Lexi Posted January 19 Author Report Share Posted January 19 2 godziny temu, pawelb91 napisał: Bardzo fajne miejsce na narty, ale przez ich politykę cenowo - parkingową totalnie mnie zniechęcili. Ta nasza rozłąka pewnie jeszcze trochę potrwa... Ostatnio tam byłem w 2018 roku... Szczerze powiem że też ten parking (a dokładnie te 20euro) troche mnie zniesmaczyły... podobnie jak 90centów za toaletę przy kasach.. wali troche dziadostwem. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 20 Author Report Share Posted January 20 Dobre rano.. 12 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moloo Posted January 20 Report Share Posted January 20 W dniu 5.01.2026 o 20:32, Harnas22 napisał: Kolejka nart ustawia się od czasu gdy zmienili zasady parkowania i dla posiadaczy sezonówek jest dostępny bez opłaty mały parking na Luckach. Też się tam wystawiałem, a potem doszedłem do wniosku, że nie warto się ścigać i potem marznąć. Jeżdżę skibusem z Zachytnego Parkoviska. Ta "ustawka" to jest przynajmniej od czasu kiedy zacząłem jeździć na Chopok - czyli 2016. Na początku było kilka par nart, faktycznie większość Polaków. A teraz właśnie przez mały bezpłatny parking dla posiadaczy sezonówek jest ich dużo więcej. Jak jeszcze jeździłem na Chopok to odnosiłem wrażenie, że większość to Słowacy, a pozostali ustawiają się jak przyjdą - jak już są to po co mają tracić czas stojąc gdzieś z boku - zostawią narty i mogą iść na kawę do igla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted January 20 Report Share Posted January 20 17 godzin temu, Lexi napisał: Štrbské Pleso - mrozno, słonecznie, twardo, pusto..... itd - generalnie nuda. Właśnie dlatego bardziej lubiłem jeździć na Pleso niż na Lomnicę. Tylko kiedy oni tą kanapę wymienią... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honza Posted January 20 Report Share Posted January 20 2 godziny temu, Slavko napisał: Właśnie dlatego bardziej lubiłem jeździć na Pleso niż na Lomnicę. Tylko kiedy oni tą kanapę wymienią... Jaką kanapę mają tam wymieniać? Własnie zbudowalni nową z dołu do Furkoty. Poma na samą góre to nie jest taka stara. Pamiętam jak ją budowano. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 20 Author Report Share Posted January 20 Łomnica ... no niestety dziś feerie dojechały i tutaj - ludzi masa - na kanapach i w gondolach sami Polacy.. pogoda włoska, plac zmrożony, cała góra wywiana i wyślizgana na lód, 18 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted January 20 Report Share Posted January 20 No właśnie ta Pomę na samą górę. Powolna, bez osłon, a tam często konkretnie wieje. Zanim człowiek dojedzie na górę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted January 20 Report Share Posted January 20 Lexi, nie narzekaj, jak ruszą ferie słowackie to zatęsknisz za tym, co widzisz teraz Ps. Właśnie spojrzałem na listę otwartych tras - i nie wierzę! Trasa saneczkowa w Smokovcu otwarta! Nie rozumiem tylko, czemu trasy nr 12 w Smokovcu w ogóle nie ma w zestawieniu - zlikwidowana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted January 20 Report Share Posted January 20 16 minut temu, Slavko napisał: No właśnie ta Pomę na samą górę. Powolna, bez osłon, a tam często konkretnie wieje. Zanim człowiek dojedzie na górę... Przecież wyprzęgana więc szybka, a że długa no to się chwile jedzie. Osłon pewnie nie ma z tego powodu, tak jak i na furkotce, często by stały przy wietrze. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted January 20 Report Share Posted January 20 (edited) 1 godzinę temu, Slavko napisał: No właśnie ta Pomę na samą górę. Powolna, bez osłon, a tam często konkretnie wieje. Zanim człowiek dojedzie na górę... a jeździłeś jak było tam 2 osobowe kerzesełko ? Edited January 20 by Jeeb 8 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moloo Posted January 21 Report Share Posted January 21 KUBIŃSKA HOLA Cześć, był ktoś ostatnio na Kubińskiej ? Jak warunki, tak samo jak na większości stoków w PL lód i odsypy kaszy ? Czy może bardziej się starają i jest wygłaskane ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 21 Author Report Share Posted January 21 11 godzin temu, Slavko napisał: Lexi, nie narzekaj, jak ruszą ferie słowackie to zatęsknisz za tym, co widzisz teraz Wtedy będę kombinował gdzieś indziej.. generalnie tragicznie nie było bo można było znaleźć kawałek placu dla siebie - ale kiepsko wyglądała góra bo wszyscy się tam pchali i na zlodzonym stoku zrobił się natłok ludzi jadących bez kontroli niczym bomby szybujące i jazda stała się mocno niebezpieczna ..znalazłem sobie więc "swoją ściankę"..;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorol Posted January 22 Report Share Posted January 22 Kubínska - środa 21.1. Więcej minusów niż plusów. Na + to pogoda, ładne widoki i tatrapoma wracająca wysoko nad głowami 😀. - Wolno jeżdżące kanapy i często się zatrzymywały - Górna część lód i odsyp kaszy, po południu do wyboru albo zjechać lodową autostradą (były 3 do wyboru) albo sypkim śniegiem. - Dolna część, większość trasy to małe lodowe bryłki na których się trudno skręcało, na dodatek wąsko. - Nie spodziewałem się tyle ludzi, środek tygodnia i ferie na razie tylko Polacy. Większość to byli Słowacy. Kolejki raczej do 5 minut, na dole bez kolejek bo większość narciarzy zostało w górnej części, nie chcieli zjeżdżać na dół po tym mizernym stoku. - Naturalnego śniegu jak na lekarstwo. Trasa 3a otwarty tylko kawałek górnej części, piszą że tam jest 50 cm śniegu, przejechaliśmy i tam nie ma nawet 10 cm, więc wszyscy porysowaliśmy narty. - od aktualnego sezonu płatny parking: poniedziałek-piątek 2,50 Eur / sobota-niedziela 5 Eur. Na razie najgorsze szusowanie w tym sezonie. 12 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 24 Report Share Posted January 24 W dniu 19.01.2026 o 20:43, Lexi napisał: Szczerze powiem że też ten parking (a dokładnie te 20euro) troche mnie zniesmaczyły... podobnie jak 90centów za toaletę przy kasach.. wali troche dziadostwem. Wracamy do komuny. Dlatego, poza Rohačami i Štrbskim Plesem, omijam Słowację, a Chopok w szczególności. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 25 Author Report Share Posted January 25 (edited) 11 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Wracamy do komuny. Dlatego, poza Rohačami i Štrbskim Plesem, omijam Słowację, a Chopok w szczególności. Właśnie o Strbskim Plesie pisałem … ale faktycznie Strbskie i Rohace najfajniejsze narciarsko. Edited January 25 by Lexi 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted January 25 Report Share Posted January 25 3 godziny temu, Lexi napisał: Właśnie o Strbskim Plesie pisałem … ale faktycznie Strbskie i Rohace najfajniejsze narciarsko. Również się z tym zgodzę - przynajmniej jeśli chodzi o to pierwsze. Rohaczom brakuje jakiegoś łatwiejszego objazdu dolnej części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 25 Author Report Share Posted January 25 8 godzin temu, koliber napisał: Rohaczom brakuje jakiegoś łatwiejszego objazdu dolnej części. Tam jest - "maszeruj albo giń".. 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 26 Report Share Posted January 26 W dniu 25.01.2026 o 11:07, koliber napisał: Również się z tym zgodzę - przynajmniej jeśli chodzi o to pierwsze. Rohaczom brakuje jakiegoś łatwiejszego objazdu dolnej części. Ale jest trudny objazd dolnej części - superowa czarna trasa! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 30 Report Share Posted January 30 W dniu 19.01.2026 o 20:43, Lexi napisał: Szczerze powiem że też ten parking (a dokładnie te 20euro) troche mnie zniesmaczyły... podobnie jak 90centów za toaletę przy kasach.. wali troche dziadostwem. Sprawdzam na stronie Plesa, centralny parking 10 euro. Inne - to samo lub taniej. Nie że popieram, ale w Plesie, z tego co pamiętam, zawsze parkingi były płatne, coś jak w Zakopanem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekbtl Posted January 30 Report Share Posted January 30 W dniu 25.01.2026 o 11:07, koliber napisał: Rohaczom brakuje jakiegoś łatwiejszego objazdu dolnej części. Można objechać przez Padok, zawsze to jakieś wyjście. pozdro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zimnik Posted January 30 Report Share Posted January 30 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Sprawdzam na stronie Plesa, centralny parking 10 euro. Dokładnie i jeżdżi tam skibus pod wyciągi , dla wygodnych jest ten droższy parking pod fisem . Gorzej w Smokowcach 15 eur nie zależnie od czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekma Posted January 30 Report Share Posted January 30 W dniu 25.01.2026 o 11:07, koliber napisał: Rohaczom brakuje jakiegoś łatwiejszego objazdu dolnej części. To jest bardzo duży PLUS tego ośrodka. Chyba tylko dlatego da się tam pojeździć najczęściej bez większych kolejek i nie ma zwykle tłoku na trasie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted January 30 Report Share Posted January 30 33 minuty temu, jacekma napisał: To jest bardzo duży PLUS tego ośrodka. Chyba tylko dlatego da się tam pojeździć najczęściej bez większych kolejek i nie ma zwykle tłoku na trasie. Kiedy właśnie tam jest tłok "walczących o przetrwanie" na ściance, bo raczej nie jest tak, ze jeżdżą tam wyłącznie poszukiwacze trudnych tras - gdyby tak było, to różne Stożki, Poniwce i Golgoty miałyby ogromne powodzenie. A czarny "objazd" czynny jest zwykle tylko wtedy, gdy czynna jest druga kanapa, która też wtedy wwozi na górę drugie tyle ludzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorol Posted January 30 Report Share Posted January 30 Dzisiaj Tatranska Lomnica. Sypki śnieg nie połączony z twardym podkładem ale nie było najgorzej. Na dole słaba mgła, w środku bardzo mglisto, możliwa tylko ostrożna jazda, u góry ładnie bez mgły. Największe kolejki były w godzinach 10:00-13:00, czekania tak 10-15 minut. Później już znacznie lepiej. Retro krzesełko na Lomnicke Sedlo nie jeździ, bo na trasie jest mało naturalnego śniegu,nie ma tam naśnieżania. Duży parking za 10 eur, przy zeskenowaniu aktualnego skipasu zniżka 50%, czyli parkujemy za 5 eur. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekma Posted January 30 Report Share Posted January 30 2 godziny temu, koliber napisał: Kiedy właśnie tam jest tłok "walczących o przetrwanie" na ściance, bo raczej nie jest tak, ze jeżdżą tam wyłącznie poszukiwacze trudnych tras - gdyby tak było, to różne Stożki, Poniwce i Golgoty miałyby ogromne powodzenie. A czarny "objazd" czynny jest zwykle tylko wtedy, gdy czynna jest druga kanapa, która też wtedy wwozi na górę drugie tyle ludzi. Ale gdyby był łatwy objazd to ludzi byłoby x2 w całym ośrodku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts