marekbtl Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 1 godzinę temu, pawelb91 napisał: Rytro ruszyło dzisiaj z Krzesełkiem i trasą na około + dolną ścianką. Działa też talerzyk. Syn jest na 3-dniowym wyjeździe i mają bazę w Rytrze. Jednak w sobotę byli w Jurgowie, wczoraj na Jaworzynie a dzisiaj Spytkowice. Chyba za wąsko jeszcze na stawianie bramek/tyczek. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Sobota wieczorem - Cieńków (Wisła zawalona, dużo ludzi jak na Cieńków): Niedziela 10-14 - Mosorny Groń (ludzi mniej niż wieczorem na Cieńkowie): 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń I taki tekst z zapytaniem: Jan 6 Czy narty to trudny sport? Dziś trochę refleksyjnie: Zdjęcie Ignacy50: https://www.facebook.com/wwwignacy50 — Czy narty (w zasadzie powinno się pisać: narciarstwo zjazdowe) to trudny sport? Mnie się zawsze wydawało, że nie. Bo uczyłem się od dziecka, dla mnie narty na nogach to coś naturalnego zimą i łatwiej mi na nich jechać niż np. chodzić. Czuję się bezpieczniej i pewniej z nartami niż bez nich. Potwierdza to też mała Kornelka (6 lat), która rok temu 1. raz w życiu założyła narty, stwierdziła: — Jedziemy! i... pojechała grzecznie i równo za mną... Skąd w ogóle tytułowa teza? Otóż wynikła ona z dyskusji na forum narciarskim, gdzie forumowicze (raczej dobrzy narciarze) sformułowali taką tezę, że jest kryzys na stokach (czyli mało narciarzy), bo narty to trudny sport. Otóż bierzesz rower i jedziesz, bierzesz dupolot i jedziesz, bierzesz sanki i jedziesz, kupujesz buty i biegasz, a narty... Otóż kupisz (wypożyczysz?) narty z butami i kije (jest jakaś moda na uczenie bez kijów - coś dziwnego!) i... masz problem. Mam uwagi do tej tezy: 1) Wcale nie ma kryzysu, po prostu zeszłej zimy nie było śniegu w... mieście. Reguła jest bowiem prosta: spadnie śnieg w Katowicach, na stokach (np. w Istebnej, gdzie mogą być zupełnie inne warunki pogodowe i śniegowe) robi się tłoczno. Tak było wczoraj, przedwczoraj i przed-przedwczoraj. Od jutra pewnie nie – bo śnieg w Katowicach się już topi. Co to ma do warunków i śniegu np. na Cieńkowie? Nie pytajcie, nie wiem, ale tak to działa. 2) Też pojedziesz jak Kornelka, ale musisz mieć kogoś, kto potrafi Cię nauczyć i mądrze pokazać jak stać, wykonać 1. zakręt, 2. zakręt i pomału zjechać. Bez tego widzimy takie sceny, jak ja widziałem wczoraj na Mosornym, gdzie ok. 12-tej nadjechała armia ludzi bez kijów, którzy jakoś po swojemu próbowali walczyć z górą i muldami, ale niektórzy tę walkę przegrywali. Faktycznie nie da się jak Bridget Jones po prostu założyć nart i zjechać, bo można się zabić albo połamać. Zdjęcie Ignacy50: https://www.facebook.com/wwwignacy50 Charakterystyczne też jest, że wielu narciarzy jeździ latami po prostu źle. Niektórzy trochę źle, ale niektórzy bardzo źle. Pleni się, niczym stonka, też narciarstwo bezkijkowe. (...) Więcej (link>>>): Czy narty to trudny sport? | Twój instruktor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 38 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Sobota wieczorem - Cieńków (Wisła zawalona, dużo ludzi jak na Cieńków): Niedziela 10-14 - Mosorny Groń (ludzi mniej niż wieczorem na Cieńkowie): Muszę kiedyś się wybrać na Mosorny, do tej pory zawsze było trochę za daleko, ale to co się dzieje w Wiśle i Szczyrku powoduje, że nie chcę się pchać w tym kierunku zwłaszcza weekendami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń — Maciek, dlaczego ty tak tępisz jazdę bez kijków, czyli na goryla? — To porównajcie sobie te 2 sylwetki na zdjęciu: [zdjęcie z niedzieli: złapane na Mosornym Groniu] 4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 3 minuty temu, zając napisał: Muszę kiedyś się wybrać na Mosorny, do tej pory zawsze było trochę za daleko, ale to co się dzieje w Wiśle i Szczyrku powoduje, że nie chcę się pchać w tym kierunku zwłaszcza weekendami. Tak właśnie myślałem i wygrałem. Kluczem były słowa <za daleko>. Tam jest zewsząd daleko i taką sobie drogą. Ja pojechałem przez Katowice, obwodnicą BB, Żywiec, Stryszawę (skrót przez góry) = 2 godziny z Rudy Śl., ale aż 145 km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 1 minutę temu, Narciarz ze Śląska napisał: — Maciek, dlaczego ty tak tępisz jazdę bez kijków, czyli na goryla? — To porównajcie sobie te 2 sylwetki na zdjęciu: [zdjęcie z niedzieli: złapane na Mosornym Groniu] Ja też nie mogę na to patrzeć... Poza tym przeraża mnie, że ludzie zjeżdżają bez kontroli z dużą prędkością. Wczoraj z Buczynki jedna pani (akurat z kijkami) waliła w dół pługiem bez ani jednego skrętu, z jednej strony podziwiam - musiała mieć kolana ze stali 😁 ale z drugiej - współczuję. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 4 godziny temu, marekbtl napisał: Syn jest na 3-dniowym wyjeździe i mają bazę w Rytrze. Jednak w sobotę byli w Jurgowie, wczoraj na Jaworzynie a dzisiaj Spytkowice. Chyba za wąsko jeszcze na stawianie bramek/tyczek. pozdro No jeszcze bidnie, czekam aż naśnieżą więcej, ale to najwcześniej za tydzień armatki odpalą. Dzisiaj byłem zobaczyć na żywo z dołu, górna ścianka jeszcze nic nie śnieżona, dolna działa ale śniegu mało... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 21 godzin temu, moruniek napisał: Za dnia też spoko. Ludzi raczej mało. Ino Białki należy raczej unikać. Chrześniak się chwalił, że 20 km zjazdów zrobił (to jego rekord). A skąd zdjęcie? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Teraz, marekbtl napisał: A skąd zdjęcie? pozdro Czorsztyn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń Oględziny Rytra z dołu dzisiaj w 3 Króli, potrzeba mrozu i śnieżenia - wtedy będzie fajna jazda, górną ściankę jeszcze nie śnieżyli, armatki rozstawione przy trasie czekają na mróz. Kokuszka Ski k/Piwnicznej-Zdrój chyba umarła (przynajmniej na ten sezon). Zero oznak przygotowywania się do sezonu, armatki gdzieś pochowane zamiast na stoku w oczekiwaniu na mróz. W zeszłym sezonie działali 2 tygodnie (katastrofa) przy ograniczonej szerokości stoku. Szkoda bo to fajne kameralne miejsce bez tłoku z dobrą czerwoną trasą na krótki skręt, ceny też były przyzwoite. W ostatnich latach nie działali co drugi sezon i akurat w aktualny tak by wypadło również... Chyba jakaś klątwa. (Kokuszka nie działała w sezonach 20/21, 22/23, i nie będzie w 24/25?) 6 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 4 godziny temu, zając napisał: Ja też nie mogę na to patrzeć... Poza tym przeraża mnie, że ludzie zjeżdżają bez kontroli z dużą prędkością. Wczoraj z Buczynki jedna pani (akurat z kijkami) waliła w dół pługiem bez ani jednego skrętu, z jednej strony podziwiam - musiała mieć kolana ze stali 😁 ale z drugiej - współczuję. Kiedyś koleżanka załatwiła sobie naraz dwa kolana - bo przy dużej prędkości zahamowała... pługiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń (edytowane) Cieniawa wieczorna dzisiaj.Tlok tylko na parkingu,bo mały,ale na stoku i do bramek nie.Stroma ścianka na górze mocno zmuldzona,bo cały dzień na plusie,ale bez przetarć,bo naśnieżana na 50 cm,jak przystoi,a nie 5-10 cm,jak śnieżą Magura i Tabaszewski.Na tle całego otoczenia duży pozytyw-wieczorne 4 h za 40 zł,herbata 7 a nie 14 zł, jak u konkurencji... Edytowane 6 Styczeń przez lski@interia.pl 15 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 6 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 17 minut temu, lski@interia.pl napisał: Cieniawa wieczorna dzisiaj. Będę chyba jutro rano na 3h. Szkoda że już na plusie w nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 6 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń (edytowane) Godzinę temu, lski@interia.pl napisał: Cieniawa wieczorna dzisiaj.Tlok tylko na parkingu,bo mały,ale na stoku i do bramek nie.Stroma ścianka na górze mocno zmuldzona,bo cały dzień na plusie,ale bez przetarć,bo naśnieżana na 50 cm,jak przystoi,a nie 5-10 cm,jak śnieżą Magura i Tabaszewski.Na tle całego otoczenia duży pozytyw-wieczorne 4 h za 40 zł,herbata 7 a nie 14 zł, jak u konkurencji... Zbyszku, zmień szybkę w goglach na bezbarwną, boś chyba komuś zakosił nartę ze stojaka😀, albo Rosoła lub Salomona. Pewnie bidusia jeszcze szuka. Czerwona na czerwoną tyczkę, a niebieska na niebieską? Nie ładnie tak oszukiwać. pozdro Edytowane 6 Styczeń przez marekbtl 2 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 14 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Kiedyś koleżanka załatwiła sobie naraz dwa kolana - bo przy dużej prędkości zahamowała... pługiem. tutaj początek pługa przy 223 km/godz: 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Wisła stok Stok 2h z rana na prawie pustym stoku to jest 💪 Dobry rozruch na cały dzień Warunki b. dobre, oczywiscie przy 4 stopniach na plusie nie było mowy o twardym ale ten luz poświąteczny wszystko wynagrodził 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 12 godzin temu, marekbtl napisał: Zbyszku, zmień szybkę w goglach na bezbarwną, boś chyba komuś zakosił nartę ze stojaka😀, albo Rosoła lub Salomona. Pewnie bidusia jeszcze szuka. Czerwona na czerwoną tyczkę, a niebieska na niebieską? Nie ładnie tak oszukiwać. pozdro To moja odpowiedź na Wasze wyrafinowane dyskusje o wyższości jednego modelu nart nad drugim,która decyduje o zupełnie innej jakości jazdy... 4 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 39 minut temu, grimson napisał: tutaj początek pługa przy 223 km/godz: Tu mówimy o zawodowcu, nie o amatorach lub uczących się. Oczywiste jest, że zawodnicy okresowo posługują się tą techniką. I jak się to ma do uczenia początkujących??? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Godzinę temu, marcinn napisał: Wisła stok Stok Masz zdjęcia też z niebieskiej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 58 minut temu, marcinn napisał: Wisła stok Stok 2h z rana na prawie pustym stoku to jest 💪 Dobry rozruch na cały dzień Warunki b. dobre, oczywiscie przy 4 stopniach na plusie nie było mowy o twardym ale ten luz poświąteczny wszystko wynagrodził Jak bardzo wszystko płynie? Boję się że w tych temperaturach ledwo otwarte stoki zaczną się znowu zamykać... Byle do weekendu bo ma się ochłodzić i spaść śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 38 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Tu mówimy o zawodowcu, nie o amatorach lub uczących się. Oczywiste jest, że zawodnicy okresowo posługują się tą techniką. I jak się to ma do uczenia początkujących??? ma się tak, ze i pro zawodnicy używają bezpiecznie tej techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń Dziś planuję wieczorną Jaworzynę po ratrakowaniu,bo może byc tylko gorzej przez parę dni...Ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 16 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Kiedyś koleżanka załatwiła sobie naraz dwa kolana - bo przy dużej prędkości zahamowała... pługiem. niemożliwe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 7 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń (edytowane) Godzinę temu, Jeeb napisał: niemożliwe Też tak uważam, ale są takie historie, które się filatelistom nie śniły . Ostatnio jeździłem trochę pługiem kręcąc syna i to szybko dość, bo on raczej wolno nie jeździ, ale jakoś nie odczuwałem dyskomfortu w jeździe. Może to moja technika pierwszego wyboru jest . "Bo płużyć każdy może, jeden lepiej a drugi gorzej. A ja się wcale nie chwalę, bo do pługu mam talent - ech" pozdro Edytowane 7 Styczeń przez marekbtl 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi