Narty - skionline.pl
Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Właśnie jesteśmy w Jasnej. Nie wygląda to na razie za ciekawie. Dziś dla przykładu po północnej stronie otwarta tylko niebieska Biela Put. Na Łukową dziś wyciąg zamknięty. Zahradki dopiero od piątku i to tylko trasa nr 1. Dziś padał cały dzień śnieg i deszcz ze śniegiem i trochę wiało dlatego wyciąg na Łukową był podobno zamknięty. Słowacy nie śpieszą się z otwieraniem kolejnych tras i wyciągów także jak wyjazd w grudniu to lepiej pomyśleć nad wyjazd w Austrię. Ja jestem zawiedziony. Po tym jak widziałem jak od 2 tygodni śnieżą na Zahradkach to myślałem że otworzą od 08.12 trasy przy tej stacji a tu lipa. Jutro ma się pogoda poprawić to może chociaż trasę 1b z Łukowej otworzą.

Pozdrowienia z Chopoka.

• Like 4

W zeszłym roku mniej więcej o tej samej porze rozpoczynałem właśnie na Chopoku sezon. Była otwarta BielaPut i trasy z samej góry, ale na samej górze śnieg mocno przewiany, co skonczyło sie na sporym porysowaniu desek. Zahradki nie funkcjonowały. Otupne też nie bo na dodatek nieźle wiało. Dwa dni później - deszcz. Ale znajomi byli na Sylwestra i wtedy już było lepiej.

Witam,

Dziś warunki idealne w Jasnej. Słoneczko, bezwietrznie i trasy 1b, 2 i 13 fajnie wyratrakowane. Reszta tras po stronie północnej zamknięta. Następną szykują trasę nr 1 Priehyba-Zahradki ale to dopiero od piątku. Dziś fajnie się jeździło z Łukowej i narazie to musi wystarczyć.

• Like 2

Witam,

Dziś warunki idealne w Jasnej. Słoneczko, bezwietrznie i trasy 1b, 2 i 13 fajnie wyratrakowane. Reszta tras po stronie północnej zamknięta. Następną szykują trasę nr 1 Priehyba-Zahradki ale to dopiero od piątku. Dziś fajnie się jeździło z Łukowej i narazie to musi wystarczyć.

A ile śniegu jest poza trasą ?

Gondola Priehyba - Chopok dzisiaj stała, chociaż nie było wiatru ? Wybieramy się w Piątek i chcielibyśmy pojeździć również na południowych stokach, tym bardziej że zapowiadają otwarcie w Piątek również trasy 33a na południu. Ale to połączenie północ - południe to u nich zawsze jest niewiadoma :(

A ile śniegu jest poza trasą ?

Gondola Priehyba - Chopok dzisiaj stała, chociaż nie było wiatru ? Wybieramy się w Piątek i chcielibyśmy pojeździć również na południowych stokach, tym bardziej że zapowiadają otwarcie w Piątek również trasy 33a na południu. Ale to połączenie północ - południe to u nich zawsze jest niewiadoma :(

Poza trasami śniegu nie ma za dużo. Miejscami widać trawę i małe krzaki. Śnieg jest przewiany, miejscami zaspy z większą ilością także free ride narazie odpada . Gondola Priehyba - Chopok dziś nie chodziła, owszem czasami widać że jedzie kilka kabinek ale tylko obsługa stacji górnej nimi jeżdzi, turystów nie wpuszczają. Nawet wc na Priehybej jescze zamknięte. P południowej stronie nie wiem co się dzieję. Narazie ludzi mało stąd też może dlatego nie uruchomiją większej ilości tras. Pewnie dopiero na Święta otworzą.

Pozdrowionka

• Like 1

Plan otwarcia kolejnych tras zjazdowych (poza tymi już otwartymi):

od 13.12. nr 1 Pretekárska Priehyba- Záhradky

od 13.12. nr 33a Zjazdárska

od 18.12. nr 1c, 1b Pretekárska Chopok - Luková

od 18.12. nr 5, 5a Turistická

od 18.12. nr 11 FIS Rovná Hoľa - Záhradky

od 21.12. nr 10, 10a Vrbická

od 21.12. nr 14 Lúčky

W zależności od warunków śniegowych nr 32, 33, 35 Vyhliadková, Zjazdárska, Derešská

Od 26.12 czynny cały ośrodek narciarski

• Like 2

Dziś pogoda super, tras mało wyciągów tez ale i ludzi zwłaszcza rano. Gondola na szczyt wwozi ludzi i nawet da sie zjechać mimo zakazu /uwaga na kamulce/ na południowa stronę nie widziałam by ktoś nartami zjeżdżał ale można zjechać gondola i tam tez czynne są juz wyciągi i trasy.

• Like 1

Również jeździliśmy dzisiaj na Chopoku. Potwierdzam to co napisała Zuu.

Dodam, że dzisiaj ruszyły Zachriadki, ale tylko jedynka i krzesło na Priechybę. Jedynka w górnym odcinku jest przygotowana tylko w połowie szerokości, więc

jest tam dosyć tłoczno. Czynny jest też łącznik 42.

Z Lukowej na Piechybę można też zjechać wyratrakowanym lajtowym wariantem 5a + 2a.

Oficjalnie ta trasa jest zamknięta więc robimy to na własną odpowiedzialność. Jedynym utrudnieniem było tam dzisiaj krótkie zwężenie w połowie łącznika 2a,

dobrze oznaczone i widoczne z daleka.

Ze szczytu na Lukową można było zjechać zamkniętym wariantem nr. 40. Jednak zdecydowanie nie polecam, z uwagi na duży tłok (na zamkniętej trasie !) oraz

wystające głazy i kamienie. Zjechaliśmy tam kilka razy, ale spodów lepiej nie oglądać :(

Jeżeli chodzi o stronę południową Chopoka, to można jeżdzić od Kosodreviny w dół.

Dzisiaj były tam kolejki do wyciągów na ok. 10 min. z powodu promocji za 1 Euro więc szybko zrezygnowaliśmy.

Ponadto w pełnym słońcu (dziś cały dzień) miało się wrażenie jakby było tam nie 5 ale 35 stopni powyżej zera.

Ważne jest natomiast to że dzisiaj działało cały dzień połączenie gondolowe północy z południem, więc można się było swobodnie przemieszczać.

W nowej rotundzie na szczycje Chipoka jest dostępny taras widokowy. Ale generalnie trwają prace wykończeniewe i między narciarzami

kręcą się panowie z ekip remontowych, lub odwrotnie :)

Pomimo wysokich dodatnich temperatur w górnych partiach, trudno mówić o odwilży. Dzisiaj rano na dole było -7 stopni i ostre skrobanie szyb (z powodu nocnych mgieł).

Edited by aurigae

Jazda na Chopok

Byłem 14-12-2013 trasy na szczycie kompletnie nie przygotowane ( polecam wypożyczenie nart lub deski bo naprawde szkoda sprzetu ) same kamienie !!!

Prawda jest taka ze im nizej tym lepiej , ale płacic trzeba za "jazde" na całej górce.Co jest bardzo irytujące!

Na dzień dzisiejszy szkoda paliwa na Chopok choc bardzo lubie ta górke.

Pozdrawiam

• Like 1

http://www.jasna.sk

tutaj masz spis tego co mają w najbliższym czasie uruchomić. można jeździć mimo zakazów (np na turistica narciaże w tym ja czasem się pojawiali) niemniej jednak, zanim nie dosypie śniegu to trochę szkoda nart a tras po płónocnej stronie jest góra dwie...

aha, warto mieć kartę gopass - ja np w piątek zapłaciłam 1E za całodzienny bo jakaś promo była :)

• Like 1

Plan otwarcia kolejnych tras zjazdowych (poza tymi już otwartymi):

od 13.12. nr 1 Pretekárska Priehyba- Záhradky

od 13.12. nr 33a Zjazdárska

od 18.12. nr 1c, 1b Pretekárska Chopok - Luková

od 18.12. nr 5, 5a Turistická

od 18.12. nr 11 FIS Rovná Hoľa - Záhradky

od 21.12. nr 10, 10a Vrbická

od 21.12. nr 14 Lúčky

W zależności od warunków śniegowych nr 32, 33, 35 Vyhliadková, Zjazdárska, Derešská

Od 26.12 czynny cały ośrodek narciarski

Z tego co widać na ich stronie, to przesunęło im się otworzenie powyższych tras na 26 :frown::

Pojezdzic chyba pojzezdze wiec JADE

Też się wybieram w ten weekend, ale nie jestem optymistycznie nastawiony co do "poszalenia". Nie zmienia to faktu, że trochę się pojeździ:)

Z tego co widać na ich stronie, to przesunęło im się otworzenie powyższych tras na 26 :frown::

ano, niestety, nowe daty:

od 21.12. nr 10 Vrbická

od 26.12. nr 7a Otupné

od 26.12. nr 33a Zjazdárska

od 26.12. nr 1c, 1b Pretekárska Chopok - Luková

od 26.12. nr 5, 5a Turistická

od 26.12. nr 11 FIS Rovná Hoľa - Záhradky

od 26.12. nr 14 Lúčky

zastanawiałem się nad wyjazdem na Chopok w najbliższy weekend, ale w takiej sytuacji odpuszczam

ano, niestety, nowe daty:

od 21.12. nr 10 Vrbická

od 26.12. nr 7a Otupné

od 26.12. nr 33a Zjazdárska

od 26.12. nr 1c, 1b Pretekárska Chopok - Luková

od 26.12. nr 5, 5a Turistická

od 26.12. nr 11 FIS Rovná Hoľa - Záhradky

od 26.12. nr 14 Lúčky

zastanawiałem się nad wyjazdem na Chopok w najbliższy weekend, ale w takiej sytuacji odpuszczam

no z krakowa to masz " rzut beretem " ja sie wybieram z eqipa :)