Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, zipp1001 napisał:

Dziś zrobiłem otwarcie sezonu: rewelacyjne orczyki z Czyrnej - zero ludzi - obróciłem 27razy na więcej nie starczyło sił. Przy lepszej kondycji 35-40 jest realne między 8:30-16. Po południu miałem wrażenie że jestem jedynym pasażerem orczyków:-)

Byłem też raz na Kopie - jak dla mnie to kompletna klapa - przy wolniejszym śniegu snowbordziści będą się odpychać rękami, przy obecnych warunkach tam właściwie stoi się w miejscu - ale skoro ludziom się podoba to super nie ich tam jeździ jak najwięcej 🙂 Beznadziejne rozwiązany jest też zjazd z peronu: ludzie padali jak muchy jeden na drugiego: na mojej kanapie wywróciła się tam jedna osoba i na nią wpadali kolejni przyjeżdżający. Nie mam pojęcia jak koncertowo można tak banalną sprawę spartolić.

Bieńkula zostawiona całkiem odłogiem, ale dużo śniegu i przy odpowiedniej kondycji rewelacja (ja w połowie czułem ogień w udach) - naturalny kopny śnieg - czegoś takiego nie było w Beskidach od lat, a przynajmniej ja nie pamiętam. Najlepsza dziś była 1 "sportowa" i nią przejeździłem 25 razy.

s_IMG_20190106_144315.jpg

Dobrze slyszec ze to co było rewelacyjne takie pozostało :) oby tylko nie zastąpili orczyków kanapą. mam nadzieję że wiatr pokrzyzuje te pierwotne plany SMR o 6'ce z Czyrnej.

• Downvote 1

masz rację godz 8.30 i dopiero otwarli bramki. LUDZI było może ponad 100 , ja podalem tylko cyfrę w trym celu że obsluga mogła otworzyć o 8.05 nawet . Brak WC w Czyrnej to skandal jak na taki ośrodek . Sam byłem około 7.50 w WC  na Gondoli co jest naturalna czynnościa fizjologiczną . SZEF TMR powinie czasem wyjść do narciarzy i zapytać o bolączki i drobne problemy. GAT nie robił nic . SON zrobił tez chyba NIC. TMR - nowe kanapy oraz szersze trasy,a MY POLACY kochamy narzekać  jedank gdy  NARCIARZ płaci 119 zł to ma prawo wymagać . JA dziś zapłaciłem  tylko 59 zł . Moje marzenie to jeszcze TERMY za 140 mln , wtedy po nartach  bedę w SAUNIE. ale wtedy Szczyrk będzie jak TOKIO lub LONDYN . 

• Thanks 1

16 minut temu, mamad napisał:

@shuger gdzie Twoja relacja??😂  

Bardzo dziękuję za opisanie warunków z dziś. W sumie można się spodziewać tego że trasy przy takiej ilości śniegu po południu będą jak 20 lat temu. Czyli stary dobry Szczyrk wrócił. Nic tylko jechać i zaliczyć kilka móld na pół metra bo wróciło to na czym się uczyłem jeździć.

Narciarzowi nie wypada popełniać błędów ortograficznych... a przynajmniej w "narciarskich" określeniach ;) 
Co do Szczyrku... to moja relacja z weekendu pojawiła się już w piątek :):

Dnia ‎2019‎-‎01‎-‎04 o 18:48, shuger napisał:

Chociaż o ile naturalny śnieg dopisał wspaniale to jutro spodziewać się należy kataklizmu na drogach dojazdowych, parkingach i kolejkach do kolejek...

A jeśli jesteś głodny moich relacji z innych miejsc niż Szczyrk (tak takie też istnieją) to zapraszam tutaj :) :

Edytowane przez shuger
  • Downvote 1

4 minutes ago, ANDISKI said:

Brak WC w Czyrnej to skandal jak na taki ośrodek

muszę sprostować, w Czyrnej jest WC i to nawet z ciepłą wodą, mydłem i ręcznikiem papierowym. W barze obok "prawego" orczyka vis-a-vis budynku szkoły narciarskiej. Mimo, że dziś bar był nieczynny to WC całkiem spore było otwarte.

5 minut temu, shuger napisał:

Co do Szczyrku... to moja relacja z weekendu pojawiła się już w piątek :)

Racja dziś 6 stycznia to piątek. Dwa dni do przodu jestem. To jakby ktoś się wybierał w niedzielę to będzie już ponad 40 cm śniegu więcej. Poznałem przyszłość. Nie pytaj skąd wiem ale okazało się że niedziela stała się piątkiem u Ciebie.

• Sad 1

5 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

To, co piszesz 2 lata temu było nie do pomyślenia,

Wyobraź sobie, że to co napisałem, w części opiera się na tym, co już dawno wymyślono i próbowano zrealizować! Gdzieś jeszcze w latach 90-ych powstał plan ośrodka narciarskiego, który miał się zaczynać w Bielsku-Białej, a kończyć w Szczyrku. Jeszcze zanim weszliśmy do Unii, starano się o środki na ten cel i nawet ponoć była wstępna zgoda. Miało powstać kilkanaście nowych wyciągów i tras na terenie B-B, Bystrej i Szczyrku. Ośrodek miał mieć wielkość średniej obecnie stacji Stacji Narciarskiej w Alpach! Koszty oszacowano w okolicach 200 mln. zł., z czego 160 mln. miało pochodzić z Unii Europejskiej. Niestety Szczyrk nie wykazał odpowiedniego zainteresowania, "chwilę później" również Bystra zrezygnowała z inwestycji. B-B pozostało same... Na pocieszenie miała być Szyndzielnia z gondolą i trzema trasami. Mamy jedynie Dębowiec...

Dodam jeszcze, że już za komuny były plany połączenia Szczyrku z Brenną...

PS. Chcesz dyskutować? Pisz na Forum, a nie wrzucaj linków do Bloga, bo reklama bez wiedzy administracji jest zakazana.

• Like 1

6 minut temu, mamad napisał:

Racja dziś 6 stycznia to piątek. Dwa dni do przodu jestem. To jakby ktoś się wybierał w niedzielę to będzie już ponad 40 cm śniegu więcej. Poznałem przyszłość. Nie pytaj skąd wiem ale okazało się że niedziela stała się piątkiem u Ciebie.

Ktoś rozumie?o.O

• Downvote 1

Proszę państwa proszę zrozumieć że ośrodki narciarskie istnieją tylko i wyłącznie dla tego że generują zyski, budowa kolejek poza szczyrk i tego o czym piszecie jest droga i nieopłacalna. Te wszystkie rzeczy  służyły by głównie narciarzom przyjezdnym z okolicznych miejscowości i aglomeracji. Zarówno dla miasta jak i ośrodków narciarskich taka sytuacja jest niekorzystna, dla nich narciarze weekendowi podczas świąt i ferii są problemem. Są oni potrzebni ośrodkowi tylko poza sezonem. 

• Like 1

5 minut temu, Michal96 napisał:

Proszę państwa proszę zrozumieć że ośrodki narciarskie istnieją tylko i wyłącznie dla tego że generują zyski, budowa kolejek poza szczyrk i tego o czym piszecie jest droga i nieopłacalna. Te wszystkie rzeczy  służyły by głównie narciarzom przyjezdnym z okolicznych miejscowości i aglomeracji. Zarówno dla miasta jak i ośrodków narciarskich taka sytuacja jest niekorzystna, dla nich narciarze weekendowi podczas świąt i ferii są problemem. Są oni potrzebni ośrodkowi tylko poza sezonem. 

Masz rację, zwłaszcza że ani trasy zjazdowe ani wyciągi nie są w stanie obsłużyć nawet obecnej ilości narciarzy (a co dopiero większej) więc budowanie wyciągów typowo transportowych może odciąży drogi dojazdowe przez Szczyrk ale jednocześnie zablokuje trasy i wyciągi na amen. Wtedy jedynie limitować popyt będzie mogła cena.

Tyle że już w tym sezonie doszło do absurdów gdzie karnet jednodniowy na Chopoku kosztował 60EUR czyli więcej niż cena karnetu w największych ośrodkach w Szwajcari/Austrii.

• Like 2

30 minut temu, Piotrek napisał:

Nie wiem co na to akcjonariusze TMR, pracujące orczyki dla pojedynczych osób, straszne marnotrawstwo..................

Bo ta firma, już od rozpoczęcia sezonu narciarskiego 2018/2019 w Szczyrku wygenerowała solidne zyski, oraz po to aby zniechęcić tych którzy tam trafili (chodzi o nowych i zaczynających ), do tego typu wyciągów , przy nowoczesnych pozostałych, które tam stoją. Po 3, aby pokazać jak w przyszłości podczas zawodów, bo ta trasa będzie do tego służyć, będą szybko i bez kolejek przemieszczać się tam sportowcy.

Witam, wybieram sie w tym roku po raz pierwszy do Szczyrku, poprzednie 2 lata bylem w Wisle. Widze tu wielu zorientowanych  forumowiczów  jesli chodzi o szczyrk wiec moje pytanie: Jaka polecicie wypozyczalnie oraz szkolke narciarska dla dzieci. pozdrawiam

3 godziny temu, Michal96 napisał:

Wielu z was pomija najtańszą, oraz najbardziej opłacalną zarówno dla ośrodka jak i jego mieszkańców opcję, mianowicie ograniczeni ilości narciarzy przyjeżdżających na jeden dzień.

Przepraszam, ze co???? Narciarze jednodniowi płaca najwiecej - ich karnety sa najdroższe. Zreszta sam ten pomysł to dla mnie kuriozum.

• Like 2

8 minut temu, Alfl napisał:

Witam, wybieram sie w tym roku po raz pierwszy do Szczyrku, poprzednie 2 lata bylem w Wisle. Widze tu wielu zorientowanych  forumowiczów  jesli chodzi o szczyrk wiec moje pytanie: Jaka polecicie wypozyczalnie oraz szkolke narciarska dla dzieci. pozdrawiam

Krasnal i Rajbi Ski w Czyrnej.

1 minutę temu, fredek321 napisał:

Niestety lepiej "obsłużyć" jednego za 200, niż dwóch za 100.

No i w tym sensie TMR wprowadziło rozwiązanie pt. ceny dynamiczne na Chopoku - moze @Michal96 chodziło o to rozwiązanie ... co nie zmienia faktu, ze to tylko podnosi atrakcyjność narciarza jednodniowego dla ośrodka...

49 minut temu, zipp1001 napisał:

muszę sprostować, w Czyrnej jest WC i to nawet z ciepłą wodą, mydłem i ręcznikiem papierowym. W barze obok "prawego" orczyka vis-a-vis budynku szkoły narciarskiej. Mimo, że dziś bar był nieczynny to WC całkiem spore było otwarte.

Otwarte po 9, albo jeszcze później...

14 minut temu, Cosworth240 napisał:

Przepraszam, ze co???? Narciarze jednodniowi płaca najwiecej - ich karnety sa najdroższe. Zreszta sam ten pomysł to dla mnie kuriozum.

Na narciarzach jednodniowych zarabia wyłącznie SMR, na wielodniowych cały region który może się rozwijać, likwidować smog, budować infrastrukturę, restauracje, baseny, hotele itd...
Każdy szanujący się region narciarski dba najbardziej o klientów wielodniowych.
Jednodniowi są dodatkiem.

Tutaj ogromna rola władz Szczyrku i całej gminy do odegrania...
Niestety obserwując zamieszanie ze "stanem klęski żywiołowej" nie napawa to optymizmem. :/ 

Edytowane przez shuger

20 minut temu, Alfl napisał:

Tylko ta z SMR

1 minutę temu, shuger napisał:

Na narciarzach jednodniowych zarabia wyłącznie SMR, na wielodniowych cały region który może się rozwijać, likwidować smog, budować infrastrukturę itd...
Każdy szanujący się region narciarski dba najbardziej o klientów wielodniowych.
Jednodniowi są dodatkiem.

To temat rzeka. Ja po prostu nie zgadzam sie z teza kolegi, ze narciarze jednodniowi nie sa opłacalni dla ON, gdy jest odwrotnie. Racje masz ansolutnir w tym sensie, ze globalnie Szczyrk jako całość - knajpy, hotele, pensjonaty i choćby miasto prze taksę klimatyczna maja więcej z tych, którzy zostają dłużej. TMR jak zacznie mieć swoje hotele, lokale nocne jak w swoich ośrodkach na Słowacji tez będzie miał na takich większy zarobek.

36 minut temu, Michal96 napisał:

Proszę państwa proszę zrozumieć że ośrodki narciarskie istnieją tylko i wyłącznie dla tego że generują zyski, budowa kolejek poza szczyrk i tego o czym piszecie jest droga i nieopłacalna.

Czyli w Alpach, budując nowe połączenia miejscowości trasami i wyciągami, działają na swoją niekorzyść? Nie chcą zarabiać pieniędzy?

• Like 1

3 minuty temu, johnny_narciarz napisał:

Czyli w Alpach, budując nowe połączenia miejscowości trasami i wyciągami, działają na swoją niekorzyść? Nie chcą zarabiać pieniędzy?

Budują ponieważ potrzebują większej ilości narciarzy - więcej narciarzy więcej pieniędzy proste. Ale jak ma się to do Szczyrku? 

12 minut temu, Cosworth240 napisał:

To temat rzeka. Ja po prostu nie zgadzam sie z teza kolegi, ze narciarze jednodniowi nie sa opłacalni dla ON, gdy jest odwrotnie. Racje masz ansolutnir w tym sensie, ze globalnie Szczyrk jako całość - knajpy, hotele, pensjonaty i choćby miasto prze taksę klimatyczna maja więcej z tych, którzy zostają dłużej. TMR jak zacznie mieć swoje hotele, lokale nocne jak w swoich ośrodkach na Słowacji tez będzie miał na takich większy zarobek.

Nie są opłacalni gdy kupują karnet z typu 2h lub 3h. SMR takiego nie posiada. Jest tylko 1 dniowy za 99 online, lub 119 przy kasie, to już na jednym narciarzu dorosłym zyskują około 50 zł, w stosunku do karnetów 2 i 3 godzinnych z Wisły, Ustronia i Istebnej