Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Krakus81 napisał:

Mi bardziej leży Stubai, niż Kitzsteinhorn. Ale to pewnie kwestia gustu, a przede wszystkim jaka się gdzie losowo trafi pogoda. Też jak obieram sobie kierunki wyjazdowe, to też się ich trzymam. W tym roku chce odwiedzić ostatni z lodowców narciarskich w Austrii na którym nie jeździłem, czyli Kaunertall. 

O właśnie - jaka pogoda, tłok lub jego brak. Pojadę, zobaczę.

• Like 1

W dniu 19.08.2024 o 21:13, WojtekM napisał:

Ogólnie Stubai wart odwiedzenia? Jakiego typu są tam trasy? Szerokie, wąskie kichy, strome, łagodne, czy wszystkiego po trochę?

Warto! Oczywiście największym terenem narciarskim jest lodowiec. W tym terminie wszystko będzie otwarte. 

Podpowiem, że skipass ważny jest nie tylko w dolinie Stubai, ale także w kilkunastu innych ośrodkach. Możesz np. wyskoczyć Axamer Lizum (zapraszam na film na YouTube). Skipass uprawnia także do korzystania z basenów, darmowej komunikacji do innsbrucka oraz otwiera drzwi wielu atrakcji turystycznych w stolicy Tyrolu, możesz także wpaść do Swarovskiego.  

• Like 4

3 godziny temu, zając napisał:

Moim zdaniem Neustift albo Milders - miłe miasteczo tuż za, dalej już tylko niewielkie osady (byliśmy na kampingu w Volderau - taka właśnie mini-mieścinka), odległość do jazdy na lodowiec jakaś tam jest, ale akceptowalna.

odległość jest taka jak z Nowego Targu do Kuźnic 

Godzinę temu, JC napisał:

Warto! Oczywiście największym terenem narciarskim jest lodowiec. W tym terminie wszystko będzie otwarte. 

Podpowiem, że skipass ważny jest nie tylko w dolinie Stubai, ale także w kilkunastu innych ośrodkach. Możesz np. wyskoczyć Axamer Lizum (zapraszam na film na YouTube). Skipass uprawnia także do korzystania z basenów, darmowej komunikacji do innsbrucka oraz otwiera drzwi wielu atrakcji turystycznych w stolicy Tyrolu, możesz także wpaść do Swarovskiego.  

a czy wiadomo czy ta gondola na górze powyżej Eisgrat na samą górę już działa ? Ja byłem na jesieni 2022 r. i niestety była nieczynna. Wtedy nie działała z powodu przechylenia słupa podpory na lodowcu. 

Godzinę temu, Krakus81 napisał:

a czy wiadomo czy ta gondola na górze powyżej Eisgrat na samą górę już działa ? Ja byłem na jesieni 2022 r. i niestety była nieczynna. Wtedy nie działała z powodu przechylenia słupa podpory na lodowcu. 

W zeszłym roku, latem, jeździłem tą gondolą.

• Thanks 1

2 godziny temu, Krakus81 napisał:

Hmm, w tegoroczną majówkę raczej stała, kojarzę dużo pustych podpór obok siebie (kiepski widok swoja drogą), chodziła tylko kanapa z Gamsgarten.

14 godzin temu, zając napisał:

Hmm, w tegoroczną majówkę raczej stała, kojarzę dużo pustych podpór obok siebie (kiepski widok swoja drogą), chodziła tylko kanapa z Gamsgarten.

dokładnie taka sytuacja była jesienią 2022 r. ALe jeśli dobrze patrzę, to dzisiaj ta gondola na Stubai działa. Tak więc technicznie wszystko jest OK

Edytowane przez Krakus81

• 4 months later...

Hej, w pon. jadę na tydz. na Stubai. Czy opłata za autostradę Brenner jest pobierana za zjazdem na Stubai? Czy wjazd do doliny Stubai autem jest jakoś dodatkowo płatny? Czytałem o jakiejś opłacie za most??? Pytam, gdyż jeżeli są jakieś opłaty, to może lepiej zapłacić to wcześniej w aplikacji asfinag.

Godzinę temu, Ratrak napisał:

Tak, jest płatna. 12 euro za przejazd mostem Europabrucke. Możesz zjechać z autostrady na Innsbruck - Sud i jechać drogą 182 bez płacenia. Będzie 10 minut dłużej - jest trochę zakrętów. :)

12 EUR to jest za cały płatny odcinek A13; jadąc na Stubai z kierunku Insbrucka możesz zjechać z A13 na zjeździe :Schönberg im Stubaital; płacisz 3,5 EUR ale omijasz ten odcinek z zakrętami na drodze 182 (dane z marzec 2023)

• Like 1

Kilka razy mieszkałem w Neustift - polecam apartamenty na kampingu. Szkoda, że basen w Neustift już się na tyle zestarzał i jest już zamknięty, było blisko. Teraz jest nowy StuBay w Telfes, 10 min. w stronę Innsbucka autem lub autobusem, karnet narciarski niestety nie zapewnia zniżek

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 4.01.2025 o 14:17, KrisRR napisał:

3,5 EUR

Więc tak, teraz 4 Euro to kosztuje, co w skali kosztów wyjazdu jest pomijalne.

No i śnieg jest na Stubaiu. W najbliższych dniach ma dodatkowo wymrozić u góry.

Dzisiaj momentami mocno wiało, ale wyciągi chodziły.

IMG_20250107_101502098.jpg

IMG_20250107_114238861.jpg

• Like 10
  • Thanks 2

Stubai

Rano strasznie wiało i nieprzyjemnie zacinało śniegiem w twarz. Do tego nie najlepsza widoczność. Po 12.00 zaczęło robić się lepiej, chociaż lampy nie było. Ludzi, w zależności od trasy, raz trochę więcej a raz trochę mniej. Nigdzie jednak nie stałem w kolejce.

IMG-20250108-WA0008.jpg

IMG_20250108_143129813.jpg

IMG_20250108_130621981.jpg

• Like 8
  • Thanks 2

45 minut temu, WojtekM napisał:

Stubai dzisiaj z dużo lepszą pogodą. Bardzo fajnie.

IMG_20250109_111223247.jpg

IMG_20250109_101414520.jpg

Cze

Pogoda robi robotę - obyś miał taka do końca wyjazdu, czego życzę,  jednak będziesz miał inne wspomnienia z ośrodka - jak finał będzie w pełnej lampie, a te pierwsze dni były znośne.

pozdro

• Like 2

Dzisiaj w nocy był świeży opad. Pojawiło się więc więcej free riderów. Rano trochę mocniej wiało, potem wiatr się uspokoił i wyszło słońce. O godz. 15.00 na dolnej stacji było -6 stopni. U góry dużo zimniej, ale nie wiem ile.

Produkcja śniegu na pryzmy trwała.

• Like 2

W dniu 10.01.2025 o 16:56, WojtekM napisał:

Dzisiaj w nocy był świeży opad. Pojawiło się więc więcej free riderów. Rano trochę mocniej wiało, potem wiatr się uspokoił i wyszło słońce. O godz. 15.00 na dolnej stacji było -6 stopni. U góry dużo zimniej, ale nie wiem ile.

Cześć. Podsumowując wyjazd - zadowolony jesteś? Jakieś porównanie do innych /podobnych wg Ciebie ośrodków?

Pytam z ciekawości, bo na Stubaiu byłem już chyba ponad 10 razy i bardzo lubię ten ośrodek, zwłaszcza w połączeni ze Schlick2000. Zazwyczaj jeździmy tam na Wielkanoc, ale w tym roku na ferie :)

• Like 1