Góral spod Skrzycznego Posted April 4 Report Share Posted April 4 42 minuty temu, DMM napisał: Dzisiaj Skrzyczne, z rana lekko zmrożone, puściło już koło 9:00, jak na razie warunki rewelacyjne nie tylko jak na czwartego kwietnia, często nawet w zimę nie ma takich warunków jak dzisiaj, o dziwo ludzi trochę jest, ale bez tłoku Trochę przerysowałeś te warunki ale ok mogą być pogoda za to bajka 11 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RTS Posted April 4 Report Share Posted April 4 Czarna Góra. Czynna Biba, Lux - Trasa B I A na dziko, warunki na wszystkich trasach bardzo fajne, choć powoli widać już kamyczki i mocno ciemne plamy. Spokojnych Świąt! 17 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 5 Report Share Posted April 5 W dniu 3.04.2026 o 12:10, Lexi napisał: Nie wiem na 100% ale kiedyś wszedłem na portal PKL z biletami i 2 dni przed wyjazdem (rozważałem akurat taki termin) na autobus sprzedane były tylko dwa bilety (jest podgląd ilości sprzedanych) - sprzedawca zastrzega sobie prawo do odwołania imprezy z powodu kiepskiej pogody lub frekwencji.... i zapewne z tego korzysta... nie wykluczone że nawet jeszcze w tym roku wybierzemy sie z @marekbtl, ale musi chodzić Goryczkowa i zjazd do Kuźnic. Cześć. Chyba (dokładnie nie pamiętam) dwa lata temu już prawie kupiłem bilet, niestety wysypała się ekipa moja i się poddałem. Sprzedaż biletów lepiej wtedy szła bo coś koło połowy było zarezerwowane. Dajcie znać gdybyście jechali, może mi termin podpasuje jakby co... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marionen Posted April 5 Report Share Posted April 5 Na Kasprowym super warunki śniegowe, w Sudetach jak nie przepada się za sztucznym śniegiem to w zasadzie pozostają tylko wyższe partie Karkonoszy. Śnieg naturalny w zasadzie tak od około 1200 mnpm. Ostatnio trochę dosypało i jest całkiem nieźle. Gorzej z wyciągami na tej wysokości i raczej trzeba sobie radzić w inny sposób. Przejście Karkonoszy z Jakuszyc do Kowar (od stacji do stacji PKP) to około 45 km. Najlepsze warunki po południu miękki firn w okolicy Łabskiego i Śnieżnych Kotłów. Rano i wieczorem śnieg zmrożony... Pozdrawiam. 22 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RTS Posted April 5 Report Share Posted April 5 Czarna Góra. Po mszy i świątecznym śniadaniu, świątecznego łyżowania ciag dalszy. Dzisiaj warun zasysający narty, śniegi ciężkie i mokre, zabawa przednia. Wesołego Alleluja! Serdecznie pozdrawiam. 14 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RTS Posted April 6 Report Share Posted April 6 Hurra, hurra Czarna Górrraaaaa. Piękna pogoda i zróżnicowane warunki narciarskie, radocha Wielka i żal, że to już koniec sezonu zimowego. Serdecznie pozdrawiam. 18 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiki Posted April 7 Report Share Posted April 7 (edited) 13 godzin temu, RTS napisał: Piękna pogoda i zróżnicowane warunki narciarskie, radocha Wielka i żal, że to już koniec sezonu zimowego. no została jeszcze białka która przedłużyła sezon do najbliższej niedzieli-ilość śniegu na kamerkach wygląda spoko i dodatkowo wprowadzili karnety promo... osobiście to pierwsza zima gdy nie dam rady tam się pojawić i po jeździe skoczyć na termy Edited April 7 by kiki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tresor Posted April 7 Report Share Posted April 7 7 godzin temu, kiki napisał: no została jeszcze białka która przedłużyła sezon do najbliższej niedzieli-ilość śniegu na kamerkach wygląda spoko i dodatkowo wprowadzili karnety promo... osobiście to pierwsza zima gdy nie dam rady tam się pojawić i po jeździe skoczyć na termy Patrząc na obecne prognozy pogody, to Białka ma jeszcze taką ilość śniegu, że mogłaby kręcić na większości tras do weekendu majowego. Oczywiście nie zrobią tego, bo frekwencja po świętach będzie już symboliczna. Dlatego działają już tylko dwa wyciągi. Byłem tam w piątek przed świętami. Warunki świetne, ludzi było całkiem sporo, choć kolejek do wyciągów brak. Mimo bardzo ciepłego marca Białka kolejny raz udowadnia, że warunkami na trasach nie może się z nimi nikt w Polsce równać. Mamy 7 kwietnia, a warunki jak 7 lutego. 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted April 7 Report Share Posted April 7 Jeśli dobrze widzę, to obecnie mamy czynne w Polsce 4 stacje narciarskie - Kasprowy Wierch, Białka Tatrzańska, Ufo w Bukowinie i Wieżyca - Koszałkowo. Całkiem dobry wynik 4 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted April 7 Report Share Posted April 7 6 godzin temu, tresor napisał: mogłaby kręcić na większości tras do weekendu majowego I były na ten temat "przebąkiwania"... ale już ten wpis gdzieś "wcieło".. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted April 9 Report Share Posted April 9 Kasprowy wygląda rewelacyjnie w niedzielę-spotkam kogoś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 9 Report Share Posted April 9 Apr 9 Przegrani i wygrani sezonu 2025/2026 Zieleniec we mgle, pod koniec lutego niemal pusto! Mamy już czas po Świętach Wielkiej Nocy, więc w zasadzie można podsumowywać sezon. Co prawda jest jeszcze możliwość jazdy na nartach w Polsce, Czechach, na Słowacji i w Austrii lub w innych Alpach na pojedynczych ośrodkach i wyciągach, ale zasadniczo poniżej 1500 mnpm sezon się skończył. Kto wygrał sezon? Kto go przegrał? Spróbuję na to – z natury subiektywnie, bo są to moje odczucia – odpowiedzieć. W MOJEJ OCENIE WYGRANI SEZONU TO: 1) BIAŁKA TATRZAŃSKA I CAŁE PODHALE 2) MRÓZ, SŁOŃCE I SNOW FACTORY NA NO 3) CIEŃKÓW I WISŁA A PRZEGRANI SEZONU TO: 1) SZCZYRKOWSKI OŚRODEK NARCIARSKI 2) FREKWENCJA I PIENIĄDZ 3) NARCIARZE WOBEC OTOCZENIA NA PRZYKŁADZIE BRENNEJ Rozwińmy niżej dlaczego tak, a nie inaczej: BIAŁKA TATRZAŃSKA I CAŁE PODHALE Zaczynałem (Master) i kończyłem sezon (Małe Ciche - foto) w Małopolsce. Zresztą taki Kasprowy nadal jeździ Moim zdaniem sezon wygrało całe Podhale, a w szczególności Białka Tatrzańska. Na Podhalu można było jeździć od końca listopada (UFO) do Świąt Wielkiej Nocy, w zasadzie można dalej (Kasprowy: Gąsienicowa i Goryczkowa). Na początku grudnia Jurgów otwarł się niemal w całości, ukazując narciarzom w pełnej krasie też swoje dwie czarne trasy. Białka Tatrzańska zaczęła sezon na początku grudnia i zakończyła w Poniedziałek Wielkanocny. Zaczęła niemal w pełnej krasie (pół ośrodka) i zakończyła niemal w pełnej krasie (prawie cały ośrodek). Jeśli jest (?) jakaś rywalizacja między Białką i Szczyrkiem na najlepszą stację w Polsce, to po tym sezonie Białka wygrywa tę rywalizację niemal jak Iran z USA. Przeciwnik jest na łopatkach, nic nie wskazuje na to, że się podniesie i musi prosić o jakiekolwiek warunki kapitulacji, to znaczy rozejmu. Białka wygrywa pewnością sezonu, ilością pootwieranych tras (bez wyłączeń), jakością pokrywy śnieżnej (bez jakichkolwiek problemów), infrastrukturą. Przegrywa tylko jednym: wieczorem w Białce niemal nie da się jeździć, bo nie zamykają i nie ratrakują stoków przez jazdą wieczorną. MRÓZ, SŁOŃCE I SNOW FACTORY NA NO Wojtek skąpany w słońcu podczas obozu w ferie mazowieckie. I tak było... codziennie Sezon wygrała specyficzna pogoda, zwłaszcza w Beskidzie Śląskim. Słońce i mróz w poniedziałek, we wtorek, w środę... i tak dalej. A jak nie ma mrozu i jest ciepło, to jest... słońce. I tak... niemal cały sezon. Najlepsze opady zanotowano na koniec sezonu (lub po sezonie), gdy 99% wyciągów zostało już zamkniętych. W tym kontekście sezon wygrała stacja nieoczywista: Nowa Osada. W zasadzie pod koniec marca Nowa Osada kończyła sezon z... metrem śniegu. Kończyła, bo nie było już po co i komu jeździć. CAŁY TEKST I ZDJĘCIA: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/04/przegrani-i-wygrani-sezonu-20252026.html 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted April 9 Report Share Posted April 9 10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Białka Tatrzańska zaczęła sezon na początku grudnia i zakończyła w Poniedziałek Wielkanocny. Niezupełnie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 9 Report Share Posted April 9 13 minut temu, Lexi napisał: Niezupełnie.. Czyli jeszcze lepiej! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 9 Report Share Posted April 9 15 minut temu, Lexi napisał: Niezupełnie.. Dzięki, poprawiłem w blogu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted April 9 Report Share Posted April 9 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Apr 9 Przegrani i wygrani sezonu 2025/2026 Zieleniec we mgle, pod koniec lutego niemal pusto! Mamy już czas po Świętach Wielkiej Nocy, więc w zasadzie można podsumowywać sezon. Co prawda jest jeszcze możliwość jazdy na nartach w Polsce, Czechach, na Słowacji i w Austrii lub w innych Alpach na pojedynczych ośrodkach i wyciągach, ale zasadniczo poniżej 1500 mnpm sezon się skończył. Kto wygrał sezon? Kto go przegrał? Spróbuję na to – z natury subiektywnie, bo są to moje odczucia – odpowiedzieć. W MOJEJ OCENIE WYGRANI SEZONU TO: 1) BIAŁKA TATRZAŃSKA I CAŁE PODHALE 2) MRÓZ, SŁOŃCE I SNOW FACTORY NA NO 3) CIEŃKÓW I WISŁA A PRZEGRANI SEZONU TO: 1) SZCZYRKOWSKI OŚRODEK NARCIARSKI 2) FREKWENCJA I PIENIĄDZ 3) NARCIARZE WOBEC OTOCZENIA NA PRZYKŁADZIE BRENNEJ Rozwińmy niżej dlaczego tak, a nie inaczej: BIAŁKA TATRZAŃSKA I CAŁE PODHALE Zaczynałem (Master) i kończyłem sezon (Małe Ciche - foto) w Małopolsce. Zresztą taki Kasprowy nadal jeździ Moim zdaniem sezon wygrało całe Podhale, a w szczególności Białka Tatrzańska. Na Podhalu można było jeździć od końca listopada (UFO) do Świąt Wielkiej Nocy, w zasadzie można dalej (Kasprowy: Gąsienicowa i Goryczkowa). Na początku grudnia Jurgów otwarł się niemal w całości, ukazując narciarzom w pełnej krasie też swoje dwie czarne trasy. Białka Tatrzańska zaczęła sezon na początku grudnia i zakończyła w Poniedziałek Wielkanocny. Zaczęła niemal w pełnej krasie (pół ośrodka) i zakończyła niemal w pełnej krasie (prawie cały ośrodek). Jeśli jest (?) jakaś rywalizacja między Białką i Szczyrkiem na najlepszą stację w Polsce, to po tym sezonie Białka wygrywa tę rywalizację niemal jak Iran z USA. Przeciwnik jest na łopatkach, nic nie wskazuje na to, że się podniesie i musi prosić o jakiekolwiek warunki kapitulacji, to znaczy rozejmu. Białka wygrywa pewnością sezonu, ilością pootwieranych tras (bez wyłączeń), jakością pokrywy śnieżnej (bez jakichkolwiek problemów), infrastrukturą. Przegrywa tylko jednym: wieczorem w Białce niemal nie da się jeździć, bo nie zamykają i nie ratrakują stoków przez jazdą wieczorną. MRÓZ, SŁOŃCE I SNOW FACTORY NA NO Wojtek skąpany w słońcu podczas obozu w ferie mazowieckie. I tak było... codziennie Sezon wygrała specyficzna pogoda, zwłaszcza w Beskidzie Śląskim. Słońce i mróz w poniedziałek, we wtorek, w środę... i tak dalej. A jak nie ma mrozu i jest ciepło, to jest... słońce. I tak... niemal cały sezon. Najlepsze opady zanotowano na koniec sezonu (lub po sezonie), gdy 99% wyciągów zostało już zamkniętych. W tym kontekście sezon wygrała stacja nieoczywista: Nowa Osada. W zasadzie pod koniec marca Nowa Osada kończyła sezon z... metrem śniegu. Kończyła, bo nie było już po co i komu jeździć. CAŁY TEKST I ZDJĘCIA: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/04/przegrani-i-wygrani-sezonu-20252026.html Travelist sądzi inaczej, głosowanie online na najlepszy ON w tym sezonie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 10 Report Share Posted April 10 11 godzin temu, grimson napisał: Travelist sądzi inaczej, głosowanie online na najlepszy ON w tym sezonie: Ale ja pisałem, że to moje subiektywne odczucia i mój ranking - z obserwacji. Szanuję inne rankingi, te pewnie zależą od kryteriów i ew. bazy badawczej. W środku sezonu zresztą SMR pewnie wypada pozytywnie, co nie zmienia faktu, że sezon w grudniu i marcu (dla mnie kluczowe - wówczas mogę pojeździć sportowo) jest tam wielce niepewny. Zieleniec - tak, byłem, pisałem recenzję. Ośrodek jest OK, niektóre trasy bardzo OK, nie podobał mi się pewien odsetek narciarzy = wyjątkowo dużo goryli, jakiś taki zwyczaj jazdy bez kijów. Dla mnie: niebezpiecznie! Jaworzyna - dawno nie byłem, muszę się wybrać po zmianach (nowe koleje). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 10 Report Share Posted April 10 11 godzin temu, grimson napisał: Travelist sądzi inaczej, głosowanie online na najlepszy ON w tym sezonie: Nawiasem mówiąc to nie był ranking (mam na myśli mój), który ośrodek jest najlepszy, tylko dosłownie kto WYGRAŁ, a kto PRZEGRAŁ ten sezon. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted April 10 Report Share Posted April 10 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Ale ja pisałem, że to moje subiektywne odczucia i mój ranking - z obserwacji. Szanuję inne rankingi, te pewnie zależą od kryteriów i ew. bazy badawczej. W środku sezonu zresztą SMR pewnie wypada pozytywnie, co nie zmienia faktu, że sezon w grudniu i marcu (dla mnie kluczowe - wówczas mogę pojeździć sportowo) jest tam wielce niepewny. Zieleniec - tak, byłem, pisałem recenzję. Ośrodek jest OK, niektóre trasy bardzo OK, nie podobał mi się pewien odsetek narciarzy = wyjątkowo dużo goryli, jakiś taki zwyczaj jazdy bez kijów. Dla mnie: niebezpiecznie! Jaworzyna - dawno nie byłem, muszę się wybrać po zmianach (nowe koleje). Ten ranking Travelist był oparty o głosowanie online. Jeśli dany ON ma dobry marketing na fejsie/innych takich, to generuje to silną grupę obserwujących/komentujących w social media, i wtedy dostaje dużo głosów. Zielu zamieścił na swojej stronie www podsumowanie ruchu w internecie dla ON: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted April 10 Report Share Posted April 10 Popatrzcie na przyszły tydzień,co się szykuje na Kasprowym.Goryczkowa otwarta,cały prawie tydzień pełna lampa,chyba jest tu ktoś,kto dostosowuje się do okoliczności natury,a nie tylko terminów ferii... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdolnyŚlązak Posted April 10 Report Share Posted April 10 W tym tygodniu też było kilka pięknych dni, dzisiaj tak: 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted April 10 Report Share Posted April 10 31 minut temu, lski@interia.pl napisał: Popatrzcie na przyszły tydzień,co się szykuje na Kasprowym.Goryczkowa otwarta,cały prawie tydzień pełna lampa,chyba jest tu ktoś,kto dostosowuje się do okoliczności natury,a nie tylko terminów ferii... Ja już przebieram nogami w biurze, by po 16:00 obrać kierunek Zakopane Kuźnice. Jutro będę się delektował Goryczkową. Ciekawe, czy da się na dół zjechać szlakiem narciarskim z Gąsienicowej. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted April 10 Report Share Posted April 10 25 minut temu, lski@interia.pl napisał: Popatrzcie na przyszły tydzień,co się szykuje na Kasprowym.Goryczkowa otwarta,cały prawie tydzień pełna lampa,chyba jest tu ktoś,kto dostosowuje się do okoliczności natury,a nie tylko terminów ferii... Możliwe że będę w niedzielę z bratem bo akurat będzie na weekend w Polsce. Dla mnie powrót na Kasprowy po 7 latach, dla brata chyba po 10 albo 12 latach... Jutro chyba Łomnicę zrobię - mam wolne miejsca w aucie jakby ktoś chciał. Nie wykluczam Kasprowego w przyszłym tygodniu, jeśli najbliższa wizyta wypadnie pozytywnie... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted April 10 Report Share Posted April 10 Ja jutro mogę mieć piekny dzień z samego rana: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted April 10 Report Share Posted April 10 1 godzinę temu, pawelb91 napisał: Możliwe że będę w niedzielę z bratem bo akurat będzie na weekend w Polsce. Dla mnie powrót na Kasprowy po 7 latach, dla brata chyba po 10 albo 12 latach... Jutro chyba Łomnicę zrobię - mam wolne miejsca w aucie jakby ktoś chciał. Nie wykluczam Kasprowego w przyszłym tygodniu, jeśli najbliższa wizyta wypadnie pozytywnie... Odezwij się,ja będę jechał chyba w niedzielę,i potem we wtorek lub środę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts