Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Każdy ma swoje zdanie, ale ja proponuję na tym forum iść do MERITUM: co jest związane z nartami. Jak zaczniemy się kłócić o systemy kaucyjne, służbę zdrowia, albo kto powinien siedzieć: rząd czy opozycja, to nie wrócimy już do narciarstwa.

Na razie NIE WIDZĘ żadnych inwestycji w Polskich górach na sezon 2026/2027. Może ktoś coś gdzieś wie???

zima się skończyła, więc wchodzą inne tematy 😉 

ja nie zaczynałem 😉 

• Haha 1

8 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nie wiem, jak jest z naśnieżaniem na Kopie i Szrenicy

w minionym sezonie Ski Arena Szrenica dośnieżała pierwsze 400m trasy Lolobrygida [początek niedaleko od Szrenicy]. I to mniej więcej na tyle.

Dośnieżanie leżącej nie tak daleko czarnej trasy FIS - chyba przed pierwszą prezydenturą Obamy?

• Thanks 1

23 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Myślę tak 50/50. 50% - bieda, 50% - tak, jest wielu, co jak już, to wybiera zagraniczne, bo "drogo" tu i tam.
Niemniej podzielę się świeżym doświadczeniem z Tunezji (wyjazd na plażę, nie na narty) oraz pytaniem taksówkarza:
- Gdzie się podziali turyści z Polski, bo w tym roku ich nie ma, a rok temu byli najliczniejsi!

Faktycznie nie było!

Maciek, nie wiem co wszyscy maja z tą biedą. Ja jej nie widzę. Do Tunezji nie jeżdżą bo są lepsze miejscówki.

pozdro

W dniu 8.05.2026 o 10:08, leitner napisał:

Nie, to nie jest Bieńkula. To jest miejsce po dawnych orczykach z Czyrnej. Jasno daje to do zrozumienia, że zapowiadana kanapa z Czyrnej nie powstanie już w najbliższych latach (czyli pewnie nigdy).

Czyli chyba następuje powoli kres inwestycji TMR. Po połączeniu Szpindla i dokończeniu nowej trasy na Chopoku (przy okazji: jest kilka jej nowych zdjęć na słowackim skiforum), raczej niczego spektakularnego nie należy się już później spodziewać, bo wyczerpują się powoli możliwości.

Może jedynie coś tam na dole Łomnicy powstanie i ewentualnie wymiana 2-os. krzesła na Moltallerze. 

Przejrzałem też wszystkie regionalne strony RDOŚ (Kraków, Katowice, Wrocław), wyszukując wszelkich możliwych fraz związanych z narciarstwem (we wszystkich możliwych przypadkach) - i jedyne, co wciąż się toczy i przekładane jest z miesiąca na miesiąc, to decyzja odnośnie połączenia Białki. Zapytałem też chataGPT czy przepisy pozwalają na przekładanie takich decyzji w nieskończoność - i jak zwykle, trudno to jednoznaczne określić, ale to już sam wnioskodawca musiałby takie odwlekanie zaskarżyć.

• Like 1

20 godzin temu, marekbtl napisał:

Maciek, nie wiem co wszyscy maja z tą biedą. Ja jej nie widzę. Do Tunezji nie jeżdżą bo są lepsze miejscówki.

pozdro

Rok temu 60% turystów - Polacy, w tym roku może 3%. To jest wytłumaczalne lepszymi kierunkami? Jakimi? Dubaj??? Dobra: z diagnozami poczekajmy na lato i dane. Moim zdaniem czuć kryzys w mikroprzedsiębiorsczości: drobne firmy nie prosperują, bo wysokie opłaty (ZUS, zdrowotna), bo koszty ogółem, bo koszty pracy/zatrudnienia. Ale poczekamy na dane i pogadamy za jakiś czas. Bo wrażenia są... jak to wrażenia.

• Like 1

3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Rok temu 60% turystów - Polacy, w tym roku może 3%. To jest wytłumaczalne lepszymi kierunkami? Jakimi? Dubaj??? Dobra: z diagnozami poczekajmy na lato i dane. Moim zdaniem czuć kryzys w mikroprzedsiębiorsczości: drobne firmy nie prosperują, bo wysokie opłaty (ZUS, zdrowotna), bo koszty ogółem, bo koszty pracy/zatrudnienia. Ale poczekamy na dane i pogadamy za jakiś czas. Bo wrażenia są... jak to wrażenia.

W 2024 i w 2025 Tunezję odwiedziło 320-325 tys. Polaków (co roku - praktycznie tyle samo), piszesz w momencie kiedy się sezon nie zaczął urlopowy, a jesteśmy dopiero co po 1-szym kwartale. Nie feruj wyroków na podstawie doniesień i przekazów bez pokrycia. W te kierunki (Tunezja, Egipt, Turcja) latają wszyscy szukający budżetowych wczasów, nie tylko mikroprzedsiębiorcy. Paradoksalnie dokręcanie śruby może spowodować wzrost zainteresowania tymi kierunkami, bo Afryka jest tańsza od Europy.

pozdro

• Like 1

Nie można zapominać o wojnie na bliskim wschodzie. Wzrost cen biletów lotniczych i nie wszyscy czują się komfortowo z wycieczką do Turcji czy Egiptu. Puls Biznesu natomiast ostatnio donosił że wzrost rezerwacji rok do roku odczuwają polskie miejscowości turystyczne. Jedno z drugim raczej związane.

• Thanks 1

Godzinę temu, wojtekly napisał:

Nie można zapominać o wojnie na bliskim wschodzie. Wzrost cen biletów lotniczych i nie wszyscy czują się komfortowo z wycieczką do Turcji czy Egiptu. Puls Biznesu natomiast ostatnio donosił że wzrost rezerwacji rok do roku odczuwają polskie miejscowości turystyczne. Jedno z drugim raczej związane.

Ja w mediach widzę co roku coś dokładnie odwrotnego - ubolewanie, że coraz mniej jest zajętych miejsc noclegowych w polskich hotelach i pensjonatach.

5 godzin temu, marekbtl napisał:

W 2024 i w 2025 Tunezję odwiedziło 320-325 tys. Polaków (co roku - praktycznie tyle samo), piszesz w momencie kiedy się sezon nie zaczął urlopowy, a jesteśmy dopiero co po 1-szym kwartale. Nie feruj wyroków na podstawie doniesień i przekazów bez pokrycia. W te kierunki (Tunezja, Egipt, Turcja) latają wszyscy szukający budżetowych wczasów, nie tylko mikroprzedsiębiorcy. Paradoksalnie dokręcanie śruby może spowodować wzrost zainteresowania tymi kierunkami, bo Afryka jest tańsza od Europy.

pozdro

Spojrzałem na upadłości firm i konsumentów, które widać na https://krz.ms.gov.pl/

Wybrałem kilka kategorii obwieszczeń związanych z restrukturyzacja i upadłościami, policzyłem liczbę obwieszczeń w okresie jednego tygodnia w tym roku i rok temu. Wynik jest taki że liczba tych obwieszczeń jest bardzo zbliżona. Czyli nic się nie zmieniło ani na plus ani na minus.

05.05.2025 - 09.05.2025
1777 obwieszczeń

04.05.2026 - 08.05.2026
1791 obwieszczeń

Kategorie obwieszczeń
Postępowanie restrukturyzacyjne

• Dzień układowy
  • Wniosek restrukturyzacyjny złożony przez dłużnika

Postępowanie upadłościowe

• Wniosek o ogłoszenie upadłości złożony przez dłużnika
  • Ogłoszenie upadłości/oddalenie wniosku (art. 13 p.u.)

• Thanks 1

10 godzin temu, wojtekly napisał:

Prawdopodobnie kraj/zagranica wszystko zależy od ceny. Jak jest chwilowy boom (jak teraz z powodu Iranu/USA) to... wszyscy podnoszą ceny. A potem narzekają (np. rok później), że nie ma klientów. Obecny trend pokazuje jednak wzrost elastyczności: jest klient na wakacje w kraju, ceny nie wzrosły. Pożyjemy, zobaczymy. 

Tak samo jest z nartami. Jak ferie w Szczyrku/Czarnej/Zakopanem mają kogoś kosztować tyle co w Soelden, to wybierze Soelden. Jak będzie 2 x taniej, zostanie w kraju.