Lexi Posted November 20, 2025 Report Share Posted November 20, 2025 Chopok. Wczoraj "szły" lance dzisiaj czekają na naturalny opad.. mają półtora tygodnia - ciekawe ile uruchomią na start ii przed świętami. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekly Posted November 21, 2025 Report Share Posted November 21, 2025 Można zauważyć pewną prawidłowość, że Chopok niezależnie od zimy w każdym sezonie otwiera trasy według zbliżonego harmonogramu i na otwarcie znacznej części terenu można liczyć dopiero w okolicy świąt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted November 25, 2025 Author Report Share Posted November 25, 2025 W dniu 21.11.2025 o 08:52, wojtekly napisał: Można zauważyć pewną prawidłowość, że Chopok niezależnie od zimy w każdym sezonie otwiera trasy według zbliżonego harmonogramu i na otwarcie znacznej części terenu można liczyć dopiero w okolicy świąt. Zobaczymy w tym sezonie - sporo stacji działa nieco mądrzej niż w ubiegłych dwóch latach.. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted November 26, 2025 Author Report Share Posted November 26, 2025 Jasna obiecuje na sobotę>>> severná strana 1 Vlhová 2 Ploštínska 2b Májová Priehyba - Koliesko 10 Chaletová 12 Jelení Grúň (vrchná časť) 13 Biela Púť 13a Happy End južná strana 31 Slnečná 34a Panoráma Kosodrevina - Srdiečko 36 Krupová lanovky A1 Priehyba - Chopok A2 Kosodrevina - Chopok A3 Grand - Brhliská A5 Krupová - Kosodrevina A6 Biela Púť - Priehyba B3 Biela Púť - Koliesko B2 Záhradky - Priehyba B4 Koliesko - Lukov 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 9, 2025 Author Report Share Posted December 9, 2025 Na Chopoku dzisiaj ciepełko.... Po południu już wiosna zawitała.. Więc trzeba było sięgnąć po poważny sprzęt.. ..wiosenny, pusty stok + szeroka decha = banan 12 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted December 9, 2025 Report Share Posted December 9, 2025 W dniu 21.11.2025 o 08:52, wojtekly napisał: Można zauważyć pewną prawidłowość, że Chopok niezależnie od zimy w każdym sezonie otwiera trasy według zbliżonego harmonogramu i na otwarcie znacznej części terenu można liczyć dopiero w okolicy świąt. To TMR. W Szczyrku przed świętami chodzi Zbójnicka. Co rok. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 10, 2025 Author Report Share Posted December 10, 2025 Dobre ranko. 15 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 11, 2025 Author Report Share Posted December 11, 2025 Jeszcze pare fotek z wczorajszego Chopoka .... i pytanie do znawców ośrodka - gdzie tam można coś dobrze zjeść ( to że tanio nie jest to zauważyłem) - wczoraj zaserwowali mi "wysmażeny syr" który lata świetności miał dawno za sobą więc postanowiłem dopytać "for future". 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kael Posted December 11, 2025 Report Share Posted December 11, 2025 1 godzinę temu, Lexi napisał: pytanie do znawców ośrodka - gdzie tam można coś dobrze zjeść ( to że tanio nie jest to zauważyłem) - wczoraj zaserwowali mi "wysmażeny syr" który lata świetności miał dawno za sobą więc postanowiłem dopytać "for future". Na turystycznej przy rozjeździe na Zahradki i Lucki jest hotelo/restauracja, tam mieli zawsze fajne jedzenie w nawet normalnych cenach. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekma Posted December 11, 2025 Report Share Posted December 11, 2025 2 godziny temu, Lexi napisał: Jeszcze pare fotek z wczorajszego Chopoka .... i pytanie do znawców ośrodka - gdzie tam można coś dobrze zjeść ( to że tanio nie jest to zauważyłem) - wczoraj zaserwowali mi "wysmażeny syr" który lata świetności miał dawno za sobą więc postanowiłem dopytać "for future". Ja tam zwykle jadałem po południowej stronie, przy stacji przesiadkowej gondoli i sobie bardzo chwale ( cesnakova w chlebie bajka) A jak tam snieg? Da się teraz fajnie pojezdzic? Pytam głownie o niebieskie trasy bo jadę z dzieckiem np. ta z Zahradek? 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 11, 2025 Author Report Share Posted December 11, 2025 26 minut temu, kael napisał: Na turystycznej przy rozjeździe na Zahradki i Lucki jest hotelo/restauracja, tam mieli zawsze fajne jedzenie w nawet normalnych cenach. Kurcze.. byłem tam wczoraj w środku nawet...ale pomyślałem że poszukam mniejszego czegoś bardziej kameralnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 11, 2025 Author Report Share Posted December 11, 2025 19 minut temu, jacekma napisał: A jak tam snieg? Da się teraz fajnie pojezdzic? Pytam głownie o niebieskie trasy bo jadę z dzieckiem np. ta z Zahradek? 5 pracuje z Rovnej Holi do Zahradek ... do Lucki da się zjechać np. do auta ale wyjazd autobusem bo kanapa stoi.. warun wiosenny mocno, trochę przecierek ale bez tragedii. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorol Posted December 11, 2025 Report Share Posted December 11, 2025 (edited) 3 godziny temu, Lexi napisał: Jeszcze pare fotek z wczorajszego Chopoka .... i pytanie do znawców ośrodka - gdzie tam można coś dobrze zjeść ( to że tanio nie jest to zauważyłem) - wczoraj zaserwowali mi "wysmażeny syr" który lata świetności miał dawno za sobą więc postanowiłem dopytać "for future". Też nie mam dobrego doświadczenia z jedzeniem na i pod Chopokiem. Najlepsze to było jedzenie w Hotelu Ostredok w Jasnej, nie było tanio ale było coś konkretnego z czym się kucharz trochę namęczył a nie tylko ponorzył ser i frytki w oleju. Najbardziej ale lubimy zatrzymać się w Bonsai restaurant w Liptovském Mikuláši (mają też restaurację w Ružomberou), niedrodo i baaaardzo smacznie. Edited December 11, 2025 by Gorol 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirekn Posted December 12, 2025 Report Share Posted December 12, 2025 W dniu 11.12.2025 o 09:38, Lexi napisał: gdzie tam można coś dobrze zjeść W zeszłym roku w grudniu tu dawali nieźle http://www.strachanfamily.sk/ M. Pozdrawiam mirekn 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 12, 2025 Author Report Share Posted December 12, 2025 Potwierdziłeś tym czyjąś już opinię - następnym razem wypróbuję. Dzięki Mirku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirekn Posted December 12, 2025 Report Share Posted December 12, 2025 20 minut temu, Lexi napisał: Potwierdziłeś tym czyjąś już opinię - następnym razem wypróbuję. Dzięki Mirku. To dokładam opinię Dziecka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted December 12, 2025 Report Share Posted December 12, 2025 W końcu udało mi się rozpocząć sezon narciarski. Na północy dość twardo, czasem lekko lodowo. Na południu trawers z góry czysto lodowy, poniżej Kosodreviny miękko. Do Krupovej trochę przetarć, po północnej raczej dobrze (a przynajmniej nie trafiłem na kamienie). Do Luček bez problemu można zjechać. Śnieg jest przygotowany bardziej po zjazd dla ratraków niż pod kanapę. 14 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted December 13, 2025 Report Share Posted December 13, 2025 Dziś zacząłem dzień od południa. A w zasadzie południowej strony, bo na stoku już o 8:32. Z rana świetne warunki, otworzyli też trawers zygzakowaty na Zadnych Derešach. Niestety z przetwrciami i tłumem skiturowców, ale zaliczone. Z czasem zaczęły wystawać kamienie na trasie do Krupovej. Na krześle z Srdiečka coś dłubali, podobnie jak przy wodociągu nad ścianką trasy czerwonej 31. Na północnej stronie zjazd z Chopoka betonowy z małymi muldami, z biegiem czasu coraz więcej przetarć i kamieni. Polecam jechać objazdem przez Konsky Grun. Z Rovnej Holi niebieska 5 w świetnym stanie, podobnie czerwona 2 z Priehyby na Zahradki. Czerwona 1 z Lukovej na Koliesko bez przetarć ale z betonem. Najlepiej chyba na Brhliskach. Zresztą zaraz tam wracam Ostatnie przejście przez bramki 15:30 do Funitela. I potem dłuuugi zjazd. Piękne są te widoki 18 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michas222k Posted December 13, 2025 Report Share Posted December 13, 2025 W poniedziałek jadę na Chopok, ktoś z forumowiczów jeszcze będzie jeździł w tygodniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted December 13, 2025 Report Share Posted December 13, 2025 Wieczorem na Chopoku oświetlone są dwie trasy - Biela Put i z Brhlisk (pomarańczowa gondola). Warunki w sumie dobre, później trochę grząsko na Biela Put i na zakrętach trasy 10. Czuć inwersję. Bardzo przyjemnie jedzie się tą długą trasą, przyjemna rozrywka na koniec dnia. Niestety oczywiście trzeba zapłacić osobno. To mój powrót na wieczorny Chopok chyba po 12 latach. Ostatnim razem kręciłem się na wyciągu talerzykowym na Zahradkach (jeszcze stoją nawet latarnie) przy kilkunastostopniowym mrozie. Bardzo ładnie to rozwinęli. Co ciekawe - na fragmentach gondola jeździ po ciemku, bowiem nie na każdym słupie są światła. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted December 14, 2025 Report Share Posted December 14, 2025 Dzisiejsze zakończenie weekendu zaczęło się od pochmurnego poranka. Na górze już ponad chmurami, podobnie na południowej stronie. Zaczęliśmy śmigać tam, w całkiem dobrych warunkach. Nocą chyba coś śnieżyli na trawersie, bo od początku pływało się w luźnym śniegu. Dla zjazdy góra-dół i powrót na północ. Trasa z góry oczywiście betonowa, z biegiem czasu pojawiał się lód. Całe szczęście chmury przegonione i można było śmigać z ładnymi widokami. Niestety wszędzie pojawiały się odsypy z betonowym podłożem. Najlepiej na Brhliskach i 5 na Zahradky. Pojawił się mróz, więc śnieżyli w rejonie Lukowej Jedynkę, ale też przez jakiś czas czarną 7 i 11A Kolejki praktycznie żadne, jak na Chopok to wpadać w grudniu lub od marca. 11 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 15, 2025 Author Report Share Posted December 15, 2025 Dobre rano 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michas222k Posted December 15, 2025 Report Share Posted December 15, 2025 Godzinę temu, Lexi napisał: Dobre rano 😉 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michas222k Posted December 15, 2025 Report Share Posted December 15, 2025 Chopok dzień pierwszy: pogoda piękna, tylko na chyba wszyskich trasach miejscami lodowisko. Przez następne dni warunki pewnie się nie zmienią, więc jest duża motywacja do poprawienia swojej techniki jazdy w takich warunkach. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted December 15, 2025 Author Report Share Posted December 15, 2025 49 minut temu, Michas222k napisał: tylko na chyba wszyskich trasach miejscami lodowisko. Chopok dzień pierwszy - potwierdzam.. ... nie jest to moja ulubiona "nawierzchnia" 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts