Narty - skionline.pl
Jump to content

Słowacja - warunki narciarskie 25/26

Lexi

Recommended Posts

Chopok dzień drugi: dziś przyjemniejsza jazda niż wczoraj, może to wynika z objeżdżenia a nie z poprawy warunków na trasach🤪 Zaraz po otwarciu ośrodka warunki dobre. Na górze trasy 1a bardzo dużo wystających kamieni/głazów, nie wiem jak tam było z samego rana, teraz widzę, że trasa oficjalnie zamknięta. Pod barem przypadkowe spotkanie z @Lexi na stoku, oczywiście poznałem po nartach😉

IMG20251216084707.jpg

IMG20251216084718.jpg

• Like 13
  • Thanks 1

3 minuty temu, marekbtl napisał:

A dlaczemu? Przeca pustki na stoku.

pozdro

Ta druga fota to dosyć płaski stok po którym nie jeździliśmy. Zdjęcie zrobione podczas wracania wyciągiem do hotelu. Chcieliśmy spróbować jak to jest na nocnych w Jasnej, jak i tak to mamy w cenie sezonówki. Żona przez słaby wzrok ogólnie nie lubi nocnej jazdy. Chcemy jeszcze sprawdzić nocne w innych ośrodkach TMR tak z ciekawości 😉

• Like 1

9 godzin temu, marekbtl napisał:

A dlaczemu? Przeca pustki na stoku.

Tą trasą za dnia nie idzie Maras przejechać - milion szkółek -  dodatkowo to jedyny zjazd z góry na tą część ośrodka..

..mowa o tym 2 zdjęciu Michała.

Edited by Lexi
  • Thanks 1

Chopok dzień piąty i podsumowanie: szczyt we mgle a niżej słonecznie. Mgła nie przeszkadzała bo i tak trasa ze szczytu zamknięta przez braki śniegu. Po dwóch dniach uruchomili ponownie krzesło B4 na trasę nr 1. Przez cały pobyt jeździłem głównie trasami nr 2 i 5. Na południu byłem tylko raz przez chwilę przez brak możliwości bezpiecznego powrotu trasą nr 1a i małą ilość otwartych tras. Pogoda przez cały wyjazd słoneczna. Zaskoczenie, że w Jasnej może być jasno przez kilka dni z rzędu...

IMG20251219084431.jpg

IMG20251219084618.jpg

IMG20251219090822.jpg

IMG20251219094024.jpg

• Like 11
  • Thanks 2

• 2 weeks later...

Dziś w Bachledovej Dolinie całkiem sporo ludzi jak na poniedziałek. Kolejki do kilku minut, najmniejsze do gondoli a największa do 4 osobowego krzesła.

Na niebieskiej trasie sporo lodu, na Majstrakach czerwonych dość dobrze, z tym że na wspólnym odcinku czerwonej i czarnej zaczęły wychodzić kamienie, podobnie jak przy dojeździe do krzesła, ale wszystko do ominięcia. Na czarnej warunki bardzo dobre. Po południu włączyli naśnieżanie czarnej trasy przy wyciągu talerzykowym.

Najciekawiej było na Furmancu czyli trasie przy nowej kanapie. Wiał bardzo mocny wiatr w twarz, który baaardzo spowalniał jazdę. Jakby jechać w jakiejś smole albo w śnie, w którym każdy ruch jest baaardzo spowolniony.

Generalnie najtrudniejsze momenty to część trasy niebieskiej z lodem, podejście do bramek na Jezersku i zejście do parkingu w Bachledovej po lodzie 

20251229_104803.jpg

20251229_104807(0).jpg

20251229_110013.jpg

20251229_111316.jpg

20251229_112822.jpg

20251229_114629.jpg

20251229_115838.jpg

20251229_153222.jpg

20251229_115940.jpg

• Like 17
  • Thanks 1

Kolejka nart ustawia się od czasu gdy zmienili zasady parkowania i dla posiadaczy sezonówek jest dostępny bez opłaty mały parking na Luckach. Też się tam wystawiałem, a potem doszedłem do wniosku, że nie warto się ścigać i potem marznąć. Jeżdżę skibusem z Zachytnego Parkoviska.

• Like 2

• 2 weeks later...
4 minuty temu, pawelb91 napisał:

Bardzo fajne miejsce na narty, ale przez ich politykę cenowo - parkingową totalnie mnie zniechęcili. Ta nasza rozłąka pewnie jeszcze trochę potrwa...
Ostatnio tam byłem w 2018 roku... 

Co fakt to fakt... 20 jurków zabrali....bo "sezonka ne plati " i ch...

Edited by Lexi
  • Like 1
  • Sad 1