marekbtl Posted February 4 Report Share Posted February 4 (edited) 9 godzin temu, lika napisał: Piękne ujęcia, czym latasz? A to nie moje, użyczone ze strony stacji z tegoż dnia. Ja mam tylko z poziomu 0 . Zdjęcia obrazują doskonale pogodę i obłożenie stacji. pozdro Edited February 4 by marekbtl 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted February 4 Report Share Posted February 4 Dzień dobry Czarna Góra start Efka 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted February 4 Report Share Posted February 4 16 godzin temu, lkos napisał: Nie każdy ma możliwość podjechać w 30-45 minut pod ośrodek i pojeździć 3-4 godziny aby zminimalizować koszty. Dokładnie, ja mam godzinę plus. Nie wiem, jakie bym decyzje podejmował, gdybym mieszkał np. w Poznaniu, ale typuję, że wolałbym wydać raz więcej, ale celować tam, gdzie na 100% pojeżdżę. Paradoksalnie dzięki takim decyzjom (pusto w ferie mazowieckie), można dobrze pojeździć... w kraju! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted February 4 Report Share Posted February 4 21 godzin temu, marekbtl napisał: Na tych nartach, aby jeździć to trzeba zapitalać. Nie da rady na pół gwizdka, bo nie współpracują. Trza je cisnąc i korzystać z dynamiki, która mają. Inaczej to mordęga. Po owych 7-miu zjazdach to poczułem to w nogach. Dlatego wolę narty o porządnej konstrukcji, jednak bez sportowej płyty. Dlatego pozostawiam mega-sztywne na ew. zawody, a do normalnej jazdy już od kilku lat stosuję lekkie all-mountainy, w dodatku szerokie. Ew. wzmacniam płytą. Jest super, a te nowe narty naprawdę trzymają, nie jak kiedyś. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zslawek Posted February 4 Report Share Posted February 4 (edited) Dzisiaj z rana meldujemy się tradycyjnie na złotym Groniu. Przyjazd chwila przed 9. Szybkie przebranie się i zakup skipassów i parę minut po 9 ruszamy. Temperatura na parkingu +0,5C, Śnieg z rana mokry, ciężki i niestety nie zmrożony. Przez pierwszą godzin niewielka degradacja soku ze względu na niewielkie obłożenie. Z rana na skraju trening klubu ale zupełnie nie przeszkadzający. Po 10 na stoku zaczynają się pojawiać liczne szkółki narciarskie w ilości zdecydowanie większej niż w poniedziałek. Aby swobodnie pojeździć trzeba chwilkę poczekać. Dużo początkujących narciarzy którzy na odsypach z mokrego śniegu sobie nie radzą stąd dużo niegroźnych wypadków. Kolejek do wyciągu w zasadzie brak chwilowo trzeba poczekać poniżej 30 sekund. Dzisiaj doskonalenie jazdy we wlanym zakresie po konsultacji z zaprzyjaźnionym instruktorem wybranych ćwiczeń. Jako że wyjazd jest bez syna to zabrałem jego narty więc testuję jak się ćwiczy na dwóch różnych parach nart. Jak dla mnie różnica jest wyraźna więc trzeba dostosowywać technikę dla danego ćwiczenia w zależność od tego które narty mam zapięte. Edited February 4 by zslawek 14 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ratrak Posted February 4 Report Share Posted February 4 (edited) Góra Kamieńsk dziś z rana, szybka trzygodzinna jazda na otwarcie. Warunki idealne, twardy lodowo-sztruksowy podkład z dwoma-trzema cm nocnego świeżego opadu na wierzchu. Otwarte wszystkie trasy, ludzi znośnie - bez żadnych kolejek. Tak można żyć, gdyby tylko górka była o 100 metrów wyższa, a widok na horyzoncie zamykały jakieś góry… No i gdyby krzesło było wyprzęgane. PS. Obiecuję Wam i sobie, że następnym razem wstanę dwie godziny wcześniej i dojadę już gdzieś w Beskidy. Edited February 4 by Ratrak 15 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted February 4 Report Share Posted February 4 9 minut temu, Ratrak napisał: Tak można żyć, gdyby tylko górka była o 100 metrów wyższa, a widok na horyzoncie zamykały jakieś góry… No i gdyby krzesło było wyprzęgane. no jeszcze zadaszona 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted February 4 Report Share Posted February 4 2 godziny temu, Ratrak napisał: Góra Kamieńsk dziś z rana, szybka trzygodzinna jazda na otwarcie. Warunki idealne, twardy lodowo-sztruksowy podkład z dwoma-trzema cm nocnego świeżego opadu na wierzchu. Otwarte wszystkie trasy, ludzi znośnie - bez żadnych kolejek. Tak można żyć, gdyby tylko górka była o 100 metrów wyższa, a widok na horyzoncie zamykały jakieś góry… No i gdyby krzesło było wyprzęgane. PS. Obiecuję Wam i sobie, że następnym razem wstanę dwie godziny wcześniej i dojadę już gdzieś w Beskidy. Że ja nie załapałem się na OBIE trasy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted February 4 Report Share Posted February 4 Czarna Góra dzisiaj, na otwarcie -2C, przebijało do poludnia słońce, po południu dół we mgle, frekwencja tak jak wczoraj, do Żmiji bez kolejek, Lux w szczycie 4-5 minut. Warunki bardzo dobre, B się szybciej dzisiaj zdegradowała, cieplej i najwięcej narciarzy na niej. Info od narciarzy z którymi wjezdzałem Żmiją: w pobliskim Zieleńcu wczoraj znacznie więcej ludzi niż w CG. 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted February 5 Report Share Posted February 5 Dobry… 12 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted February 5 Report Share Posted February 5 Dobry, dobry, dzisiaj na start temp w CG ok 0 12 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zslawek Posted February 5 Report Share Posted February 5 (edited) Dzisiaj rano meldujemy się na parkingu Złotego Gronia chwilę przed 8:30. Temperatura wg samochodu +1,0C. Po niecałym kwadransie już wjeżdżamy kanapą na górę. Śnieg mokry, zbity i minimalnie związany. Na początku jazda bardzo przyjemna bez kolejek. Śnieg pomimo braku mrozu trzyma całkiem dobrze. Jazda non stop. Dziś Żona pracuje nad poprawą swojej jazdy. Ok 10 przelotny deszcz. Do 10 bez kolejek. Później z każdą chwilą coraz większy tłok na stoku a czas oczekiwania do kanapy się wydłuża z każdym zjazdem. Pojawiają się odsypy mokrego śniegu. Ogólnie bardzo udany dzień na nartach. Niestety na koniec kolejka do kanapy w okolicach kilku minut i wciąż rosła. Edited February 5 by zslawek 9 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted February 5 Report Share Posted February 5 Czarna Góra dzisiaj, w poniedziałek na otwarcie było -10C, wtorek, środa na lekkim minusie, dzisiaj 0, w ciagu dnia doszło do +4C. Z rana śnieg lekko zmrożony, po ok 2 h dość miękko, warun taki trochę marcowy się zrobił, szczególnie na B i góra czarnej A. Zwykły prosty AM Salomon Smax10, trochę poszerzona wersja XT, świetnie sobie radził w tych warunkach, pierwszy raz na nich jeździłem w takich miękkim śniegu i było rewelacyjnie. Frekwencja dzisiaj najniższa od początku tygodnia, Żmija całkowicie bez kolejek, można się było bawić na całej szerokości tras, do Luxa w szczycie 2-3 minuty. Czarna A ok 11.00 Żmija ok 12.00 Kolejka do Luxa ok 14.00 Efka ok. 15.00 12 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted February 5 Report Share Posted February 5 Szczyrk dzisiaj - za sprawą pogody bardzo pozytywnie - wiosennie, ciepło trochę deszczowo więc niezbyt ludnie. Na Golgocie duże muldy.. Ze śniegiem szału nie ma.. Na FISie trening ale bezkolizyjny No i Fis do samego dołu.. Karkówka zacna zaiste - dzięki @kordiankw za rekomendacje ... 17 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted February 5 Report Share Posted February 5 CG dzisiejsza nocna, ratrakowali pomimo temperatury na plusie, B ładnie wyrównana, całkowicie bez kolejek do Luxtorpedy 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zslawek Posted February 6 Report Share Posted February 6 (edited) Dziś z rana o 8.01 meldujemy się na parkingu Złotego Gronia. Termometr wskazuje +1.5C. Po mniej niż kwadransie jesteśmy już na górze. Śnieg mokry, zbity. Stok wyratrakowany. Pierwsze 45 minut jazdy to doskonałe warunki. Stok trzyma się zadawalającą. Ludzi jak to z rana mało więc jeździmy na okrętkę po sztruksie. Po 9 stok zaczyna się powoli degradować. Światło dość ogranicza kontrast. Po 10 pojawiają się szkółki i stok ulega coraz szybszej degradacji. Coraz więcej mokrych odsypów ciężkiego śniegu co jest przyczyną coraz większej liczby niegroźnych upadków na stoku.. Po 10:30 pojawia się krótkotrwały deszcz co powoduje jeszcze większą degradację stoku. Niektórzy mniej doświadczeni mają problemy ze zjeżdżaniem w takich warunkach. Kolejki do kanapy największe były od 11.00 do 11.30 na max 3 minuty. W pozostałym czasie max 1.5 min a wielokrotnie na bieżąco. "Lepsza Połowa" chyba się nareszcie rozjeździła bo pomimo warunków dawała sobie radę lepiej niż wczoraj. Wyjazd narciarski uważam za całkiem udany. Poprawa jazdy u Żony jaki u mnie zauważalne choć nie tak duże jak bym pragnął. Jutro rano powrót do domu. Edited February 6 by zslawek 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zając Posted February 6 Report Share Posted February 6 39 minut temu, zslawek napisał: Poprawa jazdy u Żony jaki u mnie zauważalne choć nie tak duże jak bym pragnął. Jutro rano powrót do domu. Pierwsze kroki stawiałam na sąsiednim Zagroniu (wtedy nie było jeszcze Złotego Gronia). Przypominam sobie jak w pewnym momencie wydawało mi się, że już kumam o co chodzi, a potem pojechałam na Cienków i pokonanie górnej "ścianki" wyglądało w moim wykonaniu dosyć rozpaczliwie i było walką o przeżycie na stoku . Dlatego z własnego doświadczenia polecam większe urozmaicenie tras narciarskich, na etapie nauki jest to bardzo wartościowe. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teres Posted February 7 Report Share Posted February 7 Cześć, dziś z kolegą @molooodwiedziliśmy Złoty Groń w Istebnej. Na stoku odbywały się testy nart Elan i Rossignol to trzeba było skorzystać 😀 Warunki pogodowe dla desperatów, temperatura +3 stopnie rano, do tego mżawka i mgła, która mocno ograniczała widoczność na górze. Rano warunki były jeszcze jako takie na stoku, ale koło 11 muld i ludzi było coraz więcej. Ja jestem bardzo zadowolony, bo na moich nartach zjechałem jedynie 2 razy na początku, a później testowanie. Niestety nie były to warunki na żadne slalomki, spróbowałem jeszcze raz GS-y koło 12 i po 1 zjeździe zdjąłem, bo strach był jeździć. Zostałem przemoczony, ale było warto 😎 Elan Ace GSX i Rossignol Hero Elite LT 😍 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Posted February 7 Report Share Posted February 7 Dzisiaj w Szczyrku w miarę luźno ale mgła i kiepskie warunki, chociaż 3 zjazdy przez Młaki - „1” po 9:00 jeszcze w dobrych warunkach sztruks i bez mgły. Ale i tak pojeżdżone. 13 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioJ Posted February 7 Report Share Posted February 7 Pogorszyło się znacznie w Szczyrku. Prawie cały czas mżawka dzisiaj. Robią się przetopy. Pokrywa znacznie mokra. Oby w przyszłym tygodniu popadało śniegiem. 2 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekbtl Posted February 7 Report Share Posted February 7 Cze Tylko się nie śmiać proszę. Dzisiaj Rusin ponownie narciarstwo halowe, feryjna miejscówka bez tłumów, lepsze niż dywan. Rano o 9.00 +2, stok zmrożony po nocy, total pustki, widoczność bardzo dobra. O 10.00 parę osób się pojawiło i jakaś szkółka feryjna + mgła. O 11.00 zaczęła się mżawka, mimo mgły, warunki petarda. Śnieg szybki, zmiękł i jakieś minimalne odsypy. Cały dzień na SL. Karnet miałem do 13.00, ale żal było schodzić, więc dodatkowe pół godziny dostałem gratis od obsługi zgrabnie omijając bramkę. Nie stałem ani razu w kolejce, jechałem zwykle sam, albo z jakąś pojedyńczą osobą. Przy starym krześle 2 GS-y ustawione na finał ferii jakichś grup. Reszta stoku pusta. De facto to tylko orczykiem jeździli, jakby ich wcale nie było. Była przerwa na kiełbę i herbatkę zimową. Goretex trzyma dalej parametry, dał radę bez problemu. Tylko te zapaćkane gogle …. Warunki do 13.30 perfect. Było zajebiście. Wyjazd w liczbach z oślej łąki 25km zjechane, 30 km, ponad 5tys verticalu i 1500 skrętów. Jutro poprawka, byle do marca, jakoś to zmęczę. Ale dobra i mucha jak wpadnie do brzucha. Pozdro 13 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekbtl Posted February 8 Report Share Posted February 8 Cze Dzisiaj poprawka na Rusinie. Nad ranem był opad. 9.00-9.30 absolutnie sam na stoku. 5cm świeżego śniegu na zmrożonym podkładzie. Bajka. Niestety mgliście i padała z nieba taka kasza. Karnet na 4h kupiony. Po porannej euforii, zaczęła się orka. Ze zjazdu na zjazd śnieg co raz to wolniejszy. Tylko jazda na krawędziach miała jakikolwiek sens. Podkład twardy, ludzi niewiele, odsypy bez wpływu na jazdę. Mimo gęstej mgły kontrast bardzo dobry. Przy hamowaniu trzeba było uważać. Nie można było nart w ześlizg wprowadzić, bo na płasko jakby zasysało nartę. Na płasko od 11.00 już nie dało rady jechać, dziwny efekt. Dojeździłem do 13.00 i powrót na włości. Dzisiaj były wyścigi kumoterek na Rusinie, niestety nie widziałem, bo nartowanie ważniejsze. Bardzo dużo ludzi przyjechało oglądać, parking pełny, na stokach relatywnie pusto. Pozjeżdżane, mniej niż wczoraj, ale było warto przyjechać na poranne zakładanie śladu na świeżym śniegu. 21km zjechane i 1200 skrętów zrobione. pozdro Ps. Na zdjęciu mgła, ale widoczność i kontrast bardzo dobra podczas jazdy. Ino śnieg baaaardzo wolny. 9 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted February 9 Report Share Posted February 9 Poniwiec (niedziela rano - około zera, mgła): 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted February 9 Report Share Posted February 9 Dzień Dobry, 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted February 9 Report Share Posted February 9 Godzinę temu, kordiankw napisał: Dzień Dobry, 1) Długo ten zjazd nie pociągnie, ale JEST (raz na kilka lat?). 2) JA WIEM, gdzie to jest, ale dla czystej PRZYZWOITOŚCI mógłbyś na początku posta to napisać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts