Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, jacekma napisał:

Bobasku, powtarzam bo widzę znów nie zrozumiałeś/nie doczytałeś.  Ja tu się odnosiłem nie stricte do Szczawnika tylko do Twoich (i innych) wypocin o "pseudo ochronie przyrody" , ekoterrorystach i do Twojej "eksperckiej" wiedzy o Rysiach. O to żebyś spojrzał troszkę szerzej poza obręb swojego malutkiego noska. 

Starszaku... jedyne co mi się nasuwa, to bredzisz bez sensu i błądzisz pomiędzy tematami. Trudno, tacy ludzie też istnieją i podobno są potrzebne. Ja nie wiem do czego ale tak mówią statystyki... Powiem tylko tyle, mam dom w Muszynie i Rysia tam w życiu nie widziałem... Ale dobrze, twój nosek pewnie jest jak Pinokia, więc widzisz tam wszystko.... 🤣Kolejny eko dzban się uaktywnił.....

• Thanks 1

W dniu 1.08.2025 o 17:58, WojtekM napisał:

Ale wtedy nie będzie można mówić o Niemcach, Austriakach. Zmowa oczywista!

Tak, jeżdżę bardzo chętnie do Austrii. Już mam nawet rezerwacje poczynione.

No i porównanie Kaprun z Muszyną 🙃. Byłeś kiedyś w jakimś porządnym ośrodku? Pytam z ciekawości.

Dwa wątki:
1) Porównanie Kaprun z Muszyną - gdyby rozkręcić Muszynę, na korzyść Muszyny jako miejscowości. ON w Kaprun nieporównywalny, ale NIGDY JUŻ TAM NIE POJADĘ. Dla mnie Kitz to cmentarz. Między innymi dlatego, że byłem tam tydzień wcześniej przed wypadkiem.

2) Odpowiem też na durne pytanie. Tak, byłem wielokrotnie, ale lubię też jeździć w Polsce, uczę w Polsce i chciałbym, abyśmy - na miarę możliwości - się zbliżali tym, co możemy, do ośrodków alpejskich. Gór nie podwyższymy, ale jest wiele ośrodków w Polsce, które robią wiele aby tak było. A mają rzucane kłody pod nogi.

• Like 3

🎿 Nowe inwestycje - Jaworzyna Krynicka nie zwalnia tempa! 🏔️

Ośrodek narciarski Jaworzyna Krynicka kolejny rok z rzędu dynamicznie się rozwija! 💪 W ostatnich latach zrealizowano wiele ważnych inwestycji: dwie nowoczesne koleje linowe, zmodernizowany system naśnieżania tras narciarskich, nowe oświetlenie stoków, nowoczesne centrum obsługi gości z wypożyczalnią i serwisem nart, klimatyczna strefa après-ski.

🚠 Obecnie trwa budowa długo wyczekiwanej kolei linowej, która zastąpi stary wyciąg o niskiej przepustowości – to ogromna zmiana dla narciarzy!

🏨 Modernizacji doczekał się także hotel przy Jaworzynie, który już od grudnia powita gości w zupełnie nowej odsłonie!

📽️ Zobacz film i sprawdź, co nowego czeka na Ciebie w sezonie zimowym 2025/2026 na Jaworzynie Krynickiej!

• Like 11
  • Thanks 1

Na Słowacji piękna nowa kanapa i rysie im nie przeszkadzają w budowie, nie to co w naszej pięknej Polsce: 

https://www.skionline.pl/stacje/w-tatrach-powstanie-8-osobowa-kanapa,newsy,9075.html

ekoterrorysci u nas na pełnej kurtyzanie rozbijają państwo, a służby specjalne przyglądają się temu bezczynnie. 

• Like 1

W dniu 4.08.2025 o 10:49, MarioJ napisał:

Na Wyborczej jest świeży wywiad z dyrektorem TPN. Później Wam wrzucę cytaty dotyczące wyciągów. Jest nieco pozytywnie.

https://zakopane.wyborcza.pl/zakopane/7,179294,32144418,dyrektor-tpn-w-tatrach-ma-wnioski-o-zmiany-pod-krzyzem-na.html

Dasz radę wyciągnąć te wypowiedzi? Niestety większość osób nie wchodzi na ten ściek medialny, a tym bardziej nie będzie im płaciła szekli 😉

W dniu 1.08.2025 o 19:03, Lexi napisał:

..nie zapominaj o żydach, masonach i kosmitach..

Ci z Kaprun to nawet nie wiedzą, ze można mieć takie problemy jak blokada modernizacji starej kolejki, bo Rysiu się pojawił. Oczywiście nie wiedzą też gdzie Muszyna, ale nasi „Somsiedzi” zza między mogą mieć na to wpływ. A oni mają dobre relacje z polskimi ekoterrorystami. Piękna współpraca w Szczyrku jest tego dowodem. 

• Like 1

W dniu 1.08.2025 o 18:23, jacekma napisał:

Bobasku, powtarzam bo widzę znów nie zrozumiałeś/nie doczytałeś.  Ja tu się odnosiłem nie stricte do Szczawnika tylko do Twoich (i innych) wypocin o "pseudo ochronie przyrody" , ekoterrorystach i do Twojej "eksperckiej" wiedzy o Rysiach. O to żebyś spojrzał troszkę szerzej poza obręb swojego malutkiego noska. 

Trochę szerzej to niech spojrzą ekoterrorysci, bo gmina umiera, biznesy padają, a to jest najważniejsze w tej sprawie. Ludzie i ich przyszłość są najważniejsi. I o tym ekoterrorysci i te grupy wpływu zapominają. 

W dniu 1.08.2025 o 14:45, Victor napisał:

Zastanawiające ,że deptacze gór po piękne selfie nikomu nie przeszkadzają ( gdzieś niedawno obiło mi sie o uszy ,że już ponad 2 miliony osób odwiedziło Zako i okolice a mamy połowę roku )a modernizacja tego co już jest to wielki kłopot dla natury  🤦‍♂️ 

Tymczasem w Dolomitach takie kolejeczki po selfie 

https://www.nieuwsblad.be/buitenland/boze-boeren-installeren-betalend-draaihek-op-berg-uit-protest-tegen-instagrammers/81215435.html?utm_medium=referral&utm_campaign=share

Miałem przyjemność w tych kolejeczkach stać pod koniec lipca pod Secedą. Tam nikomu nic nie przeszkadza, tak wiem, tam więcej gór, ale też wielokrotnie więcej kolejek, infrastruktury, itp. 

modernizacja kolejki w Goryczkowej z zostawieniem limitów wjazdowych wagonikiem nie zmieni nic dla środowiska. A ludzie będą bezpieczniej i bardziej komfortowo podróżowali. 

• Like 2

W dniu 1.08.2025 o 16:20, jacekma napisał:

Są też tacy dla których przyroda to pasja.

Nie każdego działania kierowane są przez pieniądz. 

😂😂😂😂😂😂 o wooju złoty 🫣😎😂

w poważnym państwie służby rozniosłyby Wasze organizacje w drobny mak. Jednak my, niezależnie od opcji politycznej do tej pory rządzącej, jesteśmy państwem z dykty lub kartonu. 

• Thanks 1

4 hours ago, Krakus81 said:

Na Słowacji piękna nowa kanapa i rysie im nie przeszkadzają w budowie, nie to co w naszej pięknej Polsce: 

https://www.skionline.pl/stacje/w-tatrach-powstanie-8-osobowa-kanapa,newsy,9075.html

ekoterrorysci u nas na pełnej kurtyzanie rozbijają państwo, a służby specjalne przyglądają się temu bezczynnie. 

To miało powstać już 10 lat temu, ale:

"Neskôr došlo k zdĺhavému povoľovaniu, proces bol súdne napadnutý a výnimka na výstavbu sa zrušila. Preto muselo dôjsť k opätovnému povoľovaniu. Ale nejde o žiadnu novinku, bude to lanovka, ktorá na spomínanom mieste mala stáť už pred desiatimi rokmi." - link

To mój ostatni post w tym temacie, bo jednak dyskusja tutaj nie ma nic wspólnego z wymianą argumentów, a raczej polega na wyrażeniu emocji (politycznych).

• Thanks 1
  • Downvote 1

9 minut temu, wojtekly napisał:

"Neskôr došlo k zdĺhavému povoľovaniu, proces bol súdne napadnutý a výnimka na výstavbu sa zrušila. Preto muselo dôjsť k opätovnému povoľovaniu. Ale nejde o žiadnu novinku, bude to lanovka, ktorá na spomínanom mieste mala stáť už pred desiatimi rokmi." - link

To mój ostatni post w tym temacie, bo jednak dyskusja tutaj nie ma nic wspólnego z wymianą argumentów, a raczej polega na wyrażeniu emocji (politycznych).

Pomijając całą dyskusję o dewastacji Parków Narodowych to akurat ta kanapa w Szczyrbskim ma sens ekonomiczny w odróżnieniu od Goryczkowej

• Like 1
  • Downvote 3

1 godzinę temu, wojtekly napisał:

co to za argument ? też mógł pojawić się Ryś lub inny zwierz. A się nie pojawił, a u nas się pojawił. Przypadek ? NIE "SONDZE"

Godzinę temu, Jeeb napisał:

Pomijając całą dyskusję o dewastacji Parków Narodowych to akurat ta kanapa w Szczyrbskim ma sens ekonomiczny w odróżnieniu od Goryczkowej

Absolutnie ma sens, u nas w Polsce nigdy nic nie ma sensu. Do czasu tragedii na tym wiekowym krześle, wtedy nikt nie będzie winny... 

• Like 1

4 godziny temu, Jeeb napisał:

sens ekonomiczny

Widzisz Janek - sens ekonomiczny po Polsku jest wtedy kiedy inwestycja jest duża i można ją przeciągać w nieskończoność "pasąc się za państwowe" do woli - idealne są np. zbiorniki wodne i inne zapory bo tam w efekcie wszelkie ślady zalewa  woda..

Goryczkowa jest zbyt na świeczniku i wszyscy wszystkim by patrzyli na łapki ii jeszcze presja czasu...bez sensu całkiem - dla tego oddelegowano rysia..  :)

• Like 2

3 godziny temu, Lexi napisał:

Widzisz Janek - sens ekonomiczny po Polsku jest wtedy kiedy inwestycja jest duża i można ją przeciągać w nieskończoność "pasąc się za państwowe" do woli - idealne są np. zbiorniki wodne i inne zapory bo tam w efekcie wszelkie ślady zalewa  woda..

Goryczkowa jest zbyt na świeczniku i wszyscy wszystkim by patrzyli na łapki ii jeszcze presja czasu...bez sensu całkiem - dla tego oddelegowano rysia..  :)

ja cały czas twierdzę, że kwestia bezpieczeństwa na Goryczkowej powinna być priorytetowa. I naprawdę te przepychanki ekologów powinny być natychmiast ucięte. I zacząć powinna się MODERNIZACJA. A jak się sytuacja zmieni w przyszłości, to trzeba zrobić naśnieżanie, ale najpierw 1 krok, by nikt tam NIE STRACIŁ ŻYCIA. 

• Like 3

13 godzin temu, Krakus81 napisał:

Dasz radę wyciągnąć te wypowiedzi? Niestety większość osób nie wchodzi na ten ściek medialny, a tym bardziej nie będzie im płaciła szekli 😉

Jeśli w ten sposób prezentujesz swój brak szacunku wobec dziennikarza, to muszę wyrazić swoją dezaprobatę.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Downvote 1

W dniu 13.08.2025 o 02:54, Jusik2002 napisał:

Ale jak to ? W jaki sposób rozebrać bez ciężkiego sprzętu? Czy to nie wpłynie na lokalna przyrodę  ? Co na to kozice  ?? 

Właśnie siedzę na balkonie przy śniadanku i obserwuje jak robią to Szwajcarzy 

IMG_5884.thumb.jpeg.439ef1d3d1740a3acbdb36c40e9d4161.jpeg

heli zamiast zwózki ściętych drzew ciężkim sprzętem, patrzyłem na stoper i jeden lot to max 5 minut

• Like 1