Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, moruniek napisał:

Do tych samych wniosków doszedłem nieco wcześniej. Dla mnie i moich znajomych cena karnetu 170 zł a po obniżce 165 zł w sezonie niskim to kpina z narciarzy. Stosunek ceny do jakości usługi niewspółmiernie wysoki.

A wystarczyło ją obniżyć, tak jak to zrobił Rusin, w ostatnim dniu działania stoku do 100 zł i miał zapewniony ruch.   

Był taki sezon, że stacje SEZON NISKi ustawiały po chyba 30 marca. Nikt nie dotrwał do tego niskiego. SEZON NISKI powinien być po feriach i ceny (jako że nartowanie dla wielu ma sens na 2-3 godziny na miękkim) powinny być z góry dużo niższe, nie że na szybko promocje robią. Gdyby były, wielu by zaplanowało wyjazd w marcu. 

Nie jestem jakimś biedakiem, ale sam czasem szukam promocji, co dopiero rodzina np. 2+3!

• Like 2
  • Thanks 1

32 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Był taki sezon, że stacje SEZON NISKi ustawiały po chyba 30 marca. Nikt nie dotrwał do tego niskiego. SEZON NISKI powinien być po feriach i ceny (jako że nartowanie dla wielu ma sens na 2-3 godziny na miękkim) powinny być z góry dużo niższe, nie że na szybko promocje robią. Gdyby były, wielu by zaplanowało wyjazd w marcu. 

Nie jestem jakimś biedakiem, ale sam czasem szukam promocji, co dopiero rodzina np. 2+3!

ja mam jeszcze karnety z 2023 roku. Chce je wykorzystać i nie wiem kiedy pojadę następny raz do ośrodków w Polsce niskopiennych. Rodzina 2+2 taki wyjazd to strzał w głowę. Wolę 2-3 razy pojechać w Alpy z rodziną w sezonie. 

• Like 2

Jest/był ktoś dzisiaj na Soszowie lub Stok-u?

Rozważam jutro którąś z tych stacji, interesują mnie warunki, ile śniegu, jak długo trzyma trasa itp?

Czy jest otwarta knajpa na Soszowie przy górnej stacji, ta  z tarasem?

Pozdrawiam

Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W takim Witowie, karnet w sezonie wysokim to 170 zł, a w niskim 165 zł (różnica 3%).

Czas pracy w sezonie wysokim 12 godzin (od 9:00 do 21:00), w niskim 6 godzin (od 9:00 do 15:00), różnica 50%.

Zdziwiony jestem tylko, ich zdziwieniem, że nie ma narciarzy 😉.

• Like 9
  • Thanks 1

Godzinę temu, lb2635 napisał:

Jest/był ktoś dzisiaj na Soszowie

Mogę Ci tylko podać info z niedzieli.

Mróz i brak słońca zrobił swoje. Jeździłem do 12.30 i stok trzymał przez cały czas. Nawet po 11 odsypy były niewielkie.

Na dole czerwonej, tam gdzie rozstawiają siatkę po 10 zrobiła się rynna, bo wszyscy przejeżdżają to samo miejsce.

Szybko, twardo, miejscami na koniec lodowy podkład. Można było się wyjeździć 🙂

Warunek - dobre krawędzie.

Ludzi - jak prawie wszędzie mało.

Na górze czerwonej od strony knajpy w paru miejscach wychodziły już roślinki - spokojnie do ominięcia.

Na trasie pojawiają się pierwsze kamyki.

Knajpa działała - nie pamiętam od godziny 9 lub 10.

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, lb2635 napisał:

Rozważam jutro którąś z tych stacji, interesują mnie warunki, ile śniegu, jak długo trzyma trasa itp?

Pozdrawiam

warunki petarda knajpa otwarta... Soszów dziś chyba najlepsze warunki w sezonie twardo, równo ideoloooo. Masz czas brać cały dzień..4h mi za szybko zleciało⛷️

IMG-20250318-WA0026.jpg

IMG-20250318-WA0024.jpg

IMG_20250318_081323.jpg

IMG_20250318_081307.jpg

IMG_20250318_081204.jpg

IMG_20250318_081028.jpg

IMG_20250318_080948.jpg

IMG_20250318_074651.jpg

Edytowane przez srwer
dodanie informacji
  • Like 24
  • Thanks 1

19 godzin temu, Hextor napisał:

Jej, przecież nie tylko jak w Wiśle. Tylko na początku sezonu na górze, później w całym ośrodku, a wiosna kiedy inne stoki będą pozamykane, znowu na samej górze. 

I ile będzie trwało takie wiosenne jeżdżenie? I dla ilu osób? Czy dla garstki zapaleńców ktoś postawi gondolę z dołu?

3 godziny temu, srwer napisał:

warunki petarda knajpa otwarta... Soszów dziś chyba najlepsze warunki w sezonie twardo, równo ideoloooo. Masz czas brać cały dzień..4h mi za szybko zleciało⛷️

IMG-20250318-WA0026.jpg

IMG-20250318-WA0024.jpg

IMG_20250318_081323.jpg

IMG_20250318_081307.jpg

IMG_20250318_081204.jpg

IMG_20250318_081028.jpg

IMG_20250318_080948.jpg

IMG_20250318_074651.jpg

te trasy to faktycznie takie są strome czy tylko na fotce wyszły ?

23 minuty temu, Jeeb napisał:

Z perspektywy krzesełka i z daleka (np. spod hotelu Stok) wygląda imponująco. Zwłaszcza jak na Wisłę. Góra mniej stroma i krótkie wypłaszczenie w środku przy średnim 20% dają konkretną, czerwoną ściankę. Szkoda że stromo kończy się na siatkach odgradzających od niebieskiej nartostrady/płaskiej dojazdówce do wciągu biegnących w poprzek.

• Like 2

27 minut temu, Jeeb napisał:

Nie strome, a ładnie nachylone☝️. Jedynie dół czerwonej nieco stromszy ale bez przesady. Można tą część trasy ominąć przejazdem w prawo na niebieską. Od góry czynna również niebieska trasa na której w niedzielę śmigał mój 4letni syn i 6letnia córka i spokojnie w ok 2h zjechali z 10 razy.

• Like 2

28 minut temu, Jeeb napisał:

ja byłem w niedzielę na Soszowie. Dla mnie super ośrodek, wróciłem w tym sezonie po kilkunastu latach. Bardzo fajne trasy, a ta czerwona na dół spadek prima sort. Szkoda, że nie działa ten orczyk na górę, podobno kilka lat temu chodził. Sam wiele lat temu też tam jeździłem. 

Dla mnie to ośrodek o największym potencjale w Wiśle, od 3 lat jest nowy właściciel. Gdyby był hajs, to taka 4-6 osobowe wyprzęgane "obublinowane" krzesełko na górę, to byłoby złoto. ALe wiem jaka obecnie jest sytuacja makroekonomiczna, ile kosztuje energia (i jakie podatki nakładane są na paliwa), jakie są zimy i że tylko wariat (lub miliarder) by teraz inwestował. Ale pomarzyć przecież wolno i nie jest to jeszcze zabronione. 

Oczywiście brak parkingów przy większym zainteresowaniu tą stacją to kolejny problem/wyzwanie. 

Byłem już kilka razy, a w tygodniu jadę jeszcze raz. 

• Like 5

47 minut temu, Krakus81 napisał:

Szkoda, że nie działa ten orczyk na górę, podobno kilka lat temu chodził. Sam wiele lat temu też tam jeździłem. 

Oczywiście brak parkingów przy większym zainteresowaniu tą stacją to kolejny problem/wyzwanie. 

Orczyk działał dwa sezony temu.

Parkingi są dalej - wzdłuż niebieskiej, nie jest tak źle. I w razie czego... niżej.

3 godziny temu, WojtekM napisał:

I ile będzie trwało takie wiosenne jeżdżenie? I dla ilu osób? Czy dla garstki zapaleńców ktoś postawi gondolę z dołu?

Wydaje mi się, że taka gondola zarabiała by cały rok. W ziemię i wiosna na narciarzach, w lecie i jesienią na rowerzystach i turystach pieszych. 

Godzinę temu, Krakus81 napisał:

ja byłem w niedzielę na Soszowie. Dla mnie super ośrodek, wróciłem w tym sezonie po kilkunastu latach. Bardzo fajne trasy, a ta czerwona na dół spadek prima sort. Szkoda, że nie działa ten orczyk na górę, podobno kilka lat temu chodził. Sam wiele lat temu też tam jeździłem. 

Dla mnie to ośrodek o największym potencjale w Wiśle, od 3 lat jest nowy właściciel. Gdyby był hajs, to taka 4-6 osobowe wyprzęgane "obublinowane" krzesełko na górę, to byłoby złoto. ALe wiem jaka obecnie jest sytuacja makroekonomiczna, ile kosztuje energia (i jakie podatki nakładane są na paliwa), jakie są zimy i że tylko wariat (lub miliarder) by teraz inwestował. Ale pomarzyć przecież wolno i nie jest to jeszcze zabronione. 

Byłem już kilka razy, a w tygodniu jadę jeszcze raz. 

Dziś na FB dostałem odpowiedź, odnośnie inwestycji na górnej części Soszowa. Tajemniczo napisali, że w tym roku mają plan inwestycyjny wobec tej części ośrodka i należy trzymać kciuki za jego powodzenie  😀 Tak więc, myślę,  że przynajmniej naśnieżanie zrobią w górnej części....

• Like 6

9 godzin temu, lb2635 napisał:

Pozdrawiam

Ja dzisiaj wybrałem  Soszów , bardzo dobrze przygotowane trasy, twardo,  równo i szybko. Czerwona trasa jest po prostu rewelacyjna. Za 120 zł 6h karnet przy tych warunkach był optymalnym wyborem  bo 45 zjazdów to 2,70 za wyjazd dla mnie za to co dostałem w zamian...  rewelacja .   

Soszów.png

• Like 6
  • Thanks 1

1 minutę temu, Jeeb napisał:

to prawie z Everestu zjechałeś 🙂

a ten górny wyciąg był nieczynny ?

Chyba tam kiedyś byłem ale nie było krzeseł tylko orczyk z zakrętem

eee tam z Everestu jak są warunki i nie ma kolejek  to i w naszych górach można pojeździć na miarę swoich możliwości  i kondycji ... orczyk nie działał cały sezon.

• Like 1
  • Thanks 1

Ktoś parę postów wczesniej pytał o COS i SON. Byłem tam dziś. Planowałem pojechać na 8. Na bramkach odbiłem sie chyba 8:20 dopiero. Parkowanie na chodniku. Zdziwił mnie śnieg w tym miejscu(sporo). Z rana idealnie wszędzie. Drobny mrozik i od razu słoneczko. Na minus niedziałająca 6tka przy FIS. Na rozgrzewkę Ondraszek. Potem FISo-Kaskada. I bym tak sobie jeździł w tym COS a tu nagle po 10 dziwnie przybyło ludzi. Przyjeżdżam na Jaworzyne-buła ludzi tak od taśmy. Akceptowalnie ale tak sobie. Zjeżdżam kolejny raz a tam kolejka wzdłuż stoku jak sie czasem ustawia do talerzyka na Małe Skrzyczne. Tak ze 100m długości. Stwierdziłem że jade do Baru na Jaworzynie. Tam zmieniony fajny wystrój. Po kawie i frytkach wracam pod wyciąg a tam jeszcze większą kolejka. Tego było ze 150m. Takiej kolejki jeszcze na Jaworzynie nie widziałem. Jedyny plus z baru ze wypadam z taśmy i zyskuje jakieś 140m kolejki. Zapada jakże rozsądna decyzja-jedziem do SON. 

Niestety ten przejazd jest trudny. Jest trochę śniegu ale to tak tylko na sznurówkach lub zejść z buta(ukryte w śniegu duże minerały). Niżej ten łącznik widział nawet ratraka(nie wiem czy wczoraj). W SON na zmiane Kopa i Małe. Do Kopy zero kolejki. Na Małe tak do 10 osób bywało. Jak było 10 to wybierałem Kope. Jak 5 to Małe. Po paru zjazdach wymyslilem ze przejade się gondolą ma dół. Z gondoli wychodziło, że 3 calkiem spoko a na 1 jest zrobiony pasek przez ratrak. No to do góry i najpierw 3ka. Bez wiekszych uwag. Niełatwo jak to na trasie co nie widziała ratraka ale bez dramatu i większych kamieni. Wymyśliłem ze wjade i zjade 1ką. Ale nie polecam. To tylko dla orłów. A ja nim na pewno nie jestem. Ten wąski pasek po ratraku był ale z dużymi grudami lodu. Dla mnie walka o życie i na koniec ta droga. Potem ponownie kilka zjazdow Kopy i Małego i przekazd do COS. Łacznik do Ondraszka kompletnie bez ratraka. Bez minerałów ale dla mnie duży freeride. 

No i zjeżdżam sobie do kanapy w COS(brak kolejki kompletny) a ludzie jadą  dalej w dół. Jakos refleksji nie było. I jade do góry. A tam w oddali 6tka na chodzi. W pierwszej chwili myślałem ze omamy od tego słońca mam. No więc ogień do tej kanapy i tak jeszcze 3 razy. Jakoś mega nie trzymało ale do konca fajne jeżdżenie. Na minus brak Dolin. Gdyby to było to by była poezja. 14:30 zjechałem na dół(niestety obowiązki rodzinne). Super narciarski dzień. 

IMG20250318083909.jpg

IMG20250318091557.jpg

IMG20250318093355.jpg

IMG20250318104340.jpg

IMG20250318105003.jpg

IMG20250318124129.jpg

IMG20250318125149.jpg

IMG20250318142056.jpg

IMG20250318142557.jpg

IMG20250318093305.jpg

• Like 19
  • Thanks 2