Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Czarna Góra - czy warto?

San28

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, grimson napisał:

Po zjechaniu zmiana butów na Head Raptor, i mocowanie się z tymi plastykowymi imadłami przy zakładaniu, bo zdążyły się już w aucie ostudzić

Jaka opinia o nowych butach? Masz wkładki sidasa czy oryginał? Ile masz miejsca za piętą w teście pustej skorupy? Mam podobne buty i się zastanawiam czy nieco nie przesadziłem...

56 minut temu, Michas222k napisał:

Jaka opinia o nowych butach? Masz wkładki sidasa czy oryginał? Ile masz miejsca za piętą w teście pustej skorupy? Mam podobne buty i się zastanawiam czy nieco nie przesadziłem...

Buty zacne. Nie mam do nich wkładek. 

Nie robiłem testu pustej skorupy, Raptory mają taką długość skorupy jak moje starsze Vectory. 

Zapiałem je na minimum, co dla łydki znaczyło, że było boleśnie. Coś tam pulsowało pierwsze 30 minut, do tego zdrętwiały mi palce u stóp. Potem, jak już się zjechało parę razy, było ciut lepiej. Mimo to samo zdjęcie butów po jazdach to jedna wielka ulga.

IMG_6642.jpeg

• Thanks 1

19 godzin temu, grimson napisał:

Parę słów o dzisiejszej inauguracji sezonu.

Po raz pierwszy zaliczyłem otwarcie nartowania w listopadzie, do tej pory otwarcia miałem w grudniu.

Z tej słusznej racji spakowałem wczoraj do auta GSy, 2 pary butów, w tym nowy nabytek Head Raptor 140, oraz plecak na buty narciarskie. 

Plan zakładał podejście z buta wzdłuż trasy B, i zjazd pustym stokiem. Więc stałem w krainie ziemniaka o 4 rano, żeby we mgle jechać aż do Białej Wody, koło CG. O 4 rano rzut okiem na kamerki - jest OK, nie ma zapowiadanej mgły. I dzida, z postojem w Kłodzku na Maka i uzupełnienie kalorii.

Droga generalnie OK, tylko na Białej Wodzie pojawiła się szklanka pod kołami, więc było ostrożnie. 

Na parkingu pod Lutorpedą o godzinie 7.10 i przy temperaturze -1 st C wyjątkowo pusto, stało tylko kilka kamperów. Szybkie pobranie sprzętu z auta, do plecaka na buty trafiły stare Head Vector i dzida z buta do góry. Nie byłem pierwszy na stoku, bo jakieś 20 minut po wyruszeniu przejechało koło mnie dwóch skiturowców. Doszedłem do miejsca, gdzie jest przejazd z trasy A, zaraz przed ostatnią ścianką. Rzut okiem na trasę A: nie była dośnieżana, wystaje trawsko i miejscami kamienie. Śniegu naturalnego jakieś 25-30cm.

Uderzyłem z powrotem na trasę B i miałem farta, bo poszedł auto stop, a raczej skuter stop. I tak skuterem wjechałem na szczyt CG. Stąd widoki zacne, Dolina Kłodzka skąpana w chmurach, na górze niebieskie niebo, chmur brak. widoki o tej porze dnia rewelacyjne. Aż chce się żyć. Z plecaka wyjąłem buty narciarskie, zwykłe trafiły do plecaka i dzida na dół. 

Sztruks jak się patrzy, pierwszy odcinek w słońcu już na miękko, ale cała reszta mocno zmrożona. Pierwszy zjazd na nartach od 22.03.2025, więc na spokojnie. 

Po zjechaniu zmiana butów na Head Raptor, i mocowanie się z tymi plastykowymi imadłami przy zakładaniu, bo zdążyły się już w aucie ostudzić, a ja mam wysokie podbicie. Po 3 minutach było po wszystkim. Zakup karnetu w kasie i uderzyłem na Luxtorpę. Załapałem się na 5 czy 6 kanapę, kolejka o 9.00 na parenaście osób.

Kilka zjazdów na odrdzewienie, potem poszło już znacznie szybciej. Po godz 10 pojawiła się kolejka do Luxa na dobre 5-10 minut czekania, wiec na takie dictum uderzyłem na orczyk Biba, a potem szybki zwiad na Efce. Po 2 godzinach trzeba było wracać do domu. A szkoda, bo widoki z samego rana zacne.

Sports Tracker wypluł w totalu 27,89km, v średnia 12,9km/godz, v max 85,3 km/godz. 

Te kampery (stoją tam 4) na tym małym parkingu pod Luxtorpedą znacznie zmniejszyły ilość miejsc do parkowania. W sobotę parkowałem ok 8.30 i ledwo wcisnąłem się na ostatnie miejsce. W niedzielę z Hubertusa ok 8.40 widziałem że auta parkują już wzdłuż tej drogi dojazdowej koło Białej Perły, tak że podchodziłem z buta bo nie było szans zaparkować. 
Ake chyba został jeszcze ten darmowy koło Białej Perły 2 bo drogowskaz tam kierował?

Bramki wejściowe nowe się pojawiły, chyba lepiej łapią zasięg, karnety papierowe zamiast tradycyjnych plastikowych. Dla bywalców Białej Perły i Hubertusa: goście z Białej Perły śniadania mają w Hubertusie.

Więcej "nowości" nie zauważyłem. 

Czerwona B i pola przy Effce przygotowane znakomicie, jest na nich naprawdę sporo śniegu. Trzymały bardzo ładnie przez cały dzień pomimo że w ciągu dnia zrobiło się dość ciepło, szczególnie w sobotę. Szacun, że w sobotę przed nocną ratrakowali bo było dość ciepło i śnieg miękki. 

Niestety poza trasami śniegu mało. Na czarnej A w dolnej części troszkę naturalnego, góra na całej długości wychodzi trawa. Skiturowcy, a było ich sporo, mówili, że podchodzą tylko wzdłuż czerwonej B na szczyt Czarnej Góry i dalej się nie zapuszczają bo kamienie wychodzą. Tak że żeby czarna A ruszyła to wymaga dużego dośnieżenia. Pewnie podobnie Żmija.

Ogólnie początek sezonu znakomity, też nie przypominam sobie, oprócz naprawdę dawnych lat, otwarcia sezonu w CG w listopadzie.

Edytowane przez ZdolnyŚlązak
  • Like 3

W dniu 30.11.2025 o 16:27, grimson napisał:

Uderzyłem z powrotem na trasę B i miałem farta, bo poszedł auto stop, a raczej skuter stop. I tak skuterem wjechałem na szczyt CG. Stąd widoki zacne, Dolina Kłodzka skąpana w chmurach, na górze niebieskie niebo, chmur brak. widoki o tej porze dnia rewelacyjne. Aż chce się żyć. Z plecaka wyjąłem buty narciarskie, zwykłe trafiły do plecaka i dzida na dół. 

porównałem czasy przejścia z buta, wzdłuż stoku, punkt startowy w tym samym miejscu.

do momentu skuter-stop, w butach zimowych miałem czas 29 min 48 sek podejścia. w butach narciarskich, track z 15.02.2024, 34 min 26 sek. wniosek: jak dreptać w górę, to w butach zimowych.

@grimson, dalej nie kumam, o co Ci chodzi z tym wchodzeniem w butach na szczyt górki.
Przyjeżdżasz 2 godziny przed otwarciem i ciśniesz na górę tylko po to, żeby zjechać po sztruksie? :)

Przecież wygodniej stanąć 20 minut wcześniej pod bramkami i wjechać pierwszym wagonem, jeśli o to chodzi.

Pozdro 

• Like 1

18 minut temu, Kolorowy napisał:

@grimson, dalej nie kumam, o co Ci chodzi z tym wchodzeniem w butach na szczyt górki.
Przyjeżdżasz 2 godziny przed otwarciem i ciśniesz na górę tylko po to, żeby zjechać po sztruksie? :)

Przecież wygodniej stanąć 20 minut wcześniej pod bramkami i wjechać pierwszym wagonem, jeśli o to chodzi.

Pozdro 

mam tak, że lubię się narciarsko upier%*lić.

wchodzenie z buta przy pustym stoku, następnie zjazd na pustym ma w sobie to coś. 

spróbuj 🙂

40 minut temu, Kolorowy napisał:

Pozdro 

Cze

Grimson traktuje wszystko jak siłownię ;), to już powinieneś wiedzieć. Ja tez tego nie kumam, można na skiturach chodzić przecież. Ja ostatnio byłem  w Krynicy i mocno się zastanawiałem, czy jechać, bo mam 2 h w jedną stronę. Na stoku byłem 6h, no na 2h jazdy na nartach taki kawał to bym nie pojechał. Ale każdy ma swoje zboczenia.

pozdro

• Haha 1

23 minuty temu, grimson napisał:

mam tak, że lubię się narciarsko upier%*lić.

wchodzenie z buta przy pustym stoku, następnie zjazd na pustym ma w sobie to coś. 

spróbuj 🙂

Ciężko będzie mnie namówić na taką przyjemność :) hehe
Ważne ze Tobie sprawa to przyjemność i to jest najważniejsze 

Udanego sezonu Kolego :)

• 2 weeks later...

19-20 grudnia :

Tym razem zapraszamy Was na testy Nordica.🎿Przy okazji weekendowego jeżdżenia możecie sprawdzić fajny sprzęcik.⛷️

📅 W dniach 19 i 20 grudnia - znajdziecie nas przy dolnej stacji koleji 4 osobowej „Efka”.

⏰Piątek 19 grudnia | godziny: 12.00 - 15.30 
⏰Sobota 20 grudnia | godziny: 9.00 - 15.30 

Do zobaczenia.

Czarna Góra • Snow Up • Testy sprzętu

FB_IMG_1765982969430.jpg

• Like 2

Z FB Izersko-Karkonoskiej pogody:

ZIMOWE ŚWIĘTA, POTEM KONTYNUACJA ZIMY
----
Zgodnie z naszymi zapowiedziami, w górach i na Dolnym Śląsku czekają nas zimowe Święta Bożego Narodzenia w dwóch różnych odsłonach (mroźnej i mroźno-śnieżnej), w okolicach 26/27 grudnia krótkotrwała inwersja, a od 28 grudnia zima obierze wilgotniejszą wersję oraz dwie różne drogi - na nizinach będzie dość kapryśna, a w górach szykuje się całkiem sroga.
----
Skupmy się na zapowiadanych przez nas przelotnych opadach śniegu, które dotrą wkrótce do naszego regionu. Padać będzie głównie w górach i południowej, południowo-wschodniej i częściowo centralnej części Dolnego Śląska. W górach opady pojawią się dziś około południa-wczesnego popołudnia i zanikną późnym wieczorem w Wigilię. Białe krajobrazy czekają więc niemal na pewno mieszkańców gór i pogórza. Najwięcej śniegu spadnie w Karkonoszach, Masywie Śnieżnika, Górach Złotych i Górach Sowich, tam maksymalnie 10-15 cm. Do 10 cm spodziewamy się w pozostałych sudeckich pasmach, a w szczególności w Górach Izerskich, Orlickich, Wałbrzyskich, Kamiennych, Kaczawskich i Bardzkich. 5-10 cm spodziewamy się pod górami, a jeśli chodzi o przybielenie krajobrazów w pozostałych obszarach, to największa szansa na to będzie na południe od linii północnych granic powiatów: lubańskiego, lwóweckiego, złotoryjskiego, jaworskiego, świdnickiego, dzierżoniowskiego, ząbkowickiego. Oczywiście niewykluczone, że śnieg spadnie też dalej na północ, ale tam szanse są mniejsze, bo szybciej wkroczy strefa rozpogodzeń od nadchodzącego ochłodzenia i tam też, pierwszy raz od lat, możliwe, że będzie widoczna pierwsza gwiazdka. Rano w Wigilię od -12°C na najwyższych szczytach, przez -4°C w dolinach -1°C na nizinach, po południu w tej konwencji -11/-3/-1°C, a w noc Bożego Narodzenia -10/-10/-6°C. Odczuwalna temperatura będzie niezwykle niska, wiatr ma być silny, wschodni. Wysoko w górach odczuwalna poniżej -25°C.
----
Boże Narodzenie pogodne, choć gdzieniegdzie mogą się dłużej utrzymywać zamglenia i niskie chmury, ale generalnie spodziewamy się słońca. Po południu -4/-2°C wysoko w górach i -5/-3°C w dolinach. Rano w kotlinach i obniżeniach spadki temperatury nawet do -15°C. Wiatr rano jeszcze dość silny, systematycznie będzie słabnął.
----
Jeśli chodzi o drugi dzień Świąt i 27 grudnia, to spodziewamy się krótkiej inwersji. Jest ona trudna do zaprognozowania, bo będziemy się znajdować niemal idealnie pomiędzy zimnymi warstwami powietrza podsyłanymi przez niż zachodniorosyjski, a ciepłymi podrzucanymi przez wyż islandzko-brytyjski. Dotyczy to wyższych partii górskich, niżej przewaga mrozu. Inwersja nie będzie jakoś intensywna, przez około dobę temperatura wysoko w górach może wzrosnąć nieco powyżej 0°C, 27 grudnia rano osiągając +2/+4°C. Rano w kotlinach i obniżeniach -15/-10°C. Generalnie pogodnie, ale lokalnie w obniżeniach mogą utrzymywać się mgły i zamglenia. Wieczorem 27 grudnia powróci zimna wyższa masa powietrza i inwersja zaniknie. Temperatury wysoko w górach spadną do około -8°C jeszcze przed północą.
----
Kolejne dni szykują się mroźne. Pojawi się dość intensywny północny spływ powietrza - możliwe będą przelotne opady śniegu o różnej intensywności, ale na ten moment zjawiska spodziewamy się głównie na wschód od Sudetów, ewentualnie we wschodniej ich części. Sobota z temperaturami od -6°C wysoko w górach do 0°C w dolinach, niedziela od -12°C wysoko w górach do -2°C w dolinach. Wiatr z kierunków północnych, dość silny, w porywach powyżej 80 km/h.
----
Końcówka roku (30-31.12) wstępnie zapowiada się obiecująco, ale podkreślamy czasową odległość tego okresu. Niemniej jednak scenariusze są dość stabilne i jeszcze przed weekendem pochylimy się nad nimi z zainteresowaniem. Możliwe jest powstanie silnego niżu skandynawskiego, który podeśle nam sporą dynamikę w pogodzie - silny wiatr, duże wahania temperatury (w górach silniejsze uderzenia mrozu) oraz sporą ilość opadów. Na ten moment to przynajmniej kilkanaście centymetrów śniegu w dwa dni, ale poczekajmy jeszcze przynajmniej do 27 grudnia z oceną. W dalszej perspektywie tak jak pisaliśmy ostatnio - przewaga zimy, ale pod warunkiem utrzymania się blokady atlantyckiej (wyż islandzki - niż azorski). Oczywiście ani sama blokada nie gwarantuje zimy, ani zima nie jest gwarantowana tylko przez blokadę, ale w takiej sytuacji barycznej, jaka nas czeka w najbliższych dniach, to najlepszy scenariusz pod kątem zimowym.
----
Korzystając z okazji życzymy wszystkim Czytelnikom pięknych, spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, zarówno chwil spędzonych w rodzinnym gronie, jak i ciszy oraz odpoczynku. Wszystkiego dobrego!

• Like 1

47 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Z FB Czarnej Góry, czerwona D przy Żmii mocno dośnieżona.

Prognozy: do końca przyszlego tygodnia opady 40-60 cm śniegu

https://www.facebook.com/share/p/1BXJwGKoLD/

Screenshot_20251226_151629_Facebook.jpg

Screenshot_20251226_151644_Facebook.jpg

Niech odpala Proce, daaano tam nie jeździłem.

Wbijam na CG w środę w kolejnym tyg, zostajemy do soboty.

• Like 2

Mały parking pod Luxtorpedą nadal bezpłatny, tulko trzeba być z 20 minut przed otwarciem, parking koło Białej Perły 2 tez bezpłatny. Główny przy Czatnej Perle płatny, nie płaciłem tam jeszcze, chyba 20 zeta kosztuje.

Parkują tez za darmo cały czas wzdluż dojazdówki obok Białej Perły.

Bielice, malutki ośrodek ok 15 km od Czatnej Góry od jutra rusza:

Zaczynamy jutro o 12.00😄 dzień na rozruszanie💪🏻
Zapraszamy na stok⛷️🏂🎿 wyciąg, wypożyczalnia i bar czynne od 12.00-17.00. 
❄️Jutro, bilety dzienne, na duży wyciąg, bez limitu przejazdu 60 zł❄️
Cennik na sezon 25/26:
https://www.bieliczak.com.pl/wyciag-narciarski

FB_IMG_1766933122500.jpg

Edytowane przez ZdolnyŚlązak
  • Like 2