JurekByd Posted March 27, 2019 Report Share Posted March 27, 2019 (edited) 14 minut temu, Spiochu napisał: Podasz linka? Jest tam coś otwarte długo przed/po ścisłym sezonie? https://www.dachstein.at/winter/skiing/skiticket/saisonkarten/ - sorry - 333 e kosztowała w tym roku w przedsprzedaży , 299 było chyba rok temu - to niskie górki , stad też i taka cena..... Edited March 27, 2019 by JurekByd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted March 27, 2019 Author Report Share Posted March 27, 2019 W temacie Sunny Card mam pytanie, większość z tych ośrodków (oprócz odosobnionych - Maso Corto i Heiligenblut) to dość niskie jak na Alpy stacje, wysokość jednej do 2000m n.p.m. a reszta niżej. Jak tam jest zazwyczaj z warunkami w ciągu sezonu? Aktualny sezon to wielkie opady w Austrii więc pewnie śniegowo bardzo dobrze. Jednak nie co roku tak jest, w marcu większość pewnie miękka i płynie? Też myślę o kolejnych sezonach gdzie to jeździć co to robić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujot Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 (edited) 3 godziny temu, pawelb91 napisał: W temacie Sunny Card mam pytanie, większość z tych ośrodków (oprócz odosobnionych - Maso Corto i Heiligenblut) to dość niskie jak na Alpy stacje, wysokość jednej do 2000m n.p.m. a reszta niżej. Jak tam jest zazwyczaj z warunkami w ciągu sezonu? Aktualny sezon to wielkie opady w Austrii więc pewnie śniegowo bardzo dobrze. Jednak nie co roku tak jest, w marcu większość pewnie miękka i płynie? Też myślę o kolejnych sezonach gdzie to jeździć co to robić... O ile się orientuję to "kultowy" Hochkar ma przeważnie bardzo dobre warunki śniegowe. Ale mimo wszystko to jest niżej jak Tyrol czy Szwajcaria (ta południowa). W kwietniu na dwoje babka wróżyła. Mnie się Hinterstoder i Wurzeralm bardzo podobały - obydwa mają świetny potencjał off piste ale też jest tam bardzo ładnie. Szczególnie pierwszy i są tam bardzo wymagające fragmenty. W Kasbergu też znalazłem bardzo fajne zjazdy (z 15-20 min dojściem na fokach). W Heiligenblutt tereny do jazdy off są olbrzymie (jak nie jest wywiane). Zaś Maso Corto samo w sobie niezbyt ciekawe ale skitury w pobliżu (np Similau) to ekstra liga. Wadą jest znaczne porozrzucanie karnetu w zasadzie byłyby to trzy odrębne tematy: - Maso Corto - Heiligenblutt - Hinterstoder,Wurzeralm,Hochkar i ewentualnie po drodze Kasberg Czy warto odwiedzać Hochficht niech napisze Jurek... Pozdro Wiesiek Edited March 28, 2019 by Wujot 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dariusz Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 20 godzin temu, JurekByd napisał: ,ale brakuje tu lodowca na listopad czy majówkę - od grudnia do początku kwietnia wystarczy... No właśnie też mam takie zdanie, szukam ośrodek z lodowcem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurekByd Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 (edited) 1 godzinę temu, Dariusz napisał: No właśnie też mam takie zdanie, szukam ośrodek z lodowcem Sunny Card jest najtańszą opcją z lodowcem i cieszy się największym zainteresowaniem jak na razie. Co do Hochfichtu - jest to największy niealpejski ośrodek w Austrii - jest przy samej granicy czeskiej - można tanio mieszkać i " imprezować " przy tanim piwku w Czechach a szusować w Austrii - i odległość z Polski jest też rekordowo bliska- tylko 450 km z Wrocławia , wyciągi szybkie , nowoczesne , są tu również ciekawe trasy na biegówki. Edited March 28, 2019 by JurekByd 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujot Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 7 minut temu, JurekByd napisał: Co do Hochfichtu - jest to największy niealpejski ośrodek w Austrii - jest przy samej granicy czeskiej - można tanio mieszkać i " imprezować " przy tanim piwku w Czechach a szusować w Austrii - i odległość z Polski jest też rekordowo bliska- tylko 450 km z Wrocławia , wyciągi szybkie , nowoczesne , są tu również ciekawe trasy na biegówki. A jak z trasami narciarskimi - jest gdzie jeździć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurekByd Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 (edited) Godzinę temu, Wujot napisał: A jak z trasami narciarskimi - jest gdzie jeździć? Oczywiście, ale to niskie górki - coś jak Beskidy i jazda w lesie . Parę fotek ze stycznia- https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=61329&p=5196888&hilit=Hochficht#p5196888 Edited March 28, 2019 by JurekByd 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurekByd Posted March 28, 2019 Report Share Posted March 28, 2019 A o śnieg na Hochkarze nie macie się co martwić - to taki austriacki Zieleniec ze specyficznym mikroklimatem i dużymi opadami śniegu- jest go tu więcej niż w takim Zermatt - obecnie 280 cm góra i 240 dół , a w styczniu było ponad 5 metrów- kiedyś widziałem relację z szusowania tutaj 8 maja !!! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted April 6, 2019 Author Report Share Posted April 6, 2019 Do południa w poniedziałek 8 kwietnia można jeszcze zakupić MagicPass po najniższej cenie. Poniżej krótkie podsumowanie marcowego wyjazdu. 10 dni jazdy w marcu (w dniach 4-13). Pogoda tym razem dużo słabsza niż w lutym. Po trwającej nieprzerwanie 3 tygodniowej lampie akurat nadeszły zmiany w pogodzie. Podczas 10 dniowego pobytu kształtowało się to tak: 1 dzień lampa, 3 dni słońce z chmurami, 2 dni mocny wiatr oraz opad śniegu i słaba widoczność, 4 dni zachmurzenie oraz zmieniająca się widoczność w ciągu dnia. Odwiedzone ośrodki: 1x Grimentz - Zinal 1x Saint-Luc - Chandolin 2x Crans Montana 2x Vercorin 4x Anzere Dolina Rodanu, okolice Sionu Anzere Crans Montana Idealne okoliczności na obszerne skręty na dużej prędkości Trasa na którą zeszła lawina w lutym: Grimentz - Zinal Saint-Luc - Chandolin Vercorin VID_20190311_124359.mp4 To tyle w temacie Magic Pass w tym sezonie 6 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted April 7, 2019 Report Share Posted April 7, 2019 Dnia 06.04.2019 o 13:55, pawelb91 napisał: w tym sezonie kupiliście na następny ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted April 7, 2019 Author Report Share Posted April 7, 2019 33 minuty temu, Jeeb napisał: kupiliście na następny ? Ostatecznie tak, ale były pomysły na coś nowego, bliższego. Nowości do rozważenia w przyszłości. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted October 6, 2019 Author Report Share Posted October 6, 2019 W Grimentz powstaje nowa 6 osobowa kolej krzesełkowa typu D-line "Col du Pouce". Długość kolejki: 2173m Stacja dolna: 2094m Stacja górna 2701m Różnica wysokości: 607m Planowana data uruchomienia grudzień 2019. Koszt około 10 milionów franków szwajcarskich. Aktualny stan prac: Stacja dolna: Trasa kolejki: Stacja górna: Krzesełka nowego wyciągu: Cały wątek z budową kolejki - https://www.remontees-mecaniques.net/forums/index.php?showtopic=32215&st=0 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted February 26, 2020 Author Report Share Posted February 26, 2020 Podsumowując lutowy wyjazd który odbył się w pierwszej połowie miesiąca: 12 dni szusowania od otwarcia do zamknięcia ośrodków. Według dopasowania do warunków pogodowych rozłożyło się to na: 3x Ovronnaz 2x Grimentz - Zinal 2x St.Luc - Chandolin 2x Anzere 2x Vercorin 1x Crans Montana Łącznie 6,5 dnia słońca, 3,5 dnia opady śniegu, 2 dni zachmurzone. Na tym wyjeździe sporo jazdy pozatrasowej w puchu, trochę po lesie i po trasach. Bardzo udany wyjazd choć niestety w niepełnym składzie. Dorzucam trochę zdjęć z wyjazdu, głównie na góry w tym zbliżenia na poszczególne szczyty. (Opis ośrodków oraz ich zdjęcia już są na pierwszej stronie tematu gdy opisywałem każdy ośrodek, później mogę dodać opis stacji Ovronnaz bo dopiero w tym sezonie udało się tam pojeździć) Zaczynam od szczytów: Matterhorn Matterhorn i Dent Blanche Widok w głąb doliny Val d'Anniviers Matterhorn widziany z innej strony z ośrodka Ovronnaz Weisshorn (mój ulubiony szczyt tamtych okolic) Dymiąca wersja Weisshornu Masyw Grand Combin No i widoczki na najwyższy szczyt Alp - Mont Blanc Widok na Masyw Mont Blanc (ostatni na wprost, łagodna kopuła szczytowa) I z bliższa z ośrodka Ovronnaz Śnieżny Księżyc, pełnia 8.02.2020. Szczyt po lewej to Bietschhorn Kilka szerszych widoczków: Na pierwszym planie Crans Montana, sektor Bella Lui Panorama z Plaine Morte (Crans Montana) Ośrodek Vercorin (na pierwszym planie) "Magiczne" poranne światło w Grimentz - Zinal Otoczenie ośrodka Zinal Panorama ze szczytu Illhorn (część Chandolin w stacji St.Luc - Chandolin) Wyciąg łączący Chandolin z St.Luc i opcje pozatrasowe Panorama z Bella Tola (najwyższy dostępny wyciągiem punkt ośrodka St. Luc jak i całej doliny Val d'Anniviers) Kilka zdjęć z nowego ośrodka - Ovronnaz W dole przy skale miasteczko Ovronnaz a jeszcze niżej Dolina Rodanu. Zachód księżyca nad La Brinta w dolinie Val d'Anniviers Kilka zdjęć z "puchowania" w Anzere 16 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanova Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Rewelacja! 🤩 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micheł Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Dzięki za super relacje, a jakieś objawy koronawirusa są? 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemowit Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 (edited) 21 minut temu, Micheł napisał: Dzięki za super relacje, a jakieś objawy koronawirusa są? 😄 A dotknął włoskiej ziemi albo spadł na niego śnieg z włoskiej strony? To nie powinien zachorować. 😅 Edited February 26, 2020 by Ziemowit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted February 26, 2020 Author Report Share Posted February 26, 2020 12 minut temu, Micheł napisał: Dzięki za super relacje, a jakieś objawy koronawirusa są? 😄 To było jeszcze przed wybuchem we Włoszech 1 minutę temu, Ziemowit napisał: Jeśli nie dotknął włoskiej ziemi to nie powinien zachorować. 😅 Widziałem tylko włoskie skały na granicznych szczytach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemowit Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 1 minutę temu, pawelb91 napisał: Widziałem tylko włoskie skały na granicznych szczytach No to tak 50/50 😬 Trzeba było nie patrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboru Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 @pawelb91 ta, Twoja Szwajcaria mnie rozwala na łopatki 😮 Kiedy ja tam w końcu pojadę? W sumie może mnie wreszcie tam, moje szwajcarskie narty poniosą... Dzięki za foty...tylko ja się pytam: dlaczego tak mało? Dawaj więcej jak masz! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurekByd Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Super foty - chętnie bym odwiedził te rejony , niestety moja ekipa po doświadczeniach z Saas Fee nie chce słyszeć o Szwajcarii, a szkoda.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted February 26, 2020 Author Report Share Posted February 26, 2020 6 minut temu, JurekByd napisał: Super foty - chętnie bym odwiedził te rejony , niestety moja ekipa po doświadczeniach z Saas Fee nie chce słyszeć o Szwajcarii, a szkoda.... Na następny sezon Crans Montana wychodzi z magic passu, robią swój własny (3 wersje) https://www.mycma.ch/en/shop/pass-365 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tresor Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Tak się zastanawiałem co się stało z Twoimi krynicko-ryterskimi relacjami. Teraz już wiem. Świetne foty. Zazdroszczę wyjazdu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurekByd Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 (edited) 10 minut temu, pawelb91 napisał: Na następny sezon Crans Montana wychodzi z magic passu, robią swój własny (3 wersje) https://www.mycma.ch/en/shop/pass-365 Śmieszna ta oferta na 100 dni w sezonie za 149 e , jeśli masz inną alpejską sezonówkę Edited February 26, 2020 by JurekByd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mifilim Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 @pawelb91 no ..ustrzeliłeś parę genialnych fot. Brawo! Wyjazdu zazdraszczam jak diabli. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 19 godzin temu, pawelb91 napisał: niestety w niepełnym składzie. szkoda że nie udało mi się pojechać - może w przyszłym sezonie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts