Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Jeeb napisał:

a może niech kupią sprzęt skiturowy to wciąg nie będzie potrzebny 

Ale ja nie piszę o tym, że oni tam mają się relaksować zjazdowo czy skitourowo. Ale o życiu, pracy, przyszłości ich i ich rodzin. 

Absolutny brak empatii. Absolutna pogarda dla ludzi. 

• Thanks 1

1 godzinę temu, WojtekM napisał:

Ależ bzdety.

Nie bzdety, tylko ocena. Panowie uważają, że Wasz punkt widzenia jest ważniejszy niż życie i praca ludzi. Ja się z tym nie zgadzam. Narty skuturowe sam lubię, ale to rzadkość i mało kto na tym zarabia. Miejscowości i firmy żyją z narciarstwa powszechnego, zjazdowego, a te wiąże się z infrastrukturą: wyciągi, trasy, knajpy, wypożyczalnie, szkółki, noclegi, baseny. 

• Like 7
  • Thanks 1

10 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nie bzdety, tylko ocena. Panowie uważają, że Wasz punkt widzenia jest ważniejszy niż życie i praca ludzi. Ja się z tym nie zgadzam. Narty skuturowe sam lubię, ale to rzadkość i mało kto na tym zarabia. Miejscowości i firmy żyją z narciarstwa powszechnego, zjazdowego, a te wiąże się z infrastrukturą: wyciągi, trasy, knajpy, wypożyczalnie, szkółki, noclegi, baseny. 

rozumiem że jak tego jednego krzesełka nie zbudują to miejscowa ludność wymrze z głodu ?

5 minut temu, Jeeb napisał:

rozumiem że jak tego jednego krzesełka nie zbudują to miejscowa ludność wymrze z głodu ?

Nie,po prostu porzucą ojcowiznę i wyjadą do Krakowa lub Warszawy powiększać tereny osiedlowe i pracować w nowym wielkim biurowcu. I to jest ekologiczne, cała ta miejska deweloperka? A w Szczawniku wszystko zarośnie i będą same chaszcze.

10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nie,po prostu porzucą ojcowiznę i wyjadą do Krakowa lub Warszawy powiększać tereny osiedlowe i pracować w nowym wielkim biurowcu. I to jest ekologiczne, cała ta miejska deweloperka? A w Szczawniku wszystko zarośnie i będą same chaszcze.

oczywiście, wielkie miasta i tak już są zdewastowane ekologicznie więc kilkadziesiąt dodatkowych wieżowców nie robi różnicy. W Alpach wiele wiosek, zwłaszcza tych niżej położonych, rezygnuje z infrastruktury narciarskiej i całkiem dobrze żyje z turystyki ekologicznej. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Downvote 1

8 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Tam są kupione dwa odcinki nowoczesnej kolei linowej.

Po co kupowali, kiedy nie mieli zgody na budowę? Pewnie liczyli, że jakoś to będzie.

12 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nie,po prostu porzucą ojcowiznę

Wzruszające.

Kiedy na Śląsku zamykano kopalnie, wtedy część górników się przebranżowiła, a część wróciła na ojcowiznę. Taki cykl.

• Like 1
  • Haha 1
  • Downvote 1

3 godziny temu, WojtekM napisał:

Zaczęli głodować?

Ale Wy jesteście ograniczenia umysłowo... Mówię o tobie i koledze @Jeeb . Gdyby myśleć tak debilnie jak Wy, to w Polsce by wogole nie istniała zimowa turystyka narciarka. Ludzi, których nie stać na wyjazd w Alpy nawet by nie pomyśleli o nartach. Jest to niezwykle głupie myślenie. W Polsce też można pojeździć ale należy zainwestować w skuteczne naśnieżanie. Skoro sa osoby ktore chca w to inwestowac to zbaczy, ze nadal to sie oplaca... Rys na wybrukowanym parkingu to brak slow... Pewnie przez ten parking jeszcze przeszly dziesiatki gatunkow zwierzat i co z tego  ??  Skrajnosc i debilizm eko sięga w naszym kraju już totalnych granic.... 

• Like 6
  • Haha 1
  • Downvote 1

22 godziny temu, WojtekM napisał:

Po co kupowali, kiedy nie mieli zgody na budowę? Pewnie liczyli, że jakoś to będzie.

Wzruszające.

Kiedy na Śląsku zamykano kopalnie, wtedy część górników się przebranżowiła, a część wróciła na ojcowiznę. Taki cykl.

Jeszcze raz. Śląsk ma mnóstwo innych możliwości, niż kopalnie. To ogromna aglomeracja, na przecięciu dwóch najważniejszych autostrad w Polsce. Spore miasta jak na polskie warunki. Brak pracy w górnictwie nie jest tragedią, znajdzie się prace w logistyce lub gdziekolwiek indziej. 
Brak nowoczesnych wyciągów w Szczawniku oznacza upadek zimowej turystyki (bardzo dochodowej), a rezultacie upadek firm, bo na sezonie letnim nie da się utrzymać dzisiaj firmy. Koszty są zbyt duże, a pracownicy chcą mieć prace cały rok, a nie tylko przez 5 miesięcy w sezonie. 

jednak już wiadomo, że was to nie interesuje. Nic to nie znaczy, oprócz tego co już wyżej zostało opisane. Pan @WojtekM, Pan @Jeeb i chyba (?) Pan @Lexi mają głęboko gdzieś ludzi tam żyjących. Mam nadzieję, że karma kiedyś do Was wróci. 

mam jednak nadzieję, że normalność i rozsądek wygrają także w tej sprawie i Szczawnik niedługo będzie się cieszył z postawionego wyciągu. Szkoda tylko, że nie zobaczymy wtedy waszych twarzy. 

• Haha 3

45 minut temu, Krakus81 napisał:

mam jednak nadzieję, że normalność i rozsądek wygrają także w tej sprawie i Szczawnik niedługo będzie się cieszył z postawionego wyciągu. Szkoda tylko, że nie zobaczymy wtedy waszych twarzy. 

jak dożyję to przyjadę na otwarcie

• Like 1

59 minut temu, Jeeb napisał:

jak dożyję to przyjadę na otwarcie

Ale zasłoń wtedy twarz 🥷

54 minuty temu, Jeeb napisał:

planuję już od dobrych kilku lat ale raczej mnie nie stać

chciałem w Szczyrku blisko wyciągu

Ło panie, weź pożyczkę, bo przez takich lokalni przedsiębiorcy muszą opuszczać ojcowiznę.

• Haha 1

4 godziny temu, kordiankw napisał:

Bliżej stoku w tej cenie nie znajdziesz:

dzięki @kordiankw ale to 3 Łóżka w 1 pokoju a ja szukałem apartamentu na 6 osób z 2 sypialniami.

Już sobie odpuściłem na nadchodzący sezon.

Już od kilku lat planujemy ze starymi przyjaciółmi (mieszkają w Katowicach), spędzanie tygodnia sylwestrowego gdzieś w Polskich Górach.

Chcieliśmy tak jak przed 40 laty albo w Zakopanym albo w Szczyrku.

W Zakopanym mieszkaliśmy w Energetyku (w Kuźnicach 100m od kolejki na Kasprowy)

a w Szczyrku w domu wczasowym, który dziś już nie istnieje - był obok stacji krzesełek na Jaworzynę.

Energetyk istnieje jako hotel i za 6 osób i 7 nocy mieliśmy zapłacić 24K PLN a w Szczyrku w Hotelu Meta to wiesz jakie są ceny.

Ostatecznie spotkamy się w Szwajcarii gdzie 6 osobowy Chalet kosztuje na 7 dni 1800 CHF

• Thanks 1

15 minut temu, Jeeb napisał:

dzięki @kordiankw ale to 3 Łóżka w 1 pokoju a ja szukałem apartamentu na 6 osób z 2 sypialniami.

Już od kilku lat planujemy ze starymi przyjaciółmi (mieszkają w Katowicach), spędzanie tygodnia sylwestrowego gdzieś w Polskich Górach.

a w Szczyrku w domu wczasowym, który dziś już nie istnieje - był obok stacji krzesełek na Jaworzynę.

Energetyk istnieje jako hotel i za 6 osób i 7 nocy mieliśmy zapłacić 24K PLN a w Szczyrku w Hotelu Meta to wiesz jakie są ceny.

Ostatecznie spotkamy się w Szwajcarii gdzie 6 osobowy Chalet kosztuje na 7 dni 1800 CHF

To się nie spotykamy w Szczyrku na Sylwestra 😔. Co prawda nie jest to najlepszy okres na jazdę, bo tłoczno, ale jak ktoś lubi wcześnie wstawać, to się wyjeździ.

• Like 1
  • Haha 1

W dniu 12.09.2025 o 13:47, koliber napisał:

Brenna Ski Dolina zapowiada na Facebook'u dość istotne zmiany m.in. w "dostępności tras", cokolwiek to znaczy.

Z FB

❄️ Odliczamy dni do zimy 2025/26! ❄️

Już niebawem startujemy z nowym sezonem – a mamy dla Was ważną zapowiedź: nasza stacja narciarska przejdzie przebudowę, żeby była jeszcze bezpieczniejsza i przyjemniejsza dla każdego zjazdu. 🎿

👉 Dlatego śledźcie nasz profil – będziemy dzielić się szczegółami, zdjęciami z postępu prac i terminami. Nie przegapcie niczego!

• Like 2

1 godzinę temu, Jeeb napisał:

Przeż Ty do Czarnej Góry miałeś wpaść, o ile dobrze pamiętam z wnuczką😉