Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Czarna Góra - czy warto?

San28

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, marekbtl napisał:

Czyli jest nadzieja @grimson, ja już tak się przypaliłem, że zorganizowałem dla psa opiekę. Nawet myślę, że chciałbym i Zieleniec i CG odwiedzić, bo później może nie być okazji. Kolejność dowolna - ale raczej najpierw ta dalszą a później bliższą Krakowa. Spanie gdzieś pośrodku, w jakimś Hiltonie ;). Mam tydzień, żeby syna urobić.

pozdro

Jest duża nadzieja, bo na CG wg mojego wróżbiarstwa przetrwają wszyskie obecnie owarte trasy, 3x czerwona, 1x czarna -> wszystkie o długości min 1200m, do tego pole narciarskie z niebieskimi trasami.

Jakbyś chciał pojeżdzić w Zieleńcu, to w jedną stronę z CG do Ziela autem to około 1 godzina jazdy dobrym tempem. Więc nocleg do ogarnięcia. @RTS ma możliwości noclegowe w Lądku Zdrój, to 17 min autem na CG.

• Like 2
  • Thanks 1

Godzinę temu, marekbtl napisał:

Czyli jest nadzieja @grimson, ja już tak się przypaliłem, że zorganizowałem dla psa opiekę. Nawet myślę, że chciałbym i Zieleniec i CG odwiedzić, bo później może nie być okazji. Kolejność dowolna - ale raczej najpierw ta dalszą a później bliższą Krakowa. Spanie gdzieś pośrodku, w jakimś Hiltonie ;). Mam tydzień, żeby syna urobić.

pozdro

Według mnie to jest najlepsza opcja, jeżeli jechać ponad 300 km i z noclegiem to odwiedzić i CG i Zieleniec (lub np Dolni Morava bo też jest blisko). Ten weekend będzie na pewno pod względem warunków bardzo dobry, sypie od CG, Zieleńca az do Szklarskiej i Świeradowa,  ale czy tak samo będzie w następny to już trochę wróżenie z fusów. Dlatego tak jak pisał Lexi trzebaby patrzeć jak będzie kształtować się aura przed następnym weekendem.

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, grimson napisał:

Jest duża nadzieja, bo na CG wg mojego wróżbiarstwa przetrwają wszyskie obecnie owarte trasy, 3x czerwona, 1x czarna -> wszystkie o długości min 1200m, do tego pole narciarskie z niebieskimi trasami.

Jakbyś chciał pojeżdzić w Zieleńcu, to w jedną stronę z CG do Ziela autem to około 1 godzina jazdy dobrym tempem. Więc nocleg do ogarnięcia. @RTS ma możliwości noclegowe w Lądku Zdrój, to 17 min autem na CG.

Musi tylko zabrać szalik Widzewa i git. Nieco bardziej serio to nie wiem czy warto odwiedzać te ośrodki w Dożynki. Rozumiem w peaku gdy śnieg pozwala pojechać po szerokości Zieleńca znaczy gdy świeży śnieg w dużej ilości podobnie gdy CzG odpala całość inaczej wyjdzie słabo o rozczarowująco. Sam lubię zamknąć sezon w Harrachovie czy Cervonohorskim gdy słoneczko i po południu dwie godzinki rekreacji i tyle…  może być jedna trasa nawet przesmyk. W sumie zeszły sezon kończyłem na resztkach w Zieleńcu i Mała Upa.

Edytowane przez sstar

2 godziny temu, grimson napisał:

jest lepiej niż dobrze, szklana norweska kula pokazuje jasno: warun się utrzyma min do przyszłego weekendu. jak będzie padać, to tylko śnieg. 

więc @RTS @izydar @Michas222k @Kolorowy może dołączą do zespołu?

image.thumb.png.b5cd06d2964982ed49e1bc4255bfd8ea.png

Ja mogę tylko w sobotę i potrzebuje podwózkę z Wrocławia. Jakby ktoś jechał tylko w sobotę i miał miejsce w aucie to pisać;-)

20 godzin temu, grimson napisał:

jest lepiej niż dobrze, szklana norweska kula pokazuje jasno: warun się utrzyma min do przyszłego weekendu. jak będzie padać, to tylko śnieg. 

Byłoby miło, ale z pewnych względów mój sezon się zakończył, chociaż jest apetyt na weekend majowy na lodowcu. Czas pokaże.

Na dzisiaj wygląda na to, że jest szansa na czynne wszytskie trasy, a frekwencja po feriach bardzo niska więc idealnie żeby się wyszaleć.

Życzę wam udanej zabawy :) 

• Like 3

21 godzin temu, grimson napisał:

@maxi69king też chyba  do CG i Zieleńca się zapuszcza

KOLEJNE DNI Z KONTYNUACJĄ ZIMY

----

Weekend oraz poniedziałek i wtorek (15-18.03) szykują się z prawdziwie zimową pogodą w górach. Szykuje się jeszcze jedna porcja śniegu i spadek temperatury. O szczegółach niżej

Dotychczas spadło 10-15 cm na grzbiecie Karkonoszy, 15-20 cm w Górach Izerskich (Jakuszyce +20 cm), 10-15 cm pod górami (Szklarska Poręba Średnia +12 cm, Świeradów-Zdrój Góreczno +14 cm), do 20-25 cm spadło w Górach Kaczawskich, Rudawach Janowickich, wschodniej części Karkonoszy (tyle też w Karpaczu Górnym na około 850 m n.p.m.), w Górach Sowich, Kamiennych (Góry Suche), do 10-15 cm w Górach Stołowych, Bystrzyckich, Orlickich, Złotych, Bialskich, Masywie Śnieżnika (ze względu na wysoko położoną izotermę 0°C poniżej 1000 m n.p.m. śniegu mniej przez dłuższe opady deszczu, tam przeważnie 5-10 cm), 10-20 cm w Wysokim Jesioniku. Pokrywa sięga 150 cm w Karkonoszach i 70 cm w Górach Izerskich. W Jakuszycach mamy 36 cm, pod górami kilkanaście centymetrów. 

----

Przechodząc do aktualnej pogody, od rana w górach występują opady śniegu. W Górach Izerskich i Karkonoszach spadło kolejne kilka centymetrów śniegu. Tu opady będą zanikać, ale przelotne mogą utrzymać się nawet do jutra. Łącznie spadnie maksymalnie 10 cm świeżego śniegu. Pada także przelotnie w Sudetach Środkowych. Ponownie opadów spodziewamy się w Sudetach Wschodnich, ale przypominamy, że tam izoterma 0°C na 900-1000 m n.p.m. (w Sudetach Zachodnich około 100 metrów niżej). Wszędzie w górach powyżej 1000 m n.p.m. liczymy na przynajmniej 10 cm śniegu, na wschodzie łańcucha lokalnie więcej.

Dziś (14.03) od -6°C na najwyższych karkonoskich szczytach do +2°C w dolinach, nieco cieplej na wschodzie.

Sobota (15.03) z przelotnym śniegiem możliwym praktycznie we wszystkich pasmach, bo zaczną zanikać opady związane z niżem genueńskim, a znów zacznie się chmurzyć w Sudetach Zachodnich. Przejściowo przejaśnienia głównie na zachodzie regionu. Temperatury od -7°C na najwyższych szczytach do +2°C w dolinach. Wiatr umiarkowany, północno-wschodni, w porywach do 50 km/h.

Niedziela (16.03) z większą ilością rozpogodzeń, zachmurzenie ma zanikać. Padać już nie powinno. Rano większe spadki temperatury w obniżeniach, w Górach Izerskich nawet do -15/-10°C. Po południu od -6°C na szczytach do +2°C w dolinach. Wiatr północny, umiarkowany

W nocy z niedzieli na poniedziałek (16/17.03) zacznie się chmurzyć w związku z planowym przechodzeniem frontu atmosferycznego z północy na południe. Nocą/wczesnym rankiem w poniedziałek (17.03) powinien on dotrzeć do linii gór. Front przejdzie szybko, bo jeszcze przed południem ma się przejaśniać, ale przyniesie on przelotne, przejściowo intensywne opady śniegu do 5-10 cm i dodatkowy spadek temperatury. Kierunek przejścia frontu i zderzenie z barierą gór sugeruje wystąpienie spiętrzenia opadów i wiatru odwrotnego do fenu, stąd lokalnie przyrost pokrywy śnieżnej może być większy. Po przejściu frontu spadek temperatury i wzrost jej gradientu, w ciągu dnia wysoko w Karkonoszach aż -14/-12°C, a w dolinach -3/0°C. Wiatr dość silny, północno-wschodni, w porywach powyżej 60 km/h w górach. Prognoza dotyczy co prawda Sudetów Zachodnich, ale wszystko wskazuje na to, że pozostałe pasma sudeckie także otrzymają analogiczne warunki termiczne i opadowe. -12°C spodziewamy się także na Śnieżniku. 

We wtorek (18.03) rano znowu duże spadki temperatury. Na razie warunki wyglądają na sprzyjające - bardzo zimna masa powietrza, slaby wiatr i rozpogodzenia. Jeżeli się utrzymają, to w obniżeniach izerskich spadki do nawet -20/15°C. Poza tym pod górami poniżej -10°C, na nizinach też wyraźnie poniżej 0°C. W ciągu dnia od -8°C wysoko w górach do +1°C w dolinach. Opadów się nie spodziewamy, jedynie liczne chwile ze słońcem. Wiatr słaby.

W środę (19.03) prawdopodobnie zacznie się ocieplać i na razie nic nie świadczy o powrocie takich warunków zimowych jak obecnie. Zima szykuje się do odejścia, więc w najbliższych dniach z niej jeszcze skorzystajmy.

• Like 2
  • Thanks 1

33 minuty temu, marekbtl napisał:

Takie rzeczy tylko w PL, niestety, nie wiem czy za przyzwoleniem włodarza stacji - raczej nie, ale głowy sobie nie dam uciąć.

pozdro

Są rowerzyści na stoku zimą na CG, są i narciarze jeżdżący w maju w tym samym miejscu, przy oczywiście wyłączonym ON, ale działającej kanapie dla ruchu turystycznego. 

44 minuty temu, marekbtl napisał:

Takie rzeczy tylko w PL, niestety, nie wiem czy za przyzwoleniem włodarza stacji - raczej nie, ale głowy sobie nie dam uciąć.

pozdro

Czytałem komentarze pod filmem na YT, twierdzi, że dostał zgodę od ośrodka a po jakiś protestach zgody już więcej nie dostanie. Na filmie widać jak zakłada rower na luxa, bez zgody takie coś jest niemożliwe...

Godzinę temu, grimson napisał:

no zobacz, wrzucam tylko patologie z CG 😁

Czyli, że co? Poza patologią ktoś tam jeszcze normalny jeździ, czy przeglądasz tylko strony na których same takie dzieła są do zobaczenia. Ja jak tam sporadycznie jestem to poza gorylami tylko normalni narciarze o różnym poziomie umiejętności jeździli...

W dniu 13.03.2025 o 16:07, Michas222k napisał:

Ja mogę tylko w sobotę i potrzebuje podwózkę z Wrocławia. Jakby ktoś jechał tylko w sobotę i miał miejsce w aucie to pisać;-)

Michał jeśli możesz dojechać do Żarowa, Jaworzyny, Świdnicy, Dzierżoniowa lub Ząbkowic to mogę Ciebie zabrać o ile oczywiście dojdzie do tego spotkania w którymś z ośrodków DŚ.

• Thanks 1

7 godzin temu, ZdolnyŚlązak napisał:

@maxi69king też chyba  do CG i Zieleńca się zapuszcza

Tak jest, dzięki @ZdolnyŚlązakza wspomnienie. I tu i tu jeżdżę ale preferuję CG. Co prawda planowałem zakończenie lokalnego sezonu w najbliższą niedzielę w Harrachovie i schowanie nart do piwnicy ale cholera wie co przyszły weekend przyniesie. Dużo zadań w pracy i na studiach mnie czeka, czas pokaże...

• Like 3

W dniu 13.03.2025 o 13:08, grimson napisał:

Mam wolniejszy Wtorek, może bym przyaatakował :)

• Like 1

11 godzin temu, marionen napisał:

Czyli, że co? Poza patologią ktoś tam jeszcze normalny jeździ, czy przeglądasz tylko strony na których same takie dzieła są do zobaczenia. Ja jak tam sporadycznie jestem to poza gorylami tylko normalni narciarze o różnym poziomie umiejętności jeździli...

patologia wzbudza zainteresowanie 😍

na serio: waru na CG na weekend zacny, norweskie kreski obecnie pokazują, że przyszły weekend też niczego sobie. jak zona udzieli mi dyspensy [jest po operacji cieśni nadgarstka], to wbiję w kolejnym tyg na weekend na CG.

image.thumb.png.9bd3035efe9b86ac76970c55fd57d879.png

• Like 1

CG 16.03.2025. Z warunków wiosennych zrobiły się prawdziwie zimowe: z rana -5C, sypnęło też naturalnym śniegiem. Całkowita zmiana pogody wobec  wcześniejszego o dzień Zieleńca, tam duża mgła i wiatr, w CG słonecznie i zero wiatru. Zaskoczyła mnie dość  spora frekwencja, podchodziłem rano z buta z Hubertusa, ok. 8.50  na dojazdówce koło Białej Perły na poboczu już parkowało sporo pojazdów, mały darmowy parking pod Luxtorpedą cały zapelniony. Później jak przemieszczałem się na Żmije ten drugi darmowy koło Białej Perły również cały zapelniony. Warunki na trasach, jak dla mnie, wyśmienite. Na Żmii początkowo całkowicie bez kolejek, później z powodu ponad 2h awarii Luxa większa. Na razie jest bardzo dobrze, dzisiaj z rana patrzyłem na kamerki to znowu lekko pruszył śnieg.

Czarna trasa A:

IMG_20250316_090013.thumb.jpg.63451ce2cc17db8e50c8f5dd13665d69.jpg

IMG_20250316_090408.thumb.jpg.b3fe6aa93fef85c6b0d8005db0df9415.jpg

Dół i góra Żmii

IMG_20250316_095457.thumb.jpg.1b93c397282680d0ac8ea972c3ab7183.jpg

IMG_20250316_095505.thumb.jpg.3ac7ab98d348fa2377c6658e74bd6217.jpg

IMG_20250316_100700.thumb.jpg.f9bb605e5056f2712ef7140ee0bf7187.jpg

Trasa D

IMG_20250316_100829.thumb.jpg.0ceee2a37dc5ef843125eb433f54dfb7.jpg

IMG_20250316_101853.thumb.jpg.2926b30b30da13025dd6e62668da1ca9.jpg

Trasa C

IMG_20250316_101624.thumb.jpg.24130bac5794f826c04df5db468b3617.jpg

IMG_20250316_101635.thumb.jpg.a57934369f86d0a7cd05c546584d2990.jpg

• Like 8
  • Thanks 1

1 godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Z FB:

Kręcimy dla Was do końca marca! 💙
Sezon zimowy w Czarna Góra Resort powoli dobiega końca, ale zostały jeszcze całe 2 tygodnie na szusowanie w słonecznej pogodzie.

CG wyłączyła w tygodniu Żmiję z trasą C oraz D [ze względu na niską frekwencję]. Działa tylko Luxtorpeda oraz Efka.

• Like 1
  • Thanks 1

Cze

Bardzo przepraszam wszystkich z Dolnego Śląska i nie tylko. Niestety nie dam rady przyjechać. Nikt się nie kwapi, roboty mi naszło a i musze odpocząć po wyjeździe do Ischgl, bo ledwo żyję. Sorry, a zima wróciła, warunki jak widzę świetne. Chyba pójdę na rower w sobotę. Bardzo energetyczne 4 dni były. Musze się trochę zregenerować i w końcu porządnie wyspać.

pozdrawiam

• Like 2

20 minut temu, marekbtl napisał:

Cze

Bardzo przepraszam wszystkich z Dolnego Śląska i nie tylko. Niestety nie dam rady przyjechać. Nikt się nie kwapi, roboty mi naszło a i musze odpocząć po wyjeździe do Ischgl, bo ledwo żyję. Sorry, a zima wróciła, warunki jak widzę świetne. Chyba pójdę na rower w sobotę. Bardzo energetyczne 4 dni były. Musze się trochę zregenerować i w końcu porządnie wyspać.

pozdrawiam

Co się odwlecze to nie uciecze. Zapraszamy w przyszłym sezonie😉

• Like 1