Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, pawelb91 napisał:

Rytro ruszyło dzisiaj z Krzesełkiem i trasą na około + dolną ścianką. Działa też talerzyk.

image.thumb.png.4188e48454cd68e29ba27fde2cfd7b05.png

Syn jest na 3-dniowym wyjeździe i mają bazę w Rytrze. Jednak w sobotę byli w Jurgowie, wczoraj na Jaworzynie a dzisiaj Spytkowice. Chyba za wąsko jeszcze na stawianie bramek/tyczek.

pozdro

• Like 3

I taki tekst z zapytaniem:

Dziś trochę refleksyjnie: 
Narty%20to%20trudny%20sport.jpg
Zdjęcie Ignacy50: https://www.facebook.com/wwwignacy50

— Czy narty (w zasadzie powinno się pisać: narciarstwo zjazdowe) to trudny sport?

Mnie się zawsze wydawało, że nie. Bo uczyłem się od dziecka, dla mnie narty na nogach to coś naturalnego zimą i łatwiej mi na nich jechać niż np. chodzić. Czuję się bezpieczniej i pewniej z nartami niż bez nich.

Potwierdza to też mała Kornelka (6 lat), która rok temu 1. raz w życiu założyła narty, stwierdziła:
— Jedziemy!
i... pojechała grzecznie i równo za mną...

Skąd w ogóle tytułowa teza? Otóż wynikła ona z dyskusji na forum narciarskim, gdzie forumowicze (raczej dobrzy narciarze) sformułowali taką tezę, że jest kryzys na stokach (czyli mało narciarzy), bo narty to trudny sport. Otóż bierzesz rower i jedziesz, bierzesz dupolot i jedziesz, bierzesz sanki i jedziesz, kupujesz buty i biegasz, a narty... Otóż kupisz (wypożyczysz?) narty z butami i kije (jest jakaś moda na uczenie bez kijów - coś dziwnego!) i... masz problem.

Mam uwagi do tej tezy:
1) Wcale nie ma kryzysu, po prostu zeszłej zimy nie było śniegu w... mieście. Reguła jest bowiem prosta: spadnie śnieg w Katowicach, na stokach (np. w Istebnej, gdzie mogą być zupełnie inne warunki pogodowe i śniegowe) robi się tłoczno. Tak było wczoraj, przedwczoraj i przed-przedwczoraj. Od jutra pewnie nie – bo śnieg w Katowicach się już topi. Co to ma do warunków i śniegu np. na Cieńkowie? Nie pytajcie, nie wiem, ale tak to działa.
2) Też pojedziesz jak Kornelka, ale musisz mieć kogoś, kto potrafi Cię nauczyć i mądrze pokazać jak stać, wykonać 1. zakręt, 2. zakręt i pomału zjechać. Bez tego widzimy takie sceny, jak ja widziałem wczoraj na Mosornym, gdzie ok. 12-tej nadjechała armia ludzi bez kijów, którzy jakoś po swojemu próbowali walczyć z górą i muldami, ale niektórzy tę walkę przegrywali. Faktycznie nie da się jak Bridget Jones po prostu założyć nart i zjechać, bo można się zabić albo połamać. 

Narty%20to%20trudny%20sport2.jpg
Zdjęcie Ignacy50: https://www.facebook.com/wwwignacy50

Charakterystyczne też jest, że wielu narciarzy jeździ latami po prostu źle. Niektórzy trochę źle, ale niektórzy bardzo źle. Pleni się, niczym stonka, też narciarstwo bezkijkowe. 
(...)

Więcej (link>>>):    Czy narty to trudny sport? | Twój instruktor

• Like 2

38 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Sobota wieczorem - Cieńków (Wisła zawalona, dużo ludzi jak na Cieńków):

Niedziela 10-14 - Mosorny Groń (ludzi mniej niż wieczorem na Cieńkowie):

Cieńków 01.JPG

Cieńków 02a.jpg

P1090336.JPG

P1090345.JPG

P1090351.JPG

P1090356.JPG

P1090357.JPG

P1090360.JPG

P1090367.JPG

P1090386.JPG

P1090387.JPG

P1090389.JPG

P1090395.JPG

P1090398.JPG

P1090400.JPG

P1090402.JPG

P1090408.JPG

P1090410.JPG

Muszę kiedyś się wybrać na Mosorny, do tej pory zawsze było trochę za daleko, ale to co się dzieje w Wiśle i Szczyrku powoduje, że nie chcę się pchać w tym kierunku zwłaszcza weekendami.

• Like 1

3 minuty temu, zając napisał:

Muszę kiedyś się wybrać na Mosorny, do tej pory zawsze było trochę za daleko, ale to co się dzieje w Wiśle i Szczyrku powoduje, że nie chcę się pchać w tym kierunku zwłaszcza weekendami.

Tak właśnie myślałem i wygrałem. Kluczem były słowa <za daleko>. Tam jest zewsząd daleko i taką sobie drogą. Ja pojechałem przez Katowice, obwodnicą BB, Żywiec, Stryszawę (skrót przez góry) = 2 godziny z Rudy Śl., ale aż 145 km.

• Thanks 1

1 minutę temu, Narciarz ze Śląska napisał:
— Maciek, dlaczego ty tak tępisz jazdę bez kijków, czyli na goryla?
— To porównajcie sobie te 2 sylwetki na zdjęciu:
[zdjęcie z niedzieli: złapane na Mosornym Groniu]
Może być zdjęciem przedstawiającym 5 osób i ludzie jeżdżący na nartach

Ja też nie mogę na to patrzeć... Poza tym przeraża mnie, że ludzie zjeżdżają bez kontroli z dużą prędkością. Wczoraj z Buczynki jedna pani (akurat z kijkami) waliła w dół pługiem bez ani jednego skrętu, z jednej strony podziwiam - musiała mieć kolana ze stali 😁 ale z drugiej - współczuję.

• Like 3

4 godziny temu, marekbtl napisał:

Syn jest na 3-dniowym wyjeździe i mają bazę w Rytrze. Jednak w sobotę byli w Jurgowie, wczoraj na Jaworzynie a dzisiaj Spytkowice. Chyba za wąsko jeszcze na stawianie bramek/tyczek.

pozdro

No jeszcze bidnie, czekam aż naśnieżą więcej, ale to najwcześniej za tydzień armatki odpalą. Dzisiaj byłem zobaczyć na żywo z dołu, górna ścianka jeszcze nic nie śnieżona, dolna działa ale śniegu mało...

• Thanks 2

Oględziny Rytra z dołu dzisiaj w 3 Króli, potrzeba mrozu i śnieżenia - wtedy będzie fajna jazda, górną ściankę jeszcze nie śnieżyli, armatki rozstawione przy trasie czekają na mróz.

DSC00009.thumb.JPG.9094c295b31a0ce13d7618203c5d8bbd.JPG

DSC00010.thumb.JPG.97c4b0d661962d8915cb4d47b1fc480b.JPG

DSC00011.thumb.JPG.e28cb1194cc2afb127563658ea2e99fc.JPG

DSC00013.thumb.JPG.087d2ee730ef4388350baeb6b367efb8.JPG

DSC00014.thumb.JPG.ce11e16340fccba4cd4ce1db5ab5eabb.JPG

Kokuszka Ski k/Piwnicznej-Zdrój chyba umarła (przynajmniej na ten sezon). Zero oznak przygotowywania się do sezonu, armatki gdzieś pochowane zamiast na stoku w oczekiwaniu na mróz. W zeszłym sezonie działali 2 tygodnie (katastrofa) przy ograniczonej szerokości stoku.
Szkoda bo to fajne kameralne miejsce bez tłoku z dobrą czerwoną trasą na krótki skręt, ceny też były przyzwoite. W ostatnich latach nie działali co drugi sezon i akurat w aktualny tak by wypadło również... Chyba jakaś klątwa.
(Kokuszka nie działała w sezonach 20/21, 22/23, i nie będzie w 24/25?)

IMG_20250106_132031683_HDR.thumb.jpg.129014bd67e81a08ffb0ba2d5a90cf44.jpg

DSC00017.thumb.JPG.f3ff1c6ebfebca828c62f09088cc35bb.JPG

• Like 6
  • Thanks 1
  • Sad 4

4 godziny temu, zając napisał:

Ja też nie mogę na to patrzeć... Poza tym przeraża mnie, że ludzie zjeżdżają bez kontroli z dużą prędkością. Wczoraj z Buczynki jedna pani (akurat z kijkami) waliła w dół pługiem bez ani jednego skrętu, z jednej strony podziwiam - musiała mieć kolana ze stali 😁 ale z drugiej - współczuję.

Kiedyś koleżanka załatwiła sobie naraz dwa kolana - bo przy dużej prędkości zahamowała... pługiem.

• Confused 1

Cieniawa wieczorna dzisiaj.Tlok tylko na parkingu,bo mały,ale na stoku i do bramek nie.Stroma ścianka na górze mocno zmuldzona,bo cały dzień na plusie,ale bez przetarć,bo naśnieżana na 50 cm,jak przystoi,a nie 5-10 cm,jak śnieżą Magura i Tabaszewski.Na tle całego otoczenia duży pozytyw-wieczorne 4 h za 40 zł,herbata 7 a nie 14 zł, jak u konkurencji...

cieniaw.jpg

Edytowane przez lski@interia.pl
  • Like 15
  • Thanks 3

Godzinę temu, lski@interia.pl napisał:

Cieniawa wieczorna dzisiaj.Tlok tylko na parkingu,bo mały,ale na stoku i do bramek nie.Stroma ścianka na górze mocno zmuldzona,bo cały dzień na plusie,ale bez przetarć,bo naśnieżana na 50 cm,jak przystoi,a nie 5-10 cm,jak śnieżą Magura i Tabaszewski.Na tle całego otoczenia duży pozytyw-wieczorne 4 h za 40 zł,herbata 7 a nie 14 zł, jak u konkurencji...

cieniaw.jpg

Zbyszku, zmień szybkę w goglach na bezbarwną, boś chyba komuś zakosił nartę ze stojaka😀, albo Rosoła lub Salomona. Pewnie bidusia jeszcze szuka. Czerwona na czerwoną tyczkę, a niebieska na niebieską? Nie ładnie tak oszukiwać.

pozdro

Edytowane przez marekbtl
  • Like 2
  • Haha 5
  • Downvote 1

12 godzin temu, marekbtl napisał:

Zbyszku, zmień szybkę w goglach na bezbarwną, boś chyba komuś zakosił nartę ze stojaka😀, albo Rosoła lub Salomona. Pewnie bidusia jeszcze szuka. Czerwona na czerwoną tyczkę, a niebieska na niebieską? Nie ładnie tak oszukiwać.

pozdro

To moja odpowiedź na Wasze wyrafinowane dyskusje o wyższości jednego modelu nart nad drugim,która decyduje o zupełnie innej jakości jazdy...

• Like 4
  • Haha 3
  • Downvote 1

58 minut temu, marcinn napisał:

Wisła stok Stok

2h z rana na prawie pustym stoku to jest 💪

Dobry rozruch na cały dzień

Warunki b. dobre, oczywiscie przy 4 stopniach na plusie nie było mowy o twardym ale ten luz poświąteczny wszystko wynagrodził 

IMG_8238.jpeg

IMG_8239.jpeg

IMG_8240.jpeg

IMG_8241.jpeg

Jak bardzo wszystko płynie? Boję się że w tych temperaturach ledwo otwarte stoki zaczną się znowu zamykać... Byle do weekendu bo ma się ochłodzić i spaść śnieg.

38 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Tu mówimy o zawodowcu, nie o amatorach lub uczących się. Oczywiste jest, że zawodnicy okresowo posługują się tą techniką. 

I jak się to ma do uczenia początkujących???

ma się tak, ze i pro zawodnicy używają bezpiecznie tej techniki.

Godzinę temu, Jeeb napisał:

niemożliwe

Też tak uważam, ale są takie historie, które się filatelistom nie śniły :). Ostatnio jeździłem trochę pługiem kręcąc syna i to szybko dość, bo on raczej wolno nie jeździ, ale jakoś nie odczuwałem dyskomfortu w jeździe. Może to moja technika pierwszego wyboru jest ;).

"Bo płużyć każdy może, jeden lepiej a drugi gorzej.

A ja się wcale nie chwalę, bo do pługu mam talent - ech"

pozdro

Edytowane przez marekbtl
  • Like 1
  • Haha 3