czepek Napisano 8 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2021 Wszedłem i zszedłem wczoraj pierwszy raz na Skrzyczne. Byłem tam trudną do zliczenia ilość razy koleją. Kilka razy schodziłem. Wchodziłem już z Jaworzyny. Nigdy jednak ze Szczyrku. Nie jest to jakiś mega wyczyn, ale szliśmy z 8 letnim synem. Dzielnie dawał radę mimo, że na górze łeb urywało. Miałem już wcześniej o poniższe sprawy zapytać, ale jakoś tak po tym wejściu mi się po raz kolejny przypomniało. 1. Na górze jak wiadomo mamy Radiowy Ośrodek Nadawczy(czy jak to się tam zwie). Do masztu przylega duży budynek. Obecnie trwa tam jakiś remont. Co było(jest) w środku? Do dziś są wykorzystywane wszystkie pomieszczenia? Ludziska tam mieszkają i pełnią jakieś dłuższe(tygodniowe? miesięczne?) dyżury czy codziennie wjeżdżają koleją? Czy przebieg tras(np. Ondraszek) był jakoś inny jak nie było tego masztu? Mam wrażenie, że ktoś opowiadał kiedyś jak to „drzewiej” wyglądało(że niby inaczej). 2. Na samym szczycie(pare metrów od tabliczki z nazwą) jest jakieś dziwne coś? Takie betonowe z metalowym płotkiem? Co to? Studnia? Szambo? Jakaś wentylacja? 3. FIS jak wiadomo biegnie „na sam dół”. Zapewne jest tych nazw więcej, ale od razu przychodzą mi do głowy takie rzeczy jak Grzebień, Doliny czy Kanion. Ale co było dalej? Obecnie mamy już trochę legendarny mostek. Ale to jest jakaś proteza. To chyba tak nie wyglądało w przeszłości? Na starych mapach wygląda jakby ten FIS biegł do dołu ale jakby odchodził od kolei i kończył się w polach. Zresztą chyba do dziś przy dolnej stacji kolei jest taka mapa na której jest ten dziwny przebieg FISu narysowany. Podczas wczorajszego zejścia przechodziliśmy koło FISu ulicą Cichą. Był tam nawet dom opisany jako „Chata pod Kanionem”. Tyle, że na pierwszy rzut oka ta trasa biegła nie „na mostek” tylko dalej w pola. To tak z założenia było? Odbywały się tam kiedyś jakieś zawody „na sam dół”? Obecnie wszelki pomiar musi się kończyć na Dolinach bo przecież nie zrobimy mety przy mostku. Co najlepsze w wielu miejscach jest podawana długość „całego FISu”. Ale przecie nie ma czegoś takiego jak cały FIS, bo co to za trasa z dziwnym mostkiem i fragmentem za mostkiem, który biegnie do góry?!?! Jakieś te całe homologacje to są tylko do Dolin? 4. Swego czasu JC opowiadał jakie to wielkie zmiany czekają COS. Taka wrzutka na zasadzie wiem ale nie mogę ujawniać szczegółów. Dosyć dużo planów wyszło po drodze(np. długaśna gondola). Ale te wiem, ale nie powiem to było to? Na trasach COSu są rozstawione armatki. Na kaskadzie był fragment przykryty słomą. Armatki na Kaskadzie ustawiono tak jakby była wizja śnieżenia ścianki. Kolej w przeglądzie. Na Jaworzynie dyndały tylko 2 kanapy(żona żartowała, że nie zmieściły się do garażu). Niżej były chyba wszystkie kanapy zawieszone. Legendarny orczyk z dolin przechodził chyba UDT(czy tam TDT) bo wszystkie spawy były czymś pomalowane. Mam nadzieję, że da kolejny rok radę. Tam gdzie się dało kosić widać ze było koszone. Dziś na szczycie były jakieś ślady śniegu(z kamerki-to chyba było na żywo). Woda w Żylicy jest. Teraz tylko mrozik i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 8 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2021 Gratuluję, ja miesiąc temu w prezencie zafundowałem dwóm babciom emerytkom (jedna nałogowy palacz, druga nadwaga) pierwszą górską wyprawę z przełęczy Salmopolskiej na Skrzyczne przez Malinową Skałę w dwie strony. Solenizantki mega zadowolone a mnie i małżonkę duma rozpierała. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 8 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2021 Godzinę temu, czepek napisał: Armatki na Kaskadzie ustawiono tak jakby była wizja śnieżenia ścianki. Byłoby pięknie. Już widywałem armatkę kawałek nad ścianką (chyba śnieżyła w tym miejscu obie trasy jednocześnie), ale niewiele to dawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 10 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2021 W dniu 8.11.2021 o 21:40, koliber napisał: Byłoby pięknie. Już widywałem armatkę kawałek nad ścianką (chyba śnieżyła w tym miejscu obie trasy jednocześnie), ale niewiele to dawało. Problemem tej trasy u góry jest WYPUKŁOŚĆ. To bardzo niekorzystne dla śniegu. Niemniej w przeszłości się dało, więc może i tym razem? A jak na FIS są zawody, to nie ma alternatywy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 Skrzyczne zasypane śniegiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 27 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 3 minuty temu, moruniek napisał: Skrzyczne zasypane śniegiem. Słabo i tak popadało w Szczyrku. Na dole praktycznie sucho. U nas w Łodzi wygląda to tak jak na Skrzycznem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 Wygląda prześlicznie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2021 Skrzyczne coraz bardziej zimowo. Śniegu coraz więcej. Pięknie tam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 8 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2021 Jestem poważnie zainteresowany z powodów narciarsko-handlowych o informacje, jak ew. będzie wyglądał stan tras narciarskich poniżej Dolin do dolnej stacji wyciągu na Skrzycznym. Na stronie cosu są namalowane. Przebieg ich znam dobrze. Ale nie wiem, czy coś zrobiono z naśnieżaniem, zmodernizowaniem trasy? Chodzi mi o jazdę z Jaworzyny na dół, czy też z samej góry do dolnej stacji wyciągu. I jeszcze, czy z końca Fisu jest jakiś mały wyciąg na teren wyżej, którym się dojedzie do dolnej stacji. Dawniej szło się trawersem w górę, po przekroczeniu małego mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 8 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2021 6 godzin temu, Zagronie napisał: Jestem poważnie zainteresowany z powodów narciarsko-handlowych o informacje, jak ew. będzie wyglądał stan tras narciarskich poniżej Dolin do dolnej stacji wyciągu na Skrzycznym. Na stronie cosu są namalowane. Przebieg ich znam dobrze. Ale nie wiem, czy coś zrobiono z naśnieżaniem, zmodernizowaniem trasy? Chodzi mi o jazdę z Jaworzyny na dół, czy też z samej góry do dolnej stacji wyciągu. I jeszcze, czy z końca Fisu jest jakiś mały wyciąg na teren wyżej, którym się dojedzie do dolnej stacji. Dawniej szło się trawersem w górę, po przekroczeniu małego mostka. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi ale jezeli chodzi o FIS to jest zjazd do samego dołu. Jak się kończy jest mostek przejazdowy do niebieskiej i potem do dolnej stacji. Naśnieżanie jest zmodernizowane na tej trasie ale w ubiegłym roku wogole nie odpalone. Jeżeli chodzi o resztę tras poniżej Jaworzyny czyli niebieska i czerwona to raczej są one tylko na mapie. Tu naśnieżanie brak i ewentualny wysyp naturalnego pozwoli na ich otwarcie. I to tylko ewentualnie ta czerwona. Ale to od kilku lat raczej dostępne bez przygotowania. Ogromnym sukcesem będzie przygotowanie całej góry czyli czarnej, czerwonej i niebieskiej no ale... Na kaskadzie mają ogromny problem z naśnieżanie ścianki i zobaczymy czy w tym roku będzie jakieś podejście do tego tematu... Oby się udało z czerwona i przygotowaniem FIS u poniżej dolin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 8 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2021 34 minuty temu, Jusik2002 napisał: Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi ale jezeli chodzi o FIS to jest zjazd do samego dołu. Jak się kończy jest mostek przejazdowy do niebieskiej i potem do dolnej stacji. Naśnieżanie jest zmodernizowane na tej trasie ale w ubiegłym roku wogole nie odpalone. Jeżeli chodzi o resztę tras poniżej Jaworzyny czyli niebieska i czerwona to raczej są one tylko na mapie. Tu naśnieżanie brak i ewentualny wysyp naturalnego pozwoli na ich otwarcie. I to tylko ewentualnie ta czerwona. Ale to od kilku lat raczej dostępne bez przygotowania. Ogromnym sukcesem będzie przygotowanie całej góry czyli czarnej, czerwonej i niebieskiej no ale... Na kaskadzie mają ogromny problem z naśnieżanie ścianki i zobaczymy czy w tym roku będzie jakieś podejście do tego tematu... Oby się udało z czerwona i przygotowaniem FIS u poniżej dolin... FIS do samego dołu(czarna trasa). I stąd chcę się dostać do dolnej stacji wyciągu. Wiem jak się dostawałem z żoną. Podchodziliśmy ukosem drogą na górę dalej się już jechało. Na górze łączy się z czerwoną. Wydawało mi się, że tu zainstalowali mały wyciąg? Znam te trasy poniżej Dolin, obydwie niebieską i czerwoną. Tylko czy zrobiono tu instalację do naśnieżania? I czy wyrównano teren, jest szerszy?. Jak masz w wyobraźni ten teren to powinieneś, o co mi chodzi. Nie jechałem tu ponad dziesięć lat, więc nie wiem jak wygląda sytuacja obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czepek Napisano 8 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2021 1 minutę temu, Zagronie napisał: FIS do samego dołu(czarna trasa). I stąd chcę się dostać do dolnej stacji wyciągu. Wiem jak się dostawałem z żoną. Podchodziliśmy ukosem drogą na górę dalej się już jechało. Na górze łączy się z czerwoną. Wydawało mi się, że tu zainstalowali mały wyciąg? Znam te trasy poniżej Dolin, obydwie niebieską i czerwoną. Tylko czy zrobiono tu instalację do naśnieżania? I czy wyrównano teren, jest szerszy?. Jak masz w wyobraźni ten teren to powinieneś, o co mi chodzi. Nie jechałem tu ponad dziesięć lat, więc nie wiem jak wygląda sytuacja obecnie. Właśnie kilka tygodni temu próbowałem się dowiedzieć jak wyglądał FIS "do samego dołu". Przed wejściem do kolei jest do dziś taka dziwna mapa gdzie FIS kończył się jakby na łące. Obecnie FIS biegnie sobie tak jak biegł ale w miejscu gdzie przecina ulicę Cichą FIS odbija w lewo takim śmiesznym mostkiem nad drogą(to mi nie wygląda aby było tam od zawsze). Trasa biegnie kawałek w górę(za tym mostkiem) ale odpowiedni rozpęd i można od biedy podjechać(za bezpieczne to nie jest bo albo ktoś stoi na tym podjeździe albo na mostku są muldy). Za mostkiem przecinamy stok zjeżdżając cały czas w dół w kierunku Hotelu Meta i do kolei. Na całym odcinku który opisałem są "kraniki" do naśnieżania. Czy działają nie wiem, ale z tego co tu już pisano rozumiem, że jest to sprawne. Pozostałe trasy(niebieska i czerwona) od Dolin mają charakter wirtualny. Tzn. są i widzą nawet czasem ratraka ale to nadal wąskie przecinki w lesie. Z tego co kojarzę historię to była jeszcze niebieska trasa patrząc w górę wyciągu po prawej stronie. Ale tam zagrodzono i to już kompletny freeride. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 8 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2021 5 minut temu, Zagronie napisał: FIS do samego dołu(czarna trasa). I stąd chcę się dostać do dolnej stacji wyciągu. Wiem jak się dostawałem z żoną. Podchodziliśmy ukosem drogą na górę dalej się już jechało. Na górze łączy się z czerwoną. Wydawało mi się, że tu zainstalowali mały wyciąg? Znam te trasy poniżej Dolin, obydwie niebieską i czerwoną. Tylko czy zrobiono tu instalację do naśnieżania? I czy wyrównano teren, jest szerszy?. Jak masz w wyobraźni ten teren to powinieneś, o co mi chodzi. Nie jechałem tu ponad dziesięć lat, więc nie wiem jak wygląda sytuacja obecnie. Jak kończy się FiS nigdzie nie musisz podchodzić tylko jest przejazd na niebieska. Na całej czarnej jest zmodernizowane naśnieżanie, jak działa to nikt nie wie bo nie odpalili go w ubiegłym roku (a właśnie wtedy je zmodernizowali). Żadnego dodatkowego wyciągu nie ma. Może chodzi Ci po głowie wymieniony talerzyk doliny 2 ale on leci zgodnie z mapa tras. Poniżej Dolin czerwona i niebieska nie posiada naśnieżania i nic nie było z nimi robione. One są obecnie tylko zaznaczone ale nie przygotowywane. Jak uda im się odpalić w tym roku Kaskadę i FIS na całej długości to będzie petarda a podobno mają być podchody do śnieżenia ścianki na kaskadzie.. Oby się sprawdziło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagronie Napisano 9 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2021 10 godzin temu, czepek napisał: Właśnie kilka tygodni temu próbowałem się dowiedzieć jak wyglądał FIS "do samego dołu". Przed wejściem do kolei jest do dziś taka dziwna mapa gdzie FIS kończył się jakby na łące. Obecnie FIS biegnie sobie tak jak biegł ale w miejscu gdzie przecina ulicę Cichą FIS odbija w lewo takim śmiesznym mostkiem nad drogą(to mi nie wygląda aby było tam od zawsze). Trasa biegnie kawałek w górę(za tym mostkiem) ale odpowiedni rozpęd i można od biedy podjechać(za bezpieczne to nie jest bo albo ktoś stoi na tym podjeździe albo na mostku są muldy). Za mostkiem przecinamy stok zjeżdżając cały czas w dół w kierunku Hotelu Meta i do kolei. Na całym odcinku który opisałem są "kraniki" do naśnieżania. Czy działają nie wiem, ale z tego co tu już pisano rozumiem, że jest to sprawne. Pozostałe trasy(niebieska i czerwona) od Dolin mają charakter wirtualny. Tzn. są i widzą nawet czasem ratraka ale to nadal wąskie przecinki w lesie. Z tego co kojarzę historię to była jeszcze niebieska trasa patrząc w górę wyciągu po prawej stronie. Ale tam zagrodzono i to już kompletny freeride. To tam się musiało przez te lata coś podziać. Mostek był mikroskopijny. Droga , a raczej ścieszka w górę. No tak- "Polska rośnie w siłę i ludzie żyją dostatniej" - Gierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Sobota 18 grudnia – start sezonu na Skrzycznem W sobotę 18 grudnia uruchomiona zostanie trasa FIS ze szczytu aż do stacji pośredniej Jaworzyna. Ośrodek wraz z koleją linową czynny będzie zarówno tego dnia, jak i w kolejnych przed nadejściem świąt w godzinach od 8:00 do 15:30. http://www.skrzyczne.cos.pl/fis-kamera-obrotowa.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 28 minut temu, surfing napisał: Sobota 18 grudnia – start sezonu na Skrzycznem W sobotę 18 grudnia uruchomiona zostanie trasa FIS ze szczytu aż do stacji pośredniej Jaworzyna. Ośrodek wraz z koleją linową czynny będzie zarówno tego dnia, jak i w kolejnych przed nadejściem świąt w godzinach od 8:00 do 15:30. http://www.skrzyczne.cos.pl/fis-kamera-obrotowa.html Elegancko. Długa jest ta trasa FIS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 (edytowane) Coś okolo 2 km Edytowane 16 Grudzień 2021 przez Stusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pejot Napisano 27 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2021 Tak się zastanawiam czy w tym COS-ie to ktoś pracuje czy wszyscy na urlopach?. Teoretycznie warunki do naśnieżania tras są a zjechać można tylko protezą FIS do Jaworzyny i Ondraszkiem ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaud Napisano 27 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2021 Hej, był ktoś może ostatnio? Jakie warunki i czy dużo ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 11 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2022 Już prawie połowa stycznia, a w COSie czynna tylko FISówka z przejazdem na Jaworzynę. Jakiś miejscowy wie może czy chociaż śnieżą Doliny i grzebień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 11 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2022 19 minut temu, Mops napisał: Już prawie połowa stycznia, a w COSie czynna tylko FISówka z przejazdem na Jaworzynę. Jakiś miejscowy wie może czy chociaż śnieżą Doliny i grzebień? Śnieżą i Dolony i Grzebień Gdyby nie ostatnia odwilż i halny na bank było by już otwarte. Na Dolinach jest więcej kamieni niż trawy, więc tego śniegu trochę potrzeba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 11 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2022 22 minuty temu, pasazer85 napisał: Śnieżą i Dolony i Grzebień Gdyby nie ostatnia odwilż i halny na bank było by już otwarte. Na Dolinach jest więcej kamieni niż trawy, więc tego śniegu trochę potrzeba. Czyli jakieś szanse na otwarcie na ferie są, mam nadzieję że uda im się otworzyć to na ostatni tydzień stycznia, bo póki co na COSie sezon słabo wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jordzkiezz Napisano 11 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2022 Nie jestem pewny, ale patrząc na kamerę obrotową na FISie wydaje mi się że armatka śnieży obecnie początek trasy 22. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 16 godzin temu, Jordzkiezz napisał: Nie jestem pewny, ale patrząc na kamerę obrotową na FISie wydaje mi się że armatka śnieży obecnie początek trasy 22. Nawet na pewno śnieżą Kaskadę. Niestety z kamery na Jaworzynie nie widać czy ściankę śnieżą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PavloS_ Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Tutaj świeże zdjecie z Klimczoka ale widać Skrzyczne i jak armatki są ustawione. https://www.bielsko.info/wiadomosci/29944-foto-dnia-bielsko-biala-i-okolice-okiem-dziennikarzy-bielsko-info-bielsko-biala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi