Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Godzinę temu, koliber napisał:

Kolejny kroczek w stronę reaktywacji "Świeradowca":

Świeradowiec z pozwoleniem na budowę. Burmistrz: To efekt wielomiesięcznych negocjacji - Lwówecki.info

Oprócz tego, ma też powstać duża ilość ścieżek rowerowych (80km długości) - o tym można przeczytać w innych artykułach.

Zupełnie nie znam lokalnych uwarunkowań, a dodatkowo może dziennikarz w tym artykule palnął jakiś błąd, ALE gondola o długości 750 metrów wydaje się być niezłą megalomanią... nie wiem, jak długie miałyby być te 4 osobowe koleje, ale jeżeli nie dłuższe niż te 750 metrów (a tak można sądzić z załączonej mapki, jeżeli gondola miałaby mieć rzeczywiście 750 metrów), to projekt wydaje się być mocno przeskalowany... 

• Like 2

Niestety nie jest to błąd. Oba krzesła mają iść w śladzie dawnych wyciągów talerzykowych, mających po ok. 450m długości i 90m przewyższenia - na poniższej mapce narysowałem je liniami fioletowymi, a czarną - gondolę.

Przy czym dopiero po zrealizowaniu kolejnego etapu (II odcinka gondoli, biegnącego na szczyt Świeradowca) i ew. połączeniu z gondolą Ski&Sun, ośrodek będzie miał większy sens.

swieradowiec.jpg.91262ee5713257af5d7fff88d1fb75a9.jpg

• Like 2

7 godzin temu, koliber napisał:

Niestety nie jest to błąd. Oba krzesła mają iść w śladzie dawnych wyciągów talerzykowych, mających po ok. 450m długości i 90m przewyższenia - na poniższej mapce narysowałem je liniami fioletowymi, a czarną - gondolę.

Przy czym dopiero po zrealizowaniu kolejnego etapu (II odcinka gondoli, biegnącego na szczyt Świeradowca) i ew. połączeniu z gondolą Ski&Sun, ośrodek będzie miał większy sens.

swieradowiec.jpg.91262ee5713257af5d7fff88d1fb75a9.jpg

Ona będzie w 90% zarabiała latem - chodzi o to, aby turyści się nie "zmęczyli" w drodze na ten SKY WALK.

Jako, że nie mam daleko do Świeradowa, to wybrałem się dziś na oględziny. W miasteczku jest gorący politycznie okres (widoczne plakaty dot. lokalnego referendum 15.06) - oby nie miało to wpływu na istniejące plany.

Tereny dawnych tras nie zarosły aż tak bardzo, choć trochę drzewek i krzaków trzeba będzie wyciąć. Słupy wyciągów "Świeradowiec 1" (to ten na powyższej mapce po lewej) i "Świeradowiec 2" jeszcze stoją (choć nieco zniszczone), trzeciego - najdłuższego orczyka już nie. 

Najbardziej mnie dziwi jak oni chcą zmieścić trasę wzdłuż dolnej gondoli, skoro apartamentów "wyrosło" tam tyle, że ledwo można wcisnąć tam jakiś słup gondoli, ale na pewno nie trasę.

Zdjęcia:

sw1-dol.thumb.jpg.675778c5cf682b4466b97f13390ef2ae.jpg

Świeradowiec 1 - widok z dołu (u góry Sky Walk)

sw1-gora.thumb.jpg.3b508a568e7db2abad8529b395948316.jpg

Świeradowiec 1 - widok z góry

sw2-budka.thumb.jpg.8398ae66ae79b6802a8a848fdd4aeeb5.jpg

Świeradowiec 2 - "pozostałości" po kasie

sw2-dol.thumb.jpg.54b3af15ab5d5e29a205ed8743f7e43a.jpg

Świeradowiec 2 - widok z dołu

sw2-gora.thumb.jpg.d3d03360fc095d65f4247663d7928804.jpg

Świeradowiec 2 - widok z góry

sw3-dol.thumb.jpg.821417079bb71244adaa3a6ff4c53cec.jpg

Świeradowiec 3 - tu był najdłuższy, podwójny orczyk (ok. 1300m długości i ponad 300m przewyższenia). Ewentualny II odcinek gondoli w przyszłości będzie jeszcze dłuższy, bo między wyciągami II i III trzeba było trochę podejść pieszo, więc łącznie trasy z samej góry się wydłużą jeszcze o ten kawałek.

• Like 7

W dniu 13.06.2025 o 21:40, marcinn napisał:

A ja dziś zasięgnąłem języka w Wiśle na Skolnity. Okazuje się, że będzie taśma z samego dołu z parkingu puszczona dla narciarzy co by nie musieli się gramolić drogą do góry.

Wystałem zapytanie do osób najlepiej poinformowanych. Jak dostane odpowiedź, to napisze, po co kopią. Ja wiem o innym projekcie, ale dopóki nie sprawdzę, to się nie odzywam :)

W dniu 13.06.2025 o 21:40, marcinn napisał:

A ja dziś zasięgnąłem języka w Wiśle na Skolnity. Okazuje  się że będzie taśma z samego dołu z parkingu puszczona dla narciarzy co by nie musieli się gramolić drogą do góry.

Tak, jak myślałem ktoś Ci kit wcisnął! 😁  

Tam powstaje grubszy projekt, czyli winda, którą będzie można wyjechać bezpośrednio na peron kanapy, tak aby można było dostać się tam w łatwy sposób przez osoby starsze, dzieci, z wózkami itd. 

To jest część szerszego projektu i rozwoju ośrodka, m.in. wieży widokowej na górze.

• Like 3

14 godzin temu, JC napisał:

Tak, jak myślałem ktoś Ci kit wcisnął! 😁  

Tam powstaje grubszy projekt, czyli winda, którą będzie można wyjechać bezpośrednio na peron kanapy, tak aby można było dostać się tam w łatwy sposób przez osoby starsze, dzieci, z wózkami itd. 

To jest część szerszego projektu i rozwoju ośrodka, m.in. wieży widokowej na górze.

No cóż panowie troszkę mnie skłamali ale nie do końca wiedzieli co robią,ale na górze faktycznie się dzieje, nieźle rozbudowują się , tylko szkoda że nie przekłada się to strikcie w  trasy narciarskie choć pytanie czy tam jest szansa jeszcze coś ugrać 

2 godziny temu, marcinn napisał:

No cóż panowie troszkę mnie skłamali ale nie do końca wiedzieli co robią,ale na górze faktycznie się dzieje, nieźle rozbudowują się , tylko szkoda że nie przekłada się to strikcie w  trasy narciarskie choć pytanie czy tam jest szansa jeszcze coś ugrać 

W teorii jest szansa na jeszcze jedną trasę. Ale czy w przyszłości powstanie - nie wiem. Z punktu ośrodka, jego położenia w centrum Wisły, klienteli, jaka tu przyjeżdża, to inwestycję, jakie są aktualnie realizowane, są jak najbardziej logiczne.