marcinn Posted April 28 Report Share Posted April 28 Najlepsze buty jakie miałem na śnieg z membraną nie przemo- tex 7 generacji Holewiok. 2 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted April 28 Report Share Posted April 28 2 godziny temu, marcinn napisał: Najlepsze buty jakie miałem na śnieg z membraną nie przemo- tex 7 generacji Holewiok. Niby tak ...ale jak założysz raki automatyczne to "ślatujom".... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted April 28 Report Share Posted April 28 (edited) 23 godziny temu, Lexi napisał: to też Zodiac (włoskie) tylko nie "Tech" - potrafi przeciekać język -są bez pełnego otoka i nie tak ciepłe ,nie jest też dedykowany pod pólautomaty ale za to wazy nieco mniej Dobrze że trafiłem w sklepie stacjonarnym na wersję Aslo ZODIAC TECH GTX bo spełniła moje oczekiwania: solidne ale nie za ciężkie moje ważą 650g gruba skóra Perwanger i otoka na całej szerokości podeszwa Vibram na półautomaty. Buty bardzo wygodne, za pierwszym razem się dopasowały, zaliczona bez obtarć całodniówka w zimie. Przy okazji warto uwagę na przód podeszwy jeżeli chcemy chodzić komfortowo po śniegu. Taki przód bieżnika dedykowany do wspinania utrudnia bardzo marsz po śniegu, kończąc krok mamy uślizg. Zdecydowanie odradzam ASOLO PIZ GV MM jeżeli chcecie chodzić w zimie Podeszwa Aslo ZODIAC TECH GTX daje radę w śniegu. Edited April 28 by surfing 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lika Posted June 12 Report Share Posted June 12 Witam. Do pasji górskich zimowych od roku postanowiłem dołączyć te letnio - jesienne. Pytanie więc z perspektywy trekkingowego górskiego laika. Chodzi o buty, Adidas Terrex Swift R2. Używane przeze mnie na Mogielicę i Skrzyczne (pętla z Salmopolskiej) na dystansie 15-18 km nie sprawiały problemów, takie chciałem - twarda podeszwa lecz w miarę lekkie. Ponoć niezłe na podejścia dobrze trzymające - to się sprawdziło. W ten weekend podchodziłem na Śnieżkę - bez większych problemów, problemy i bóle zaczęły się dopiero przy 16 kilometrze (łącznie 21) zejścia dość ostrym zejściem na Pielgrzymy. Palce dość twardo odczuwały każdy krok w dół a i pięta niezbyt komfortowo ( może zbyt luźno związany but) zaczęła odczuwać zejście. Do tego ta kamienista nawierzchnia w KPN-ie. Choć stopy "obumierały", obyło się bez większych otarć i nawet teraz kolejnego wieczoru oceniając stopy - fizycznie i psychicznie raczej odżyły. Może to wina zbyt intensywnym obciążeniom im darowanym po zimowej przerwie? doprecyzuję iż zdecydowanie problem pojawia się przy drodze dół - stopie dociskającej czuby butów. Możliwe że moje stopy nie ą przygotowane na takie obuwie? Rozważam więc zakup innego obuwia, możecie cokolwiek w tym temacie doradzić? Męskie buty – Odzież, Buty, Akcesoria i Dodatki Najlepszych Marek. – Fitanu.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted June 13 Report Share Posted June 13 W dniu 26.04.2022 o 21:58, Lexi napisał: Wspomnę tylko że nie należy tej metalowej "plakietki" (GoreTex) brać tak całkiem bezkrytycznie ...mam (i nadal nosze) buty Dachstein które zamokły po kilku minutach na deszczu - zapewne bym reklamował ale są nieprzeciętnie wygodne wiec odpuściłem. Spore znaczenie ma to gdzie buty są robione.. tak myśle.. ps. oczywiście gratuluje "trafienia".. 👍 Woda i zużycie robią swoje, ja na Ben Nevis po nieudanej wycieczce i brodzeniu po bezdrożach w wodzie momentalnie przemoczylem następnego dnia, Szkoci jakoś sobie poradzili. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted June 13 Report Share Posted June 13 W dniu 27.04.2022 o 15:32, surfing napisał: Lekkie modele raczej całego dnia w wodzie nie przetrwają, ale 2 godziny to bardzo dobry wynik, zwłaszcza że Pani bardzo czuła na wilgoć. Salomony uszyte w Wietnamie. Moje Rumuńskie Asolo z membraną GORE-TEX® Extended Comfort też dają radę na kilka godzin i jak przyjdzie burza. Asolo mam sandały takie z wibramem dobre są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted June 13 Report Share Posted June 13 10 godzin temu, lika napisał: Chodzi o buty, Adidas Terrex Swift R2. Używane przeze mnie na Mogielicę i Skrzyczne (pętla z Salmopolskiej) na dystansie 15-18 km nie sprawiały problemów, takie chciałem - twarda podeszwa lecz w miarę lekkie. Ponoć niezłe na podejścia dobrze trzymające - to się sprawdziło. Coś za coś.... jeśli czujesz palce na zejściach to poza solidnym zawiązaniem buta wiele nie zrobisz. Jak zaciśniesz zęby i pochodzisz tak to pożegnasz paznokcie. Jak kupisz buta wysokiego zawsze masz mozliwosc "przewiązywania" go na podejście i na zejście - teraz każde buty wysokie wyposaża sie w wiązania dwustrefowe (różne to działa oczywiście w różnych butach). Konkretnego modelu nikt Ci nie doradzi ..bo każda noga inna i preferencje tez...a w dodatku na wybór wpływa znacznie więcej czynników niż przy wyborze butów narciarskich - ale doświadczony sprzedawca w sklepie na początek zapyta gdzie chcesz chodzić i w jakim sezonie...oraz ile chcesz wydać 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirekn Posted June 13 Report Share Posted June 13 13 godzin temu, lika napisał: doprecyzuję iż zdecydowanie problem pojawia się przy drodze dół - stopie dociskającej czuby butów. Jak chcesz coś lekkiego (są też modele z GTX), niskiego z dobrym bieżnikiem a nie potrzebujesz "climbing zone" na podeszwie to następnym razem poszukaj buta trailowego z taką dodatkowa "dziurką" żeby była możliwość ustabilizowania stopy i zapobieganiu temu zjawisku o którym napisałeś. To działa, sprawdzone na długich zbiegach/zejściach. Co producent to inny patent ale to naprawdę działa. Pozdrawiam mirekn 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted June 13 Report Share Posted June 13 17 godzin temu, lika napisał: Możliwe że moje stopy nie ą przygotowane na takie obuwie? Rozważam więc zakup innego obuwia, możecie cokolwiek w tym temacie doradzić? Rada...mierzyć.. mierzyć ..mierzyć.... ostatnio sie zakochałem w takich hanwag (makra MID)- oczywiście nie na moją nogę sie okazały - mają kapitalnie rozwiązane wiązanie i język...popróbuj może Tobie spasują >> A jak już trafisz na coś co Ci spasuje i okażą sie być super to będziesz sie "trząsł" żeby czegoś nie "poprawili" w nowym modelu albo nie zaprzestali produkcji..........i zapewne jak inni poczynisz zapasy.. 😃😄 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted June 13 Report Share Posted June 13 (edited) Ja tam nie łażę na darmo jak Wy,jakbym chciał dużo łazić,zostałbym listonoszem. Ale do codziennych potrzeb zimowych skonstruowałem sobie buty-Keen Snowrover,do których dokupiłem i dokleiłem podeszwę Vibram,wcześniej ją zakolcowałem... Edited June 13 by lski@interia.pl 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted June 15 Report Share Posted June 15 W dniu 13.06.2022 o 20:33, lski@interia.pl napisał: Ja tam nie łażę na darmo jak Wy,jakbym chciał dużo łazić,zostałbym listonoszem. Ale do codziennych potrzeb zimowych skonstruowałem sobie buty-Keen Snowrover,do których dokupiłem i dokleiłem podeszwę Vibram,wcześniej ją zakolcowałem... Moja lepsza połowa tez kupiła Keeny, ale sandały, chronią palce, co ważne. Tobie Zbyszku pasowałyby takie, do stroju oczywiście… 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted June 15 Report Share Posted June 15 1 godzinę temu, sstar napisał: Tobie Zbyszku pasowałyby takie, do stroju oczywiście… Szykownie by było w tej "gumie" i sandałkach..😂 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted June 15 Report Share Posted June 15 (edited) 31 minut temu, Lexi napisał: Szykownie by było w tej "gumie" i sandałkach..😂 Ano zadawałby szyku na każdym deptaku nasz Zbychu, w Ciechocinku tam gdzie dom zdrojowy ruszyłby nasz Zbychu w tym stroju na łowy… Edited June 15 by sstar 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted June 15 Report Share Posted June 15 51 minut temu, sstar napisał: Ano zadawałby szyku na każdym deptaku nasz Zbychu, w Ciechocinku tam gdzie dom zdrojowy ruszyłby nasz Zbychu w tym stroju na łowy… Nie żartuj,Ciechocinek jest na razie ultrakonserwatywny wobec nienormatywnych.Wiadomo,nieważna jest płeć,ważne jest uczucie,ale to strój na ostatnią Love Parade w Berlinie,na której byłem,tylko wtedy jeszcze nie miałem tęczy... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted June 15 Report Share Posted June 15 41 minut temu, lski@interia.pl napisał: Nie żartuj,Ciechocinek jest na razie ultrakonserwatywny wobec nienormatywnych.Wiadomo,nieważna jest płeć,ważne jest uczucie,ale to strój na ostatnią Love Parade w Berlinie,na której byłem,tylko wtedy jeszcze nie miałem tęczy... A przypomnij fotke ze swoim strojem bo chciałem mej lubej pokazać, a znaleźć ciężko… 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted June 15 Report Share Posted June 15 Strój... 3 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zagronie Posted June 20 Report Share Posted June 20 W dniu 12.06.2022 o 20:34, lika napisał: doprecyzuję iż zdecydowanie problem pojawia się przy drodze dół - stopie dociskającej czuby butów. "Sostup je horsi od wystupu". Dociągnąć sznurówki. Jak nie pomoże, to kupić buty dwa numery za duże(ale tylko w długości). 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts