Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zestaw freetourowy, skitourowy na początek przygody.

Sławek Nikt

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie.

Kolejki coraz większe, na dodatek hmmm mało ciekawe oględnie temat ujmując, więc pomyślałem, że może czas na zestaw skitourowy, raczej ze wskazaniem ne freetour.

Co w takim razie kupić ? Tak aby było w miarę solidnie, a jednocześnie względnie ekonomicznie.

Proszę o porady porady, opinie i z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi. Mile widziane linki do sprzętu.

Freetour i skitour to w zasadzie 2 różne grupy. Zależy jak długie podejścia, czasem wielodniowe z noclegami w schroniskach (Tatry, Alpy) to raczej lekkie zestawy skitourowe. Narty od 74 do 88, waga koło 1 kg. Buty też koło 1 kg. Wiązania lekkie minimalistyczne od kilkudziesięciu gram do około powiedzmy 200 ATK, Dynafit, Fritschi, Atomic, Marker. Dużo zależy od powera jakiego masz. Jak jesteś silny i zależy Ci na lepszych zjazdach i nie przejmujesz się podejściami to coś bardziej w stronę freetour idź. Kolega ostatnio składał zestaw pod zjazdy głównie wybrał narty Völkl BMT 109 ( ale ma też BMT 90) te drugie bardziej uniwersalne, wiązania do tego Salomon S/lab Shift. Buty Dalbello Lupo coś koło 1.40 kg. 90 pod butem mają dobre Majesty Superwolf Carbon. 88 niezłe Dynafit 88 Blacklight. Z szerszych koło 100 świetne Völkl Mantra V.Werks. wiązania to już trochę cięższe ATK Raider, Salomon/Atomic Shift, Buty i wiązania pinowe. Jeszcze wiązania hybrydowe typu Marker Kingpin. Buty do takiego zestawu to waga powyżej 1 kg do 1.5 firma wg uznania, co kto lubi i pasuje do nogi. Ja mam 3 zestawy jeden 74 jeden 88 , wiązania i narty Dynafit i wysłużony zestaw Völkl 88 i wiązania Dynafit. Buty tylko jedne o wadze około 1 kg Dynafit TLT. Może dokupię coś sztywniejszego i cięższego i pewnie Dynafta bo są dla mnie mega wygodne. Jak będziesz korzystał z pomocy wyciągów i sił Ci nie brakuje a podejścia niezbyt pracochłonne to narty od 90 w górę. Jak nie jesteś pewny czy się spodoba ski/freetour to szukaj używanych nart I wiązań. Istotne też foki, ja do wszystkich nart mam Pomoca. Są różne mieszanki włosia, generalnie im mniej wymagające siły na podejścia tym łatwiej się uślizgują na stromym i odwrotnie. To tak ogólnie. Dużo o konkretnym sprzęcie wiedzą z mojego regionu @MarioJ @Wujot @kskuski i jeszcze pewno sporo ze Śląska i Małopolski to się pewno odezwą...

• Like 4
  • Thanks 3

Dzięki  marionen za odzew i wskazówki na ukierunkowanie tego mojego początku. Dla mnie to będą raczej na pewno kilku godzinne spacery aniżeli mocne podejścia. Bez tych kilkudniowych i wymagających. Zatem na start wybiorę na  pewno narty bardziej uniwersalne z krótszym promieniem skrętu. Powiedzmy 15 m ? Kilka ciepłych słów przeczytałem na temat butów La Spotiva  Solar. Czy to dobry wybór ? Bo dla mnie buty to podstawa. Po prostu lubię jak jest tzw. komfort bo to przecież nogi Cię niosą. 

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

3 godziny temu, Sławek Nikt napisał:

Zatem na start wybiorę na  pewno narty bardziej uniwersalne z krótszym promieniem skrętu. Powiedzmy 15 m ? Kilka ciepłych słów przeczytałem na temat butów La Spotiva  Solar. Czy to dobry wybór ? Bo dla mnie buty to podstawa. Po prostu lubię jak jest tzw. komfort bo to przecież nogi Cię niosą. 

Narta mocniej taliowana to kiepski wybór. Zarówno do jazdy jak i podejścia. R > 20 m dawałoby sensowną nartę i takich bym szukał. Teraz producenci, pod wpływem klientów, robią takie kulawe wycięte narty skiturowe w zakresach 16 m. To jest bezsensu. 

Jeszcze raz:

Narta mocniej taliowana nie ma żadnej zalety w skituringu/freetouringu - wystarczy klasyczne gigantowe/freeridowe. Mam nawet podejrzenie, że dawniejsze ołówki byłyby lepsze, ale trudno to sprawdzić, bo nie ma takich już w sprzedaży. 

Edytowane przez Wujot
  • Like 1
  • Thanks 1

3 godziny temu, Sławek Nikt napisał:

Dzięki  marionen za odzew i wskazówki na ukierunkowanie tego mojego początku. Dla mnie to będą raczej na pewno kilku godzinne spacery aniżeli mocne podejścia. Bez tych kilkudniowych i wymagających. Zatem na start wybiorę na  pewno narty bardziej uniwersalne z krótszym promieniem skrętu. Powiedzmy 15 m ? Kilka ciepłych słów przeczytałem na temat butów La Spotiva  Solar. Czy to dobry wybór ? Bo dla mnie buty to podstawa. Po prostu lubię jak jest tzw. komfort bo to przecież nogi Cię niosą. 

Buty poprzymierzaj różnych producentów - ja też coś miałam upatrzone (jakieś lekkie Dynafity) a skończyłam na Scarpie bo inne mi nie pasowały po prostu. Buty są ważne - jak wypożyczyłam za luźne kapcie na jakieś pierwsze próby to mnie obtarły tak że ledwo niebieską trasę na Czantorię dokończyłam 😁
Jest coraz więcej wypożyczalni i narty w sumie też można próbować sprawdzić sobie przed zakupem, ja po pierwszych próbach z wypożyczaniem pod stokiem kupiłam buty i pożyczałam narty w wypożyczalni w Katowicach (np. na weekend), potem kupiłam swoje.

• Like 3

8 godzin temu, Lexi napisał:

Jak chcesz na lekko tto tutaj masz kopalnie wiedzy o sprzęcie.. 

Zajrzałem do tego wątku kilka lat temu chyba raczej z ciekawości albo zaintrygowany tytułem 😉 Teraz przeczytam z największą uwagą. Mam jednak podejrzenie graniczące z pewnością, że te "opary minimalizmu" to bardziej się przekładają albo przełożą na opary, ale w portfelu.    

• Haha 2

Godzinę temu, Sławek Nikt napisał:

Zajrzałem do tego wątku kilka lat temu chyba raczej z ciekawości albo zaintrygowany tytułem 😉 Teraz przeczytam z największą uwagą. Mam jednak podejrzenie graniczące z pewnością, że te "opary minimalizmu" to bardziej się przekładają albo przełożą na opary, ale w portfelu.    

Wkraczasz w sferę gdzie jakość kosztuje (materiały)..

Wiem, że jakość po prostu musi kosztować, ale wiem też, że jako amator możliwości super topu po prostu też nie wykorzystam. Niemniej jednak bardzo oszczędzać nie zamierzam. Buty na pewno nowe, ale reszta już będzie używana. Jakiś złoty środek  (dla mnie) z czasem skompletuję.

• Like 1