale także w kilkunastu innych ośrodkach. Możesz np. wyskoczyć Axamer Lizum (zapraszam na film na YouTube). Skipass uprawnia także do korzystania z basenów, darmowej komunikacji do innsbrucka oraz otwiera drzwi wielu atrakcji turystycznych w stolicy Tyrolu, możesz także wpaść do Swarovskiego. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 42 minuty temu, JC napisał: możesz także wpaść do Swarovskiego. Jacek podobno nowy "design " pod najnowsze filmy właśnie tam wypracowuje.. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 3 godziny temu, zając napisał: Moim zdaniem Neustift albo Milders - miłe miasteczo tuż za, dalej już tylko niewielkie osady (byliśmy na kampingu w Volderau - taka właśnie mini-mieścinka), odległość do jazdy na lodowiec jakaś tam jest, ale akceptowalna. odległość jest taka jak z Nowego Targu do Kuźnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 21 Sierpień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 20 minut temu, Jeeb napisał: odległość jest taka jak z Nowego Targu do Kuźnic Za to w zasięgu będę miał też Schlick jakby co. Gdzieś mieszkać trzeba, a znalazłem fajny apartament za przyzwoite pieniądze w Neustift. No i po południu po nartach będzie się gdzie przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 Godzinę temu, JC napisał: Warto! Oczywiście największym terenem narciarskim jest lodowiec. W tym terminie wszystko będzie otwarte. Podpowiem, że skipass ważny jest nie tylko w dolinie Stubai, ale także w kilkunastu innych ośrodkach. Możesz np. wyskoczyć Axamer Lizum (zapraszam na film na YouTube). Skipass uprawnia także do korzystania z basenów, darmowej komunikacji do innsbrucka oraz otwiera drzwi wielu atrakcji turystycznych w stolicy Tyrolu, możesz także wpaść do Swarovskiego. a czy wiadomo czy ta gondola na górze powyżej Eisgrat na samą górę już działa ? Ja byłem na jesieni 2022 r. i niestety była nieczynna. Wtedy nie działała z powodu przechylenia słupa podpory na lodowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 Godzinę temu, Krakus81 napisał: a czy wiadomo czy ta gondola na górze powyżej Eisgrat na samą górę już działa ? Ja byłem na jesieni 2022 r. i niestety była nieczynna. Wtedy nie działała z powodu przechylenia słupa podpory na lodowcu. W zeszłym roku, latem, jeździłem tą gondolą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 21 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2024 2 godziny temu, Krakus81 napisał: a czy wiadomo czy ta gondola na górze powyżej Eisgrat na samą górę już działa ? Ja byłem na jesieni 2022 r. i niestety była nieczynna. Wtedy nie działała z powodu przechylenia słupa podpory na lodowcu. Hmm, w tegoroczną majówkę raczej stała, kojarzę dużo pustych podpór obok siebie (kiepski widok swoja drogą), chodziła tylko kanapa z Gamsgarten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 22 Sierpień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2024 (edytowane) 14 godzin temu, zając napisał: Hmm, w tegoroczną majówkę raczej stała, kojarzę dużo pustych podpór obok siebie (kiepski widok swoja drogą), chodziła tylko kanapa z Gamsgarten. dokładnie taka sytuacja była jesienią 2022 r. ALe jeśli dobrze patrzę, to dzisiaj ta gondola na Stubai działa. Tak więc technicznie wszystko jest OK Edytowane 22 Sierpień 2024 przez Krakus81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 3 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń Hej, w pon. jadę na tydz. na Stubai. Czy opłata za autostradę Brenner jest pobierana za zjazdem na Stubai? Czy wjazd do doliny Stubai autem jest jakoś dodatkowo płatny? Czytałem o jakiejś opłacie za most??? Pytam, gdyż jeżeli są jakieś opłaty, to może lepiej zapłacić to wcześniej w aplikacji asfinag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Tak, jest płatna. 12 euro za przejazd mostem Europabrucke. Możesz zjechać z autostrady na Innsbruck - Sud i jechać drogą 182 bez płacenia. Będzie 10 minut dłużej - jest trochę zakrętów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 4 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Godzinę temu, Ratrak napisał: Tak, jest płatna. 12 euro za przejazd mostem Europabrucke. Możesz zjechać z autostrady na Innsbruck - Sud i jechać drogą 182 bez płacenia. Będzie 10 minut dłużej - jest trochę zakrętów. 12 EUR to jest za cały płatny odcinek A13; jadąc na Stubai z kierunku Insbrucka możesz zjechać z A13 na zjeździe :Schönberg im Stubaital; płacisz 3,5 EUR ale omijasz ten odcinek z zakrętami na drodze 182 (dane z marzec 2023) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 4 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń Dzięki - 3.5 euro nie majątek. Chyba nie będę kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Kilka razy mieszkałem w Neustift - polecam apartamenty na kampingu. Szkoda, że basen w Neustift już się na tyle zestarzał i jest już zamknięty, było blisko. Teraz jest nowy StuBay w Telfes, 10 min. w stronę Innsbucka autem lub autobusem, karnet narciarski niestety nie zapewnia zniżek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 7 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń W dniu 4.01.2025 o 14:17, KrisRR napisał: 3,5 EUR Więc tak, teraz 4 Euro to kosztuje, co w skali kosztów wyjazdu jest pomijalne. No i śnieg jest na Stubaiu. W najbliższych dniach ma dodatkowo wymrozić u góry. Dzisiaj momentami mocno wiało, ale wyciągi chodziły. 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 12 minut temu, WojtekM napisał: No i śnieg jest na Stubaiu. pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 7 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń W dniu 21.08.2024 o 17:49, Krakus81 napisał: czy ta gondola na górze powyżej Eisgrat na samą górę już działa ? Potwierdzam, że teraz działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 8 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń Stubai Rano strasznie wiało i nieprzyjemnie zacinało śniegiem w twarz. Do tego nie najlepsza widoczność. Po 12.00 zaczęło robić się lepiej, chociaż lampy nie było. Ludzi, w zależności od trasy, raz trochę więcej a raz trochę mniej. Nigdzie jednak nie stałem w kolejce. VID_20250108_103219726.mp4 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 9 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń Stubai dzisiaj z dużo lepszą pogodą. Bardzo fajnie. 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 9 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 45 minut temu, WojtekM napisał: Stubai dzisiaj z dużo lepszą pogodą. Bardzo fajnie. Cze Pogoda robi robotę - obyś miał taka do końca wyjazdu, czego życzę, jednak będziesz miał inne wspomnienia z ośrodka - jak finał będzie w pełnej lampie, a te pierwsze dni były znośne. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 10 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń Dzisiaj w nocy był świeży opad. Pojawiło się więc więcej free riderów. Rano trochę mocniej wiało, potem wiatr się uspokoił i wyszło słońce. O godz. 15.00 na dolnej stacji było -6 stopni. U góry dużo zimniej, ale nie wiem ile. Produkcja śniegu na pryzmy trwała. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TNT Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń W dniu 10.01.2025 o 16:56, WojtekM napisał: Dzisiaj w nocy był świeży opad. Pojawiło się więc więcej free riderów. Rano trochę mocniej wiało, potem wiatr się uspokoił i wyszło słońce. O godz. 15.00 na dolnej stacji było -6 stopni. U góry dużo zimniej, ale nie wiem ile. Cześć. Podsumowując wyjazd - zadowolony jesteś? Jakieś porównanie do innych /podobnych wg Ciebie ośrodków? Pytam z ciekawości, bo na Stubaiu byłem już chyba ponad 10 razy i bardzo lubię ten ośrodek, zwłaszcza w połączeni ze Schlick2000. Zazwyczaj jeździmy tam na Wielkanoc, ale w tym roku na ferie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi