Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

16 minutes ago, fredek321 said:

Nie jesteśmy kolegami, to po pierwsze. 30 linii skibusów nie rozwiąże problemu bo Polak, w Polsce musi dojechać samochodem pod sam wyciąg

kolego fredek niesłusznie się unosisz, bo forma "kolego" jest ogólnie przyjętą formą zwracania się do swoich rozmówców na forach...

co do skibusów to się zgadzam że w Szczyrku nie rozwiążą sytuacji, bo nie ma szans by przyjeżdżający na jeden dzień zostawili samochody przed Szczyrkiem

1 minutę temu, zipp1001 napisał:

kolego fredek niesłusznie się unosisz, bo forma "kolego" jest ogólnie przyjętą formą zwracania się do swoich rozmówców na forach...

co do skibusów to się zgadzam że w Szczyrku nie rozwiążą sytuacji, bo nie ma szans by przyjeżdżający na jeden dzień zostawili samochody przed Szczyrkiem

Troglodyta różnicujący ludzi ze względu na płeć i piszący o kobietach: " a widzeniu tunelowym na zakupach nawet nie wspomnę, wówczas nie wodza cię nawet gdy stoisz tuż przed nią, No chyba ze wyciągasz kartę kredytową ;)", nie będzie się zwracał do mnie per "kolego" nawet na forum, bo mnie to obraża.

5 minut temu, Ratrak napisał:

Panowie, dajcie jakieś relacje i pogadajmy o nartach, szkoda czasu na takie napinanie się na forum, gdzie ludzi łączy fajna, wspólna pasja.

Zastanawiam się nad wyruszeniem jutro do Szczyrku do jakiegoś wtorkowego wieczoru - jest w ogóle sens się tam pchać, czy lepiej z Łodzi obrać kierunek np. Janske Lazne?

Jak zamieszkasz pomiędzy Soliskiem, a Pośrednim będzie super.

5 minut temu, zipp1001 napisał:

Najbardziej pomogłoby "przebicie się" z wyciągami  na drugą stronę grzbietu Skrzycznego - do Kotliny Żywieckiej - Słotwiny, Lipowej czy Ostrego. Tam miejsca na parkingi by było. Pomarzyć można - choć takie pomysły kiedyś się pojawiały.

12 minut temu, Ratrak napisał:

Panowie, dajcie jakieś relacje i pogadajmy o nartach, szkoda czasu na takie napinanie się na forum, gdzie ludzi łączy fajna, wspólna pasja.

Zastanawiam się nad wyruszeniem jutro do Szczyrku do jakiegoś wtorkowego wieczoru - jest w ogóle sens się tam pchać, czy lepiej z Łodzi obrać kierunek np. Janske Lazne?

Jest sens, tymbardziej, ze masz do dyspozycji nie tylko Szczyrk, ale rownież Pilsko Wiśle, Ustroń Brenna itd.

Edytowane przez Gość

Dziś wsiadłem o 8:20 w autobus z Bielska i skończyło się na tym, ze o 9:50 wysiadłem w okolicach Buczkowic, bo równie szybko szło się na piechotę, co stało w korku. Niestety nie miałem już ochoty na jazdę po takich przygodach, a pogoda też nie zachęcała. Miasto faktycznie zakorkowane i zasypane (padało do 16-tej od samego rana, albo od wczoraj). Za to piękna, zimowa sceneria dla spacerowiczów, choć chodniki też w wielu miejscach nieodśnieżone. Nie mam pojęcia gdzie te wszystkie auta parkują, skoro będąc pod gondolą, naliczyłem na parkingu 25 aut x 6 rzędów = 150, trochę jeszcze stało dookoła, więc powiedzmy 200. Drugi parking pewnie podobnej wielkości. Kolejka do gondoli na oko 5-10 minut, pierwszy raz za to widziałem tylu narciarzy, zjeżdżających na sam dół ze Skrzycznego. Jutro drugie podejście godzinę wcześniej, czyli start z Bielska 7:20 i ma też tak mocno nie padać.

• Like 4
  • Thanks 1

8 minut temu, fredek321 napisał:

Troglodyta różnicujący ludzi ze względu na płeć i piszący o kobietach: " a widzeniu tunelowym na zakupach nawet nie wspomnę, wówczas nie wodza cię nawet gdy stoisz tuż przed nią, No chyba ze wyciągasz kartę kredytową ;)", nie będzie się zwracał do mnie per "kolego" nawet na forum, bo mnie to obraża.

Wyluzuj dziadziu, bo sie spocisz i jeszcze ci rozrusznik stanie imbecylu, poczucie humoru to także dobra cecha, ale idioci jej nie posiadają, bez odbioru, możemy kontynuować ta rozmowę wyłącznie w realu, o ile wiesz co to realny świat dupku. Masz odwagę na spotkanie twarzą w twarz?

Ech, to ja chyba sensu startu do Szczyrku nie widzę. Myślałem, by jechać autem i na miejscu poruszać się autobusami tak jak robiłem, gdy byłem tam jeszcze w orczykowych czasach. Ale cóż z tego, skoro skibus też stoi w korku :(.

Wygląda na to, że sens ma jedynie nocleg w Wiśle i przejazd przez Biały Krzyż, ale tutaj z kolei problem w wiekowym samochodzie bez bajerów typu ABS i ESP 😅.

• Like 1

Przed chwilą, Ratrak napisał:

Ech, to ja chyba sensu startu do Szczyrku nie widzę. Myślałem, by jechać autem i na miejscu poruszać się autobusami tak jak robiłem, gdy byłem tam jeszcze w orczykowych czasach. Ale cóż z tego, skoro skibus też stoi w korku :(.

Wygląda na to, że sens ma jedynie nocleg w Wiśle i przejazd przez Biały Krzyż, ale tutaj z kolei problem w wiekowym samochodzie bez bajerów typu ABS i ESP 😅.

Dowiedz się, czy są miejsca u pastora Byrta na luterskiej parafii.

10 minut temu, Ratrak napisał:

Na Białym Krzyżu jest jeszcze jeden problem z niedoświadczonymi kierowcami, którzy po zatrzymaniu samochodu na podjeździe nie potrafią już ruszyc i tworzy sie kolejny korek. Skibusom w Szczyrku brakuje hubów przesiadkowych przed Szczyrkiem, w drodze na Chopok jest takich kilka i tam sie zostawia samochód.

Edytowane przez Gość

45 minut temu, fredek321 napisał:

Nie jesteśmy kolegami, to po pierwsze. 30 linii skibusów nie rozwiąże problemu bo Polak, w Polsce musi dojechać samochodem pod sam wyciąg, to po drugie, a po trzecie i najważniejsze jaki narciarz, taki kierowca co widać słychać i czuć.

Tu nie chodzi o ilość linii. W Szczyrku skibus też dojeżdża pod sam wyciąg, tylko problem jest inny. Zbyt rzadko umieszczone przystanki. Skibus powinien zatrzymywać się co 200-300 metrów tak by prawie każdy miał blisko do Skibusa. W innym przypadku jeśli ma iść z całym tabunem, 800 metrów na przystanek to taki klient wybierze własne auto.

Ja sam jak szukam noclegu w Szczyrku to albo przy wyciągu albo przy samym przystanku Skibusa.

• Like 1

Przed chwilą, ptk89 napisał:

Tu nie chodzi o ilość linii. W Szczyrku skibus też dojeżdża pod sam wyciąg, tylko problem jest inny. Zbyt rzadko umieszczone przystanki. Skibus powinien zatrzymywać się co 200-300 metrów tak by prawie każdy miał blisko do Skibusa. W innym przypadku jeśli ma iść z całym tabunem, 800 metrów na przystanek to taki klient wybierze własne auto.

Ja sam jak szukam noclegu w Szczyrku to albo przy wyciągu albo przy samym przystanku Skibusa.

To oczywiste. Jednak w Szczyrku problemem nie są "stali" goście. Problemem jest dojazd "jednodniowych" gości. Uważam, że nawet zbudowanie parkingu na 2000 samochodów przed Szczyrkiem, nie rozwiąże problemu, bo Polak, w Polsce musie jechać swoim samochodem do końca.

• Like 1

1 minutę temu, ptk89 napisał:

Zgadza się, do ta komunikacja publiczna eliminuje korki i smog spowodowany spalinami stojących w korku samochodów. Transport w Szczyrku jest na razie na poziomie dość prymitywnym dlatego nie można dojechać pod wyciągi. 

12 minut temu, fredek321 napisał:

To oczywiste. Jednak w Szczyrku problemem nie są "stali" goście. Problemem jest dojazd "jednodniowych" gości. Uważam, że nawet zbudowanie parkingu na 2000 samochodów przed Szczyrkiem, nie rozwiąże problemu, bo Polak, w Polsce musie jechać swoim samochodem do końca.

Głupi zawsze wie lepiej, myślisz ze Polacy różnią sie w tym względzie od innych nacji? Włosi sa jeszcze gorsi, ale jak maja wygodny, darmowy wybór, to decyzja jest prosta, większość wybiera darmowy, szybki, skuteczny transport publiczny. Powiem więcej, wiesz, ze w Val di Sole regularnie bazuje nie mniej niż 1000 Polaków i jeżdżą skibusami a nie samochodami?

Edytowane przez Gość

1 minutę temu, fredek321 napisał:

Od czegoś trzeba zacząć. Ja bym właśnie próbował "wymusić" na stałych gościach całkowite zaparkowanie pojazdów na posesjach noclegowych. Tak się stanie jeśli skibus będzie zatrzymywał się "pod nosem". Ja wtedy widzę same korzyści, bo ktoś za darmo zawozi mnie pod wyciąg i mogę sobie też spokojnie strzelić jakieś piwko w barze :)

Częstsze przystanki to moim zdaniem konieczne minimum na ten moment. Potem zbadać co i jak się zmieniło w kwestii zakorkowania Szczyrku i ewentualnie myśleć dalej. Nie mam wiedzy na temat możliwości ograniczania ruchu na takiej drodze jaka prowadzi przez Szczyrk, ale być może trzeba cisnąć najwyższe władze by nadać tej drodze specjalne uprawnienia w okresie styczeń-luty by wjeżdżać tylko z jakaś "przepustką". Takie przepustki wydawały by władze miasta oraz właściciele noclegów dla swoich gości.

• Like 1

1 minutę temu, ptk89 napisał:

Ja bym właśnie próbował "wymusić" na stałych gościach całkowite zaparkowanie pojazdów na posesjach noclegowych.

2 minuty temu, ptk89 napisał:

Takie przepustki wydawały by władze miasta oraz właściciele noclegów dla swoich gości.

To jest rozwiązanie, tylko droga jest wojewódzka, przelotowa i nie ma stosownych aktów prawnych i nie będzie chęci wśród decydentów i ...... . Czy można zdobyć/stracić głosy takim ruchem?

Masz całkowita racje, zakazy nie sa konieczne, wystarczy wygoda i ekonomia, w dodatku jadąc skibusem można z czystym sumieniem wypić grzańca na stoku. Tutaj zdjęcie poglądowe, dwa sąsiednie przystanki w różnych kierunkach a 50 m. dalej kolejny przystanek tuż pod oknem hotelowego pokoju, dodam, ze jazda tam autobusem to nie lada sztuka, Szczyrk nie ma tak wąskich uliczek ;).

EABCC549-0B8D-47AD-8AAA-14B8604AC0E0.jpeg

7 minutes ago, Sariensis said:

Głupi zawsze wie lepiej, myślisz ze Polacy różnią sie w tym względzie od innych nacji? Włosi sa jeszcze górski, ale jak maja wygodny, darmowy wybór, to decyzja jest prosta, większość wybiera darmowy, szybki, skuteczny transport publiczny. Powiem więcej, wiesz, ze w Val di Sole regularnie bazuje nie mniej niż 1000 Polaków i jeżdżą skibusami a nie samochodami?

Kolego nie możesz zrozumieć, że problemem transportu w Szczyrku jest ~5mln aglomeracja śląska w zasięgu 1-1,5h drogi i tacy ludzie jadący na jeden dzień nie zostawią samochodów przed Szczyrkiem. Transport skibusem nie jest żadną wygodą z punku widzenia kogoś kto jedzie ze śląska pod wyciąg i nie ma ochoty na przesiadkę 8km przed gondolą i tego żadne zaklęcia nie zmienią...

• Like 2

9 minut temu, ptk89 napisał:

Od czegoś trzeba zacząć. Ja bym właśnie próbował "wymusić" na stałych gościach całkowite zaparkowanie pojazdów na posesjach noclegowych. Tak się stanie jeśli skibus będzie zatrzymywał się "pod nosem". Ja wtedy widzę same korzyści, bo ktoś za darmo zawozi mnie pod wyciąg i mogę sobie też spokojnie strzelić jakieś piwko w barze :)

Częstsze przystanki to moim zdaniem konieczne minimum na ten moment. Potem zbadać co i jak się zmieniło w kwestii zakorkowania Szczyrku i ewentualnie myśleć dalej. Nie mam wiedzy na temat możliwości ograniczania ruchu na takiej drodze jaka prowadzi przez Szczyrk, ale być może trzeba cisnąć najwyższe władze by nadać tej drodze specjalne uprawnienia w okresie styczeń-luty by wjeżdżać tylko z jakaś "przepustką". Takie przepustki wydawały by władze miasta oraz właściciele noclegów dla swoich gości.

Częstsze przystanki nie rozwiążą problemu, jeżeli nie zwiększy się częstotliwość kursowania skibusow. W tym roku jeszcze nie korzystałem, ale w ubiegłym skibus ruszający z Soliska był tak zapełniony, że po drodze nie było możliwości by dało się dosiąść. Luźniej robiło się dopiero przy COS

• Like 3

4 minuty temu, zipp1001 napisał:

Kolego nie możesz zrozumieć, że problemem transportu w Szczyrku jest ~5mln aglomeracja śląska w zasięgu 1-1,5h drogi i tacy ludzie jadący na jeden dzień nie zostawią samochodów przed Szczyrkiem. Transport skibusem nie jest żadną wygodą z punku widzenia kogoś kto jedzie ze śląska pod wyciąg i nie ma ochoty na przesiadkę 8km przed gondolą i tego żadne zaklęcia nie zmienią...

Podaj powody dla których ludzie nie zostawią samochodu przed Szczyrkiem w celu przesiadki na skibus? Tylko ułomny człowiek by się upierał, że musi dojechać swoim autem pod wyciąg, kiedy pod nos stawiają mu skibus i dojazd nim będzie trwał tyle samo co autem.

PS. Skibus z parkingu pod Szczyrkiem to powinna być osobna linia, która ma tylko przystanki końcowe Parking-Gondola. Bez zatrzymywania po drodze. Tak by klienci dojechali tak samo szybko jak własnym autem.

Edytowane przez ptk89