Narty - skionline.pl
Jump to content

Słowacja - warunki narciarskie 25/26

Lexi

Recommended Posts

20 minut temu, jacekma napisał:

Ale gdyby był łatwy objazd to ludzi byłoby x2 w całym ośrodku.

Tak pewnie się stanie kiedyś  - plany są.. no przecież nie trzeba być geniuszem - ośrodek ma potencjał jak mało który... niestety

• Like 3

• 2 weeks later...

Na  Łomnicy dzisiaj  wiosna z wszystkimi plusami i minusami tejże. Myślałem że na górze będzie chłodniej ale od dołu do góry identyczna  lampa więc stok się degradował błyskawicznie.... miałem jeszcze nadzieje że ludzi to wystraszy ale gdzie tam - zapłacone - musi być wyjechane bo  przecie w  TMR nie ma na godziny. Więc tak od 12 na górze trup się ścielił gęsto - tyle  że miękko strasznie wiec w miarę bezpieczniej.

IMG_8041.thumb.jpg.bffc5ad32b0653b048d1e38f00bc591b.jpg

IMG_8042.thumb.jpg.f860200aaa18a6453c31cba1c8e81d13.jpg

IMG_8043.thumb.jpg.69a045651c4a5577007ea258f315c628.jpg

IMG_8049.thumb.jpg.773da035942b3d6515920032d45092b2.jpg

..zawsze szerokie mam w aucie ale dzisiaj nie zabrałem specjalnie bo wiem że zaraz bym na nie wskoczył a miała być siła razy gwałt......i był ogień..

IMG_8051.thumb.jpg.2837469c3ea985ea29d24ba949b0460a.jpg

• Like 16
  • Thanks 2

4 godziny temu, wolcjusz napisał:

zaczynam spoglądać w tamtym kierunku

Spojrzyj w innym kierunku - tutaj jest masakra... a  widziałem tylko jeden autokar - jak dojadą  inne .. a dojadą ..nie wejdziesz nawet do  kibla... dzisiaj jedynie "Padok" był w miarę przejezdny, i to stare krzesło... chociaż "trup" się ścielił.

IMG_8095.thumb.jpg.a7526504a123c6c727295b7f09d232a4.jpg

• Like 8
  • Thanks 1

W dniu 12.02.2026 o 18:13, Lexi napisał:

Na  Łomnicy dzisiaj  wiosna z wszystkimi plusami i minusami tejże. Myślałem że na górze będzie chłodniej ale od dołu do góry identyczna  lampa więc stok się degradował błyskawicznie.... miałem jeszcze nadzieje że ludzi to wystraszy ale gdzie tam - zapłacone - musi być wyjechane bo  przecie w  TMR nie ma na godziny. Więc tak od 12 na górze trup się ścielił gęsto - tyle  że miękko strasznie wiec w miarę bezpieczniej.

IMG_8041.thumb.jpg.bffc5ad32b0653b048d1e38f00bc591b.jpg

IMG_8042.thumb.jpg.f860200aaa18a6453c31cba1c8e81d13.jpg

IMG_8043.thumb.jpg.69a045651c4a5577007ea258f315c628.jpg

IMG_8049.thumb.jpg.773da035942b3d6515920032d45092b2.jpg

..zawsze szerokie mam w aucie ale dzisiaj nie zabrałem specjalnie bo wiem że zaraz bym na nie wskoczył a miała być siła razy gwałt......i był ogień..

IMG_8051.thumb.jpg.2837469c3ea985ea29d24ba949b0460a.jpg

Narty piękne sugerowałbym granatowe czy niebieskie spodnie;-) i jak czarna góra z sedla otwarta?

32 minuty temu, Lexi napisał:

Właśnie krzesło na Lomnickie Sedlo zaczęło kręcić .. na próbę?

Gąsienicową otwierają, to może i pod Łomnicą wystarczająco dopadało. Zachęciłoby mnie to do przyjazdu po końcu polskich ferii. Na razie to co się dzieje w słowackich ośrodkach to narciarska Sodoma i Gomora przez feryjną kumulację.

32 minuty temu, tresor napisał:

pod Łomnicą wystarczająco dopadało.

No nie bardzo.. tutaj chyba mniej padało niż u nas -kamole wystają.... widziałem że coś tam grzebali przy napędzie tego krzesła w zeszłym  tygodniu może coś naprawili. Ludzi masa.. ciekawe co na Chopoku 😱

• Thanks 1

Tu nie ma co wklejać kolejnych ujęć z kamery, bo każdy rozsądny wie, że jechanie teraz do Jasnej, Łomnicy, czy nawet Bachledovej, to masochizm. CZ/PL/SK mają ferie, więc co najmniej do 2 marca, a najlepiej do 9.03 można sobie topowe ośrodki słowackie odpuścić.

Jak widać ceny TMR, które są już identyczne jak w Alpach, nie odstraszają. U nas powoli narciarska frekwencja feryjna siada. Obstawiam, że za 2-3 lata siądzie również u Słowaków. Ludzie sobie w końcu przeliczą, że w cenie 5-7 dniowego stania w kolejkach przy szarym niebie w Jasnej, można pojechać na 5-7 dni na Wyspy Kanaryjskie, do Rzymu, Barcelony, czy Londynu. A pizzę za 15 euro można zjeść również w Mediolanie (a nawet taniej), z tym że tam nie będzie z elektrycznego piekarnika😁

• Like 3
  • Thanks 3

1 godzinę temu, tresor napisał:

Tu nie ma co wklejać kolejnych ujęć z kamery, bo każdy rozsądny wie, że jechanie teraz do Jasnej, Łomnicy, czy nawet Bachledovej, to masochizm. CZ/PL/SK mają ferie, więc co najmniej do 2 marca, a najlepiej do 9.03 można sobie topowe ośrodki słowackie odpuścić.

Jak widać ceny TMR, które są już identyczne jak w Alpach, nie odstraszają. U nas powoli narciarska frekwencja feryjna siada. Obstawiam, że za 2-3 lata siądzie również u Słowaków. Ludzie sobie w końcu przeliczą, że w cenie 5-7 dniowego stania w kolejkach przy szarym niebie w Jasnej, można pojechać na 5-7 dni na Wyspy Kanaryjskie, do Rzymu, Barcelony, czy Londynu. A pizzę za 15 euro można zjeść również w Mediolanie (a nawet taniej), z tym że tam nie będzie z elektrycznego piekarnika😁

Cała wschodnia Słowacja jeździ na Jaworzynę Krynicką,która obecnie jest,poza jazdą wieczorną,bardzo mało oblężona.Mimo że bliżej mają swoje ośrodki,Makovicę czy Regetovkę.Gdy rozmawiam z nimi,twierdzą,że jest bezkonkurencyjna.Kiedyś mieli blisko Koszyc i Preszowa poważny i mocno naśnieżany ośrodek Krompachy Plejsy,był tam  nawet Puchar Europy,my tam jeździliśmy.Okazuje się,że ośrodek potrafili utrupić całkowicie..

Edited by lski@interia.pl
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1

8 minut temu, wolcjusz napisał:

Myślicie że Meander będzie oblężony w weekend? Kombinuję gdzie uderzyć bo w pobliżu temperaturowy Armageddon a u sąsiadów w sobotę już znośne +2 w dzień po mroźnej nocy.

Na pewno mniej niż Rohace które biją na łeb Meander

• Like 2