Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Słowacja - warunki narciarskie 24/25

Lexi

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś z okazji walentynek dla odmiany zabrałem żonę na narty i termy 😉. W Meander oczywiście. W nocy spadło do 5 cm śniegu. Rano odśnieżając auto widzę, że mamy puszek (pierwszy raz w tym sezonie). Na stoku jazda w puszku na twardym podkładzie. Bajka nie trwała jednak długo. O 10:30 zaczął padać zamarzający deszcz. Gogle zamarzały. Po 11:00 zeszła mgła. Wytrzymałem do 11:30 i było pass. Termy bajka. A po termach pyszna pizza w Chochołowie.  

Trochę przyprószyło śniegiem. 

IMG-20250214-093241226-HDR.jpg

Mgła. 

IMG-20250214-103928818.jpg

Pyszne jedzenie.

IMG-20250214-160936959.jpg

Ta też.

IMG-20250214-160927357.jpg

• Like 6

25 minut temu, Teres napisał:

Namówiłeś na ten Meander, jutro jadę sprawdzić z rodziną 😎

Będzie może jeszcze ktoś z forum?

Rano jesteśmy, tak do 12:00 - 13:00. Później termy na chwilę i powrót do domu. Jutro sprawdź 2 rzeczy. W nocy ma być duży mróz. Jak włączą armaty to śnieg może leżeć w hałdach. Dziś cały czas siąpi deszcz. Jak to zamarznie w nocy, to będzie lodowisko, chyba że rano puszcza ratrak (nie zawsze tak robią).

19 minut temu, moruniek napisał:

Rano jesteśmy, tak do 12:00 - 13:00. Później termy na chwilę i powrót do domu. Jutro sprawdź 2 rzeczy. W nocy ma być duży mróz. Jak włączą armaty to śnieg może leżeć w hałdach. Dziś cały czas siąpi deszcz. Jak to zamarznie w nocy, to będzie lodowisko, chyba że rano puszcza ratrak (nie zawsze tak robią).

Dzięki za ostrzeżenie. Na razie armatek nie widać na kamerach. Patrzeć na kamerach czy rano jeździ ratrak?

Zaległa relacja z soboty. 

Ostatni z naszych 15 dni jazdy, dzień po dniu, w Meander. Dziś od słońca po padający śnieg. W nocy na lodowy podkład spadło do 3 cm śniegu. Ludzi umiarkowana ilość, tydzień temu w sobotę było mniej. Nasz 15 dniowy pobyt był mega udany. 

Rano tak.

IMG-20250215-093107932.jpg

Później przecierało się słońce. Drzewa przyprószone naturalnym śniegiem a nie tym z armat. 

IMG-20250215-093824270-HDR.jpg

Stoki przygotowane poprawnie, widokowo jednak nie było.

IMG-20250215-093826215.jpg

• Like 6

Dziś, trafiwszy chwilę przed 8 (trzeba było wygrzebać się wcześniej ;) ) na sznur samochodów jadących do Szczyrku, zawróciłam i pojechałam na Gruniky. I była to dobra decyzja. Znów puściutko do 12, warunki bardzo dobre. Jeśli ktoś nie tęskni za ludzką bliskością, to polecam :D 

IMG_0979.jpg

IMG_0981.jpg

IMG_0982.jpg

• Like 10
  • Thanks 1

3 godziny temu, Maria napisał:

Dziś, trafiwszy chwilę przed 8 (trzeba było wygrzebać się wcześniej ;) ) na sznur samochodów jadących do Szczyrku, zawróciłam i pojechałam na Gruniky. I była to dobra decyzja. Znów puściutko do 12, warunki bardzo dobre. Jeśli ktoś nie tęskni za ludzką bliskością, to polecam :D 

IMG_0979.jpg

IMG_0981.jpg

IMG_0982.jpg

Ale płasko dość chyba. Prawdopodobnie tam byłem, ze 20 lat temu. A Pilsko? Dużo narodu?

pozdro

Godzinę temu, marekbtl napisał:

Ale płasko dość chyba. Prawdopodobnie tam byłem, ze 20 lat temu. A Pilsko? Dużo narodu?

pozdro

Fakt, trochę płasko, ale jest urozmaicenie, są takie kolejne bule. Nie jest to taka totalna równia pochyła.  I bardzo szeroko :) . W ogóle sympatycznie. Na Pilsku nie byłam. Góra nie działa ☹️, więc nie ma co się tam pchać i jeszcze płacić za parking. 

pozdr 

• Like 1
  • Thanks 1

poniedziałek 17.2. Štrbské Pleso 

wtorek 18.2. Jasná - Chopok

środa 19.2. Štrbské Pleso 

Štrbské Pleso warunki bardzo dobre, nawet o 14:00 było można porządnie poszusować. Ludzi średnio ale kolejek raczej nie było, w poniedziałek staliśmy chyba ze dwa razy po 2 minuty a środa troche więcej ludzi, to staliśmy ze 4 razy po 3-5 minut. Było mroźno więc stok trzymał przez cały dzień. U góry śniegu minimalnie o 2 metry mniej niż w zeszłym roku w tym samym czasie, praktycznie poza trasą nie było szans pojezdzić. Centralny parking 12 eur a u góry 50-100 metrów od krzesełka parking 20 eur - online przez gopass. Już ta różnica parkowania nie jest tak duża jak w zeszłym roku i odpada czekanie na skibus i jazda skibusem a samochód jest cały czas po ręce.

Chopok ludzi masakra jak w zeszłym roku, te główne wyciągi jak B1, B2, B8, A3 i najgorzej na Chopok A1 nonstop kolejki po 10-30 minut. Z Priehyby to nawet nie próbowaliśmy bo to była straszna kolejka, więc nawet nie jechaliśmy na południe. Najwięcej pojeździliśmy na starych krzesełkach B4 i B5, bo do nich prowadzą raczej wymagające trasy i tam często zdarzało się bez kolejki. No ale nawet w tym tłumie udało się zrobić zdjęcie trasy bez narciarzy 😉        

image.jpeg

image.jpeg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

• Like 19

7 godzin temu, Gorol napisał:

Centralny parking 12 eur a u góry 50-100 metrów od krzesełka parking 20 eur - online przez gopass.

Powaliło tych Słowaków. Myślałem że tylko na Chopoku takie ceny za parkingi...

A na Łomnicy po ile teraz parking? Myślę nad Sedlem w kwietniu przy dobrych warunkach na jeden dzień, o ile oczywiście ruszy w końcu...

W zeszłym roku było na Štrbksém Plesie centralny za 10,-eur a przy hotelu Fis 25,-Eur. Teraz już różnica zmalała bo 12 i 20. I przez gopass można kupić online parking za 20,- eur i on jest jeszcze nad hotelem Fis, czyli najbliżej krzesełka. Jak sie jedzie samochodem do tych górnych parkingów to parking niżej ma tablice z napisem VIP Parking is Full, co nie jest prawdą, po prostu typ chce zapełnić swój parking.

W Tatranski Lomnicy nie byłem to tu masz info:

Cennik parkingu w ośrodku Tatrzańska Łomnica: 

30 min.    BEZPŁATNIE 
Dla posiadaczy karnetów sezonowych***    BEZPŁATNIE 
Jednorazowy wjazd*    10€
Każde 24 godziny    50€
Kara za zgubienie biletu parkingowego**    100€
*przy zakupie wybranych produktów online przez gopass.travel (skipass, bilet na kolej linową)
**Zniżka nie dotyczy kar.
***Gopass SKI karnet sezonowy, Gopass SKI karnet sezonowy z kontem 365.bank, Gopass SKI karnet sezonowy + FAST PASS, Gopass SKI FLEXI karnet sezonowy.

• Thanks 3

• 2 weeks later...

Dziś wiosenne nartowanie (ja je lubię ale u mnie narty to stan umysłu). Jak na temperaturę stok trzymał się dobrze. Śniegu jeszcze zostało całkiem, całkiem. Dotarliśmy późno. Na termach za ciepło w basenie pływackim, po 600 metrach miałem dość. 

Leżaki wystawione na jutro.

IMG-20250307-173737215.jpg

Tak wyglądały stoki o 15:00

IMG-20250307-154848636-HDR.jpg

Tak też.

IMG-20250307-152732815-HDR.jpg

Śniegu zostało całkiem, całkiem.

IMG-20250307-153310601-HDR.jpg

Słoneczko.

IMG-20250307-153312883-HDR.jpg

• Like 13

Dziś w nocy przymrozek. Do 11:00 było twardo, potem wiosna przechodząca w lato. Depozyty śniegu znikają w oczach. Było tak.

IMG-20250308-093700353-HDR.jpg

Później tak.

IMG-20250308-101513627-HDR.jpg

Mój faworyt. Trasa za lakiem, śladem talerzyka. Góra pod śmig, wąsko, stromo (do 4-5 metrów), później można było się puścić. Nawet w ferie śniegu tam nie było.

IMG-20250308-103720243-HDR.jpg

A stok trzymał tak.

IMG-20250308-112557882-HDR.jpg

I tak.

IMG-20250308-112600073-HDR.jpg

Szwagier kupował karnet na 3 dni, Pani w kasie nie była jednak pewna czy w poniedziałek otworzą. 

• Like 6