Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, JC napisał:

Nagle, po tysiącach lat znaleziono nikomu nieznane jeziorko polodowcowe... 
Tak samo, jak wstrzymano prace na kilka lat, bo ktoś, kiedyś widział siedlisko chronionego ptaka... a potem się okazało, że wydawało się...
Mokradło, bo to nie było jeziorko, zostało ominięte, co kosztowało dodatkowe setki tysięcy euro. Dodam, że większa część trasy został wyznaczona na terenach po wiatrołomach, a działania szukające metod na utrudnienie inwestorowi życia są dokładnie takie same jak u nas. Podpowiem jeszcze, że te same osoby (organizacje), które doniosły do dyrekcji parku, że jest unikalne jezioro polodowcowe, wcześniej zgodziły się na przebieg trasy!

Cytowałem coś co znalazłem w sieci.

Ale wiesz, ten ogrom budynków które wchodzą w góry, jest lekką przesadą. Hotele powinny być niżej w dolinie, a ludzie mogą dojeżdżać skibusem. Przeciwko temu ekolodzy też protestowali.

To jest ich pierwsza wygrana, taki prztyczek w nos dla TMR. Duża część społeczeństwa Słowacji też uważa że TMR chwilami przesadza z budowlami bezpośrednio u podnóża gór. 

9 godzin temu, JC napisał:

Nagle, po tysiącach lat znaleziono nikomu nieznane jeziorko polodowcowe... 
Tak samo, jak wstrzymano prace na kilka lat, bo ktoś, kiedyś widział siedlisko chronionego ptaka... a potem się okazało, że wydawało się...
Mokradło, bo to nie było jeziorko, zostało ominięte, co kosztowało dodatkowe setki tysięcy euro. Dodam, że większa część trasy został wyznaczona na terenach po wiatrołomach, a działania szukające metod na utrudnienie inwestorowi życia są dokładnie takie same jak u nas. Podpowiem jeszcze, że te same osoby (organizacje), które doniosły do dyrekcji parku, że jest unikalne jezioro polodowcowe, wcześniej zgodziły się na przebieg trasy!

Wcześniej się zgodzili bo nikt tego jeziorka nie odkrył. To wyszło dopiero podczas cięcia lasu. 

Też uważam że przy ogromie inwestycji to zachowanie jeziorka było trochę śmieszne. Ale symboliczna pierwsza wygrana ekologów jest na ich plus.

45 minut temu, MarioJ napisał:

Cytowałem coś co znalazłem w sieci.

Ale wiesz, ten ogrom budynków które wchodzą w góry, jest lekką przesadą. Hotele powinny być niżej w dolinie, a ludzie mogą dojeżdżać skibusem. Przeciwko temu ekolodzy też protestowali.

To jest ich pierwsza wygrana, taki prztyczek w nos dla TMR. Duża część społeczeństwa Słowacji też uważa że TMR chwilami przesadza z budowlami bezpośrednio u podnóża gór. 

Największy hotel w Jasnej nie wybudował TMR i jakość nie widać protestów ekologów. 
Jako, że znam osobiście prezesa i mam możliwość czasami z nim porozmywać znam stanowisko inwestora i to co słyszę przypomina - jest identyczne z tym co dzieje się u nas, mam na myśli sposób działania organizacji "ekologicznych".

Na słowackim skiforum są zdjęcia nowej trasy, w tym zbliżenie na górny fragment (piąte zdjęcie).

Przebieg jest zgodny z powyższym wariantem na mapie (zielonym), czyli trasa przecina czarną "3-kę", co oznacza, że powinno się dać skrócić jej górny fragment tym właśnie początkiem "3-ki" (względnie nie tak stromym na samym początku), a ten trawers będzie głównie dla wysiadających z tego wolniejszego krzesła z Jasnej.

Być może nawet się wybiorę w tym roku  (po wielu latach), póki jeszcze nie ma gondoli, która będzie mieć zbyt dużą przepustowość jak na jedną trasę. Byłoby to takie moje "pożegnanie z kanapą", do której mam sentyment, bo jeździłem na Chopoku jeszcze w czasach, gdy był to najnowocześniejszy wyciąg tam (dziś jest jednym z najstarszych).

Pokonywał różne piętra roślinności (z racji dużego przewyższenia), więc startowało się w lesie, gdzie nic nie zwiastowało pogody u góry, a kończyło nierzadko we mgle, śnieżycy lub huraganowym wietrze (kanapa bez osłon).

• Like 3